>SZYBKA KAWKA< ZAMÓWIENIA ZŁOŻONE I OPŁACONE DO 13:00 WYPALIMY I WYŚLEMY JESZCZE DZIŚ

733634761 (pn-czw; 9-16)

 sklep kawa zamówieniekontakt

kawa świeżo palona GRATIS  dostawa gratis wypalamy w dniu wysyłki

Kawa to popularny napój na całym świecie świecie - co o niej wiemy? 2
Kawa to jeden z najpopularniejszych napojów na świecie, ale co my o niej wiemy?

Kawa jest jednym z najpopularniejszych napojów na świecie, jednak wielu ludzi nie za bardzo wie co to jest kawa, co kryje się za filiżanką małej czarnej. Aby troszkę powiększyć świadomość kawoszy mamy kilka informacji. Przeczytaj, jeżeli chcesz się dowiedzieć się między innymi; skąd kawa pochodzi, ile wody potrzeba, żeby z zebrane jagody kawy przetworzyć w zielona kawa gotowa do eksportu.

Kawę odkrył etiopski pasterz kóz o imieniu Kaldi, stąd wysyp kawiarni i sklepów beztrosko używających godności koziego pasterza w nazwie. Kaldi zwrócił uwagę, jak głosi legenda, na dziwną ekscytację swoich kóz po zjedzeniu wisienek kawowca. Stawały się nadzwyczaj żywe i pełne energii. Tak kawa zaczęła swoją wędrówkę do Twojej filiżanki. Kawa z Etiopii w sklepie z kawą prosto z palarnii Swiezowypalana.pl.


O kawie z Etiopii poczytaj na naszym blogu SwiezoWypalana.pl



Mokka to jedno z miast portowych Jemenu ( a właściwie Mokha). Pierwszy port, z którego rozsyłano kawę na cały świat. Kawa charakteryzował się wyraźnymi nutami czekolady, stąd obecnie mokka to synonim kawy o czekoladowym smaku z tą różnicą że do współczesnej mokki dodaje się ciemną lub mleczną czekoladę w proszku.

Są dwa powszechnie znane gatunki kawy arabica i canephora (znana jako  robusta).Robusta jest tańsza w uprawie, bardziej odporna na choroby i zawiera 2 razy więcej kofeiny niż jej siostra arabica. Arabica ma 50% więcej lipidów, dwa razy więcej cukrów, dzięki czemu prezentuje bardziej złożony smak i aromat od robusty. Arabika to 2/3 światowych upraw kawy, w jej produkcji liderem jest Brazylia. Robustę bardzo rzadko można kupić, jako kawę pojedynczą, częściej występuje w mieszankach z arabiką w różnych proporcjach. Kawa robusta zwykle dodaje mieszance mocy i poprawia creme (piankę na espresso widoczną po zaparzeniu). Kawa zaparzona ze 100% robusty jest powiedzmy sobie szczerze dość średnia w smaku.

Plantacje kawy zużywają oszałamiające ilości wody. Żeby uzyskać 1 kilogram kawy na plantacji musimy zużyć do tego celu aż 18 925 litrów wody. A później z tego jest 125 filiżanek espresso (każde po 25-30 ml). Czyli, żeby mieć 30 ml espresso, plantacja zużyje 151 litrów wody.Ziarna kawy zmieniają kolory – zaczynają, jako zielone, kiedy dojrzeją stają się bardziej żółto-pomarańczowe – wszystko w zależności od odmiany. Na szczęście po paleniu wszystkie staja się podobne, (ale tylko w kolorze). Lasy Etiopii, czyli matecznik kawy chronią jeszcze tysiące nowych nieuprawianych szczepów kawy. Większość kawy, która spożywamy każdego dnia to zaledwie kilkanaście rodzajów.

Krzaczek kawy jak rośnie nie wygląda jakoś szczególnie trwale, proszę sobie jednak wyobrazić że roślina może przeżyć nawet 200 lat.

Palarnie kawy zakupują zielone ziarno raz w roku, bo zwykle plony na plantacja zbiera się raz. Zielone ziarno może być przechowywane nawet kilka lat, jednak kawa wypalona powinna opuścić palarnię kawy w ten sam dzień. Kawa świeżo wypalona nadaj się do użycia już po 24-72 godzinach od wypalenia. Drastyczny spadek ilości aromatu i smaku oserwowany jest po 2 tygodniach od daty palenia. Poczytaj na naszym blogu co czas robi ze smakiem kawy.

Kawa popularnie nazywana, Kopi Luwak to kawa zjadana przez azjatyckie cywety a następnie wydalana w odchodach. W trakcie przebywania w żołądku cywety poddawana jest procesowi fermentacji poprzez naturalne soki żołądkowe zwierzęcia. Kawa Kopi Luwak, jest obecnie dość szeroko dostępna jednak jest droga około 3 000 zł za 1 kilogram. Cywety nie zjadają wszystkich jagód kawy, tylko wybrane najlepsze, stąd często są uważane za najlepszych kawowych ekspertów, którzy dokonują podziału już na etapie jagody kawy. Podobnie produkuje się kawę nazwana Black Ivory w Tajlandii, ale to przy wykorzystaniu słoni. Nie, nie są trzymane w klatkach.

Najwięcej kawy na świecie w przeliczeniu na głowę mieszkańca kubków kawy spożywają Holendrzy (2,4) za nimi są Finowie (1,35)i Szwedzi (1,25). Polska (1,15) na honorowym 9 miejscu na świecie.

Kawa jest nietypowym artykułem powszechnego użytku. Nawet najdroższe kawy są relatywnie tanie. Pewnie nie możesz pić tych samych win czy kawioru, co Solorz czy Kulczyk, ale z pewnością możesz pić taka samą kawę świeżo paloną.

W trakcie zawodów, w których ocenia się, jakość kawy i zawartych w niej związków smakowych, sędziowie okrutnie i głośno siorbią. Każda część naszej jamy ustnej jest wyspecjalizowana w odczuwaniu innego rodzaju związków smakowych. Język to słodkość, gardło to goryczka.

Nie ma jednolitego języka  opisującego smaki kawy. Są podejmowane próby uporządkowania opisów kawy. Stowarzyszenie The Specialty Coffee Association of America stworzyło koło smaków pomagające w ocenie kawy i palarni. Skala opisów zawiera się w przedziale od skojarzeń pozytywnych takich jak morela, czekolada do negatywnych słoma czy żwir. Z drugiej strony to skąd oni wiedza jak smakuje żwir czy słoma?

 

Kawa zawiera w sobie więcej związków smakowych niż wino. Niektóre źródła podają, że w kawie znajduje się nawet 1500 związków smakowych, podczas kiedy w winie tylko 200.

Espresso nie znaczy szybko. Słowo pochodzi z włoskiego przymiotnika ”espressivo”– wyrazisty, wyraźny, wyciśnięty.  Nie wymawia się go przez „x” lub przez „k”, chyba, że naszym celem jest poirytowanie kawowych snobów. Espresso zawiera mniej kofeiny niż kawa parzona metodą tradycyjną. Kubek kawy 120 ml zawiera 2,3 razy więcej kofeiny niż 1 espresso (25-30 ML) W espresso jest więcej kofeiny objętościowo, ale w związku z tym, ze porcja jest znacznie mniejsza to otrzymujemy mniejsza dawkę. Kubek 120 ml espresso będzie zawierał więcej kofeiny niż kawa parzona np.: dripem ( więcej w osobnym wpisie tutaj)

Mielenie kawy to jedna z najważniejszych czynności przy przygotowywaniu kawy. Z kawy mielonej bardzo szybko ulatniają się jej najważniejsze walory smakowe. Jeżeli chcesz w domu przygotować  możliwe najlepszą kawę, musisz kupić kawę ziarnistą a następnie ją zmielić  przed zaparzaniem. Młynki to jedna z najpoważniejszych inwestycji przy otwieraniu kawiarni. Potrafią kosztować dziesiątki tysięcy złotych. Jakość młynka można poznać po precyzyjnym sterowaniu stopniem mielenia. Przy zaparzaniu kawy różnymi technikami, mielimy kawę w różnym stopniu.

Komentarze do wpisu (2)

13 maja 2015

Z tym Kopi Luwakiem to nie wiedziałem, że to po prostu wydłubują z gówna. Smacznego.

18 maja 2015

A tyle się mówiło, że to hodowla bydła na hamburgery pochłania tak dużo wody a tu proszę.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl