+48 733 634 761(pn-pt; 9-16)  sklep kawa zamówienie kawa@swiezowypalana.pl kawa świeżo palona GRATIS OD 99 ZŁ  dostawa gratis w 24h od wypalenia

Kawa i wino - co łączy oba napoje, co rózni. 0
Kawa i wino - elementy wspólne

Kawa i wino, rytułał poranka i wieczoru.

Istnieje wiele podobieństw kulturowo-społecznych picia kawy i wina. Oba napoje odgrywają znacząca rolę w naszym codziennym życiu i są konsumowane w celu czerpania przyjemności. Posiadają elementy sensoryczne; aromat, smak i teksturę. W wyniku spożycia powstają skutki fizjologiczne i psychologiczne. Dla wielu ludzi poranek i kawa to wręcz synonimy. Nie wyobrażają sobie porannego wstawania bez filiżanki kawy. Podobny rytuał pojawia się wieczorem, tyle tylko, że porcelanę zastępuje szkło a kawę, wino. Niektórym zwyczajnie ciężko jest zasnąć bez wieczornej lampki wina.

Kawa i wino to produkty rolne, a co za tym idzie na ich bezpośredni smak mają wpływ warunki w jakich rosły rośliny. Zarówno w wypadku kawy jak i wina, smak jest definiowany poprzez różnorodne warunki klimatyczne w których rosła dana roślina. Kawa podobnie jak winorośl posiada ogromną ilość odmian. Różne odmiany rosną na różnych obszarach czy kontynentach. Określone odmiany mają pewną stałą paletę smaków, która jednak może być różnorodnie akcentowana na różnych terenach upraw. Przykładem może być brazylijska odmiana kawy arabica Yellow Bourbon ze swoim nutami owocowej słodyczy czy karmelu. Po stronie wina taką rolę może spełniać Chenin Blanc, z dość wysoką kwasowością pełną cytrusów. Gleba, wysokość położenia plantacji, nasłonecznienie ma znaczący wpływ zarówno na smak kawy jak i wina. Można zaobserwować pewne wspólne nuty smakowe kaw z Etiopii z kawami z Ameryki środkowej ( czynnikiem wspólnym jest wysokie położenie plantacji ). Jak też znaczące różnice pomiędzy kawami odmiany Blue Mountain z Jamajki czy Kamerunu.

Zarówno kawa jak winorośle mogą być pozyskiwane z jednej plantacji lub mieszane z różnych obszarów geograficznych.

Piękno kaw microlotów ( kaw jednorodnych pochodzących z jednej plantacji lub wręcz jednej części plantacji ) polega na tym że wyraża unikalną kombinację smaków konkretnej odmiany uprawianej w określonym terenie. Smak kawy jest ukształtowany jej pochodzeniem, bez żadnej ingerencji.

Kawy również są mieszane. Mieszanki ziaren kawy tworzy się dla podkreślenia określonych profili smakowych czy konkretnych nut. Bywają też tworzone dla określonego poziomu kwasowości czy łagodności smaku. Mieszanki ziaren tworzone są też często już na plantacji.

Najlepsze wina na świecie pochodzą z konkretnych, pojedynczych winnic. We włoskim Piemocie,  regionie winiarskim  Barolo, kultowy producent Bartolo Mascarello odmówił produkcji wina Single Cru. twierdząc, że jego mieszane wino jest lepszym, bardziej kompletnym winem, ponieważ „całość jest lepsza niż jakakolwiek część”.

Kolejnym elementem jest proces przygotowania do podania. W wypadku kawy to mielenie kawy, na odpowiednią grubość, temperatura wody, czas kontaktu wody z kawą i finalnie samo parzenie. W winie też występują odpowiedniki; temperatura, kieliszki czy dekantowanie. Sam kontakt z napojem również zaczyna się od spotkania z aromatem, następnie ocenia się konsystencję, kolor by w końcu przejść do smaku.

Bardzo często koneserzy wina i kawy to te same osoby, bez wątpienia ceniące sobie zmysłowe doznania wynikające z konsumpcji. Cechą wspólna miłośników zarówno kawy jak i wina jest rozwinięta sensoryka, przynosząca radość z konsumpcji doskonałych kaw czy win. Pomocą w wyodrębnieniu tych najlepszych win i kawy są systemy punktowe wyodrębniające najlepszą kawę ( kawa speciality ) czy wina.

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl