+48 733 634 761(pn-pt; 9-16)  sklep kawa zamówienie kawa@swiezowypalana.pl kawa świeżo palona GRATIS OD 99 ZŁ  dostawa gratis w 24h od wypalenia

Espresso vs. zwykła kawa, gdzie jest więcej kofeiny? Blog o kawie. 2
Espresso vs. zwykła kawa, gdzie jest więcej kofeiny? Blog o kawie.

Jednym z najczęściej zadawanych pytań z tematyki kawy jest „gdzie jest więcej kofeiny w espresso czy w zwykłej zalewanej kawie”. 


Zawartość kofeiny w kawie; szczegółowy przewodnik.


 

Praktycznie każdy miłośnik kawy intuicyjnie odpowie na pytanie jak wyżej, że w espresso jest więcej kofeiny niż w napoju pochodzącym z ekspresu przelewowego czy dripa.

Czy więcej kofeiny jest w espresso?

Standardowy kubek kawy  około 120 ml. Według Starbucksa to nawet 600 ml. Definicja normalności zwykle nie jest  jednoznaczna.

Według National Coffee Association (NCA USA) w typowym 120 ml kubku kawy znajduje się od 65 do120 mg kofeiny (średnio 90 mg) Z drugiej strony rozbieżność między 65 a 120 mg pokazuje różnicę w przelewowych metodach parzenia kawy. Nie wchodząc w detale, na poziom ekstrakcji kofeiny mają wpływ takie czynniki jak temperatura wody, grubość mielenia ziarna, czas ekstrakcji, stopień palenia kawy itp.

W typowym espresso 25-30 ml (średnio średnio 27,5 ml) zawartość kofeiny to 40 mg. Oczywiście mowa jest tu o wartościach średnich. Na tym etapie widzimy już że w typowym espresso jest znacząco mniej  kofeiny niż w standardowym kubku kawy parzonej metoda przelewową czy po prostu zalaną. Kofeiny w kubku kawy zaparzanej metoda przelewowa jest prawie 2,3 razy więcej niż w filiżance espresso. Więc w zasadzie mamy gotową odpowiedź na pytanie zawarte w tytule.

Czy może jednak więcej kofeiny jest w zwykłej kawie?

Jednak nie jest to cała prawda. Porównujemy napoje o różnych objętościach, przypomnijmy kubek kawy to 120 ml zaś espresso to około 30 ml  więc ... Powinniśmy skupić się na ekwiwalentnych ilościach płynu, które wchodzą w skład napoju tak więc 1 ml kawy przelewowej to 0,75 mg kofeiny podczas kiedy 1 ml espresso  to 1,45 mg kofeiny więc prawie 2 razy więcej.

Podsumowując, choć kawa parzona metodą przelewową ma 2,3 razy więcej kofeiny niż espresso to bierze się to z różnicy objętości ( kubek kawy 120 ml vs. filiżanka espresso 27,5 ml).

Prawdziwa odpowiedź na pytanie zawarte w temacie zależy od perspektywy pytającego. Małe espresso ma mniej kofeiny ale w większym stężeniu natomiast kubek kawy parzonej metodami przelewowymi  ma więcej kofeiny ale w mniejszym stężeniu.

Dlaczego więc tak dużo ludzi myśli, że espresso zawiera więcej kofeiny w małej filiżaneczce niż standardowy kubek kawy? Pewnie część tego przekonania rodzi się z kojarzenia smaku kofeiny z gorzkim smakiem. Takie skojarzenie nie jest prawdziwe. Gorzkawy smak espresso wynika bardziej z ciemniejszego palenia mieszanek ziaren kaw do espresso, a nie ze względu na wyższą zawartość kofeiny. Z drugiej strony to mniejsza zawartość kofeiny w espresso umożliwia nacjom południa picie 10 czy 15 espresso dziennie.

Komentarze do wpisu (2)

18 maja 2015

czyli jak nie chcesz mniej biegać do toalety wypij 2 espresso. jeżeli to nie problem pij zwykłą kawę :)

18 maja 2015

Chyba więcej sensu miałoby napisanie że w 100 ml kawy parzonej tradycyjnie znajduje się 75 mg kofeiny natomiast w 100 ml espresso kofeiny jest 145,45 mg czyli więcej. W ten sposób porównujemy jabłka do jabłek.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl