+48 733 634 761(pn-pt; 9-16)  sklep kawa zamówienie kawa@swiezowypalana.pl kawa świeżo palona GRATIS OD 99 ZŁ  dostawa gratis w 24h od wypalenia

10 Różnic pomiędzy Arabicą a Robustą 0
10 Różnic pomiędzy Arabicą a Robustą

Na  półkach sklepów z kawą można zauważyć, że niektóre kawy mają informację 100% Arabica, brzmi to troszeczkę jak z krainy magii ale nie, nie odnosi się to do świata złudzeń, tylko mówi o rodzaju ziaren kawy które znajdują się w środku.

Istnieje ponad 100 gatunków kawy, jednakże powszechnie znane są tylko dwa Coffea Arabica i Coffea canephora ( znane również, jako Coffea Robusta

10 różnic pomiędzy kawą Arabica a kawą Robusta

1. Powszechnie znaną różnicą jest smak. Smak robusty często bywa opisywany jak smak spalonych opon i gumy – zgodzimy się, że taka nuta smakowa nie brzmi zbyt zachęcająco, jednak co raz częściej spotykamy dużo bardziej przyjemne nuty smakowe w kawach robusta.

2. Smak nie wynika sam z siebie, jest skutkiem, tego, że robusta zawiera dużo więcej kofeiny niż arabica. W sumie jest to pozytywna informacja, bo większość kawoszy jednak deklaruje, że pije kawę ze względu na zawartą w niej kofeinę. Kofeina niesie ze sobą ten charakterystyczny gorzki smak, który pogarsza doznania smakowe z wypijanego napoju. W ziarnach robusty jest blisko 2,7 % zawartości kofeiny, podczas kiedy w arabice tylko około 1,5%

3. Lipidy i cukry (Lipidy to szeroka grupa związków chemicznych odpowiadających za magazynowanie m.in. energii). Arabica zawiera prawie 60% więcej lipidów i ma prawie dwukrotnie większe stężenie cukrów niż robusta. To także jeden z czynników powodujących, że chętniej wybieramy arabikę.

4. Jeżeli zdecydujemy się spojrzeć na oba gatunki kawy z perspektywy ceny, to zauważymy, że robusta jest o połowę tańsza od arabiki, jednak jest to pewnego typu uogólnienie, bo można spotkać doskonałe robusty znacznie droższe od kawy arabica.

Uprawy kawy arabica i robusta na świecie

r- Robusta  m-mieszane  a-Arabica

zdjęcie Wikimedia

5. Uprawy światowe kawy to w 2/3 arabika a tylko w 1/3 robusta. Największym światowym producentem arabiki jest Brazylia, natomiast Wietnam jest liderem w produkcji robusty.

6. Robusta, jest gatunkiem, który jest zdecydowanie łatwiej uprawiać. Plantacje z robustą mają dużo większą wydajność. Robusta jest również bardziej odporna na działanie szkodników w porównaniu ( to zasługa kofeiny) z arabiką. Uprawa robusty jest zdecydowania mniej wymagająca, jeśli chodzi o czynniki środowiskowe.

Poczynając od 1900 roku, jakość kawy jest stopniowo obniżana poprzez zwiększanie udziału najtańszych odmian robusty w mieszankach. Celem takiego działania, nie jest poprawa walorów smakowych, lecz zwiększenie profitowości producentów mieszanek. Wydaje się, że proces ten zaszedł już tak daleko, że narodził się ruch świadomych konsumentów, którzy chcą mieć wpływ na to, co piją. Zainteresowanie świadomych konsumentów kawą wykracza poza prosty podział arabika vs. robusta, czy informację o kawie ziarnistej w stylu "pełna rodzinnych aromatów". Co raz więcej konsumentów odchodzi od dużych marek kawowych do małych palarni, udostępniających więcej informacji o wypalanej kawie i oferujących kawą świeżo paloną. To właśnie z powodu takich tendencji sklep z kawą połączony z palarnia kawy ma rację bytu. Warto zaznaczyć, że ceny kawy jednolitego pochodzenia wcale nie są dużo wyższe w porównaniu do ziaren wiodących koncernów.

7. Najczęściej robusta znajduje się w mieszankach, ale to oczywiste. Jeżeli pijesz kawę instant to najpewniej 100% Robusta, ale konsumentów kaw rozpuszczalnych raczej nie obchodzi smak. W espresso - tak tam również bardzo często jest Robusta, nawet we włoskich markach-które słyną z łagodności. Uzasadnieniem tego jest chęć poprawy cremy, może tak ale z pewnością ze szkodą dla smaku.

Warto, jeszcze wspomnieć, że robusta robuście nie jest równa. Najdroższe robusty są zdecydowanie bardziej smaczne niż najtańsze arabiki-ale takie robusty rzadko są używane w mieszankach ze względu na cenę.

kawa arabica a kawa robusta8. Ziarna kawy robusta są zdecydowanie bardziej okrągłe od ziaren arabiki. Arabica jest bardziej owalna.

9. Uprawa. Krzaki gatunku arabica rosną zazwyczaj do wysokości  4,5 metra, podczas kiedy krzaki robusty sięgają nawet 6 metrów.

10.  Zawartość kwasu cholrogenowego (CGA) w kawie – to właśnie jemu przypisywana jest zdolność wspierania odchudzania> robusta zawiera 7-10% CGA a Arabica tylko 5,5-8% CGA

 

 Zapraszam do dzielenia się uwagami na temat wpisów na blogu o kawie.

 

 

 

 

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl