Kawa świeżo palona

Dlaczego świeżo wypalana kawa jest lepsza?

Świeżość ziaren kawy ma podstawowe znaczenie;zarówno świeżość rozumiana jako ostatnie zbiory (last crop) jak też świeżość kawy rozumiana jako kawa palona do 24 godzin przed wysyłką.

Mówiąc wprost, jeżeli ktoś chce doświadczyć pełnego, złożonego i zachwycającego smaku kawy musi przygotowywać swój napój z kawy świeżo palonej. Kawa w miarę upływu czasu od daty wypalenia podlega procesowi utleniania, tlen zabiera z niej smak i aromat. Żeby wygrać starcie ze starzeniem, kawę należy przygotowywać z ziaren nie starszych niż 14 dniowe. Powszechnie uważa się że kawa świeżo palona to kawa do dwóch tygodni od daty palenia.

Niestety ogromna większość kawy serwowanej w Polsce to zwyczajnie kawa stara. Kawa tak stara, że producenci kawy przemysłowej  na wszelki wypadek nie piszą na opakowaniach daty palenia a "ambasadorowie" marek pokrętnie tłumaczą o potrzebie odgazowania czy "dojrzewania", odgazowywania które potrafi trwać nawet kilka miesięcy. No cóż odgazowywanie to proces konieczny i potrzebny, tyle że fachowcy mówią raczej o 24-48 godzinach od daty palenia. Kawa sprzedawana w sklepie internetowym z kawą, a następnie po zamówieniu wypalana – to rozwiązanie idealne. Proces odgazowywania trwa kiedy świeżo paloną kawę wiezie do Państwa kurier. Wówczas na Państwa stole ląduje przesyłka z kawą, która była wypalana 24 h przed wysyłką!

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl