733634761 (pn-czw; 9-16)

 sklep kawa zamówieniekontakt

kawa świeżo palona GRATIS od 99 zł  dostawa gratis wypalamy w dniu wysyłki

4 zasady, najlepszej kawy 5
Najlepsza kawa w 4 zasadach

Zrobienie doskonałej kawy jest proste, wystarczy przestrzegać 4 zasad. Masz dobrą kawę ziarnista? jeszcze uważniej stosuj rady. Z dobrej kawy ziarnistej można łatwo zrobić kiepską kawę, z kiepskiej kawy ziarnistej nie zrobisz doskonałej kawy ale możesz wycisnąć z niej dosłownie to co najlepsze. Zapraszam do lektury wpisu.

czytaj całość »
Błyszczące ziarna kawy, czy to dobra kawa? 0
Błyszczące ziarna kawy

Każdy kto kiedyś się pokusi o zamówienie w sklepie kawy palonej na ciemno, po dłuższym czasie przechowywania ( a czasami zupełnie krótkim ), może mieć szansę zaobserwować efekt lśniących ziaren kawy. Co to jest i dlaczego tak się dzieje? Czy oznacza to że kawa jest zepsuta? Zapraszamy do lektury wpisu o kawie ziarnistej.

czytaj całość »
Wypalenie kawy wpływ na smak i zawartość kofeiny. 0
Wypalenie kawy wpływ na smak i zawartość kofeiny.

O ostatecznym smaku kawy w naszej filiżance decyduje wiele czynników, wiele procesów, którym poddawana była kawa zanim nasza kawa ziarnista trafiła do młynka. Jednym z kluczowych etapów kształtowania się aromatu, smaku i poziomu kofeiny w kawie jest poziom wypalenia kawy. Która kawa będzie dla Ciebie najlepsza? Zapraszamy do lektury.

czytaj całość »
Ekspres do kawy vs. alternatywne metody parzenia kawy - refleksja. 0
Ekspres do kawy vs. alternatywne metody parzenia kawy - refleksja.

Zawsze wystarczyło nacisnąć i już witał nas intensywny, mocny aromat świeżego espresso z piękną pianką, to była jednak tylko zapowiedź tego co poczujemy z pierwszym łykiem, dobrze zrobionego ( i szybko) espresso. Solidny pełny smak kawy - a tu stop! Niebieski ekran na ekspresie; kawy nie będzie! Jak żyć? Jak dawać sobie radę w świecie alternatyw, kiedy musimy.

czytaj całość »
Wysokości położenia plantacji a smak kawy - związki. 0
Wysokości położenia plantacji a smak kawy - związki.

Jednym z czynników istotnie kształtującym smak kawy, jest wysokość położenia plantacji kawy nad poziomem morza. Warto zwrócić uwagę na ten parametr, choć często nie jest on podkreślany w palarniach kawy. Jakie są różnice w smaku pomiędzy kawą wysokogórską a kawą z nizin? Jakie kraje specjalizują się w kawach wysokogórskich? Zapraszam do lektury wpisu i komentowania.

czytaj całość »
Jak rozwijały się metody parzenia kawy - grafika. 2
Jak rozwijały się metody parzenia kawy - grafika.

Ludzkość się rozwija, techniki parzenia kawy też. Początki w jakie sięgamy to rok 1640 i Turcja. Przez te wszystkie lata aż do współczesności staramy się wycisnąć z kawy to co najlepsze, jednak nie zapominając, że kawa swój sukces na świecie osiągnęła jako kawa świeżo palona. Grafika z informacjami kiedy które urządzenie zostało wynalezione.

czytaj całość »
Jak wypalić kawę w warunkach domowych? 0
Jak wypalić kawę w warunkach domowych

Zaraz po odkryciu smaku świeżo palonej kawy, zaczęto wypalać kawę na blachach przypominających patelnię - tak było na początku historii kawy w świecie. Właśnie taka kawa podbiła świat swoim aromatem i smakiem. A gdyby ta wrócić do początku i wypalić kawę w domu? Podejmiecie Państwo to wyzwanie? Podpowiadamy jak to zrobić.

czytaj całość »
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl