+48 733 634 761(pn-pt; 9-16)  sklep kawa zamówienie kawa@swiezowypalana.pl kawa świeżo palona GRATIS od 99 zł  dostawa gratis wypalamy w dniu wysyłki

Espresso. Mieszanki vs. kawy jednorodne. 0
Espresso. Mieszanki vs. kawy jednorodne.

Espresso; rutyna bez której nie ma poranka.

To blog o kawie więc musiała się tutaj przebić uwaga o włoskim wydaniu kawy. Espresso spełnia różne funkcje dla różnych ludzi, poczynając od porannego obrzędu, bez którego trudno jest rozpocząć dzień, kończąc na konieczności codziennego spożycia odpowiedniej dawki kofeiny. Są tacy co uważają, że nawet złe poranki powinny mieć swoją drugą szansę, jest nią espresso. Za tym wszystkim stoi smak. Kto z nas nie kocha tego porannego aromatu świeżo palonej kawy ziarnistej? Kawa z wyraźną nutą czekolady, czy może nuty cytrusów i kwiatów? A Ty co wybierasz rano?

Zadając pytanie, kto jakie espresso woli?  Z kaw jednorodnych czy może z mieszanek kawowych, stawiamy się trochę w roli pytającego czy woli jazz czy może preferuje rock. Oba rodzaje muzyki są równie dobre, choć występują zwykle w innym kontekście. Więc jaka jest różnica pomiędzy kawami jednorodnymi ( ang. "single origin") a mieszankami kawowymi ( ang. "blends")? Które z nich, jakich dostarczają walorów?

Mieszanki kawowe, w tym takie dostępne w sklepie z kawą SwiezoWypalana.pl,  to w pewnym sensie gra zespołowa mająca na końcu dać poczucie harmonii, spełnienia. Kiedy jedne ziarna dostarczają łagodnego posmaku inne uwydatniają ostrą nutę ciemnej czekolady. Kawy jednorodne można podziwiać za smak, jaki reprezentuje ta określona plantacja bądź kraj, to soliści. Analogicznie jak w sztuce. Najlepiej dopracowane dzieła – powstają solo.

Natura ekstrakcji espresso to „brutalne” zderzenie wrażliwych aromatów świeżych ziaren zmielonej kawy z siłą i temperaturą wody. To właśnie ekstremalne czynniki przyczyniają się do ekspozycji walorów smakowych kawy, tworząc esencję, jaką jest espresso. 

Tworzenie mieszanek do espresso od wieków stanowi tajemnice wypalających kawę. Na szczęście obecnie zaczyna pojawiać się coraz silniejszy trend otwierania się na ujawnienie składników mieszanek. Początkowo w podziale arabica vs. robusta, do udziału konkretnych singli w mieszance. Wydaj się, że to dobry kierunek, choć pewnie wymuszony coraz większą popularnością kaw jednorodnych. Kawy jednorodne oferują najbardziej powtarzalny smak ze swojej natury. Nie zaskakują nas zmianami. Kawy single orgin zapewniają tym samym większą kontrolę nad tym, co pijemy, ale też nad ceną samej kawy ziarnistej w sklepie, czyniąc tym samym możliwe porównanie - określonych cen z określonymi regionami czy plantacjami kawy.


Kawy jednorodne vs. mieszanki - poczytaj na blogu


Poziom wypalenia do espresso

Stopień wypalenia jak i styl odgrywają przy espresso rolę, jednak nie ma czegoś takiego jak rozpoznawalny na całym świecie styl palenia espresso. Niektórzy do espresso preferują kawy wypalone na ciemno, inni wolą dłużej wypalać kawę w niskiej temperaturze, preferując bardziej „zaokrąglony” kwaskowy posmak. Czasami można spotkać koneserów kawy, którzy  wolą wypalenie jasne, które zostawia więcej kofeiny w kawie ziarnistej, ale też podkreśla wyraźniejszą nutę kwiatową.

Jak wszystko, co jest związane z kawą to zawsze kwestia gustu i smaku, czy wybieramy się w podróż po plantacjach słonecznej Kenii, Etiopii czy Brazylii czy preferujemy bezpieczne wybory palarni komponujących harmonijne mieszanki z opakowań mniej lub bardziej znanych marek. Jesteśmy różni jak nasze wakacyjne wojaże. Jedni z plecakiem wybierają się w świat samemu dokonując indywiduach wyborów -  gdzie będą spać i co jeść, inni wolą zorganizowane wakacje- bezpieczne biuro podróży, które zapewni nawet uśmiechnięte żyrafy.

Komentarze do wpisu (0)

Submit
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl