
Na świecie jest mnóstwo palarni kawy. Każda palarnia ma swoje profile palenia, swoje mieszanki kawy. Podobnie jak z innymi produktami, tak samo jest z kawą; są kawy wysokiej jakości- kawy premium/kawy speciality i kawy niskiej jakości. Kawę można znaleźć zarówno na malutkiej stacji benzynowej, gdzieś w trasie; podawaną z termosu, jak też w najlepszej kawiarni w mieście. W każdym z tych miejsc jest zupełnie inna kawa. Warto się zatrzymać i spróbować kawy z różnych miejsc; kawy z półki supermarketowej i kawy ze specjalistycznego sklepu z kawą. Będziecie wtedy Państwo mieli pewność - kawy potrafią się różnić i to ogromnie. Choć skoro czytacie Państwo ten tekst na stronie palarni kawy, to z cała pewnością kawa jest dla Państwa ważna i już wiecie jak bardzo potrafi się różnić. Mimo to można spotkać ludzi, którzy mówią, że każda kawa smakuje tak samo. Kawa jest bardzo podobna do wina, a nie spotyka się ludzi, którzy mówią, że każde wino smakuje tak samo. Jakie więc są cechy smakowe charakterystyczne dla kawy wysokiej jakości?
Pierwsza cecha to odczucie w ustach jakie mamy pijąc kawę, szeroko rozumiany smak kawy. Kawa niskiej jakości to kawa, gęsta, kwaśna. Kawa wysokiej jakości, powinna się cechować; równowagą słodyczy i kwasowości. Inną cechą która rozróżnia kawy niskiej jakości od kaw premium to aromat. Tania i złej jakości kawa zwykle ma aromat przypalonego popiołu, spalenizny. Kawa premium to aromaty orzechów, owoców czy kwiatów. Kolejną cecha po której można rozróżnić kawy to posmak, czyli to co zostaje nam w ustach po wypiciu kawy. Kawa premium pozostawia nam swój smak kwiatów, orzechów i cytrusów, podczas kiedy kawa słabej jakości pozostawi nam w ustach smak popiołu, spalenizny - będziemy odczuwać potrzebę szybkiego wypłukania ust z takich pozostałości. Warto pamiętać, że posmak kawy w ustach może się całkiem długo utrzymywać.
Kluczowe dla jakości kawy jest jakość kawy ziarnistej z którego przygotowywany jest napój. Za kawę wysokiej jakości trzeba zapłacić rolnikowi więcej, jest wielu chętnych do kupienia dobrej kawy. Kawa niskiej jakości jest tania i to właśnie taką, bardzo często, kawę spotykamy w ślicznych błyszczących torebkach, leżących miesiącami na sklepowych półkach-często z dopiskiem „Premium”, „high quality” itp. Kawę dobrej jakości cechuje też świeżość palenia, czyli czas jaki upłynął od daty kiedy kawa była palona. Kawa świeżo palona to kawa do około 2 tygodni od daty palenia, po tym okresie następuje skokowa utrata zawartości aromatu i smaku w kawie. Bywa, że to dobrze wpływa na smak kawy jednak jest to dość rzadkie zjawisko, znowu trochę jak ze starymi winami- bardzo niewiele szczepów winogron nadaje się do długiego przechowywania.
Podsumowując; o tym czy kawa jest premium, decyduje; nasz poziom satysfakcji z przyjemność picia dobrej świeżo palonej kawy, nie loga światowych marek, czy nawet najznamienitsi aktorzy, piosenkarze czy piłkarze w reklamach koncernów. Warto mieć to na uwadze kupując kolejną paczuszkę kawy w sklepie z kawą.
[product id="89, 337, 443" ]