+48 733 634 761(pn-pt; 9-16)  sklep kawa zamówienie kawa@swiezowypalana.pl kawa świeżo palona GRATIS OD 99 ZŁ  dostawa gratis w 24h od wypalenia

Kawa z Etiopii, legendarnego domu kawy arabica. 0
Kawa z Etiopii, legendarnego domu kawy arabica.

Etiopia legendarna ojczyzna kawy.

Na blogu palarni kawy Sochaccy, nie mogło dłużej brakować opowieści o najważniejszym kawowym kraju świata. Kraju, skąd według legend, wywodzi się kawa - Etiopii. Etiopia to ojczyzna szczepów arabiki. Etiopia to kraj o wręcz niezliczonej ilości odmian kawy, tutaj każdy rolnik może mieć swój własny szczep kawy, a jego plantacja, będzie graniczyła z lasem, w którym inne krzaki arabiki rosną sobie zupełnie dziko. Ogródek, tego rolnika to też raczej mocno umowny obszar. Kawa Etiopii wyróżnia się bardzo wysokim położeniem plantacji. Etiopia to kraj pięknej i ambitnej kawy. Kawa jest darem Etiopii dla całego świata, to tutaj według legend, pierwszy raz zebrano jagodę kawy, obrano ja z miąższu, wypalono na ognisku i zrobiono z niej napój. Etiopia to zarazem największy producent kawy w Afryce ale też jedyny kraj afrykański, który blisko połowę swojej produkcji konsumuje na miejscu – to wyraźny wpływ etiopskiej kultury kawy.

Etiopia; ludzie, kultura, przyroda.

Etiopia to duży afrykański kraj, leżący  we wschodnim rogu Afryki, w przybliżeniu ma obszar Francji, Niemiec i Anglii razem wziętych. Populacja mieszkańców to blisko 85 milionów ludzi. Etiopia składa się ze zróżnicowanych regionów i mikroregionów. Od suchych piaszczystych pustyń na skrajnym wschodzie do bujnej tropikalnej dżungli na dalekim zachodzie. Większa część Etiopii to góry. Etiopia jest domem dla blisko 80 języków i równie wielu kultur. Jest jedynym krajem w Afryce, który nigdy nie został skolonizowany przez Europejczyków. Dominującym językiem jest amharski. Bogata i dumna historia Etiopii, sprawia że Etiopczycy do wyjątkowy naród w skali Afryki.


W Etiopii funkcjonuje równolegle bardzo wiele plemion, z których wyraźnie największe są plamiona grupy Amhara, której ojczyzną jest północ i Oromowie, którzy mieszkają na południu. Inne duże grupy plemion to Tigray, Sidama i Somalii. Etiopia mimo swojej różnorodności jest spokojnym krajem, a może właśnie dzięki swojej różnorodności, nie ma tam tak wielu konfliktów jak w innych krajach Afryki.

Amharski to  język urzędowy, używany w dużych miastach i przez wykształconą część społeczeństwa. Na terenach wiejskich mówi się językami plemiennymi. Z języków obcych popularne są języki angielski, włoski i arabski. Etiopczycy to głównie chrześcijanie. Etiopscy chrześcijanie swój kościół zakładali już w 4 wieku p.n.e.

Etiopia jest krajem o najstarszej na świecie kulturze picia kawy. W Etiopii kawę pije się od ponad 500 lat, a być może znacznie dłużej. Od nowoczesnych palarni kawy i kawiarni w centrum Addis Abeby, do najprostszych kamiennych pieców do palenia kawy w małej wiejskiej osadzie, Etiopczycy wszystkich klas społecznych i plemion piją niespotykane nigdzie indziej ilości kawy. W rezultacie, znacząca część krajowej produkcji kawy w Etiopii trafia na rynek lokalny.

W Etiopii, używa się głównie języka amharskiego, jest to taka lingua franca Etiopii. Nie ma jednej uzgodnionej wersji transliteracji tego języka na język np. angielski, czy jakikolwiek inny język obcy. W języku amherskim używa się również innego alfabetu niż rzymski. Kawa świeżo palona to ቡና ቢላቸውም ትኩስ w języku amherskim. Konsekwencją takiego stanu rzeczy jest pewna różnorodność w nazywaniu miejsc. Przykładem może być miasteczko w południowej części Etiopii czyli Yirgacheffe, znane nam ze znamienitych kaw. Nazwa wspomnianego miasta czy regionu może być dość różnorodna oprócz używanego przez nas Yirgacheffe  stosuje się również np. Yirgachefe, Yergacheffe, Yerga Chefe i kilka innych wersji. Każda z przytoczonych nazw jest poprawna – jakkolwiek wprowadza sporo zamieszania. Różnice wynikają z różnorodnych prób zapisu słyszanych słów z języka amharskiego na język w tym wypadku angielski. Niestety dotyczy to również innych kawowych miejsc na mapie Etiopii i tak;

  • Harrar, Harar;
  • Djimma, Jimma, Jima
  • Sidama, Sidamo
  • Awassa, Hawassa
  • Nekempti, Nekempt, Lekempti, Lekempt

Przetwarzanie kawy w Etiopii

W Etiopii dominują dwie podstawowe metody przetwarzania kawy. Przetwarzanie kawy to proces usuwania wierzchniej części skórki razem z pulpą w celu pozyskania ziaren zielonej kawy, a właściwie jej nasion. Po przetworzeniu otrzymujemy zieloną kawę, czyli ziarna które w palarni takiej jak nasza są poddawane obróbce cieplnej- wypalane. W różnych częściach świata przetwarza się kawy na różne sposoby. Każda ze stosowanych metod ma odmienny wpływ na finalny smak napoju kawy palonej.

W Etiopii stosuje się zasadniczo tak jak wspominałem wcześniej dwie metody przetwarzania jagód kawy na ziarna zielonej kawy Metodę naturalną z suszeniem na słońcu (sun-dried natural processing) i Metodę mycia kawy (washed processing).

Metoda naturalna.

Zebrane owoce kawy wysypywane są na specjalne długie leżaki zrobione z drewnianych ram i siatek nylonowych, bywa ze kawa przeznaczona na rynek lokalny wysypywana jest zwyczajnie na ziemi. Kawa na leżakach składowana jest przez 18-20 dni, przy czym w ciągu dnia kawa jest odwracana co 2-3 godziny, zabieg ma na celu równomierne wysychanie skórki z kawy. Z biegiem czasu słodki miąższ  wysycha i część cukrów zawarta w pulpie  przedostaje się do ziarna zielonej kawy. W czasie deszczu kawa jest chroniona przed opadem. W trakcie suszenia wisienki kawy wysychają, kurczą się i stają się bardzo twarde. Po zakończeniu procesu suszenia kawa trafia do młyna w którym jest usuwana wyschnięta wierzchnia skórka. Zaletą metody naturalnej jest brak zużycia wody w trakcie procesu przetwarzania kawy. Sam proces nie wymaga także rozbudowanej infrastruktury. Ziarna kawy po takiej obróbce, zawierają dość dużo naturalnych cukrów, przez co nasz napój jest zdecydowanie łagodniejszy w smaku. Dobre kawy obrabiane metodą naturalną charakteryzują się posmakiem jagód, tropikalnych owoców z czekoladowym wykończeniem. Ziarna zielonej kawy poddanej obróbce metodą naturalną maja dość charakterystyczny żółtawo-pomarańczowy odcień zieleni. Kawy obrabiane metoda naturalna często charakteryzują się dość złożonym smakiem

Metoda mycia kawy.

Nazwa procesu obróbki kawy pochodzi z języka angielskiego ( „washed”)i oznacza metody polegające na usuwaniu z wisienki kawy wierzchniej warstwy za pomocą mycia. Kawa zaraz po zebraniu jest maszynowo pozbawiana wierzchniej warstwy wiśni (skórki). Na ziarnie zielonej kawy pozostaje jeszcze warstwa miąższu owocu. Następnie kawa jest wrzucana jest do wielkich zbiorników fermentacyjnych, gdzie w wyniku procesu fermentacji otrzymujemy ziarno zielonej kawy. Proces fermentacji trwa zwykle około 24 godzin, choć jest to uzależnione od lokalnych warunków klimatycznych. Następnie ziarna kawy są strumieniem wody kierowane do systemu  długich kanałów, gdzie wartko płynąca woda wymywa resztki miąższu z nasiona kawy. Na końcu systemu kanałów ziarna kawy wpadają do zbiornika z czystą woda gdzie trwa ostateczne czyszczenie ziaren zielonej kawy. Mokre i czyste ziarna kawy trafiają na długie leżaki zrobione z drewnianych ram dookoła nylonowej siatki. W ten sposób kawa jest suszona na słońcu. Proces suszenia ziarna trwa od 1 do 2 dni i ziarno zielonej kawy zbierane jest do worków, które są przechowywane w magazynie. Niewątpliwą wadą procesu jest to że zużywa się ogromne ilości wody do oczyszczenia kawy. Wspominana wada wyklucza możliwość stosowania tej praktyki na wielu afrykańskich plantacjach czy stacjach przetwarzania. Kawa oczyszczona metodą mycia, charakteryzuje się klarownym smakiem i aromatem, czego często brakuje ziarnom kawy obrabianym metoda naturalną. W kawie przetworzonej metodą mycia łatwiej jest wyczuć wpływ lokalnych uwarunkowań klimatu. Kwasowość kawy jest lżejsza. Wysokiej jakości kawy pochodzące z plantacji zlokalizowanych w górnych partiach gór przetwarzane metodą mycia charakteryzują się orzeźwiająca kwasowością.

Regiony upraw kawy w Etiopii  

Harrar

To najdalej na wschód wysunięty region uprawy kawy; dzieli się na 4 mniejsze regiony Zachodni Harrar, Wchodni Harrar, Bale i Arsi.

Administracyjne terytorium Harrar to duży rozciągający się na wielkiej pustyni obszar graniczący na wschodzie z Somalią i  Sidamo, Yirgacheffe na zachodzie. Kawa w tym obszarze uprawiana jest tylko w paśmie górskim na zachodzie regionu. Kawa z wszystkich czterech regionów nosi wspólną nazwę Kawa Etiopia Harrar. Klimat regionu Harrar z racji dużych pustynnych obszarów jest suchy i cieplejszy niż w Etiopii zachodniej. Głównym węzłem komunikacyjno-handlowym całej wschodniej Etiopii jest miasto Dire Dawa. Miasto Dire Dawa jest za razem drugim największym miastem w Etiopii, Miasto posiada połączenie kolejowe z resztą kraju. Ponieważ Etiopia nie ma dostępu do morza, większość transportów kawy z całej Etiopii przechodzi właśnie przez miasto Dire Dawa, będąc transportowane do sąsiedniego Dżibuti, gdzie kawa ładowana jest na statki. Wschodni region Etiopii jest zdominowany przez muzułmanów. Język Amharski jest językiem powszechnym głównie w dużych miastach regionu jednak w porównaniu do innych obszarów Etiopii, jest tutaj najmniej popularny. Praktycznie cała kawa uprawiana w regionie Harrar to kawa obrabiana metodą naturalną  i suszona na słońcu (coffees naturals, sun-dried). Istnieje kilka szczepów, charakterystycznych dla Harrar (heirloom varietals), które szczególnie dobrze znoszą suchy klimat panujący w tutejszych górach, tworząc unikalne profile smakowe. Kawa z Harrar jest znana na całym świecie ze swojego klasycznego smaku mokki. Najlepsze kawy pochodzące z etiopskiego Harrar mają nuty smakowe jagód leśnych i owoców. Kawę z Harrar określa się tez mianem kawy bursztynowej, z  powodu lekko złocistego koloru zielonej kawy. Ziarna zielonej kawy z Harrar są raczej od średnich do dużych.

Sidamo

Region Sidamo to duży obszar zlokalizowany w południowej Etiopii, obejmuje wiele mniejszych regionów, w tym Yirgacheffe. Zwykle kawa Etiopia Yirgacheffe jest jednak oznaczana osobno. W tej części  zajmiemy się obszarem Sidamo, jako całością. Pisownia nazwy obszaru występuje w dwóch wersjach Sidama i Sidamo i jest używana wymiennie. W Polsce dominuje nazwa Sidamo. Sidamo to duży region rozciągający się od miasta Shashemene na północy aż do granicy z Kenią. W obszarze Sidamo leżą takie miasta jak Hawassa (Awassa), Yirgacheffe  Alem i Dila. Kawa tutaj rośnie na terenie doliny Great Rift, która przebiega przez Etiopię aż do Kenii. Największym miastem regionu jest Hawassa. W regionie dominuje Etiopski kościół prawosławny., Region Sidamo jest zamieszkały w większości przez plemiona Sidama i Oromo. Kawa z Sidamo oferuje szczególnie szeroka gamę smaków.  W regionie popularne są obie najważniejsze metody obrabiania kawy zarówno myta  jak i naturalna. Różne typy gleb jak też bardzo różne mikroklimaty, powodują że spotykamy tutaj szczególną różnorodność szczepów arabiki. Siła kawy z Sidamo to właśnie jej różnorodność a cecha charakterystyczna złożoność bukietu smaków. Zróżnicowanie jest wynikiem różnorodności szczepów scheda. Wiele malutkich gospodarstw łączy się w większe spółdzielnie i każdy z rolników uprawia inny szczep scheda. W efekcie spółdzielnie sprzedają dość zróżnicowane mieszanki kaw jednorodnych. Wysokiej jakości kawy Etiopia Sidamo znane są z intensywnych nut owocowych. Uderzającą cecha jest to że nawet kawy obrabiane metodą fully washed zachowują swoją owocowa naturę smaku, przy klarowności i lekkości bukietu cechujących kawy obrabiane metoda mytą. Ziarna zielonej kawy z Sidamo są  mniejsze lub średnie. Ziarna kawy są w odcieniu zielono szarym.

Yirgacheffe

Yirgacheffe to mały mikroregion, wchodzący w skład większego obszaru administracyjnego Sidamo. Yirgacheffe to obecnie rozpoznawalny  praktyczne samodzielny region uprawy kawy, do tego stopnia, że posiada swoje własne odrębne od Sidamo klasyfikacje kaw. Można powiedzieć, że obecnie kawy z etiopskiego Yirgacheffe są bardzie rozpoznawalne niż kawy z dużych regionów takich jak Harrar czy Sidamo.

Yirgacheffe to także małe miasteczko w środku regionu liczące sobie około 20 tyś. mieszkańców. Leży pomiędzy miastami Dilla i Agere Maryam. Kawa uprawiana w rejonie Yirgacheffe skupiona jest w 3 mikroregionach Wenago, Kochere i Gelana Abaya. Yirgacheffe jest kulturowo i geograficznie podobne do otaczającego  regionu Sidamo.

Najlepsze kawy Yirgacheffe mają wiele wspólnych cech z kawami Sidamo choćby owocowe nuty smakowe, kwasowość czy jedwabisty, ciągnący się posmak. Kawy w Yirgacheffe pozyskuje się obiema dominującymi w Etiopii metodami obróbki kawy; zarówno metodą fully washed jak i metodą naturals, sun-dried. Kawy z Yirgacheffe początkowo zasłynęły ze swoich kaw mytych, w ostatnich czasach wyraźnie zaczął zwiększać się eksport kaw obrabianych metodą naturals, sun-dried. Ziarna zielonej kawy są jednolite, grube, lekko niebieskawego koloru – w kształcie owalne o zwartej budowie. Kawa Yirgacheffe to jedna z najpopularniejsza kaw pozyskiwana metodą mycia w Stanach Zjednoczonych. Również w Polsce jest to synonim świetnego smaku, mocnego aromatu i wysokiej jakości.

Kawy myte z Yirgacheffe, znane są ze swojej cytrusowej kwasowości, często o dominującej nucie cytryny wraz z doskonałą słodyczą moreli. Kolejny istotny element to lekki posmak ziół i orzechów, które idealnie uzupełnia smaki owocowe – tworząc złożony i interesujący bukiet.

Kawy z Yirgacheffe obrabiane metodą naturalną; zachowują wysoki poziom kwasowości limonki w połączeniu z łagodnością melonu. Przebija owocowy charakter smaku  z nutami  kakao.

Centralnym punktem handlowym dla kaw z regionu Yirgacheffe jest miasto Dilla.

Południe Etiopii

Limu, Jimma (Djimmah), obszar Bonga i Dzikie Lasy Kawowe, Nekempti (Lekempti) i Wallega

Limu

Obszar południowo–zachodniej Etiopii. Kawa w tym obszarze rośnie na plantacjach położonych na wysokości od 1 100 metrów n.p.m. do 2 200 metrów  n.p.m. W Limu kawy obrabiane zwykle są metoda mytą i charakteryzują się niższą kwasowością niż kawy pochodzące z regionów Sidamo czy Yirgacheffe. Smak jest zwykle bardziej zrównoważony i lekki. Kawy z Limu obrabiane metodą naturalną  sprzedawane są pod nazwa kawy Jimma ( Djmmah ). Ziarna zielonej kawy charakteryzują się lekkim kolorem niebieskim, wielkość od średnich do dużych, podłużne.

Jimmah ( Dimmah, Djimmah )

Największy obecnie zbiór kaw w Etiopii przetwarzanych metodą naturalną. Ziarna zielonej kawy są średnio grube, owalne. Kawa stanowi większość eksportu kaw z Etiopii.

Bonga

Kawy z obszaru Bonga ( miasto w strefie Kaffa), to zwykle uprawy wysokiej jakości arabiki. Plantacje zlokalizowane są na wysokościach od 500 metrów n.p.m. do  580 metrów n.p.m. Gleby w tym obszarze Etiopii charakteryzują się wysoką zawartości minerałów. Bonga to również obszar o wyjątkowo, nawet jak na Etiopię, sprzyjającym mikroklimacie do uprawy kawy. Charakteryzuje się wysokim poziomem opadów – jest to jeden z najbardziej deszczowych obszarów Etiopii.

Dzikie Lasy Kawowe

Jeden z dwóch rezerwatów przyrody w Etiopii, jest to obszar pod ochroną UNESCO. Większość plantacji kawy to niewielkie gospodarstwa rolnicze, zrzeszone w spółdzielnie.

Nekempte/Gimbi ( znane również jako Lekempti)

Region położony w stanie Wellega, około 6 godzin jazy samochodem na zachód od Addis Ababa. Lekempti to oznaczenie kawy, która była zbierana w okolicach miasta Nekempte. Miasto to stanowi centralny ośrodek handlu kawą z tego regionu Etiopii. Kawy z regionu to głównie kawy przetwarzane metodą naturalną, suszone na słońcu. Kiedyś mieliśmy w swoim sklepie jedna z tych kaw i pozostawiła wśród naszych klientów bardzo dobre wspomnienie, więc z pewnością wrócimy do tej oferty. Smak kawy Lekempti uznawany jest za wyjątkowo pełny  i owocowy. Ziarna kawy zielonej są średniej wielkości, szarawego koloru. Kawa jest częstym dodatkiem do mieszanek

 

Zapraszamy do zapoznania się z ofertą kaw z Etiopii, dostępnych na SwiezoWypalana.pl. Kawy wypalamy dopiero po zamówieniu i wysyłamy do 24 godzin od palenia. SwiezoWypalana.pl to gwarancja kawy świeżo palonej.

 [product id="5, 303, 377, 411, 446, 447, 483, 722, 727 " ] 

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl