+48 733 634 761(pn-pt; 9-16)  sklep kawa zamówienie kawa@swiezowypalana.pl kawa świeżo palona GRATIS od 99 zł  dostawa gratis wypalamy w dniu wysyłki

11 punktów do sprawdzenia przed zakupem kawy. 10
11 punktów do sprawdzenia przed zakupem kawy.

Każdemu się czasem zdarza, że właśnie skończyła się kawa a na zamówienie z palarni trzeba poczekać jeszcze dzień, no cóż wybieramy się do marketu po kawę, ale jak tam kupić coś co będzie przypominało nam nasz kod smakowy kawy?

„100% naturalnej kawy”.

To chyba jedna z najbardziej zwodniczych informacji. Z jednej strony to pocieszające, że jeżeli byłoby dodane wyschnięte błoto to nie byłoby to 100% kawy, z drugiej strony taki komunikat kompletnie nic nie mówi nam, o jakości kawy w środku. Wiemy tylko, że to kawa, więc należy zakładać ze 100% pewnością, że w środku jest najgorsza odmiana najtańszej robusty. Gdyby to była choćby najgorsza, ale arabica, wówczas byśmy odczytywali 100% arabica.

„Najlepiej spożyć przed” zamiast „data wypalenia”.

Chcesz ocenić świeżość kawy, którą trzymasz w ręku? Niestety to niemożliwe. Nie dowiesz się jak stara jest ta kawa. Dowiesz się jedynie, od kiedy lepiej już jej nie pić. Duzi producenci stosują różne okresy przydatności; 12 a nawet 18 miesięcy. Trzymasz w ręku kawę, która ma jeszcze pół roku przydatności? Super, ale ona już obchodziła pierwszy roczek od kiedy opuściła palarnię. Kawę powinno się kupować zawsze ziarnistą, używać nie szybciej niż 24-48 godzin po paleniu i nie dłużej niż 2 tygodnie od palenia.


Co robi czas ze smakiem i aromatem w kawie palonej? Poczytaj na blogu


Wiele wersji smakowych kawy.

Pamiętaj, jeżeli określona marka kawy oferuje wiele wersji smakowych kawy, to oznacza, że smak, nie wynika, z jakości ziaren czy wypalania, a zwyczajnie ze sztucznych dodatków smakowych. Naprawdę lepiej samemu dodać kroplę syropu smakowego do filiżanki kawy, niż zdać się na to, co dodaje tam producent.

Mieszanki kaw

Jeżeli wybierasz pomiędzy marką X a np. Kenią AA, proponuję, wybierz to, co jest bardziej przejrzyste. Celem tworzenia mieszanek kawy, jest wykreowanie lub podkreślenie konkretnych nut smakowych. Obecnie co raz częściej palarnie kawy informują co znajduje się w mieszance; jakie są proporcje kawy arabica do kawy robusta Jeżeli producent sprzedaje 10 kaw i w tym 8 to mieszanek, prawdopodobnie nie można mu ufać.

Rodzaj palenia.

Większość palarni kawy nie podaje stopnia wypalenia kawy, którą oferują. Jednak rozlewająca się moda na różne palenia wymusza nowe informacje na opakowaniach. W naszej palarni kawy oferujemy wszystkie kawy jednorodne z możliwością wyboru stopnia palenia, dzieje się tak ponieważ kawę wypalamy dopiero po zamówieniu klienta. To jest najlepsza gwarancja świeżości. Zwykle na etykietach można znaleźć więcej informacji o nutach smakowych kawy czy charakterze body. Opisy smaku bywają podane w syntetycznej formie; kakao, czekolada, cytrusy itp. Jeżeli nie widzisz przy kawie przynajmniej kilku przymiotników opisujących jej smak, a tylko informację o paleniu to raczej zły znak. W naszej ofercie można wyszukiwać kawy po dominujących nutach smakowych.

W co powinna być zapakowana kawa?

Pakowanie kawy w szklane słoiki powoduje jej wysychanie. Puszka i pojemnik plastikowe również, poza tym powodują znacząco większą emisję dwutlenku węgla przy produkcji i transporcie. Złym pomysłem jest pakowanie kawy w zwykłe papierowe torebki. Powietrze i światło jest największym wrogiem kawy. Najlepszym przyjacielem kawy jest ciemność. Kawa powinna być pakowana w torebki wielowarstwowe najlepiej z plastikowym wentylem, umożliwiającym wydalanie nadmiaru gazów, ale nie wpuszczanie powietrza do środka. Wszelkie torebki udające pojemniki wielokrotnego zamykania (strunowe), po pierwszym otwarciu już nigdy nie będą chronić kawy tak jak wcześniej.

Zapasy kawy.

Jeżeli nie jesteś zaopatrzeniowcem w biurze a kupujesz kawę dla siebie, 2 kg kawy to zdecydowanie za dużo na jeden zakup. Kawa traci dużo walorów w trakcie zbyt długiego przechowywania. Lepiej kupować małe ilości, ale często, niż duże, ale raz na miesiąc. Kupuj zawsze ilość kawy, jaka wystarcza Ci na około 2 tygodnie. Później kup następną świeżą kawę. Żadna szanująca się palarnia nie sprzedaje kaw 3-4 tygodnie po paleniu, chyba, że jest to pośrednik. Kawa powinna trafić do klienta w ciągu 24-48 godzin po wypaleniu. Nie kupuj kawy starszej niż 2-3 tygodnie.

Słowa wytrychy.

Naturalne, czyste, ekologiczne to ładne i dobrze kojarzące się słowa. W ocenie kawy raczej kieruj się powszechnie poważanymi na świecie certyfikatami jak Fair Trade, Bird Frendly, USDA. Oczywiście nie można się ograniczać tylko do certyfikatów, ale generalnie należy być nieufnym, jeżeli język używany przez producenta do opisu pochodzenia jest zbyt kwiecisty a nie zawiera informacji o sposobie przetwarzania ziaren, bądź odmianie krzaku kawowca.

 

Jeżeli producent nie sprzedaje kawy ziarnistej.

To jest zły znak. Sygnał że można się spodziewać kłopotów ze świeżością i jakością kawy. Prawdopodobnie producent usiłuje sprzedać  kawę klasy "do mielenia"; jest to najtańsza kawa zielona, która z powodów licznych defektów ziarna  (pleśń, szkodnik, insekty), nie nadaje się do sprzedaży w formie ziarnistej. Już teraz domyślacie się Państwo, dlaczego kawa mielona tej samej marki jest tańsza od swojego odpowiednika w formie ziarnistej?

Kawa mielona znacząco szybciej traci swoje walory smakowe niż kawa ziarnista. Palarnia uniemożliwia swoim klientom, dostosowanie mielenia do techniki zaparzania kawy. Jak wiadomo inaczej mielimy kawę do parzenia po turecku, kawiarki czy dripa. Kawa zmielona w sposób uniwersalny nie ujawni nam swoich wszystkich walorów smakowych przy zastosowaniu różnych technik parzenia.  

Kawa sprzedawana luzem.

Jeżeli nie jest dobrze chroniona w dużych pojemnikach przed niszczycielskim wpływem powietrza i światła to oznacza zupełny brak troski producenta/sprzedawcy, o jakość ziarna, jego powtarzalność czy ekspozycję. Należy zwrócić na to szczególną uwagę w sklepach kolonialnych czy dużych marketach.

Brak kraju pochodzenia kawy.

Kraje takie jak Brazylia czy Kolumbia nie są małe, więc przy kawie z tych regionów świata powinna się znajdować również informacja o regionie czy plantacji. Świetnie jest, kiedy mamy również opis metody przetwarzania i odmianę krzaku. Brak nazwy kraju skąd pochodzi kawa to już jednak raczej zły znak. Zwykle kawy jednorodne posiadają dość dokładną specyfikację miejsca pochodzenia. Dokładne określenie kraju, regionu, plantacji,  świadczy też o jakości kawy - obecnie plantacje to już niemalże marki, więc jeżeli plantacja sygnuje kawę swoją nazwą to naprawdę dobry prognostyk.

 

Komentarze do wpisu (10)

13 maja 2015

Że jak kawa w słoiku wysycha ? przecież to bzdura, ?

13 maja 2015

MaVit, to jest jednak prawda. Często się widuje w sklepach kolonialnych słoiki z kawa, bo kawa tak wyeksponowana jest czymś ładnym. Jednak, słoiki bynajmniej nie są szczelne i po każdym otwarciu pojawia się tam nowa porcja powietrza. Tak jak tutaj napisali światło i powietrze to dwaj najwięksi wrogowie ziaren kawy. Nie kupuję w takich sklepach bo tam nie dbają o kawę tylko o wygląd a to jest dla mnie problem

13 maja 2015

Ja po prostu uwielbiam kawę, rano, popołudniu i nawet późnym południem I Love It :))

13 maja 2015

Po kawie boli mnie łeb od kwasu

13 maja 2015

Zostaw tego Jacobsa i zacznij pić kawę bracie

14 maja 2015

Mnie w tematach kawy wkurza takie piep .....ne hipsterstwo, udawana pasja. Tez lubię dobra kawę ale nie muszę snuć opowieści i wszystkich pouczać na temat jakiś trendy bzdurek. Dobra kawa to podstawa, później mielenie i parzenie, następnie przechodzimy do sedna mmmmm

14 maja 2015

To jest 11 powodów dla których od lat nie kupuję kawy ziarnistej w supermarketach dyskontach i innych. Kawa ziarnista to taki produkt, na który można poczekać troszkę jednak z gwarancją, że dostanę świeży a nie jak na półkach, najświeższa to kilkumiesięczna z tajemniczym składem i tajną datą wypalenia - kupuj i nie pytaj

18 maja 2015

Chyba najlepszy patent to z "najlepiej spożyć przed" za ch... nie dowiesz się nic o świeżości. takie praktyki powodują, że przestałem kupować kawę w marketach i przerzuciłem się w całości na sklepiki internetowe. wydaje 150-200 zł miesięcznie na kawę i prawie zawsze mam przesyłkę darmową.

18 maja 2015

Tytuł powinien brzmieć sprawdzaj kawę albo kup na świezowypalana.pl he he

18 maja 2015

Jak się kupuje w waszym sklepiku to też trzeba sprawdzać datę, bo raz dostałem przed upływem 24 h a wtedy to kawa jest jeszcze ostro nagazowana :) Dobra robotę robicie Trzymajcie tak dalej !!!

Submit
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl