733634761 (pn-czw; 9-16)

 sklep kawa zamówieniekontakt

kawa świeżo palona GRATIS od 99 zł  dostawa gratis wypalamy w dniu wysyłki

Po czym poznać kawiarnię z dobrą kawą? kilka wskazówek 0
Po czym poznać kawiarnię z dobrą kawą? kilka wskazówek

Jak znaleźć dobrą kawiarnię?  

Blog o kawie SwiezoWypalana.pl przychodzi z pomocą. Możesz skorzystać z polecenia. Znalezienie samemu  dobrej kawiarni może być trudne. Szukanie kawiarni z dobrą kawą, przypomina poszukiwanie pereł w oceanie. Dla zobrazowania  skali trudności; w promieniu kilkunastu minut spacerem mam 30-40 miejsc, w których mogę się napić kawy. Polecam tylko dwa z nich. Dlaczego polecam? to proste; wiem, że mają zawsze kawę świeżo paloną (sami palą kawę albo mają ja od nas), można u nich kupić dobrze opisane kawy jednorodne na miejscu i na wynos. Nie jakieś tam kawy rodzinne czy aromatyczne. Rok  temu, było to jedno miejsce.

Najlepszym sposobem, aby dowiedzieć się, czy kawiarnia jest dobra, należy spróbować ich kawy, co najmniej kilka razy, tak aby poznać powtarzalność aromatu i jakość parzenia. Inny sposób to  uzyskać rekomendację od kogoś, kto lubi dobrą kawę i na niej się zna. Z kawiarniami jest trochę jak ze sklepami z kawą, można kupować kawę w sklepie z kawami ale po co, skoro można bezpośrednio z palarni, która  sprzedaje świeżo paloną kawę. Chleb najlepiej kupować w piekarni. Kawę pijmy w kawiarni w której mają naprawdę świeżą kawę z opisanym rodowodem ( region, kraj, gospodarstwo).

Recenzje w Internecie mogą często pomóc, ale nierzadko ludzie w ocenach skupiają się na atmosferze miejsca, wystroju, na dodatkach takich jak kanapki, ciastka i poznanych tam ludziach. A przecież to kawa jest najważniejsza...

Co w istocie charakteryzuje miejsce, w którym podają prawdziwie dobrą jakościowo i świeżo paloną kawę?

Kawa powinna być świeżo parzona, to oczywiste, jeśli jest  z termosu to jej jakość ulega drastycznemu pogorszeniu. Większość dobrych kawiarni robi kawę zalewaną. Najważniejsze, że jest parzona pod każde zamówienie z osobna a nie czeka na klienta. Na szczęście u nas jest bardzo mało takich punktów raczących klienta kawą z termosu – w USA to istna plaga.

Kto pali kawę dla tej kawiarni?

Kawiarnia powinna informować, kto wypala dla niej kawę. Najlepiej jednak jest kiedy kawiarnia sprzedaje kawę paloną na miejscu, ale zdarza się to niestety bardzo rzadko. Jeżeli jest to lokalna palarnia to kawiarnia powinna być dumna z tego, że nie używa kawy "koncernowej" ze sklepu. Tylko parzy kawę, która jest specjalnie wypalana dla ich klientów, co czyni z tej kawiarni miejsce wyjątkowe i godne uwagi.

Dla dobrej kawiarni zawsze świeża kawy powinna być najważniejszym produktem do sprzedawania a nie słodkie dodatki, czy "drinki z palemką". Jeżeli tak jest to OK. To znaczy, że kawa jest podstawą  ich działalności,  a jej jakość przekonuje ludzi do powrotu, a nie kanapki,  bułeczki itp.  Oczywiście nic nie jest tu czarno-białe, spotkałem się z wieloma piekarniami czy restauracjami gdzie podawana kawa była naprawdę na wysokim poziomie. Ale takie miejsca to rzadkość na mapie gastronomicznej.

Barista

Pracownika dobrej kawiarni-powinna cechować pasja do kawy. Powinien być zainteresowany rozmową o kawie,  pochodzeniu, aromacie, nutach smakowych, wypalaniu, mieleniu czy  parzeniu. Jeżeli  powiesz mu, że nie masz pojęcia co lubisz, lub chcesz spróbować czegoś nowego i ciekawego, powinien  dać Ci rekomendację . Każdy dobry barista, jakiego kiedykolwiek spotkałem zawsze z przyjemnością polecał coś dobrego. W kawiarni powinni podawać różne kawy. Dobrą praktyką jest opis z czego składa się dana mieszanka.  Widząc takie nazwy  kaw, jak  "śmiały poranek" i "łagodna mieszanka",  uważaj ( nawet jeśli jest to napisane po włosku). Znawca nigdy by tak nie opisał dobrej kawy. Nazwa w stylu "Etiopia" lub "Gwatemala" to dobry znak.  Oznacza kraj pochodzenia. "Brazil Cerrado Chapadão de Ferro" (Brazylia, plantacja z której zebrano kawę) lub "Ndaroini Peaberry" (region Kenii i rodzaj ziaren) to bardzo dobre znaki. Nie dlatego, że brzmi to egzotyczne, ale ponieważ  oferuje informację o pochodzeniu i przetworzeniu kawy. Kawa taka, już nie jest przypadkowa, niewiadomego pochodzenia i jakości. Jeżeli w ofercie jest istotna przewaga mieszanek nad kawami jednorodnymi, trzeba uważać.

Kawa świeżo palona

Kawy w ofercie kawiarni powinny być także opisane, kiedy były palone, konkretna data. Wówczas każdy sam sobie oceni czy kawa jest świeżo palona. Uznaje się że kawa świeżo palona to kawa pomiędzy 2 a 14 dniem od daty wypalenia. Uwaga dotyczy wszystkich kaw z jakim się stykacie; kawa bez daty palenia to kawa nie warta Twoich pieniędzy.


Co powinna zawierać etykieta paczki kawy? Blog o kawie SwiezoWypalana.pl


 

Jeżeli jesteście miłośnikiem kaw smakowych, zwrócicie uwagę, w jaki sposób są przyrządzane, czy wsypywane są aromatyzowane ziarna kawy do młynka, czy dodatkowe smaki  to kilka  kropel syropu. Cokolwiek sądzić o kawach aromatyzowanych, to lepiej to robić syropem niż aromatyzować ziarno.  Palarnie zajmujące się kawą wysokiej jakości zwykle nie oferują aromatyzowania ziaren, bo trochę się to rozmija z sensem picia dobrej świeżej kawy. Aromatyzowane ziarno to bardzo często stare ziarno, kiepskiej jakości, któremu nadaje się powabny smak i aromat sztucznymi dodatkami po lub w trakcie procesu palenia kawy.

Kawa na zimno

Jeżeli jest lato, wielu z Was zamawia kawę na zimno – dobra kawiarnia oferuje kawy na zimno robione z własnoręcznie przyrządzanych koncentratów do kaw na zimno. Kiepska kawiarnia do gorącej kawy wrzuca kilka kostek lodu, zabijając tym smak kawy a wszystko na koniec zalewa potężną dawką mleka i/lub bitej śmietany – to nie ma zbyt wielkiego związku z kawą.

Kawiarnia powinna zawsze posiadać kawę ziarnistą. Kawę mielimy dopiero przed parzeniem, nigdy wcześniej. Należy zwrócić uwagę, czy kawa jest przechowywana w szczelnych pojemnikach, powietrze to najgorszy wróg aromatu i smaku naszej kawy.

Jeżeli kawiarnia opisuje swoją kawę jako  "kawa domowa", "familijna", "aromatyczna" lub o innej podobnej, ogólnikowej nazwie to wiadomo jedno - jest to tania kawa palona zazwyczaj na ciemno, mało aromatyczna, słaba, niewiadomego pochodzenia, bez "rodowodu", którą najlepiej jest pić z dużą ilością mleka ( bo inaczej będzie nie do wypicia).

Kawa to indywidualny wybór

Ten ostatni punkt jest chyba najważniejszy. Kawa nie jest nazwą rodzajową "jeden rodzaj dla wszystkich". Niektórzy ludzie lubią kawy owocowe, inni preferują o posmaku  dębu jeszcze inni wolą w kawie czekoladę, posmak winny, wytrawny bądź nutki orzechów czy wanilii.  Żaden z nich nie będzie usatysfakcjonowany, kiedy dostanie kawę która smakuje "jak wszystko na raz". Ujednolicenie smaku, spłaszczenie aromatu to nie jest domena dobrej kawy. Dobra musi być wyjątkowa, smakować wyraziście i konkretnie. A przede wszystkim ma  być dla mnie, a nie dla wszystkich. Dlatego warto poszukiwać swojego smaku i odnaleźć taką kawę świeżo wypalaną, która na prawdę sprosta naszym wyjątkowym wymagania smakowym.

Znaleźć dobrą kawiarnię ze świeżą kawą, to wcale nie takie proste. Jak Wasze poszukiwani skończyły się fiaskiem - zawsze zapraszamy do palarni i sklepu z kawą SwiezoWypalana.pl.

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl