>SZYBKA KAWKA< ZAMÓWIENIA ZŁOŻONE I OPŁACONE DO 13:00 WYPALIMY I WYŚLEMY JESZCZE DZIŚ

733634761 (pn-czw; 9-16)

 sklep kawa zamówieniekontakt

kawa świeżo palona GRATIS  dostawa gratis wypalamy w dniu wysyłki

Jak wypalić kawę w warunkach domowych? 0
Jak wypalić kawę w warunkach domowych

Palenia kawy w domu.

Co to jest zielona kawa? Kawa zielona bywa określana jako kawa surowa, czyli kawa nie poddana obróbce termicznej. Co to jest obróbka termiczna surowej kawy? Można o tym przeczytać na naszym blogu, podobnie jak o tym jak poziom wypalenia kawy wpływa na jej smak i zawartość kofeiny.

Wiemy już że kawa świeżo palona jest lepsza, wiemy też co czas robi z aromatem i smakiem kawy więc może by tak wypalić kawę w domu? Samodzielne wypalenie kawy w domu jest możliwe, nawet bez specjalnych urządzeń. Zielona kawę, surową możecie Państwo nabyć w naszym sklepie z zielona kawą. Chciałbym przedstawić dwie metody domowego palenia kawy.

  • Palenie kawy na patelni
  • Palenie kawy w piekarniku

Wypalanie kawy na patelni.

Wypalanie kawy jest podobne do prażenia orzechów. Patelnię należy rozgrzać do temperatury 190-200 stopni Celsjusza, a następnie wsypać niewielką ilość ziaren zielonej kawy i tak rozłożyć, żeby każde ziarno miało kontakt z nagrzanym metalem. Kawę w trakcie wypalania trzeba nieustannie mieszać, tak, żeby ziarna były równomiernie wypalone. Po około 5-7 minutach wypalania, pojawiają się pierwsze odgłosy pękania ziaren, (pierwsze strzelanie) i pojawia się para. Ponieważ niektóre kawy potrafią całkiem solidnie dymić, proponuję zadbać o odpowiednią wentylację, na przykład szeroko otwierając okno. Po około kolejnych 20 minutach, można zdjąć patelnię z ognia. Po zdjęciu wsypujemy do zimnego pojemnika i ciągle mieszamy, żeby przyspieszyć proces studzenia kawy. Sam czas palenia kawy jest względny i zależy od tego jaką kawę palimy i jaki  kolor a tym samym stopień wypalenia ma mieć nasza kawa. Warto, zauważyć, że historia wypalania kawy zaczęła się właśnie od takiego palenia kawy w Etiopii i w dużej mierze dalej tak właśnie się to robi w etiopskiej ceremonii kawy

Jak wypalić kawę w piekarniku?

Należy rozgrzać piekarnik do temperatury 190-200 stopi Celsjusza. Następnie rozkładamy równomiernie zielone ziarna kawy  na czystej blasze. Każde z ziaren kawy powinno dotykać bezpośrednio blachy. Ziarna nie powinny leżeć jedno na drugim. Ziarna w miarę palenia staja się co raz większe, choć ich masa spada. Rozkładając ziarna pamiętaj o tym.  Proces wypalania trwa od 10-20 minut, w zależności od rodzaju kawy, jak też stopnia wypalenia jaki chcesz osiągnąć. Piekarnik, w trakcie palenia kawy nie powinien być otwierany zbyt często, żeby nie powodować ubytków ciepła. Ziarna powinniśmy obrócić po około 10 minutach wypalania. Po uzyskaniu pożądanego koloru, wyciągamy blachę i szybko studzimy kawę wsypując ją do zimnego pojemnika i mieszając.

Zielona kawa po wypaleniu traci około 20% swojej masy, zwiększając  objętość poszczególnych ziaren.

Świeżo palona kawa osiąga swój optymalny smak po 24 godzinach od palenia na nie dłużej niż 14 dni. Zapraszamy do zakupów zielonej kawy w naszym sklepie z kawami (najlepiej próbować na Brazylii Santos Premium, jest to chyba jedna z wdzięczniejszych kaw do takich prób).

Powodzenia!

Aa i bardzo trudno jest osiągnąć sukces za pierwszym czy drugim razem, tak że sugeruję zaopatrzyć się w stosowną ilość ziarnistej zielone kawy.

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl