Kategorie blog
Archiwum
nie pon wto śro czw pią sob
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30
Nowości
Kawa Mexico Alianza Robusta
Kawa Mexico Alianza Robusta
27,89 zł
szt.
Kawa Colombia Supremo Sierra Nevada, Organic
Kawa Colombia Supremo Sierra Nevada, Organic
29,99 zł 27,49 zł
szt.
Kawa do AeroPressu. 0
Kawa do AeroPressu.
  • Jaką kawę wybrać do AeroPressu
  • Jaki poziom palenia wybrać dla kawy do AeroPressu
  • Jakie proporcje kawy do wody w AeroPressie.

W AeroPressie można przygotowywać kawę na wiele różnych sposobów, tutaj znajdziesz sugestię jak wybrać swoją kawę do AeroPressu.

Nawet najlepsze urządzenie czy metoda przygotowania kawy nie sprawi, że przygotujesz fantastyczną filiżankę kawy, ze starego ziarna. Kawa świeżo palona to kawa, która była wypalana do 2 tygodni wcześniej. Dlaczego upływ czasu od daty palenia jest taki ważny, można o tym poczytać na naszym blogu w tym artykule JAK CZAS KRADNIE AROMAT I SMAK KAWY-WYKRES

Nie ma specjalnej kawy do AeroPressu bo nie ma jednej kawy, która zadowoli wszystkich. Każdy z nas oczekuje od kawy troszeczkę czegoś innego.

Kawa z różnych krajów czy plantacji oferuje różne unikalne  profile smakowe, które są wynikiem  zróżnicowanych warunków w których kawa rosła. Najlepiej samodzielnie poeksperymentować z różnymi krajami czy plantacjami. Osobiście do przygotowania kawy w AeroPressie wybieram zwykle jasno palone ziarna z Etiopii lub Ameryki Środkowej, ale to ze względu na moją słabość do nut kwiatowo-owocowych w kawie i wysoki poziom akceptacji dla owocowej, jasnej i soczystej kwasowości cytrusów.

Jakie palenie kawy do AeroPressu?

Ludzi pijących kawę można podzielić na dwie zasadnicze grupy;

  • Preferujących nuty ciemnej czekolady, kakao bez goryczki; zwykle wybierają ciemne palenie i kawę z plantacji położonych niżej ( poniżej 1000 m. n.p.m.)
  • Preferujących subtelne nuty owocowo-kwiatowe, gdzie kawa ma wiele nut smakowych charakterystycznych dla swojego miejsca pochodzenia; zwykle wybierają jasne lub średnie palenie i kawę z plantacji położonych wyżej (powyżej 1 000 m. n.p.m.)

Tak jak przy wyborze ziarna, nie ma jednego wyrazistego wskazania. Wielu kawoszy, wybiera  do AeroPressu kawy jaśniej palone niż kawy stosowane do innych metod przygotowania jak np. ekspres. Jeżeli w ekspresie używasz kawy palonej na ciemno, w AeroPressie spróbuj kawy palonej na średnio. Jeśli w ekspresie używasz kawy palonej na średnio, spróbuj kawy jasno palonej.

Przy wyborze stopnia palenia kawy, można się sugerować zasadą, że przy kawie ciemno palonej, doświadczasz „kunsztu wypalania”, podczas kiedy przy paleniu jasnym doświadczasz oryginalnego smaku miejsca pochodzenia kawy.

Jakie proporcje kawy do wody w AeroPressie?

AeroPress jako metoda przygotowania kawy doskonale sprawdza się przy założeniu stosowania tak zwanej złotej proporcji. Złota proporcja to nie jest sztywna cyfra, jest to raczej przedział  odpowiadający na pytanie ile kawy na jaką ilość wody. Przyjmuje się że jest to od 10 do 17 części wody na 1 część kawy. Na 1 g. kawy; 10-17 ml wody. Każdy z kawoszy powinien poszukać tutaj swojej strefy komfortu. Jakąś ogólną formą podpowiedzi może być wskazówka amerykańskiej organizacji National Coffee Association.

 

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl