+48 733 634 761(pn-pt; 9-16)  sklep kawa zamówienie kawa@swiezowypalana.pl kawa świeżo palona GRATIS OD 99 ZŁ  dostawa gratis w 24h od wypalenia

Rzecz o kawie w Etiopii. Część II. Metody przetwarzania kawy. 0
Rzecz o kawie w Etiopii. Część II. Metody przetwarzania kawy.

W Etiopii dominują dwie podstawowe metody przetwarzania kawy. Przetwarzanie kawy to proces usuwania wierzchniej części skórki razem z pulpą w celu pozyskania ziaren kawy, a właściwie jej nasion. Po przetworzeniu otrzymujemy  zieloną kawę, czyli ziarna które w palarni takiej jak nasza są poddawane obróbce cieplnej, wypalane. W różnych częściach świata przetwarza się kawy na różne sposoby. Każda ze stosowanych metod ma odmienny wpływ na finalny smak napoju kawy palonej.

W Etiopii stosuje się zasadniczo tak jak wspominałem wcześniej dwie metody przetwarzania wisienek kawy na ziarna zielonej kawy Metodę naturalną z suszeniem na słońcu (sun-dried natural processing) i Metodę mycia kawy (washed processing).

Metoda naturalna.

Zebrane wisienki kawy wysypywane są na specjalne długie leżaki zrobione z drewnianych ram i siatek nylonowych, bywa ze kawa przeznaczona na rynek lokalny wysypywana jest zwyczajnie na ziemi. Kawa na leżakach składowana jest przez 18-20 dni, przy czym w ciągu dnia kawa jest odwracana co 2-3 godziny, zabieg ma na celu równomierne wysychanie skórki z kawy. Z biegiem czasu słodki miąższ  wysycha i część cukrów zawarta w pulpie  przedostaje się do ziarna zielonej kawy. W czasie deszczu kawa jest chroniona przed opadem. W trakcie suszenia wisienki kawy wysychają, kurczą się i stają się bardzo twarde. Po zakończeniu procesu suszenia kawa trafia do młyna w którym jest usuwana wyschnięta wierzchnia skórka. Zaletą metody naturalnej jest brak zużycia wody w trakcie procesu przetwarzania kawy. Sam proces nie wymaga także rozbudowanej infrastruktury. Ziarna kawy po takiej obróbce, zawierają dość dużo naturalnych cukrów, przez co nasz napój jest zdecydowanie łagodniejszy w smaku. Dobre kawy obrabiane metodą naturalną charakteryzują się posmakiem jagód, tropikalnych owoców z czekoladowym wykończeniem. Ziarna zielonej kawy poddanej obróbce metodą naturalną maja dość charakterystyczny żółtawo-pomarańczowy odcień zieleni. Kawy obrabiane metoda naturalna często charakteryzują się dość złożonym smakiem

Kawy myte,

Suszenie kawy na leżakachNazwa procesu obróbki kawy pochodzi z języka angielskiego ( „washed”)i oznacza metody polegające na usuwaniu z wisienki kawy wierzchniej warstwy za pomocą mycia. Kawa zaraz po zebraniu jest maszynowo pozbawiana wierzchniej warstwy wiśni (skórki). Na ziarnie zielonej kawy pozostaje jeszcze warstwa miąższu owocu. Następnie kawa jest wrzucana jest do wielkich zbiorników fermentacyjnych, gdzie w wyniku procesu fermentacji otrzymujemy ziarno zielonej kawy. Proces fermentacji trwa zwykle około 24 godzin, choć jest to uzależnione od lokalnych warunków klimatycznych. Następnie ziarna kawy są strumieniem wody kierowane do systemu  długich kanałów, gdzie wartko płynąca woda wymywa resztki miąższu z nasiona kawy. Na końcu systemu kanałów ziarna kawy wpadają do zbiornika z czystą woda gdzie trwa ostateczne czyszczenie ziaren zielonej kawy. Mokre i czyste ziarna kawy trafiają na długie leżaki zrobione z drewnianych ram dookoła nylonowej siatki. W ten sposób kawa jest suszona na słońcu. Proces suszenia ziarna trwa od 1 do 2 dni i ziarno zielonej kawy zbierane jest do worków, które są przechowywane w magazynie. Niewątpliwą wadą procesu jest to że zużywa się ogromne ilości wody do oczyszczenia kawy. Wspominana wada wyklucza możliwość stosowania tej praktyki na wielu afrykańskich plantacjach czy stacjach przetwarzania. Kawa oczyszczona metodą mycia, charakteryzuje się klarownym smakiem i aromatem, czego często brakuje ziarnom kawy obrabianym metoda naturalną. W kawie przetworzonej metodą mycia łatwiej jest wyczuć wpływ lokalnych uwarunkowań klimatu. Kwasowość kawy jest lżejsza. Wysokiej jakości kawy pochodzące z plantacji zlokalizowanych w górnych partiach gór przetwarzane metodą mycia charakteryzują się orzeźwiająca kwasowością.

Zapraszam do części trzeciej w której opowiem co charakteryzuje kawy w najpopularniejszych regionach Etiopii

 

[product id="5, 303, 377, 411, 446, 447" ]

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl