+48 733 634 761(pn-pt; 9-16)  sklep kawa zamówienie kawa@swiezowypalana.pl kawa świeżo palona GRATIS od 99 zł  dostawa gratis w 24h od wypalenia

Etykieta paczki kawy - jak czytać, żeby coś się dowiedzieć? 5
Etykieta na kawie, na co należy zwracać uwagę - data palenia, rodzaj ziarna, pochodzenie.

Jak ocenić  kawy po „metce” (a kiedy po prostu  nie można).

Biorąc do ręki paczkę z kawą w sklepie nasz wzrok kieruje się na etykietę. Etykieta na torebce kawy, może  dość dużo powiedzieć o tym co jest w środku, jaki rodzaj ziarna kawy, jaka jest jakość kawy. Oczywiście nie dowiemy się o kawie wszystkiego, ale z pewnością znajdziemy dużo wskazówek. Oto kilka rad, na co należy szczególnie zwrócić uwagę w sklepie z kawą.

Zawsze w sklepie kupuj kawę ziarnistą, nie mieloną. Kawa ziarnista dłużej utrzymuje świeżość i mamy możliwość dostosowania mielenia do naszej techniki parzenia kawy. Dostosowanie stopnia mielenia do sposobu parzenia kawy jest ważnym czynnikiem umożliwiającym poznanie całego bogactwa kawy. Wybieraj sklepy z kawą lub palarnię w których masz wpływ na to w jaki sposób kawa zostanie dla Ciebie przygotowana i kiedy. Wtedy masz gwarancję, że sklep z kawą jest prowadzony przez palarnię kawy a nie przez pośrednika, który wydłuża czas dotarcia kawy do klienta. Kawa świeżo palona to kawa pomiędzy 2 a 14 dniem od daty wypalenia. Dlaczego data palenia jest taka ważna? Zapraszamy do lektury wpisu co czas robi z aromatem i smakiem kawy.

 

  • Data wypalenia” vs. „Najlepiej spożyć przed” Znalezienie daty wypalenia kawy, może być trudne, zwłaszcza, jeżeli zakupów dokonujemy w obrębie sklepów z popularnymi markami kawy. Większość dużych komercyjnych palarni preferuje używanie sformułowania „Najlepiej spożyć przed”. Dzieje się tak z prostego powodu, klienci wiedzą że kawa wypalana kilka miesięcy przed spożyciem, to zwyczajnie stara kawa. Proces realizacji zamówień dla dużych sieci handlowych w najlepszym wypadku może zając kilka tygodni, jeżeli nie miesięcy – stąd ciężko byłoby sprzedawać kawę palona np. 3 miesiące wcześniej i napisać świeżo palona. Lepiej w takiej sytuacji napisać, że można ją pić przez rok czy dwa i nie powinieneś się człowieku zatruć.
  • Wybierz właściwy rodzaj ziarna kawy. Dwie najważniejsze odmiany ziarna kawy to Robusta  i Arabika. Robusta smakuje gorzej  ale zawiera dwa razy tyle kofeiny co Arabica, podobnie w kawie zielonej jest z kwasem chlorogenowym, znacząco więcej zawiera go Robusta. Jak wiadomo to właśnie ten kwas odpowiada za przyśpieszoną przemianę materii. Arabica zawiera w sobie dwa razy więcej tłuszczów i co za tym idzie aromatu i smaku ukrytego w olejkach. Arabika zawiera w sobie również więcej cukru niż Robusta. Dlatego polecamy mieszanki o większej zawartości Robusty na śniadanie a kawy z ziaren typu Arabika na popołudnie i wieczór.
  • Sprawdzaj  pochodzenia kawy. W każdym szanującym się sklepie z kawą, zobaczycie Państwo kawy z różnych regionów geograficznych. Są to tak zwane kawy jednolitego pochodzenia, jednorodne ( single origin ) Nie ma reguły, że z jednego kraju, kontynentu kawa jest lepsza a z innego gorsza. Najlepiej poznać jak najwięcej samemu i wyrobić sobie zdanie. W sklepach kawowych są widoczne różnice cen w zależności od pochodzenia ziarna,  to wynika głównie z popularności określonych lokalizacji ale tez podaży kawy z regionu. Duże marki kawowe, nie podają miejsca pochodzenie swojej kawy, wynika to zwykle z tego, że kawa znajdująca się w paczce pochodzi z różnych regionów, krajów (blend - mieszanka ziaren). Jeżeli w sklepie z kawą widzisz przy kawie nazwę kraju, to oznacza, że kawa pochodzi tylko z tego określonego kraju, jeżeli jest również region to, określony region. Na niektórych kawach znajdziecie Państwo nawet wioskę lub gospodarstwo z którego pochodzi ziarno. Warto sprawdzić dlaczego to jest dobre.
  • Wybierz właściwy rodzaj palenia kawy. Nie trzymaj się tylko jednego rodzaju wypalenia, eksperymentuj. Zakupy kawy w palarni, dają Ci taka możliwość, żeby dostosować poziom palenia do własnego gustu. Kawa wypalona na jasno w porównaniu z kawą wypalona na średnio to często znacząca różnica w smaku. Różne kawy wypalone na średnio to nie takie same kawy. Różne kawy wypalone na jasno, nie oznaczają  takiego samego koloru. Jeżeli nie zawsze pijesz espresso to nie zawsze potrzebujesz ciemnego palenia, spróbuj jasnego, ma więcej kofeiny i lepiej nadaje się do parzenia techniką przelewową lub do dripa. Jeżeli masz ekspres ciśnieniowy raczej lepsze będą palenia ciemniejsze. Przy kawiarce sugerujemy palenia jasne lub średnie.

 

Komentarze do wpisu (5)

25 czerwca 2015

Najbardziej mnie ciekawi jaki typ ludzi jeszcze kupuje kawę mielona. Tu i wszędzie jest zawsze jasny przekaz jak dobra kawa w sklepie to tylko kawa ziarnista. A idąc dalej, czyt zdarzają się przypadki że ktoś kupuje mielona Jamaican Blue Mountain albo Kawę Hawaii Fancy Medow Ka'u czy Kopi Luwaka. Z drugiej strony co za nazwa Hawaii Fancy Medow Kau. Ten ostatni człon brzmi.... A to przecie to kawa Kopi Luwak jest związana z odchodami no cywet co prawda ale jednak. hawaje sa czyściutki i pełne kwiatków :)

25 czerwca 2015

Chciałbym mieć kłopot Jamaica Blue Mountain jako kawa ziarnista czy może jako mielona. narazie zostaję przy codziennej kawie z Brazylii Sul de Minas, ale jak kiedyś się odkuję to tylllko Jamaican Coffee Rulez

3 lipca 2015

Marko Każdy zaczynał kiedyś szukać kawy na półkach sklepów. Jacobs Kronung, maxwell House a i żółte Tchibo. Kto nie zaczynał picia kawy od takich właśnie poziomów niech pierwszy rzuci kamień. Najlepiej, żeby samemu rozróżnić smak kawy ziarnistej - mielonej przed użycie i kawy mielonej w sklepie. Jak już sam dojdziesz do tych różnic to nigdy nie sięgniesz po mieloną, zapłacisz tą stówę i nabędziesz młynek, najlepiej ręczny. Ludzie często myślą, że kawa mielona to wygoda, jest tak i owszem ale nie za darmo. Traci się troszkę smaku. Czasami pieniądze przychodzą z wiedzą a czasami pieniądze przychodzą same :)

3 lipca 2015

Marko Każdy zaczynał kiedyś szukać kawy na półkach sklepów. Jacobs Kronung, maxwell House a i żółte Tchibo. Kto nie zaczynał picia kawy od takich właśnie poziomów niech pierwszy rzuci kamień. Najlepiej, żeby samemu rozróżnić smak kawy ziarnistej - mielonej przed użycie i kawy mielonej w sklepie. Jak już sam dojdziesz do tych różnic to nigdy nie sięgniesz po mieloną, zapłacisz tą stówę i nabędziesz młynek, najlepiej ręczny. Ludzie często myślą, że kawa mielona to wygoda, jest tak i owszem ale nie za darmo. Traci się troszkę smaku. Czasami pieniądze przychodzą z wiedzą a czasami pieniądze przychodzą same :)

5 lipca 2015

Zamiast odczytywania drobnych druczków na produktach, najlepiej kupować kawę w zaufanym sklepie z kawami. Ja jeszcze się na nich nie zawiodłam a dzięki pakietom, których nigdzie indziej nie spotkałam, mam 500 g świeżej palonej kawy co tydzień w domu bez żadnych opłat za dostawę. Dziękuję :)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl