>SZYBKA KAWKA< ZAMÓWIENIA ZŁOŻONE I OPŁACONE DO 13:00 WYPALIMY I WYŚLEMY JESZCZE DZIŚ

733634761 (pn-czw; 9-16)

 sklep kawa zamówieniekontakt

kawa świeżo palona GRATIS  dostawa gratis wypalamy w dniu wysyłki

Kawa, mielenie, woda - perfekcyjna kawa w domu. 4
Kawa, mielenie, woda - perfekcyjna kawa w domu.

Kawa ziarnista

Miłośnicy kawy są zgodni, kawa ziarnista najlepiej smakuje pomiędzy 2 a 14 dniem od daty wypalenia, kawa w tym okresie nazywana jest kawą świeżo paloną. Dlatego kawę najlepiej kupować w palarni kawy, tylko tam jest pewność co do daty palenia Jeżeli przechowujesz kawę w szczelnym i ciemny pojemniku, jej najważniejsze walory smakowe pozostają na dłużej nawet do 1 miesiąca od daty palenia. Zawsze jednak staraj się kupić w sklepie z kawami świeżo palone ziarna, zapakowane w 3 warstwowe torebki najlepiej z wentylem jednostronnym (łatwo wyczuwalne plastikowe kółko wewnątrz torebki). Wentyl pozwala wydalać nadwyżkę gazów ze świeżo palonej kawy, nie wpuszczając do środka powietrza. W wyniku wypalania kawa ziarnista, naturalnie zwiększa swoją objętość i traci masę. W miarę upływu czasu od daty palenia, z ziarna jest wydalany gaz. Wentyl pozwala uniknąć sytuacji kiedy torebka szczelnie zamknięta uległa by wewnętrznie takim naprężeniem, że spowodowałby to jej pęknięcie. Czasami można w markecie spotkać paczkę kawy, która jest swoim kształtem zbliżona do kulki. Zwykle tak pakowane są najtańsze z kaw. Zastępczo zamiast wentyla  nakłuwa się torebki i zakleja nakłucia folią. Takie rozwiązanie jest praktykowane w szeregu kawach nawet ze średniej półki cenowej. W żaden sposób dziurka nie chroni przed dostaniem się świeżego powietrza do środka paczki. Tym samy aromat świeżej kawy nie jest należycie chroniony.  Opakowania zamykane strunami bynajmniej nie gwarantują szczelności po pierwszym otwarciu. Lepiej przechowuj kawę w pojemniku lub puszce. Powietrze i światło to najwięksi wrogowie kawy zarówno mielonej jak i ziarnistej.

Zawsze kupuj w sklepie z kawami świeżą kawę ziarnistą i miel tuż przed parzeniem.

Mielenie

Mieląc kawę uwalniasz z niej aromaty i olejki, które nadają filiżance napoju bogatszy i pełniejszy smak.

Znalezienie dobrego młynka nie powinno być trudne. Młynek do kawy, elektryczny lub ręczny to wydatek rzędu około 100 zł. Sugerujemy zakup ręcznego młynka z możliwością regulowania stopniem mielenie, którejś ze znanych firm jak Hario lub Porlex. Dzięki takiej inwestycji będziesz mógł długo się cieszyć dobrym smakiem swojej kawy.

Nigdy nie używaj młynka domowego przeznaczonego do przypraw. Zastosowane w nich ostrza zamiast żaren, tną kawę a nie mielą. To zasadnicza różnica dla smaku, czy ziarno zostało zmielone żarnami czy pocięte ostrzem. Nie używaj do mielenia kawy młynków w których mielono już przyprawy.

Woda

Szybkość ekstrakcji jest wypadkową ciśnienia i temperatury wody.

Co to jest ekstrakcja ? To nic innego jak proces parzenia kawy, kiedy zawarte w ziarnie substancje smakowe dyfundują z ziarna do wody. Czyli mówiąc ogólnie to moment kiedy zalewamy zmieloną kawę, wodą o temperaturze 90 stopni Celsjusza.

Ciepła woda w trakcie parzenia działa jak rozpuszczalnik dla substancji smakowych cząstek stałych zawartych  w palonej kawie. Ponieważ jednak woda nie rozpuszcza wszystkich cząstek konieczne jest stosowanie przy parzeniu kawy filtra, który zapobiegnie przedostawaniu się nierozpuszczonych cząsteczek (fusów) do naszej filiżanki napoju. Temperatura 90 stopni Celsjusza, tworzy z wody optymalny rozpuszczalnik dla cząsteczek smakowych zawartych w ziarnie kawy. Trafienie w ten punkt z temperaturą powoduje, że smak świeżo palonej kawy rozkwita, staje się pełny i okrągły. Należy starać się aby woda nie zagotowała się przed parzeniem. Zagotowanie wody a następnie schłodzenie do temperatury 90 stopni Celsjusza powoduje znaczne ubytki tlenu z wody, co również wpływa negatywnie na smak kawy. Po każdym parzeniu kawy należy skrupulatnie wymyć cały użyty sprzęt i usunąć z niego wszelkie pozostałości po parzonej kawie. Do mycia sprzętu kawowego nie należy używać żadnej chemii czy mydła.

Jeśli możesz, zalewaj zmielone ziarna kawy wodą filtrowaną. Pozwoli Ci to uzyskać perfekcyjny smak  kawy.


Poczytaj więcej o przygotowaniu kawy w domu - na naszym blogu

Kawa w domowych pieleszach, akcesoria - na naszym blogu


 

Komentarze do wpisu (4)

23 czerwca 2015

Świetny krótki przewodni, tylko przydałoby się coś o metodach zaparzania kawy. Ostatnio eksperymentuje i przeszedłem z kawy rozpuszczalnej na ziarnistą - wiem duży skok bez udziału mielonej.

23 czerwca 2015

Co na takim blogu robi człowiek, który skalał się kawą rozpuszczalną. Ja częstuje kawą rozpuszczalna pewnej firmy tylko ludzi których chce szybko wyprosić z domu. Dla wszystkich innych ceremonia z syfonem. Tylko kawa ziarnista i tylko świeża tak jak tutaj napisali od 2-do 10 dni maks najstarsza

23 czerwca 2015

THS toś teraz pojechał, jak można tak ludzi traktować, żeby bez ostrzeżenia rozpuszczalnikiem w twarz :o) gorliwość neopfity.

5 lipca 2015

Nie znalazłam w Waszym sklepie, z kawami żadnych młynków, macie różne kawiarki, tygielki, zaparzacze i french pressy w normalnych cena a nie to co w MM czy tych co sprzedają kawą świeżo palona przez innych.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl