733634761 (pn-czw; 9-16)

 sklep kawa zamówieniekontakt

kawa świeżo palona GRATIS od 99 zł  dostawa gratis wypalamy w dniu wysyłki

Jak stworzyć ekstrakt z ziaren zielonej kawy. 0
Jak stworzyć ekstrakt z ziaren zielonej kawy.

W palarni kawy, zwykle zajmujemy się wypalaniem kawy, jednak szereg pytań o zieloną kawę, skłoniło nas do poszerzenia oferty sklepu z kawą o kawę zieloną. W gronie osób, którym kawa, kojarzy się zasadniczo tylko z kawą zieloną (kawa surowa), a ta, właściwie tylko z odchudzaniem, funkcjonuje pojęcie ekstraktu z zielonej kawy.


Co to jest zielona kawa - zapraszamy na nasz blog o kawie


Jak zielona kawa wpływa na nasz organizm i dlaczego przypisuje się jej walor odchudzający? Warto zaznajomić się z wynikami badań surowej kawy.

W tym wpisie chcielibyśmy zająć się odpowiedzią na pytanie jak przygotować zieloną kawę do picia. Tak jak zawsze w przypadku kawy, można ją przygotować na kilka sposobów, jednym ze sposobów przygotowania zielonej kawy jest stworzenie z niej ekstraktu, który następnie przed wypiciem należy zgodnie z potrzebami rozcieńczyć.

Jak przygotować ekstrakt z zielonej kawy? 

Składniki:

  • 60 gram zielonej kawy ziarnistej
  • 360 ml czystej wody

Przygotowanie

Przygotuj garnek, który pomieści wszystkie składniki;

  • Wsyp ziarna zielonej kawy do wody na 15 minut.
  • Podgrzej do temperatury wrzenia i gotuj przez 14 minut
  • Zdejmij z ognia i pozostaw do ochłodzenia na przynajmniej 1 godzinę
  • Odcedź ziarna zielonej kawy  i przelej wodę do pojemnika.

Tak uzyskany ekstrakt z zielonej kawy można dodawać do różnych napojów lub zwyczajnie pic po każdym głównym posiłku w ciągu dnia. Warto dla urozmaicenia smaku dodać łyżeczkę cukru lub miodu.

Należy pamiętać, że tak przygotowany ekstrakt, zawiera również kofeinę. Przy dłuższym moczeniu ziaren kawy w wodzie ( niż 15 minut) przed zagotowaniem, przedostaje się więcej naturalnej kofeiny.

Do przygotowania ekstraktu z ziaren zielonej kawy używaj zawsze zielonej kawy z zaufanego źródła. Wierzchnie warstwy z kawy powinny być usuwane metodą na mokro i maszynowo. Metoda naturalna  (suszenie na słońcu), może powodować pozostawienie niewielkich cząstek wierzchniej warstwy jagód kawy. Może to skutkować przedostaniem się do ekstraktu zarodników lub toksyn. Dlatego ważnym jest pozyskanie pełnej informacji jak dana kawa była przetwarzana. Idealna do tego jest nasza zielona kawa Brazylia Santos Premium.

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl