Kawa Etiopia Yirgacheffe Top Haileselassie Ambaye

Dostępność: wycofany z oferty
Cena: 24,49 zł 24.49
Cena za 1 kilogram: 94,99 zł
quantity szt.
dodaj do przechowalni
Pin It

Opis

Kawa Etiopia Yirgacheffe Top Haileselassie Ambaye

Opis kawy

Rozpoczynając przygodę z kawą z Etiopii należy pamiętać że Etiopia jest ojczyzną kawy. Krajem który dał ten wspaniały dar całemu światu. To tutaj zakwitł pierwszy kwiat kawowca, to tutaj pierwszy raz kawę zmielono i wypito – zachwycając się jej smakiem. W pewnym sensie wszystkie kawy typu arabika to kawy pochodzące z Etiopii. Kawa arabika rozprzestrzeniła się na cały świat, ale nadal rośnie najlepiej w obszarach o zbliżonym klimacie do rodzinnej Etiopii. Preferuje tereny górzyste, tropikalne z umiarkowaną ilością deszczu. Kawa od tysięcy lat rośnie na dziko w lasach południowo-wschodniej Etiopii. W Etiopii uprawia się  odmianę Heirloom, jednak jest to  zasadniczo oznaczenie grupy szczepów. Jak przystało na ojczyznę kawy, etiopska kawa charakteryzuje się ogromną różnorodnością, do tego że stopnia, że zdarza się że pojedynczy rolnicy uprawiają swoje unikatowe szczepy Heirloom. Etiopia produkuje ogromne ilości kawy i korzysta jednocześnie na dużą skalę z dwóch rodzajów przetwarzania wisienek kawy; metodą naturalną (suszone na słońcu) „sun-dried naturals” i mycie kawy „washed coffees”.  Przetwarzanie wisienek kawy należy rozumieć jako proces usuwania skóry i miąższu z wiśni kawy, w celu uzyskania samego ziarenka kawy ( w rzeczywistości nasiona kawy). Sam proces ma znakomity wpływ na smak naszego napoju i nie są rzadkością miłośnicy kaw jednorodnych, którzy gustują wyłącznie w kawach przetwarzanych według jednego określonego sposobu.

Yirgacheffe, to  mikroregion uprawy kawy, będący składową większego regionu Sidama. Mimo swojego niewielkiego obszaru, region Yirgacheffe, jest doskonale rozpoznawalny na całym świecie. Yirgacheffe to również nazwa niewielkiego miasteczka z około 20 tysiącami mieszkańców, położonego centralnie w stosunku do regionu o identycznej nazwie, między miastami Dilla i Agere Maryam.

Kawa Etiopia Yirgacheffe Top Haileselassie Ambaye, część swojej nazwy zawdzięcza nazwie młyna, czyli miejscu gdzie po zebraniu była myta i suszona po wstępnej obróbce. Warto również dodać, że Haile Selassie (Święta Trójca) to także cesarz Etiopii, który panował w latach 1930-1974.

Młyn nosi nazwę Haileselassie Ambaye, od nazwiska właściciela, który kawą zajmuje się już od 20 lat, początkowo jako właściciel młyna a obecnie już jako znany eksporter kawy typu „speciality”. Określenie Top, jak łatwo się domyśleć oznacza najlepszy sort kawy przetwarzanej w młynie. Młyn obsługuje  lokalną  spółdzielnie drobnych rolników. Plantacje kawy w Etiopii to zwykle malutkie poletka czasami poniżej 1 hektara powierzchni. Zbiory kawy trwają od października do końca marca, wówczas na terenie młyna pracuje nawet 300 osób. Plantacje spółdzielni są zlokalizowane na wysokości od 1600 do 2000 m n.p.m.  Oferujemy Państwu kawę obrabianą metodą mycia „washed”, gdzie wierzchnia skórka z wisienki kawy wraz z miąższem jest usuwana, natychmiast po zbiorach poprzez mycie a następnie „obieranie” w specjalnych maszynach. Po procesie „obierania” ziarna kawy są poddawane fermentacji i suszone na słońcu. Kawa poddana takiej metodzie obróbki charakteryzuje się bardziej klarownym smakiem niż kawy obrabiane metodą „sun-dried naturals”, kawy charakteryzują się większą cytrusowa kwasowością. Mają orzeźwiający charakter.

Kawa Etiopia Yirgacheffe Top Haileselassie Ambaye oferuje pełny okrągłym bukiet smaku. Wyczuwalne nuty kwiatów, moreli, jagód i orzechów. Kawę miłośnikom nut cytrusowych polecamy wypaloną na średnio lub jasno. Dla wielbicieli espresso i orzechów  na ciemno. 

 

W skrócie o kawie 

  • Kontynent: Afryka
  • Kraj: Etiopia
  • Region: Yirgacheffe
  • Plantacja/młyn: Haileselassie Ambaye 
  • Położenie plantacji: 1 600 m do 2 200 m n.p.m.
  • Odmiana botaniczna: Heirloom
  • Obróbka ziarna: myta
  • Nuty smakowe: kwiaty, morele, jagody i orzechy.
  • Rok zbiorów: 2016
  • Kwasowość: średnia

Sposób przygotowania kawy:

Afrykańska kawa z Etiopii  idealnie nadaje się do ekspresów ciśnieniowych, wyposażonych w młynki. Jeżeli ekspres nie posiada młynka, należy kawę zmielić przed włożeniem do ekspresu.  

  • Jak zaparzyć kawę ?

    • 250 gr. to około 31 kaw
    • 500 gr. to około 62 kaw
    • 1000 gr to około 125 kaw

    Woda :Zimna filtrowana wodę podgrzewamy do temperatury około 92 stopni Celsjusza

    Mielenie:Miel tylko tyle kawy ile natychmiast zużyjesz, nie miel na zapas.

    Rodzaj mielenia:Wybierz właściwy do sposobu parzenia: mielenie drobne do espresso, średnie do ekspresów i dripów, grube do French Pressu

    Ilość kawy mielonej;Zacznij od 2 łyżek stołowych mielonej kawy na 180 ml zimnej filtrowanej wody

    Przechowywanie:Przechowuj kawę ziarnista w szczelnym pojemniku, dla ochrony smaku i aromatu świeżo palonej kawy. Nie przechowuj kawy w lodówce.

Kawa świeżo palona to kawa od 1 dnia do 14 dni od daty palenia. Sprawdzaj datę palenia na opakowaniu

 

 

 

Opinie o produkcie (0)

Dostawa Gratis
Dla zamówień od 60 zł koszt dostawy Kurier/Paczkomat tylko 50% . _______________________________ Dla zamówień od 120 zł Dostawa Gratis- Kurier/Paczkomat ________________________________
Darmowa dostawa (Paczkomaty Standard) już od 120,00 zł.
Czym wyróżniamy się ?

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Click Shop | Hosting home.pl