+48 733 634 761(pn-pt; 9-16)  sklep kawa zamówienie kawa@swiezowypalana.pl kawa świeżo palona GRATIS OD 99 ZŁ  dostawa gratis w 24h od wypalenia

Jak poprawić smak kawy w domu na 6 sposobów. 3
Jak poprawić smak kawy w domu na 6 sposobów.

Opowiemy na co warto zwracać uwagę, żeby smak naszej codziennej kawy był jeszcze lepszy.

Czy kupować kawę mieloną?

Stojąc przed półką z kawą w markecie, bierzemy do ręki dwie paczki kawy, kawę ziarnistą i kawę mieloną - a co ja się będę męczył z tym mieleniem... To nie tak, kawa mielona i pakowana, zawsze traci znaczną część swojego aromatu i smaku. Traci o wiele więcej niż w tym samym czasie kawa ziarnista. To jednak nie wszytko. Duzi producenci kawy, kupują specjalną klasę kawy ziarnistej - którą można sprzedawać konsumentom tylko jako mieloną. Czym się różni od tej kawy sprzedawanej jako kawa ziarnista, no cóż łatwo się domyślić, jak spojrzycie Państwo na ceny kaw identycznej marki i wagi - które różnią się tylko tym, że jedna jest kawą ziarnista a druga kawą mieloną. Jak to możliwe, że kawa mielona jest tańsza? to tyle o różnicy w jakości kawy. Warto czytać etykiety uważnie.

Świeżość kawy

Nie bez powodu większość producentów kawy nie drukuje daty palenia kawy. Jeżeli na każdej paczce byłaby data palenia, wówczas wiedzielibyście Państwo, że kawa pewnie palona była kilka miesięcy temu. Trudno taką kawę nazwać kawą świeżo paloną. Kawa osiąga swój najlepszy smak w zaledwie kilka dni po wypaleniu i  powinna zostać zużyta najdalej w ciągu 1 miesiąca od daty palenia. Kawoholicy twierdzą że pik smakowy to okres od 1 dnia do 2 tygodni od daty palenia kawy.

Znalezienie kawy świeżo palonej nie jest trudne, i wcale nie musi być drogie, wystarczy, że przejdziesz do sekcji sklepowej naszego serwisu. Dlaczego świeżość jest naszym atutem? to proste, jesteśmy palarnią kawy, która wypala kawę dopiero po zamówieniu. Na każdej paczce kawy piszemy datę, kiedy była wypalana. Jeżeli jednak z różnych powodów nie chcesz lub nie możesz kupić kawy w naszym sklepie kawowym, zajrzyj do lokalnej kawiarni lub przeszukaj okolice swojego miejsca pobytu pod kątem palarni kawy. Jest ich sporo i każda z nich z pewnością się ucieszy z Twojej wizyty i pytań.

Jak i kiedy mielić kawę

Kawoholicy są zgodni kawę należy mielić tuż przed parzeniem. Kawa powinna być użyta w ciągu 15 minut po mieleniu. Jak mielić kawę, do konkretnej jakiej technik parzenia? poczytaj na naszym blogu. Zwracaj uwagę, czy w kawiarni nie trzymają kawy mielonej w zapasie, a w domu zawsze miel kawę tuż przed przygotowaniem. Kolejnym atutem zakupów kawy ziarnistej, jest możliwość dostosowanie grubości mielenia kawy do stosowanej techniki parzenia kawy. Poprawne mielenie, zapewni nam że kawa będzie miała optymalną moc i nie będzie za gorzka

W domu najlepiej jest korzystać z młynka z żarnami, najtańsze elektryczne  dostępne na allegro są już od 100 złotych. Kawoholicy jednak często skłaniają się do młynków ręcznych, to już zwykle troszkę większy wydatek ale też komfort zabrania swojego młynka do pracy, czy w podróż, choćby na plantację kawy. Oczywiście mankamentem młynka ręcznego jest konieczność włożenia pracy fizycznej w zmielenie kawy.

Przy ewentualnym zakupie młynka sprawdź czy przypadkiem nie jest to młynek z ostrzami. W takim urządzeniu kawa jest cięta, a nie mielona. Wynikiem takiego cięcia jest bardzo nierówne rozdrobnienie kawy ziarnistej i powstanie w dużej ilości zbyt drobnych cząstek kawy- skutkuje to gorzkawym smakiem kawy.


Proporcje kawy i wody

Zawsze pamiętaj o złotej proporcji ilości kawy do ilości wody. Kawoholicy uważają, że złota proporcja to 1:20 czyli 1 część kawy do 20 części wody. Warto do tego zaopatrzyć się w dokładną wagę elektroniczną. Klasyczne włoskie espresso odbiega swoimi proporcjami  ( 7-8 g kawy do 25-30 ml wody ). Przecież kawa to nie tylko mocne espresso. Pamiętaj, że są tacy którzy używają troszkę innych proporcji jak 1:14 czy 1:30. Twoja kawa, twój smak, twój wybór. Dobra kawa to taka która smakuje tobie najlepiej. Poranna kawa to 7,5 g. mielonej kawy na 150 ml wody.


Espresso; blendy czy kawy jednorodne. - poczytaj na blogu


Pre-infuzja czyli blooming – rozkwitanie.

Co to jest pre-infuzja ? to tych kilka mililitrów wody które spadają na mieloną kawę. Następnie powinna być  przerwa (maksymalnie 50 sekund) i dopiero po niej zalewamy kawę pozostałą ilością wody. W trakcie  przerwy drobinki kawy pęcznieją i uwalniają dwutlenek węgla (stąd nazwa rozkwitanie). Jeżeli używasz ekspresu do parzenia kawy, sprawdź czy oferuje opcję pre –infuzji, to ważne, ustaw opcję na aktywną. Jeżeli zwyczajnie zalewasz kawę,  pamiętaj o tym. Pre-infuzja pozwala uwolnić resztkę dwutlenku węgla pozostałą po paleniu kawy. Należy pamiętać, że pominięcie tego etapu przygotowywania kawy skutkuje tym, że dwutlenek węgla odpycha wodę od ziarna kawy i tym samym otrzymujemy kawę słabszą. Aby zrobić pre-infuzje przy parzeniu  kawy bez ekspresu, zalej porcję mielonej kawy 7,5g. 50 ml wody o temperaturze 95 stopni Celsjusza.

Zaparzaj kawę w odpowiedniej temperaturze.

Wiele ekspresów do kawy nie osiąga optymalnej temperatury wody do parzenia kawy. Sprawdź to w swoim urządzeniu. Optymalna temperatura wody do parzenia kawy to przedział pomiędzy 90,5- 96 stopni Celsjusza. W najdroższych ekspresach, można manualnie ustawiać dokładnie temperaturę. Spróbuj zmierzyć temperaturę wody, którą jest zalewana kawa, termometrem elektronicznym.  Termometr musi być dostosowany do mierzenia temperatury cieczy. Możesz także zmierzyć zalewając wodą pojemnik z rączką na kawę ( portafiltr) bez kawy. Wyższa niż 96 stopni Celsjusza,  temperatura wody która trafi do Państwa kawy, będzie skutkowała „paleniem” kawy i pogorszeniem się walorów smakowych kawy. 

Komentarze do wpisu (3)

7 listopada 2015

W sumie to interesujący artykuł o kawi. Proponowałbym jednak zrobić test kaw swieżo palonych z Waszego sklepu z kawami z młynka z żarnami i z młynka z ostrzami. Ciekawe jaka byłaby różnica w smaku. Tutaj autor opisuje, że tylko gorzka ale może wejść głębiej w temat bo różnice cen obu młynków są znaczne

7 listopada 2015

Obserwuję Waszego bloga i w głowie mi się nie mieści że można wieść spory o smaku kawy na forach internetowych. No ale cóż widać jestem starej daty choć sam kupuje kawę w sklepach internetowych z kawą.

7 listopada 2015

Strasznie brzmi słowo pre-infuzja kojarzy mi się z jakimś szpitalem. Ale już tak serio. Chciałam Was pochwalić za zmiany na Waszym kawowym blogu. Teraz wszystko jest wyraźniejsze i reklamy są dość dyskretne. Pozytywna zmiana gratulacje. Fajny blog pisany o kawie bez tych wszystkich hipsterkich tekstów

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl