3 rodzaje palenia kawy

Wybór pomiędzy 3 rodzajami palenia kawy

O co chodzi z tym wyborem pomiędzy trzema rodzajami palenia?

W palarni kawy SwiezoWypalana.pl oferujemy Państwu wybór pomiędzy trzema rodzajami wypalenia kawy. Każdą kawę jednorodną (single orgin) można u nas zamówić jako paloną na jasno, paloną na średnio lub paloną na ciemno. Poziom wypalenia wynika z długości przebywania ziarna kawy w piecu. Ponieważ każdą kawę wypalamy pod konkretne zamówienie, mamy możliwość zaproponowania Państwu takiego wyboru. Kawa palona na jasno to kawa trzymana w piecu do kawy najkrócej. Poziom wypalenia kawy, determinuje cechy smakowe napoju jaki uzyskamy z wypalonej kawy. Dla wszystkich którzy zaczynają przygodę z kawami świeżo palonymi, zawsze proponujemy palenie na średnio – jest to optymalne palenie dla określonej kawy, podkreślające jej najważniejsze nuty smakowe.

Czy na wszystkie kawy wypalone na średnio smakują tak samo?

Nie. Każda kawa to zupełnie inny smak. Dwie kawy nawet z tego samego kraju czy regionu wypalone na przykład na średnio będą smakowały inaczej. Dlatego w naszej ofercie sklep z kawą jest tak dużo kaw.

Czy wszystkie kawy wypalone na średnio mają identyczny kolor?

Nie. Stosowane pojęcie kolorów wypalenia, jest umowne. Wypalona na średnio kawa z Kenii będzie dużo ciemniejsza niż wypalona na średnio kawa z Brazylii. Jedne ziarna kawy wypalonej na średnio będą koloru kakao a inny bardziej rude.

Czy taka sama kawa wypalona na jasno smakuje inaczej niż wypalona na średnio?

Tak. Poziom palenia kawy ma istotny wpływ na nuty smakowe w przygotowanym napoju.

Jaka jest ogólna charakterystyka smaku kawy palonych na jasno?

Kawa palona na jasno, zwykle zachowuje dużo unikatowych smaków kawy, wynikających z miejsca pochodzenia. Kawa jasno palona ma więcej nut  cytrusowych i najwięcej kofeiny z wszystkich trzech paleń. Jasne palenie kawy, często jest wybierane przy parzeniu metodami . Ziarno kawy ma kolor cynamonowy. Brak olejków na zewnątrz ziarna.

Jaka jest ogólna charakterystyka smaku kawy palonych na średnio?

Kawa palona na średnio, zachowuje część smaków miejsca pochodzenia. Zwykle kawy palona na średnio charakteryzują się wyrównaną kwasowością ( mniejsza niż w kawach palonych na jasno ). Body czyli ciężkość smaku również jest wyrównana.  Kawa ma mniejszą zawartość kofeiny niż rzy paleniu jasnym. Rodzaj palenia wybierany najczęściej przez naszych klientów do parzenia w ekspresach ciśnieniowych czy przelewowych. Zwykle najlepszy wybór na pierwszy kontakt z kawą. Brak olejków na zewnątrz ziarna.

Jaka jest ogólna charakterystyka smaku kawy palonych na ciemno?

Kolor ziaren kawy przypomina kolor ciemnej czekolady. Zwykle dominuje smak kakao, goryczka, orzechy. Kawy zwykle charakteryzują się minimalną kwasowością. W małym stopniu wyczuwalne są unikatowe smaki, wynikające z miejsca pochodzenia kawy. Kawa zawiera najmniej kofeiny z wszystkich paleń. Ziarna mogą być pokryte naturalnym olejkiem, który w wyniku wypalenia wydostał się z głębi ziarna na wierzch.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Click Shop | Hosting home.pl