PROMOCJA Brazil Mogiana 250g. za 1 gr jeszcze przez   
Kawy które już były-Archiwum kawy 1

Strona 1  Strona 2

Kawa Brazylia Doce Diamantino Arabica

Kontynent: Ameryka Południowa

Kraj: Brazylia

Region: Cerrado 

Plantacja: Doce Diamantina

Położenie plantacji: 200-500 m n.p.m.

Odmiana botaniczna: Mundo Novo

Obróbka ziarna: dry

Nuty smakowe: karmel, czekolada, orzechy

Rok zbiorów: 2016

Kwasowość: niska, słodkość

kawa świeżo palona
  

Kawa pochodzi z brazylijskiej części  eko regionu Cerrado, stanu Minas Gerais - plantacji zlokalizowanych w obszarze Diamantino.

Cerrado to region zajmujący blisko 23% powierzchni Brazylii zlokalizowany na ogromnym płaskowyżu centralnym spajającym kilka brazylijskich stanów. Porasta go blisko 10 tysięcy gatunków roślin. Cerrado jako eko region słynie z wyjątkowego bogactwa fauny i flory. Stan Minas Gerais na obszarze którego zlokalizowany jest obszar Diamantino, to czwarty co do wielkości stan brazylijski, zasobny we wszelkiej natury bogactwa mineralne  od złota do  kamieni szlachetnych.  Arraial do Tijuco (obóz nad Tijuco) to pierwotna nazwa obszaru Diamantino.  Diamantino na przełomie wieku XVIII i XIX,  zostało rozsławione przez poszukiwaczy diamentów stąd obecna nazwa.  

Diamantino poza bogatymi glebami to również piękna przyroda parku Estadual do Biribiri, w którym znajduje się wiele dużych formacji skalnych oraz źródeł tworzących urokliwe wodospady i jeziora. To właśnie duża ilość czystej źródlanej wody, optymalne temperatury i niewielka wysokość nad poziomem morza powoduje, że kawa z tego  regionu uchodzi za jedną z najlepszych kaw brazylijskich. Diamantino  dzięki nisko położonym sawannom oferuje nam unikatową nawet jak na warunki brazylijskie łagodność smaku kawy.  Plantacje w Diamantino  zlokalizowane są na poziomie od 200 do 500 metrów n.p.m. czyli znacząco niżej niż plantacje kawy w Ameryce Środkowej. Brazylijska kawa Doce Diamantino to tak zwana kawa miękka bo pochodząca z nizin, stąd część koneserów uważa, że nie powinna być wypalana na ciemno. Polskie tłumaczenie nazwy Doce Diamantina to  Słodkie Diamenty i taka właśnie jest ta kawa. Jak każda z kaw przetwarzana metodą naturalną na sucho, charakteryzuje się nierównomiernym wybarwieniem po wypaleniu Doce Diamantino to łagodna kawa z nutami karmelu, posmakiem czekolady i owoców. Przy ciemnym wypaleniu pojawia się nuta orzechowa i bardziej wyrazista ciemna czekolada. Brazylijska kawa a zwłaszcza Doce Diamantina to dość częsty dodatek do różnego typu mieszanek ziaren, który ma stabilizować, lub wręcz obniżać kwasowość napoju.

 

Kawa Peru Aladino Del Gado HB MCM Arabica

Kontynent: Ameryka Południowa

Kraj: Peru

Region: Chontali 

Plantacja: Aladino Delgado

Położenie plantacji: 1200-1500 m n.p.m.

Odmiana botaniczna: Typica, Caturra

Obróbka ziarna: Myte

Nuty smakowe: delikatna słodka, kwiatowo jagodowa.

Rok zbiorów:2015

sklep z kawą
Kawa do Peru przybyła w XVII wieku by po 2 wiekach ziarna zielonej kawy stanowiły 60% eksportowanych produktów. Ponad 110 tysięcy ludzi utrzymuje się w tym małym kraju z upraw i przetwarzania kawy. Średnio farmy kawowe maja po 2-3 hektary– są skrajnie małe. Zwykle oddalone od podstawowych udogodnień jak elektryczność czy bieżąca woda.

W Peru kawa jest uprawiana bardzo wysoko w Andach nawet powyżej 1800 metrów (75% drzewek kawowych znajduje się ponad 1000 metrów nad poziom morza). Wysokość upraw tworzy ich wyjątkowość, nadając ziarnom jasny wygląd, delikatna nutę słodkości i miłe atrakcyjne w smaku body.

W Peru dominuje przetwarzanie kawy na mokro, co dodaje umiarkowania nutom kwiatowym. Peru jest doskonałym źródłem kaw organicznych, co z jednej strony spowodowane jest zwykłym ubóstwem i brakiem środków na nowoczesne pestycydy a z drugiej narastającą modą na kawy Bio. Kawy peruwiańskie nie są tak szeroko znane na świecie jak choćby kawy brazylijskie. Wynika to chyba przede wszystkim z braku jakiejś zmasowanej reklamy jak w wypadku wspomnianych kaw brazylijskich czy kolumbijskich. W sumie dla konsumenta to dobra wiadomość, bo kupując kawę peruwiańska płaci się mniej za markę a więcej za ziarno.

Peru posiada niesamowity potencjał do produkcji doskonałej kawy, niestety doskonałość to rzadkość. Sukces jakościowy kawy z Peru stał się przyczyną do jej upadku, certyfikacja procesów produkcji kawy bowiem eliminuje biednych farmerów z przedgórza And. Z drugiej strony to najczęściej jedne z najtańszych kaw posiadających certyfikaty Bio

Różnorodność klimatu Peru; gleby, opadów, nasłonecznienia tworzy idealną kombinację do uprawy kawy. Dominująca odmiana kawowca w Peru to Typical czyli relatywnie stara odmiana.

W naszym sklepie z kawą oferujemy Państwu  kawę którą wybraliśmy po wielu próbach, jesteśmy pewni, że zyska ona Państwa uznanie. Proponujemy Państwu kawę wysoko górską arabicę typu HB z plantacji Aladino Delgado.

 

Kawa Vietnam Dak Lak Robusta

Kontynent: Azja

Kraj: Wietnam

Region: Dak Lak

Plantacja: spółdzielnia 

Położenie plantacji: 500-700 m. n.p.m. 

Obróbka ziarna: mokro

Nuty smakowe; wyrazista kwasowość, ziemisty posmak - duża dawka kofeiny 

Rok zbiorów:2015

kawa warszawa
  

Przygoda z wietnamską kawą rozpoczynamy od prowincji Dak Lak, gdzie małe ziarenka kawowca umieszczane są około 8 cm pod ziemia, w odległości 1,5 m od siebie. Gleba i warunki do uprawy kawy są fantastyczne, co zresztą zauważyli pierwsi francuscy koloniści już XVII wieku, którzy tam sprowadzili sadzonki. Teren usiany jest niewielkimi wzgórzami około 400 m. n.p.m. Kawa dość szybko stała się głównym towarem eksportowym Wietnamu wyprzedzając nawet ryż.

Owoce kawy zbierane są w okresie listopad-kwiecień a następnie przerabiane w 35 stacjach obróbki ziarna, sortowane na podstawie m.in. koloru, twardości

30% upraw kawy  na świecie to kawa Robusta (Coffea canephora Pierre ex Froehner).Kawa Robusta została odkryta i opisana przez botaników dopiero w XIX wieku w Afryce. Znana również jako  kawa kongijska. Różni się od kawy Arabica. Podstawowa różnice,to smak i moc. Kawa Robusta jest zdecydowanie mocniejsza – zawiera znacznie więcej kofeiny niż jej siostra (arabica 0,8%-1,4% — robusta 1,7%-4,0%).

Smak jest bardzo mocny i wyrazisty, lekko ziemisty,  pozostawia na języku mocno gorzki posmak. Używa się w mieszankach espresso, dla uzyskania charakterystycznej kremowej pianki, tzw. "crema".

Jej ziarna są równomiernie duże. Napar charakteryzuje się lekko kwaskowatym, zrównoważonym smakiem i aromatem. Zawartość kofeiny jest w nim wysoka. Robusta Wietnamska przede wszystkim nadaje się do sporządzania mieszanek kawowych. Wykorzystywana jest także do kawy po turecku.

Kawa po wietnamsku

Zazwyczaj przygotowuje się pojedyncze filiżanki, stosując specjalne urządzenie zwane Phin. Kawa jest serwowana już podczas procesu parzenia. Kawa po wietnamsku słynie między innymi z tego, że dla zmiany walorów smakowych dodaje się skondensowanego mleka, które zarazem łagodzi smak jak też słodzi kawę. Ponieważ w Wietnamie, uprawia się głównie Robustę, zabieg z mlekiem skondensowanym jest idealną i prostą metodą wygładzenia smaku kawy. Dlaczego akurat mleko skondensowane, no cóż wynika to z tropikalnych uwarunkować i łatwości przechowywanie mleka w tej formie. W zasadzie w tej chwili , po mleku skondensowanym najłatwiej rozpoznać kawę po wietnamsku. Kawa bywa również parzona z lodem ( wiet. „cafe da”), jak też z lodem i mlekiem skondensowanym ( wiet. „ cafe sua da”).

 

Kawa Guatemala Santa Rosa Teanzul Arabica

Kontynent: Ameryka Środkowa

Kraj: Gwatemala

Region: Santa Rosa,

Plantacja: Finca Teanzul

Położenie plantacji: 1.372 do 1.635 m n.p.m.

Odmiany krzaków: Typica, Bourbon, Catuai

Sposób przetwarzania: Wet,

Nuty smakowe; świeży, cytrynowe, słodkie, migdały

Rok zbiorów: 2015

dobra kawa
  

Historia kaw w Gwatemali  małym kraju Ameryki środkowej, zaczyna się od około 1700 roku kiedy to księża Jezuici jako pierwsi przywożą sadzonki kawowca do tego kraju. Pierwotnym celem sadzenia krzaku kawy był względy estetyczne. Kawa trafia do miasta Antigua. W ten sposób zapoczątkowane został wielkie plantacje kawy w tym rejonie Ameryki. Jednak już 100 lat później około 1800 roku przychodzi pierwsza plaga. Przetrzebienie ogromnych obszarów doprowadziło do wielkich strat w rodzącym się przemyśle. Jednak już w 1867 kawa z Gwatemali odnosi wieki międzynarodowy sukces zajmując pierwsze miejsce na targach w Paryżu, pasmo sukcesów i nagród zostało rozpoczęte. ostatni  jego akcent to nagroda przyznana w zeszłym roku Cup of Excellence 2013.

Plantacja z której sprzedajemy kawę to Finca Teanzul znajdująca  się w pobliżu miasta Ixpaco, w departamencie Santa Rosa, położonym na południowym wschodzie kraju. Teanzul w ojczystym języku oznacza "Wysoko położony" zlokalizowany na wysokościach  od 1.372 do 1.635 m. Wysokość ta jest idealna do produkcji najwyższej jakości kawy, a ponadto plantacja leży na bardzo starej formacji wulkanicznej, która jest chroniona na południu przez wulkan Tecuanburro. Pogoda jest słoneczna w ciągu dnia a w nocy jest chłodno i mokro, podobnie jak w najlepszych regionach uprawy winogron. W Teanzul kawa jest produkowana od końca XIX wieku . Plantatorzy kawy byli  pionierami którzy zidentyfikowali to miejsce jako doskonałą przestrzeń dla swoich upraw, i  tym samym rozpoczęli sadzenie szlachetnych odmian kawy arabiki. Później, w połowie XX wieku wprowadzono odmiany Bourbon , a w ostatnich latach do  uprawy weszła odmiana  Pache (mutacja arabiki - statured ) i żółty Bourbon posiadający światowa renomę. Kawa produkowana w Teanzul , znana jest z wysokiej jakości, potwierdzają to nagrody Cup of Excellence w kolejnych latach.

Smak jest powtarzalny; świeży, cytrynowy, słodki, dobrze wyważony. Rozpoznać można nuty czekolady, cukierków, migdałów, orzechów włoskich, miodu, jeżyn, jabłek , moreli oraz kwiatów.

Kawa Indonesia Bali Organic Arabica

Kontynent: Azja

Kraj: Indonezja

Region: Bali

Plantacja: Bali

Położenie plantacji: 1250 m n.p.m.

Odmiany krzaków: Typica,

Sposób przetwarzania: Mokro

Nuty smakowe; cytryna, pomarańcz, ananas

Rok zbiorów:2015

kawa premium
  

 

Nazwa "Bali " przywołuje tropikalne bryzy i piękne plaże . Ta głównie hinduska Wyspa jest pierwszym przystankiem dla wielu turystów przyjeżdżających do Indonezji. Na nich czekają przepiękne białe i czarne piaszczyste plaże, które charakteryzują wybrzeży Bali. Wulkany z Batukaru i Agung dominują w krajobrazie. Między tymi szczytami ,płaskowyż górski z Kintamani to główny obszar uprawy kawy .

Wielu plantatorów kawy na Bali jest członkami tradycyjnego systemu hodowli zwanego Subak Abian, który jest oparty na hinduskiej filozofii " Tri Hita karana " . Zgodnie z tą filozofią , trzy przyczyny szczęścia są dobre relacje z Bogiem , innymi ludźmi i środowisko .system Subak Abian idealnie nadaje się do produkcji sprawiedliwego handlu i produkcji kawy organicznej.

Właśnie taką kawę można u nas nabyć.


Generalnie, kawę na Bali poddaje się ostrożnej obróbce metodą mokrą. Otrzymujemy  słodką i miękką kawę o dobrej konsystencji. Typowe smaki obejmują cytryny i inne cytrusowe nuty. Aby stworzyć bardziej charakterystyczny smak , niektórzy eksporterzy z obszaru Kintamani zaczęli stosować " łuszczenia " mokre . W tym sposobie, myte ziarna są następnie częściowo suszone, jednak część śluzu pozostaje nienaruszona, przed mieleniem. Proces ten nadaje bogate  walory smakowe, karmelu, przypominające kawy z Sumatry i Sulawesi .

Indonezja jest czwartym największym producentem kawy na świecie. Historia kawy w Indonezji rozpoczęła się w czasach kolonialnych, i odegrała ważną rolę w rozwoju kraju. Indonezja znajduje się w idealnym położeniu geograficznym dla plantacji kawy.

Indonezja wyprodukowała 420.000 ton kawy w 2007 roku. Z tej liczby 271 tysięcy ton wyeksportowano i 148.000 ton zostało zużyte w kraju. Eksport; 25% to arabica;reszta to  robusta, kawy arabica w Indonezji mają niską kwasowość i silne ciało, co sprawia, że idealnie nadają się do mieszania z kawami o wyższej kwasowości z Ameryki Środkowej i Afryki Wschodniej.

Kawa którą sprzedajemy, z indonezyjskiej wyspy Bali była dawniej sprzedawana wyłącznie na rynku japońskim. Być może to zmiana oblicza ekonomii świata, spowodowała,że rozpoczął się  eksport balijski kawy do takich krajów jak Polska.  Kawy z Bali  jest bardzo mało, uprawiana jest na dużych wysokościach, nie niższych niż 1250 metrów. 

Owoce kawowca są myte (mokre-przetworzone) tak jak na sąsiedniej  Jawie, Timorze Wschodnim i Papua-Nowa Gwinea. Bukiet  ma ślady ziemskiego charakteru indonezyjskiej wyspy, ale tylko w tle. Jest to klasyczny, czyste body, z wielką  łagodnością.

Kawa Hawaii Paradise Meadow Ka'u Arabica

Kraj: USA

Region: Big Island

Plantacja: Ka'u

Położenie plantacji: 900-1100 m n.p.m.

Odmiany krzaków: Typica,

Sposób przetwarzania: Mokro

Nuty smakowe; kwiatowa, maślano-pikantna

Rok zbiorów: 2015

Kwasowość: niska

kawa sklep
  

Nie ma lepszego rozpoczęcia dnia niż posmakowanie z samego rana wulkanicznego dotyku słońca Hawajów. Hawaje to najmłodszy 50 stan USA, położony na archipelagu Hawaje w północno-środkowej części Oceanu Spokojnego. Archipelag jest pochodzenia wulkanicznego, powierzchnia jest górzysta i znajduje się tam wiele czynnych wulkanów.

Region Ka’u graniczy z Kona na hawajskiej wyspie Big Island. Jest jednym z najczęściej nagradzanych na Hawajach obszarem uprawy kawy. Jego sercem jest wulkan Mauna Loa. Nasza kawa uprawiana jest w wyższych partiach wulkanicznej wyspy Big Island na bogatej wulkanicznej glebie. Na plantacji, która dostarcza nam kawę znajdują się tylko kawowce Arabiki. Wszystkie uprawiane, przy użyciu zrównoważonych metod produkcji rolnej służących poszanowaniu otaczającej nas przyrody.  Dzięki tej szczególnej dbałości możecie się Państwo delektować kawa o wyjątkowej kombinacji smaku.

Kawa z Ka’u ma kwiatowy bukiet , charakterystyczny aromat i to unikalne coś co powoduje, że kawy z tej właśnie wyspy są jednymi z najlepszych na świecie. Na przestrzeni ostatnich czterech lat kawa z tego regionu była w top 10 najlepszych kaw świata praktycznie wszystkich konkursów kawowych Specialty Coffee Association of America Convention.

Wierzymy, że jeżeli Państwo tylko spróbujecie naszej hawajskiej kawy to pozostaniecie jej wielbicielami na bardzo długo. Kawa charakteryzuje się delikatnym tropikalnym posmakiem.

 

Kawa Rwanda  plantacje  Buliza, Arabica

  sklep kawa
  

Kawa z Rwandy? Od 12  lat rwandyjscy rolnicy zaczęli sprzedawać naprawdę dobrą kawę zamiast byle, jakiej. Zmienili sposób przetwarzania kawy, ziarna premium potrzebują dokładnego mycia i muszą zdobyć, co najmniej 80 punktów w skali, jakości ( do 100). Wcześniej cena kawy była ustalana przez rząd i nie odnosiła się, do jakości. Rolnicy dostali finansową motywacje do dbania, o jakość swoich kaw. Teraz rwandyjska kawa jest jedną z najdroższych na świecie, poszukiwana przez kawowych gigantów pokroju Starbucks, jak też rozsianych po całym świecie kawowych guru. Rwanda to niekończące się wzgórza usiane bananowcami i dachami małych domków. W zachodniej Rwandzie są jedne z najlepszych warunków do uprawy krzaków kawowca, wysokość około 5 600 m n.p.m- strome Zgórza kończą się skarpami spadającymi do krystalicznie czystego jeziora Kivu. Z kawy żyje w Rwandzie blisko 400 tysięcy ludzi, większość z nich mieszka w wybudowanych z błota domkach a Ci lepiej sytuowani maja domy murowane. Przeciętna rwandyjska plantacja to … 450 krzewów

Producenci skupieni wokół punku odbioru i obróbki kawy Belize, stanowią część spółdzielni produkcyjnej Abokamo. Spółdzielnia zrzesza około 500 producentów z północnej prowincji Rwandy Rulindo. Warto wspomnieć, że większość tych farm to poletka poniżej 1 hektara. Spółdzielnia wspiera swoich członków między innymi zapewniając im podstawowa opiekę zdrowotna jak też szkolenia rolnicze. Całość upraw jest zlokalizowana na wysokości od 1600 m do 2000 m n.p.m. Zbiory odbywają się od marca do czerwca. W Buliza kawa jest poddawana fermentacji w prasach mechanicznych zanurzających ją w wodzie a następnie suszona na długich 40 metrowych stołach z siatką zapewniającą cyrkulację powietrza. Większość krzaków to odmiany Arabica Bourbon, Bourbon Jackson, ewentualnie Mbirizi. W ten sposób powstaje kawa o wspaniałym smaku karmelizowanego brązowego cukru, nutą suszonych owoców i przyprawami. Wszystko okraszone smakiem czarnej soczystej i dojrzałej wiśni.

 

Kawa India Kaapi Royal AA

Kontynent: Azja

Kraj: Indie

Region: Kerala

Położenie plantacji: 600-900 m n.p.m.

Odmiany krzaków: Peridenia, S.274, CxR 

Sposób przetwarzania: Parchment

Nuty smakowe: orzechy, zioła, suszone owoce, czekolada

Rok zbiorów:2017/2018

Kwasowość: średnia,

Ziarno: Kaapi Royale AA

kawa sklep
  

Robusta obrabiana metodą „parchment” rośnie w Indiach na wysokościach od 300 do 1 000 metrów nad poziomem morza. Zwykle na zboczach niewielkich gór, gdzie pojawia się idealna kombinacja warunków; nasłonecznienia, cienia, opadów, bogata w minerały gleba. Kawa robusta jest zwykle uprawiana na plantacjach o dość dużym zalesieniu. Obecność różnorodnej fauny i flory, dodatkowo jest wzbogacana nasadzeniami pieprzu czy pomarańczy. Kawa rosnąca w naturalnym cieniu charakteryzuje się większą gęstością i jest bardziej jednorodna niż kawy rosnące na nie osłoniętych przed słońcem plantacjach. Przetwarzanie zebranych wiśni kawy metodą „parchment”, wymaga dość znacznych nakładów pracy ale także i znacznych zasobów wody.

Dojrzałe wiśnie kawy w których środku znajduję się ziarna zielonej kawy, zbierane są  ręcznie. W trakcie zbiorów odbywa się pierwsza selekcja kawowych wisienek, dzięki niej w bukiecie smakowym unikamy niepotrzebnej kwasowości wynikłej z niedojrzałych owoców kawowca. Na koniec dnia po zbiorach dokonywana jest kolejna selekcja zebranej kawy, tym razem już miejscu gromadzenia zbiorów z całej plantacji, usuwa się wszelkie wisienki o nie dość czerwonym kolorze. Wierzchnią część wiśni kawowca usuwa się poprzez pocieranie i w ten sposób odsłaniana jest słodka pulpa, która jest poddawana wstępnej fermentacji a następnie również i ona jest usuwana poprzez przemycie ziaren zielonej kawy. Po kolejnym myciu ziarna kawy poddawane są całonocnej kąpieli a następnie suszone na słońcu.

Kaapi Royal AA to nazwa dla najwyższej klasy indyjskiej robusty. Pierwszy raz wprowadzono ją w trakcie zbiorów w latach 1992-1993.  Kaapi Royal AA to ziarno które powstało dzięki niezwykłemu zaangażowaniu Indii w rozwój rynku kawy speciality. Nazwę Kaapi Royal AA, może otrzymać ziarno spełniające bardzo ostre kryteria. Jednym z takich kryteriów jest pożądana wielkość ziarna ( screening 17, czyli 6,7 mm) 95% ziarna musi spełniać taki wybór i 100% ziarna musi być większe niż 6,65 mm. Nie jest tolerowane obecność ziarno peaberry czy ziaren kawy z defektami. Jednym z kluczowych czynników charakteryzujących ziarno Kaapi Royal AA to powtarzalność walorów smakowych pomiędzy kolejnymi zbiorami. W rezultacie tej powtarzalności otrzymujemy bardzo stabilny bukiet smakowy. Ziarna kawy robusta Kaapi Royal AA są czyste, jednolite i duże, warto dodać, że Kaapi Royal AA są sortowane nawet pod kontem kolorystycznym, tak, żeby całość zbiorów spełniała absolutnie najwyższe wymagania. Kaapi Royal AA doskonale sprawdza się jako ziarno wzmacniające różnorodne mieszanki do espresso, jak też wszelkich kaw w których jest istotny udział mleka. Nuty smakowe kawy maja tendencję do „wyciszania się” przy kawach z dużą ilością mleka. Większość mieszanek ziaren kawy do espresso, z udziałem innej robusta niż Kaapi Royale AA zwykle ulega w nich właśnie takiemu zanikowi. Kaapi Royale AA doskonale wychodzi ponad właściwości mleka. Inna funkcją robusty w mieszankach jest też zachowanie grubej, gęstej pianki (crème), gęstej tak, że może utrzymać na powierzchni nawet kostkę cukru. Ponieważ robusta zawiera średnio 2 razy więcej kofeiny niż kawa typu arabica, Kaapi Royal AA dodaje też niezłe „kopnięcie” – to informacja ważna dla tych wszystkich, którzy kawę traktują jako napój „funkcjonalny”.

Kawa charakteryzuje się intensywnym aromatem pieprzowym z domieszką słodkiej lukrecji. W smaku wyczuwalna jest słodko-gorzka goryczka, nuty orzechowo-ziołowe. Jedna z najniższych jak na robustę kwasowości. Body aksamitne, miękkie. Po degustacji pozostaje posmak suszonych owoców i gorzkiej czekolady, kakao. Szczególnie polecam kawę w paleniu na ciemno.

 

Kawa Ethiopia Guji Deri Kojao, Arabica

Kontynent: Afryka

Kraj: Etiopia

Region: Sidamo

Plantacja: Guji

Położenie plantacji: 900-1100 m n.p.m.

Odmiany krzaków: Heirloom

Sposób przetwarzania: Myta

Nuty smakowe; kwiaty, czekolada, afrykańskie przyprawy, cytrusy

Rok zbiorów:2015

Kwasowość: winna, zrównoważona

świeżo palona kawa
  

Etiopia jest siódmym największym producentem kaw i zarazem największym z afrykańskich. Kawy z Etiopii są tak dobre, że prawie połowa produkcji jest… konsumowana na miejscu, to znaczy w samej Etiopii. Chyba trudno o lepszą rekomendację tej afrykańskiej arabiki. Prawie połowa eksportowanej kawy trafia na rynek Unii Europejskiej. Sama produkcja kawy nie zmieniła się bardzo od X wieku; uprawa, nawadnianie nadal jest wykonywane ręcznie. Rynek produkcji kawy wewnątrz Etiopii został znacjonalizowany przez państwo uregulowany. To rząd poprzez swoja agendę The Coffee and Tea Authority decyduje o cenach skupu kawy od rolników a nawet o tym, które z punktów mycia kawy, od kogo kupują surowiec i czy w ogóle mogą.

Guji i Yirgachefe są częścią większego i bardziej znanego obszaru Etiopii, Sidamo. Etiopska Giełda Towarowa podjęła działania zmierzające do anonimizacji wszystkich producentów (od 200 do 500 plantacji) z tego regionu, uznając, że charakteryzują się oni wspólnymi cechami. Rynek jednak wydaje się być troszkę innego zdania i powoli wyodrębnia pomniejsze regiony pochodzenia kawy-tak, żeby konsumentom zapewnić najlepsze etiopskie arabiki. Tak też zaczyna się kształtować drabinka, jakości kaw z tego regionu.

Kawa z Guji jak większość arabik etiopskich charakteryzuje się niewielkim ziarenkami o szarawym kolorze. Ten niepozorny obraz znika natychmiast po wypaleniu i spróbowaniu naszej kawy. Pojawia się kawa pełna charakteru, posmaku afrykańskich przypraw, wina z nutą czekolady, wszystko w otoczeniu nuty kwiatowej. W naszej kawie nie sposób pominąć nuty cytryny i owoców cytrusowych, co daje wyjątkową świeżość kawie z jej kwasowością.

 

Kawa Guatemala El Guatalon SHB Arabica

Kontynent: Ameryka Środkowa

Kraj: Gwatemala

Region: Jalapa

Plantacja: El Guatalon

Położenie plantacji: 1500-1900 m n.p.m.

Odmiany krzaków: Bourbon, Typica, Caturra

Sposób przetwarzania: Mokro

Nuty smakowe; miękkiego toffi, kakao, karmelu i limonki

Rok zbiorów:2015

Kwasowość: niska,

swiezopalona
  

Kawy z Gwatemali to swoisty klejnot wśród kaw Ameryki Środkowej, stale rosnąca, jakość produkcji z tego kraju, gdzie już większość kaw ma noty 88+ pokazuje wzrastający potencjał. Kawy Gwatemali są generalnie złożone i zróżnicowane, smakowo nawet w obszarze tego samego makroregionu, stąd szczególna rola dokonującego selekcji plantacji. My zdecydowaliśmy się przedstawić Państwu kawy El Guatalon, które w sposób szczególny wyróżniają się jakością i charakterem.

Kawa, którą Państwu oferujemy pochodzi z regionu Jalapa, sama plantacja jest zlokalizowana koło miasta Mataquescuintla, w środkowej części Gwatemali. Region jest położony 1500 do 1900 m. n.p.m.

Kawa z plantacji El Guatalon, to gwarancja niesamowitych doznań smakowych. Plantacja uchodzi za jedną z najstarszych w regionie i jest cały czas prowadzona przez tą samą rodziną. Doświadczenie kolejnych pokoleń farmerów w połączeniu z bardzo dobrymi warunkami upraw-stabilne temperatury, bogata w wartości odżywcze gleba i umiarkowane opady. Czy krzak kawy może chcieć więcej?

Zebrane ziarna są poddawane procesowi mycia a następnie suszenia w wyniku, czego otrzymujemy bogata paletę smaków. Kawa charakteryzuje się lekkością, wyczuwalną nutą miękkiego toffi, kakao, karmelu i limonki. Wyczuwalny także smak czekolady oraz kwiatów, lekka kwasowość. Gładka tekstura. Wyśmienicie nadaje się do espresso.

 

Kawa Colombia Las Brisas Arabica

  dobrzepalona
To kolejne najwyższej, jakości ziarna kawy z Kolumbii, wielokrotnie nagradzanego regionu Huilla. Huilla to region zlokalizowany w zachodniej Kolumbii na wysokościach od 1500 do 1900 metrów nad poziomem morza. Obszar plantacji obsadzony jest krzakami kawowca gatunku Cattura i  Colombia/Castillo. Cały region składa się z szeregu niewielkich plantacji, prowadzonych przez pojedynczych rolników. Obróbka kawy odbywa się poprzez tradycyjne mycie ręczne ( fully washed), polegające na usunięciu skórek z wisienki kawowej, po czym kawa jest suszona na słońcu w tunelach szklarniowych. Proces mycia pozwala kawie zachować naturalne cukry i tłuszcze, które później w filiżance tworzą nam profil smakowy. Suszenie w szklarniach na słońcu pozwala podkreślać naturalną słodycz w kawie i jednocześnie chroni ziarno przed częstymi równikowymi deszczami czy zbyt silnymi wiatrami.

W smaku dominuje wyraźna nuta ciemnej czekolady, mocne body. Zrównoważona delikatna kwaskowatość. Po pierwszym wrażeniu pojawia się posmak owoców leśnych i czerwonej porzeczki.

 

Kawa Indonesia Sumatra Jagong Village Arabica

Kontynent: Azja

Kraj: Indonezja

Region: Sumatra

Plantacja: Jagong Village

Nuty smakowe: czekolada, owoce cytrusowe,  orzechy

Rok zbiorów: 2016

Kwasowość: niska, słodkość

świeża kawa
Nasza arabika pochodzi z Indonezyjskiej Sumatry. W obszarze spółdzielni Jagong Village uprawiane są różne odmiany kawowca Bourbon i P88. Plantacje znajdują się na wysokości od 1600 do 1800 metrów nad poziomem morza. Kawa jest zbierana ręcznie i poddawana obróbce „semi washed”.

Kawa po zbiorach jest częściowo myta i obierana. Resztki skórki z wisienki kawowej, fermentują przez krótki okres razem z ziarnem. Następnie kawa jest przemywana ręcznie. Po umyciu ziarna są suszone na specjalnych stołach pod osłona plandek do osiągnięcia ok. 10% poziomu wilgoci

 

Oferowana przez nas kawa jest świetną próbka wszystkich kaw z Indonezji. Charakteryzuje się ciężkim body, dojrzałą kwasowością i słodkością. Najmocniej wyczuwalne nuty smakowe to czekolada, owoce cytrusowe i orzechy.

 

Kawa Brazylia Doce Diamantino Arabica

Kontynent: Afryka

Kraj: Kenia

Region: Kiambu

Plantacja: Kigutha

Położenie plantacji: 900-1100 m n.p.m.

Odmiany krzaków: Bourbon, Ruira i  SL28.

Sposób przetwarzania: Mokro

Nuty smakowe; nuty owocowe; brzoskwinie, morele

Rok zbiorów:2015

Kwasowość: wyrównana, winna

Hrabstwo Kiambu jest położone na centralnej wyżynie Kenii, w byłej Prowincji Centralnej, w pobliżu stolicy, Nairobi. Jest to obszar o powierzchni ponad 2,5 tysiąca kilometrów kwadratowych, uważany za jeden z najbogatszych powiatów w Kenii.

Istniej kilka teorii tłumaczących pochodzenia nazwy Kiambu; jedna z nich mówi, że nazwa pochodzi od nazwy jednego z najważniejszych klanów „mbari ya mbuu”. Społeczność tego klanu mieszkała właśnie w obszarze obecnego miasta Kiambu. Inna z teorii nawiązuje do częstych mżawek w tym obszarze, stąd nazwa miejsce mżawek „kia mbuu”.

Obszar hrabstwa jest zamieszkiwany przez ponad 1,6 mln ludzi ( wg Kenya National Bureau of Statistics report of 2009). Mieszkańcy hrabstwa to głównie drobni farmerzy uprawiający właśnie kawę i herbatę.

Uprawa kawy jest prowadzona w spółdzielniach związków zawodowych farmerów, które jednocześnie zajmują się produkcją, obróbką jak też marketingiem i aukcjami kawy. Kawa z Kenii jest typu „Colombia – mild”. Jej cechy charakterystyczne to intensywny smak, pełne body, i nuty smakowe kakao.

Jedną z niewielkich plantacji położonych w Hrabstwie Kiambu, jest Kigutha, z której oferujemy Państwu kawę. Plantacja jest zlokalizowana około 50 km na północ od Nairobi. Uprawiane są odmiany kawowca Bourbon, Ruira i  SL28. Żyzna gleba z dużą ilością światła słonecznego to idealne warunki do uprawy kawowców. Nasza kawa po ręcznych zbiorach jest poddawana obróbce „na mokro”.

Rekomendujemy wybór palenia jasne lub średni - wydaje się nam, że palenie ciemne znacząco zimniejsza walory smakowe i znikają wspaniałe owocowe nuty razem z posmakiem przypraw.

Wyczuwalne nuty owocowe; brzoskwinie, morele – zwłaszcza przy wypaleniu jasnym. Przy wypaleniu średnim dają się zauważyć nuty czarnej porzeczki, pieprz, cynamon, cytryna, owoce cytrusowe, mentol.

 

Kawa Brazil Sul de Minas Finca Sitio Parreiras Arabica

Kontynent: Ameryka Południowa

Kraj: Brazylia

Region: Sul de Minas

Plantacja: Finca Sitio Parreriras

Położenie plantacji: 900-1200 m n.p.m.

Odmiany krzaków: Bourbon, Typica, Caturra

Sposób przetwarzania: Sucho

Nuty smakowe; czekolady, karmelu, słodkich orzechów

Rok zbiorów:2017/2018

Kwasowość: niska, legendarna łagodność

kawa świeżo palona
  

Brazylia to największy na świecie producent kawy i zarazem lider produkcji gatunku Arabica. Zdecydowana większość produkcji to jednak średniej i kiepskiej, jakości ziarna. Dlatego lepiej poszukiwać tam kaw z określonych plantacji niż kaw anonimizowanych, pochodzących z wielu różnych gospodarstw.

Kawa jest poddawana procesowi suszenia w wisience kawowca, ciągły kontakt ze słodkawą skórką i miąższem skutkuje w filiżance gładką słodkością i nieskomplikowanym body. Kawa z plantacji Finca Sitio Parreriras, to jest dowód na to, że nawet w ojczyźnie masowej produkcji, można znaleźć naprawdę świetną kawę jednorodną. Region Soul de Minas, w którym leży nasza plantacja, podobnie jak znakomita część Brazylii ma wyśmienite warunki do hodowli drzew kawowca. To, co determinuje wysoką, jakość oferowanej kawy, to ciągłe dążenie do osiągania najwyższych współczynników jakościowych produkcji. Plantacja jest położona na wysokości 900 metrów nad poziomem morza, czyli relatywnie nisko, powoduje to dość szybkie dojrzewanie wisienek kawowca, dzięki czemu są lżejsze i mniej gęste.

Kawa w ocenie Green Coffee Association of New York. Otrzymała noty 2.3, co plasuje ją na przyzwoitym średnim poziomie. Wielkość ziaren na poziomie SCR 17/18, oznacza duże ziarna, co  jest powiązane z ich wysoką, jakością.

Kawa wypalona na średnio jest łagodna, posiada piękną równowagę balansu i średnie body. Wyczuwalne są wyraźnie nuty czekolady, karmelu, słodkich orzechów na ładnej czystej powierzchni.

 

Kawa Brazil Minas Gerais, Santa Lucia Arabica

Kontynent: Ameryka Południowa

Kraj: Brazylia

Region: Minas Gerais

Plantacja: Santa Lucia

Położenie plantacji: 950-1350 m n.p.m.

Odmiany krzaków: Yellow Bourbon, Catuai, Acaia, Mundo Novo

Sposób przetwarzania: Naturalna

Nuty smakowe; czekolada, karmel, jagody leśne

Rok zbiorów:2015

Kwasowość: niska, legendarna łagodność

kawa świeżo wypalana
  

Stan Minas Gerais odpowiada za prawie połowę całej produkcji kawy w Brazylii. Obszar upraw kawy to blisko 2,5 mln hektarów. Średnia wielkość gospodarstwa to około 10 hektarów. W całym stanie stosuje się 3 metody obróbki kawy ( pulped natural, washed i natural). Kawa jest zwykle zbierana metodą „strip-pick” ( strząsanie z drzew owoców na specjalnie przygotowane siatki) a następnie sortowana, gdzie oddzielane są wisienki kawy dojrzałe od niedojrzałych.

Historia uprawy kaw w brazylijskim stanie Minas Gerais liczy już sobie ponad 100 lat i jest związana bezpośrednio z naszym dostawca grupą Sertao z Carmo de Minas.  Sertao to rodzinna firma, w której już czwarte pokolenie zajmuje się uprawą plantacji kawowych założonych przez Isidro Pereira i José Dias Pereira Nazareth. Sam region jest znany w całej Brazylii z doskonałej wody mineralnej oraz żyznych gleb. Plantacja położona jest w górzystej okolicy ( wzniesienia od 950 m n.p.m. do 1 350 m n.p.m.) Średnie roczna temperatura to 18 stopni Celsjusza.

Całe gospodarstwo to blisko 740 hektarów, z czego tylko 83 to kawa w różnych odmianach (Yellow Bourbon, Catuai, Acaia, Mundo Novo). Kawa na plantacji jest zbierana w okresie lipiec/październik. Przerabiana według dwóch metod „pulped natural” oraz „natural” Gospodarstwo w całej gminie jest uznawane za modelowe. Zbierana kawa charakteryzuje się wysoką, jakością zarówno w parametrach fizycznych (ziarna) jak i ilości defektów.

Kawa jest słodka z nutami czekoladowymi oraz posmakiem karmelowym z dodatkiem jagód leśnych.

 

Kawa Colombia Tolima, La Primavera, Arabica

  sklep z kawą
  

Departament Tolima  to jeden z 32 Kolumbijskich departamentów. Jest zlokalizowany w rejonie Gór Andyjskich, centralnej części Kolumbii, jego stolicą jest miasto Ibague. Gospodarka opiera się na rolnictwie, którego istotną częścią jest uprawa kawy.

Gospodarstwo La Primavera jest schowane na zboczu górskim w małej gminie Timana Huila. Właścicielem tej 2 hektarowej plantacji jest Gerardo Bravo. W całości jest ona obsadzona szczepem Caturra który znakomicie spisuje się na dużych wysokościach, sama plantacja jest wszak położona na wysokości 1 700 m. n.p.m. Kawa jest zbierana ręcznie, następnie również również ręcznie wisienki kawowe są pozbawiane pulpy, myte i suszone. Suszenie odbywa się na wygiętych parabolicznie stołach z siatki. Łagodne suszenie w warunkach naturalnych powoduje, że delikatna warstwa otaczjąca ziarno pozostaje nienaruszona, wydaje się, że to  jedna z przyczyn fenomenalnego smaku tej kawy.

Nazwa plantacji "La Primavera"  doskonale pasuje do smaku tej kawy. W filiżance poczujemy wiosnę, dzikie kwiaty wiśni, miodu i suszonych przypraw. To bardzo zrównoważona kawa, gdzie winna kwasowość jabłek łączy się płynnie ze słodyczą, żeby na końcu dać posmak czarnej herbaty. Średnie palenie podkreśla smak czerwonych jabłek, śliwek. Ciemniejsze wypalanie, eksponuje smak kakao, prawdziwej czekolady. 

 

Kawa Costa Rica Hermosa Dota Tarrazu SHB Premium

Kontynent: Ameryka Środkowa

Kraj: Kostaryka

Region: Tarrazu

Plantacja: Hermosa

Położenie plantacji: 1524 - 1828 m n.p.m.

Odmiany krzaków: Caturra

Sposób przetwarzania: Mokro

Nuty smakowe; cukru trzcinowego, kakao, jabłecznika i klementynek

Rok zbiorów :2014

Kwasowość: rozwinięta kwasowość wpadająca w akcenty winne

kawa świeżo palona
  

Uprawy kawy w Kostaryce datuje się od 1779 roku. Pierwsze plantacje założone w rejonie Meseta Central, gdzie panują idealne warunki klimatyczne dla krzaków kawowca. Arabica  z Kostaryki słynie z dużej zawartości kofeiny. Uprawy kawy w Kostaryce mocno ucierpiały w 2013 roku, kiedy zostały zaatakowane przez szkodniki, co spowodowało obniżenie plonów o 10%. W 2014 roku sytuację opanowano i wysokość zbiorów wróciła do poziomu lat poprzednich.

Kawa jest uprawiana na niewielkich plantacjach (2-4 hektarów), gdzie po ręcznych zbiorach plony są transportowane do punktów skupu. Kawa następnie jest myta i pozbawiana pulpy metodą obróbki ziaren na mokro (wet processed) i suszona na słońcu. Zbiory kawy w tym regionie są w okresie od listopada do marca, co zbiega się z porą suchą i gwarantuje, jednolitą dojrzałość wisienek kawowca. Pora sucha ułatwia również późniejsze suszenie ziarna.  Po wysuszeniu dokonuje się ręcznej selekcji ziaren nadając im ze względu, na jakość odpowiednie klasy. Oferowana Państwu kawa posiada najwyższą klasę Premium.

Fakt, że kawy z Kostaryki mają tak wyrobioną renomę  na świecie to zasługa właśnie kaw z regionu Tarrazu. Kawa z Tarrazu jest jedną z najdroższych kaw sprzedawanych przez Starbucks na całym świecie.

Region Tarrazu położony jest na wysokości 1200 do 1850 m n.p.m. jest podzielony na mikroregiony uwarunkowane geograficznie ( doliny, płaskowyże) Kawa, którą Państwu oferujemy pochodzi z mikro regionu Dota. Dota jest położona na wysokości 1524-1828 m n.p.m. Farmerzy w tym regionie są skupieni w spółdzielni rolniczej Cooperativa  de Cafiicultores de Dota R.L.

Hermosa w języku hiszpańskim oznacza piękno, i taki właśnie opis pasuje do bukietu naszej kawy. Dolina, w której są plantacje nadaje kawie unikatowego posmaku nawet w skali dobrych kaw kostarykańskich. Sama plantacja jest obsadzona odmianami krzewu arabica Caturra.

W kawie wyczuwalna jest rozwinięta kwasowość wpadająca w akcenty winne(wysokość upraw), smak cukru trzcinowego, kakao, jabłecznika i klementynek. Wszystkie doznania zaokrągla smak czarnej herbaty z nutami kwiatowymi i korzennym posmakiem. Słodycz towarzyszy od początku do końca i może kojarzyć się z czerwonymi winogronami.

 

Kawa India Parchment PB Wayanad Robusta

Kontynent: Azja

Kraj: Indie

Region: Kerala

Plantacja: okolice Wayanad

Położenie plantacji: 600-900 m n.p.m.

Odmiany krzaków: Peridenia, S.274, CxR 

Sposób przetwarzania: Myta

Nuty smakowe: nuty orzeszków ziemnych

Rok zbiorów:2015

Kwasowość: średnia, ostra, wyrazista

dobra kawa
  

Plantacje kawy dominują w krajobrazie południowych stanów Indii. Najlepsza kawa indyjska to kawa uprawiana w cieniu. W Indiach uprawą kawy zajmuje się blisko 250 tysięcy plantatorów z czego aż 98% to drobni wytwórcy. Uprawa kawy w Indiach jest podzielona na 3 obszary:

tradycyjne (stany: Karnataka, Kerala i Tamil Nadu), nietradycyjnych (stany: Andhra Pradesh i Orisa, Ghaty Wschodnie) , północno-wschodniej (Assam, Manipur, Meghalaya, Mizoram, Tripura, Nagaland i Arunachal Pradesh). Kawa uprawiana w różnych lokalizacjach doświadcza różnorodnych warunków biologicznych. Uprawy Robusty, znajdują się na wysokościach od 150 do 900 m. n.p.m. Takie zróżnicowanie przyczynia się do widocznych różnic w produkcie końcowym jaki znajdujemy w filiżance.

Kawa Robusta , która Państwu oferujemy rośnie na poziomie 600-900 m n.p.m. w stanie Kerala, rejonie Wayanad, którego stolicą jest Kalpetta. Stan jest największym producentem robusty, która dominuje  w Indiach. Sam rejon jest zlokalizowany w południowej części pasma górskiego Western Ghats (Sahyadri Hills). Pasmo górskie znajduje się na liście Centrum Światowego Dziedzictwa UNESCO i jest matecznikiem sławnego tygrysa indyjskiego. Wzgórza charakteryzują się łagodnymi zboczami i bogatą, żyzną glebą. W ciągu roku jest tam  temperatura pomiędzy 23 a 28 stopni Celsjusza. Po zebraniu z krzaka, kawa  obrabiana jest metodą „washed”. „PB” oznacza najwyższą jakość w skali gradacji indyjskiej robusty. W obszarze uprawiane są głównie odmiany Peridenia, S.274, CxR. Określenie „Parchment”, przy nazwie kawy wynika z metody oceny zaawansowania obróbki ziaren kawy w trakcie procesu mycia, rozpoczyna się go kiedy ziarna kawy w wyniku obróbki zostaną pozbawione wierzchniej warstwy pokrywającej samo  ziarno. Warto wspomnieć o jednym z zabiegów stosowanych przez plantatorów indyjskich.  Często pomiędzy krzaki kawowca sadzone są krzewy kardamonu, cynamonu, goździka czy gałki muszkatołowej – zabieg ma na celu wzbogacenie smaku ziarenek kawy o dość nowe nuty smaków. Warto spróbować wyników takich upraw w naszych kawach.

Nasza robusta to jedna z najlepszych robust na świecie, ceniona wyżej nawet niż sławne robusty z Afryki. Trochę jak tygrysi pazur ostra, wyrazista . Świetna do podania zwłaszcza z mlekiem lub śmietanką.  Nie należy spodziewać się w robuście takiego aromatu i smaku jak w arabice, ale za to w zamian dostajemy podwójną ilość kofeiny co bywa decydujące przy wyborze kawy na śniadanie lub po posiłku. W smaku oferuje ona nuty orzeszków ziemnych. Wypalona na ciemno ma ostrą słodko-gorzką nutę czekolady z posmakiem tytoniu pozostającym na języku. 

 

Kawa Mexico Chiapas Genuino Altura. Arabika

Kontynent: Ameryka Środkowa

Kraj: Meksyk

Region: Chiapas

Plantacja: Finca Montegrande

Położenie plantacji: 1200-1500 m n.p.m.

Odmiany krzaków: Typica, Caturra

Sposób przetwarzania: Myta

Nuty smakowe: kremowa, łagodna, soczysta

Rok zbiorów:2015

świezo palona kawa meksyk
  

Kawa arabika genuino altura to w języku hiszpańskim  oryginalna, prawdziwa  kawa  z wysokich gór.

Meksykańska kawa, uprawiana jest głównie w regionach Vera Cruz i Chiapas, które to łącznie odpowiadają aż za 70 % upraw kawy w Meksyku.

W meksykańskim Chiapas plantacje kawowe powstały pomiędzy 1871-1873. Powodem ich założenia były spadki zbiorów koszenili – owadu, z którego produkuje się naturalny karmazynowy barwnik . Miejscowa ludność zaczęła się rozglądać za rośliną uprawną, która zapewniłaby im dalszy byt. Wybór padł na kawę. Uznano, że warunki gór Chiapas są zbliżone do tych, w których jest uprawiana kawa w regionie Vera Cruz. Dotyczy to zwłaszcza obszaru Cerro de la pluma.  Praktycznie wszystkie uprawy w tym regionie to malutkie plantacje  na których uprawiane jest raptem kilka hektarów roślin kawowca. Kawa rośnie w cieniu,  jest zbierana ręcznie, z wolno rosnących krzewów wysoko górskiej arabiki, myta  a następnie suszona na słońcu. Plantacje znajdują się na wysokości 1200 do 1500 metrów nad poziomem morza i w niedużej od niego odległości.

Kawa Altura z Chiapas jest łagodna i zrównoważona,  kremowa i soczysta o słodkim wykończeniu. Wyraźnie jest wyczuwalny w smaku  charakter wysokogórskich plantacji. Arabika uprawiana w wyższych partiach gór jest mniej kwaśna niż kawy uprawiane na niższych wysokościach. Kawa uprawiana na dużych wysokościach zwykle jest także bardziej aromatyczna i jasna w smaku. Ziarno jest gęste, w smaku wyraźne i czyste. Przy czym kawa zachowuje gładkość i delikatność w pobudzaniu zmysłów.

 

Kawa Kenya AA plantacja Jungle Arabica

Kontynent: Afryka

Kraj: Kenia

Region: Nyeri,

Plantacja: Jungle

Położenie plantacji: 900-1100 m n.p.m.

Odmiana botaniczna: SL-28, SL-34.

Obróbka ziarna: Mokro

Nuty smakowe: karmel, wyrazisty posmak czarnej porzeczki i winnych owoców

Rok zbiorów:2015

Kwasowość: ostra i orzeźwiająca

Ziarno: Peaberry/perłowe

kawa świeżo palona
  

Kawa w Kenii korzysta w pełni z dobrodziejstw klimatu. Poczynając od wzrastania w pełnym słońcu do metody obróbki ziaren kawy po zbiorach. Kenijska kawa najpierw jest myta, następnie ugniata się wisienki kawowca w celu usunięcia z nich warstwy  pulpy, żeby ostatecznie przeprowadzić  proces fermentacji. Końcowym etapem obróbki  jest  suszenie na słońcu w punktach przetwarzania kawy. Kawa nie leży jednak na ziemi tylko na specjalnych siatkowych łóżkach o długości kilkudziesięciu metrów każde. Takie punkty obróbki  to własność dość dużych spółdzielni rolników.

Plantacja Jungle położona jest 4 km od miasta Nyeri, które swoją nazwę zawdzięcza pobliskim wzgórzom. Na wysokości  1800 m n.p.m. uprawiane tam są odmiany SL-28 oraz SL-34. Wysokie położenie plantacji doskonale ogranicza kwasowość zawartą w ziarnach kawy. Ziarna kawy charakteryzuje twardość i duża gęstość.  Zbiory dojrzałych owoców kawowca zaczynają się w marcu a kończą w okolicy drugiej połowy kwietnia. Kolejne zbiory to czas od października do grudnia. Zaledwie 10% całych zbiorów to kawa typu „peaberry” czyli w jednej wisience kawowca znajduje się jedno ziarno kawy. Nazwa „peaberry wzięła się z kształtu tego nasionka  a konkretnie z jego zaokrąglonych krawędzi. Warto dodać, że początkowo, takie pojedyncze ziarna  traktowano jako owoce z defektem. Dopiero od niedawna uznano, że ta właśnie cecha to dowód na doskonałość smaku. Obecnie uznaje się że kawa „peaberry” to esencja kawy, jej doskonałości.

Z całej plantacji rocznie pozyskiwane jest zaledwie 1500 worków kawy  z tego połowa to klasa AA  czyli najwyższy kenijski standard kawy. W naszym sklepie z kawami zawsze można nabyć wyjątkowe kawy, jednak ta konkretna to ewenement, nie dość że „peaberry” to jeszcze klasa AA, chyba nie ma doskonalszej kenijskiej kawy.

Dominujące nuty smakowe to dużo karmelu, wyrazisty posmak czarnej porzeczki i winnych owoców. Wyczuwalny aromat kwiatów. Zrównoważony, nie intensywny smak. Wyczuwalne nuty cytryny

Kawę cechuje doskonale wyważona kwasowość, która sprawia że nasz napój jest ostry i orzeźwiający. Kawa doskonale sprawdza się o poranku kiedy najbardziej potrzebujemy orzeźwienia. Właśnie takie cechy są wykorzystywane w dobrych kompozycjach kawowych przeznaczonych na rano. Kawa nie jest tak intensywna w swoim smaku jak kawy z Etiopii czy Jemenu. Nasza kawa zaparzona we french pressie to prawdziwy cud. Idealne ziarno do palenia na ciemno.

 

Kawa Colombia Nariño, El Bosque, Arabica

Kontynent: Ameryka Południowa

Kraj: Kolumbia

Region: Nariño

Plantacja: El Bosque

Położenie plantacji: 2300 m n.p.m.

Odmiana botaniczna: Caturra

Obróbka ziarna: Myta

Nuty smakowe: ziołowe dopełnione orzechem, banany, brzoskwinie i mandarynki

Rok zbiorów:2014

Kwasowość: soczysta kwasowość

kawa świeżo palona
  

Nikt do końca nie wie kiedy kawa pojawiła się w Kolumbii. Niektórzy uważają, że przywieźli ja księża Jezuici w XVII wieku. Jednak pierwszy transport kawy wypłyną z Kolumbii dopiero w 1835 roku. Już od 1860 roku kawa stała się dla mieszkańców Kolumbii kluczowym artykułem eksportowym.

Antonio Nariño to prekursor kolumbijskiej niepodległości, stąd nazwa tego regionu. Kawa kolumbijska ma zasłużoną  reputację jednej z najlepszych kaw na świecie. Sercem upraw kolumbijskiej kawy jest  południowo –wschodni  kraniec Kolumbii zwany  właśnie  Nariño. Tutaj przy granicy z Ekwadorem, gdzie zaczynają się  Andy, biegnące aż do Chile i Argentyny,  jak w soczewce skupiają  się  w ziarnach kawy wszystkie zalety kawy kolumbijskiej. Unikalne cechy regionu stwarzają naprawdę niesamowita  kompozycję smaków kawy  z Nariño. Położenie blisko równika powoduje równomierna ilość godzin światła przez cały rok, dzikie  wybrzeże Pacyfiku, bliskie dorzecza Amazonki.  Prawie 180 cm 3 wody na cm2 powierzchni, wulkaniczna żyzna gleba i chłodne noce – czy może kawa chcieć  więcej ?

Plantacja El Bosque, której właścicielem jest pastor Gomez Gomez  zlokalizowana jest na wysokości ponad 2300 m n.p.m. w pełni zasługuje na miano kawy wysokogórskiej. Uprawiana odmiana to Caturra. Zbiory kawy przeprowadza się w okresie od marca do czerwca. Plantacja jak wszystkie w tym regionie jest zaledwie kilku hektarowa. Wisienki kawy zbierane są ręcznie, następnie myte. Po myciu kawa jest poddawana  procesowi fermentacji, przemywana ponownie i suszona.

Smak kawy jest złożony i elegancki, wypełniony soczysta kwasowością. Body kremowe zrównoważone. Wyczuwalne ziołowe nuty dopełnione orzechowym posmakiem. Można wyczuć posmak bananów, brzoskwini i mandarynek. Perfekcyjna kawa na popołudnie.

 

Kawa Ethiopia Lekempti Arabica

Kontynent: Afryka

Kraj: Etiopia

Region: Lekempti

Plantacja: spółdzielnia 

Położenie plantacji: 1500-1800 m n.p.m.

Sposób przetwarzania: Naturalna, suszona na słońcu.

Nuty smakowe; wiśnia, kwiaty, cytrusy, maślany posmak

Rok zbiorów:2015

kawa świeżo palona
  

Etiopska Giełda Towarowa, powstała w 2008 roku. Rolnicy po zebraniu wisienek kawowca z krzaków dostarczają natychmiast do punktów zbiorczych. W punkcie dostaw następuje obróbka ziarna i usunięcie z niego wierzchniej warstwy. Następnie ziarno jest dostarczane do stacji dostaw. Tam następuje ocena właściwości ziarna, jak też jego bukietu. W takich stacjach dostaw zakupów dokonują eksporterzy, wysyłający kawę poza Etiopię. Wadę EGT jest  usuniecie możliwości identyfikacji związku ziarna z określona plantacją. Niektóre spółdzielnie plantatorów eksportują swoje zbiory samodzielnie i tutaj jest pełna możliwość zidentyfikowania ziarna z plantacją.

Lekempti lub Nekempte to dwie nazwy dla tego samego miasta targowego w regionie Wollega, 250 km czyli jakieś 6 godzin jazdy samochodem na zachód od stołecznej Addis Abeby. Kawy z Etiopii nazywa się od regionu w którym rosły. Najbardziej znane regiony upraw kawy w Etiopii to Yirgacheffe, Sidamo i Limu. Lekempti to nietypowa nazwa dla kaw z Etiopii, bo pochodzi pochodzi od miasta targowego. Kawa Etiopia Lekempti to zupełnie inne nuty smakowe niż kawa z rejonu Yirgacheffe. Kawa w Etiopii otrzymuje numer, określający metodę przetwarzania wisienek kawowca po zebraniu z krzaka. Klasa 1 i 2 to kawy przetwarzane na mokro, pulpa jest usuwana z ziaren kawy, natychmiast po zebraniu owoców. Klasa od 3 do 5 to kawy przetwarzane na sucho, kawa po zbiorach wystawiana jest na gorące afrykańskie słońce dla wysuszeniu, następnie wysuszoną warstwę usuwa się poprzez przecieranie. Kawa którą Państwu oferujemy w naszej palarni posiada numer 3 czyli obrabiana jest metodą naturalną. Dla kaw z Lekempti bywa też zamiennie stosowana nazwa Ghimbi.

Kawa Etiopia Lekempti słynie z mocnych wiśniowych nut, delikatnego cytrynowego posmaku. jest mocna i gładka z wyciszoną kwasowością. Kawa świetnie nadaje się do espresso zwłaszcza jako wypalona na ciemno, wówczas ujawnia się niesamowity maślany posmak.

 

Kawa Brazil Minas Gerais Caxambu Arabica

Kontynent: Ameryka Południowa

Kraj: Brazylia

Region: Minas Gerais

Plantacja: Caxambu

Położenie plantacji: 930-1 150 m n.p.m.

Odmiany krzaków: Mundo Novo

Sposób przetwarzania: Naturalna

Nuty smakowe: czekolady, słodkie orzechy, wiśnie

Rok zbiorów:2015

Kwasowość: niska, legendarna łagodność

kawa świeżo palona
  

 

Plantacja kawy Caxambu znajduje się w małej brazylijskiej wiosce Tres Pontas ( portugalski - trzy wskazówki ) zlokalizowanej w południowej części stanu Minas Gerais. Stan Minas Gerias, kiedyś był samodzielnym państwem. Łagodne wzgórza o wysokościach od 930 do 1 150 metrów nad poziomem morza poprzecinane są licznymi dolinami. Plantacja jest od 100 lat własnością rodziny Chaves de Brito. Rejon Tres Pontas uchodzi za jeden z najlepszych obszarów do uprawy kawy w Brazylii. Plantacja zajmuje 420 hektarów z czego ponad dwieście jest przeznaczonych tylko pod uprawy najwyższej jakości arabik szczepu Mundo Novo. Średnia roczna temperatura oscyuje pomiędzy  21 a 23 stopnie Celsjusza. Cała uprawa odbywa się z poszanowaniem zrównoważonego rozwoju i zastosowaniem najnowszych technologii. Roczne zbiory to około 9 tysięcy worków, Kawa na plantacji Caxambu rozłożona jest po wzgórzach jak swoisty puszysty dywan otulający łagodne zbocza.

Największym sekretem tej kawy jest pasja i stu letnie doświadczenie plantatorów. Miłość do kawy, jest tutaj powiązana zaawansowana wiedza na temat upraw. W wypadku kaw brazylijskich zawsze należy pamiętać, że jest to największy na świecie producent kawy a południe stanu Minas Geris to najlepsze miejsce do uprawy kawy w całej Brazylii. Na plantacji stosuje się zbory ręczne, co ułatwia wybranie najbardziej dojrzałych wisienek kawy. Zebraną kawę następnie obrabia się metodami naturalnymi, poprzez suszenie na słońcu a następnie usuwa się wierzchnia część owocu kawy. Wszystkie elementy obróbki kawy już od samego sadzenia małych krzaczków posiadają certyfikat Fair Trade wydany przez Common Code of the Coffee Community, jednocześnie procedury są w sposób ciągły kontrolowane przez Nucoffee.

Kawa charakteryzuje się legendarną brazylijska łagodnością o niewielkiej kwasowości, kremowe pełne body. Wyraźnie wyczuwalny smak mlecznej czekolady  i wypalonych orzechów. Wyczuwalne nuty smakowe dojrzałych wiśnii. Kawa wspaniale nadaje się do wszelkiego rodzaju mieszanek kawowych. Polecamy szczególnie miłośnikom kaw z dodatkiem mleka i/ lub śmietany. Kawa sama w sobie jest łagodna idealna do cappuccino, frappe

Kawa Kenya PB Tamu Arabica

Kontynent: Afryka

Kraj: Kenia

Region: Kikombe

Plantacja: Spółdzielnia plantatorów Kikombe

Położenie plantacji: 1700-1800 m n.p.m.

Odmiany krzaków: Ruiru 11 SL 28 SL 34

Sposób przetwarzania: Myta, suszona na słońcu

Nuty smakowe: śliwka, wiśnia, cytrusy, wanilia, toffi

Rok zbiorów:2015

Kwasowość: przyjemna kwasowość

Ziarno: Peaberry

kawa świeżo palona
  

Kawa Kenia tamu peaberry, pochodzi z dystryktu centralnego Kenii i składa się z ziaren peaberry. Co oznacza Peaberry ? Zwykle wisienka kawy składa się z dwóch ziarenek. W wypadku peaberry jest inaczej, wisienka peaberry to jedno ziarno kawy. Ziarno peaberry wyróżnia się swoim owalnym kształtem. Wielu miłośników kawy, uważa, że  kawy peaberry zawierają więcej smak niż zwykłe ziarna arabiki. Wisienki naszej kawy były zbierane ręcznie z krzaków kawowca, następnie po procesie obróbki na mokro, zostały poddane procesowi dzielenia przy pomocy specjalnych sit, dzielących ziarna bliźniacze od ziaren peaberry.

„Tamu” w narzeczu suahili oznacza słodkość. W Kenii, ten przymiotnik ma również kontekst seksualny. Mężczyźni, używają słowa ”tamu” dla opisania urody  szczególnie atrakcyjnych kobiet. Właśnie to krótkie słowo wraz ze swoim kontekstem, idealnie oddaje istotę kawy, jest słodka, z daleka i pysznie smakuje. W ustach poczujemy waniliowe toffi, cytrusy, wiśnię z domieszką śliwki. Polecamy kawę do picia rano, w paleniu jasnym lub średnim.

 

                 Kawa Salwador Finca Loma la Gloria Arabica

Kontynent: Ameryka Środkowa

Kraj:Salwador

Region: Quezaltepeque

Plantacja: Loma la Gloria

Położenie plantacji: 1200-1750 m n.p.m.

Odmiana botaniczna: Bourbon Red

Obróbka ziarna: myta, suszona w patio

Nuty smakowe: mleczna czekolada, malina, arbuz

Rok zbiorów:2015

Kwasowość: bardzo delikatna kwasowość

kawa świeżo palona Salvador
  

Witam, Nazywam się Anna Ruth, kocham kawę i moje pieski; syberyjskie husky  Macchiato i Tashi  a i oczywiście  amerykańskiego buldoga Zafi. Wszyscy razem mieszkamy w odległym Salvadorze, małym miasteczku Quezaltepeque, zaledwie 20 kilometrów od stolicy San Salvador i nieco ponad 60 km od  Oceanu Spokojnego. Jak u nas jest ? w tej chwili jest 29 kwietnia, środek nocy- na dworze zaledwie nieco ponad 24 stopnie Celsjusza. Mam zaszczyt zaproponować Państwu kawę z mojej plantacji. Jak zaczęłam przygodę z kawą ? Wszystko przez mojego tatę. Mój tata Roberto zajął się uprawą kawy w latach dziewięćdziesiątych. Kupił plantację, obsadził ją krzakami kawowca, nazwał ją Loma La Gloria (Wzgórza Chwały). Nazwa pochodzi od posiadłości  mojego pradziadka. Na naszych wzgórzach krzaki kawowca czują się jak w odległej  Etiopii :o) Dzięki unikatowemu mikroklimatowi nasza kawa uzyskała niespotykany bukiet smaku. Od 2012 roku wdrożyliśmy rygorystyczna kontrolę jakości naszych ziaren i skupiliśmy cały proces przetwarzani kawy na naszej plantacji. Uzyskane wyniki jakościowe zakwalifikowały nas do kategorii  Specialty. Kawa z plantacji Loma La Gloria  dostępna jest obecnie na rynkach amerykańskim, europejskim , azjatyckim i w Australii. Bardzo się cieszę że teraz mogę zaprezentować swoje ziarna u Państwa w Polsce. Zapraszam do spróbowania smaku kawy z wulkanicznego Salwadoru. Rosną u nas odmiany Pacamara i Bourbon (czerwony, żółty, pomarańczowy), przetwarzamy naszą kawę we własnej stacji przetwarzania co gwarantuje jakość i pełną identyfikowalność ziaren Loma La Gloria. Specjalizujemy się w procesie przetwarzania nazywany m z angielskiego „honey processes”, myta i suszona w patio. Plantacja położona jest na zboczach wulkanu  El Boqueron  na wysokościach od 1200 m. do 1750 m. n.p.m.  Plantacja jest zalesiona, kawa rośnie w cieniu  „shade grown”.

Kawa doskonale nadaje się do filtrów. W naszej ocenie najlepsza jest średnio wypalona. Dominuje słodkość, w nucie cukierków Maltesers, mlecznej czekolady – wyczuwalne nuty malinowe i arbuz. Ponieważ kawę wypalamy po zamówieniu, u nas Państwo znajdziecie zawsze kawę świeżo palona 1-2 dni przed wysyłką do Państwa.

Kawa idealna na popołudnie lub nawet wieczór.

Kawa Kostaryka SHB Tarrazu La Pastora Arabica 

 

Kontynent: Ameryka Środkowa

Kraj: Kostaryka

Region: San Marcos de Tarrazu

Plantacja: spółdzielnia 

Położenie plantacji: 1200-1800 m. n.p.m. 

Odmiana botaniczna: Caturra, Catuai

Obróbka ziarna: mokro

Nuty smakowe: Słodkie miodowe nuty z lekką domieszką crème burlee. Subtelna, jasna kwasowość.

Rok zbiorów: 2015

 kawa świeżo palona Kostaryka SHB Tarrazu

SHB (ang. Single Hard Bean) to kostarykańskie oznaczenie kaw uprawianych na najwyższych wysokościach ( powyżej 1200 m n.p.m.), gdzie ziarna są wyjątkowo twarde, wolniej dojrzewające z racji panujących temperatur. SHB to również oznaczenie najwyższej jakości kaw z Kostaryki. Kawy wyrosłe na plantacjach położonych niżej są oznaczane skrótami  GHB (ang. „Good Hard Bean”)od 1 000 m  do 1 200 m n.p.m. Plantacje kawy usytuowane poniżej tej wysokości maja oznaczenia MHB (z ang. „Medium Hard Bean”)

Spółdzielni farmerów Coopetarrazu z okolic miasta San Marcos de Tarrazu – producent naszej kawy,  Kostaryka SHB Tarrazu „La Pastora”, to organizacja z prawie 53 letnim doświadczeniem, zrzeszająca blisko 3000 lokalnych plantatorów. Miasto San Marcos de Tarrazu położony jest w południowej części Kostaryki, kotlinie górskiej  otoczonej górami Talamanca Sierra. Rynek miasta położony jest na wysokości 1300 m. n.p.m. a okoliczne szczyty sięgają nawet 3000 m n.p.m. Region jest idealny do uprawy kawy ze względu na bogate, czerwone gleby wulkaniczne, wysokie szczyty osłaniają plantacje przed zbyt intensywnym porannym nasłonecznieniem. Duże i częste zachmurzenie chroni  uprawy przed gorącym południowym słońcem. Plantacja z której pochodzi nasza kawa położona jest na wysokości od 1200-1800 m. n.p.m. Krzaki kawowca to odmiany arabiki Caturra, Catuai. Kawa poddawana jest procesowi czyszczenia  przez mycie a następnie wsypywana jest do młyna dla oczyszczenia z zewnętrznej części wiśni kawowej.

Kawa charakteryzuje się wytrawnym aromatem, w którym dominuje zapach moreli. W smaku wyczujemy słodkie miodowe nuty z lekką domieszką crème burlee. Subtelna, jasna kwasowość, jest dość dużym zaskoczeniem, bo po ziarnach SHB zwykle należy spodziewać się dość znacznej kwasowości. To bez wątpienia wyróżnia Tarrazu „La Pastora”. Wyczuwalne przyjemne orzeźwienie kwasowością czyni kawę idealna propozycją na lato i ogólnie upały. Kawy Kostaryka Tarrazu La Pastora to przede wszystkim nuta cytrusowa, szwajcarska czekolada, jaśmin z dodatkiem  tropikalnych owoców. Dla kawy rekomendujemy palenie średnie. 

 

 

Kawa Meksyk Finca El Chorro Organic, Chiapas, Arabica

 

Kontynent: Ameryka Środkowa

Kraj: Meksyk

Region: Tapachula

Plantacja: Finca El Chorro

Położenie plantacji: 1000 m n.p.m.

Odmiana botaniczna: Typica, Bourbon, Catuai

Obróbka ziarna: myte, suszone na słońcu

Nuty smakowe; czekolada, orzechy, pikantny karmel, jedwabisty finisz, kawa górska. Gęsta.

Zbiory: listopad - marzec

Rok zbiorów:2015

Kawa świeżo palona meksyk  
 

Kawa meksykańska Finca El Chorro Organic – Tapachula, stan Chiapas.

Z dumą prezentujemy Państwu, kolejną unikatową kawę z naszej palarni, kawę z Meksyku
 - Finca El Chorro Organic – Tapachula, stan Chiapas. Plantacja z której pochodzi nasza kawa została założona przez rodzinę hiszpańskich imigrantów  Segundo Longo i Maria Luisa w 1930 roku. W 1999 roku gospodarstwo zostało zakupione przez rodzinę Schalit, która do dnia dzisiejszego zarządza plantacją. Plantacja El Chorro znajduje się w meksykańskim stanie Chiapas, w sąsiedztwie miejscowości Vila Comaltitlan w obszarze Coconusco. Położona jest na wysokości 1 000 metrów n.p.m., w wyjątkowo urzekającym zakątku gór Sierra Madre de Chiapas w pobliżu wulkanu Tocana, leżącym na granicy Meksyku i Gwatemali. Nazwa El Chorro pochodzi od zakątka w którym jest uprawiana, słynącego z dużej ilości  górskich źródeł, przepływających przez obszar plantacji do doliny. Górzysty zalesiony teren doskonale nadaje się  do uprawy kawy organicznej rosnącej w otoczeniu olbrzymiej różnorodności fauny i flory. Warto wspomnieć, że założyciele od samego początku istnienia plantacji postawili na wspólna koegzystencję z przyrodą. W odróżnieniu od innych, nie wykarczowali lasów, słusznie oceniając, że wysokie drzewa dające cień krzakom kawowca doskonale wpłyną na smak ziaren kawy. Plantacja posiada od 1999 roku certyfikat kawy organicznej, a od 2004 roku certyfikat Smithsonian Bird Friendly, potwierdzający koegzystencję z blisko 50 rodzajów ptactwa na obszarze farmy (niebieskie sroki, tepezcuintle, papugi) i ponad 200 gatunkami roślin. Na plantacji uprawiane są  głównie odmiany krzaków kawowca Typica, Bourbon, Catuai. Zbiory odbywają się od listopada do marca. Plantacja El Chorro zajmuje  powierzchnię 294 hektarów.

 

Kawa po zbiorze przetwarzana jest metodą „Fully Washed, Sun Dried”. Dojrzałe wisienki kawy Finca El Chorro, po zbiorach poddawane są procesowi mycia, a następnie usuwana jest wierzchnia część skórki. Mycie odbywa się w świeżej górskiej wodzie w dniu zbiorów. Następnie kawa pozostawiana jest w wielkich zbiornikach wodnych  na okres nocy. Rano kawa ponownie jest myta i suszona na długich tarasach pod naturalnym słońcem. Cały proces odbywa się pod okiem doświadczonego właściciela pana Svena Schalita.

 

Ziarna kawowca, uprawiane na dużej wysokości, charakteryzują się dużą twardością (SHB). Ziarenka małe, twarde i naładowane naturalnymi olejkami smakowymi. W trakcie procesu wypalania pękają szczególnie głośno. To co jest najpiękniejsze w Finca El Chorro  Organic to jej łagodność smaku. Charakteryzuje się wyraźną nutą czekolady, poczujemy orzechy z pikantną słodyczą karmelu. Dobrze zbalansowany smak, jedwabista głębia finiszu.

 

Strona 1  Strona 2

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl