733634761 (pn-czw; 9-16)

 sklep kawa zamówieniekontakt

kawa świeżo palona GRATIS  dostawa gratis wypalamy w dniu wysyłki

Kawa rozpuszczalna vs. kawa ziarnista 1
Kawa rozpuszczalna to wybór pomiędzy wygodą czy smak i zdrowie?

Kawa ziarnista czy kawa rozpuszczalna, która jest lepsza? Sklep z kawą to dobre miejsce do zadawania tego typu pytań. Poniekąd odpowiedzią może być oferta sklepów specjalistycznych z kawą  - a właściwie brak w tej ofercie kawy rozpuszczalnej. Najlepsza kawa to kawa która Ci smakuje. Kawa rozpuszczalna jest bardziej popularna w Europie, niż w USA. Ocenia się, że codziennie aż 75% Brytyjczyków sięga po kawy typu instant, podczas kiedy w USA robi to zaledwie 7%, stale pijących kawę. Prawda, że dziwne, zawsze wydawało mi się że Brytyjczycy są bardziej wysublimowani w smakach niż Amerykanie.

Kawa rozpuszczalna oferuje szereg cech związanych z wygodą przygotowania. Jedną z istotnych zalet jest długa przydatność do użycia. Kubek kawy przygotowany z kawy typu instant jest tańszy (0,23 zł; Tesco-Jacobs Krönung Kawa rozpuszczalna 200 g), od kubka kawy przygotowanego z kawy ziarnistej(0,42 zł Tesco Jacobs Krönung Kawa ziarnista 1 kg). W odróżnieniu od kawy ziarnistej, kawa rozpuszczalna nie potrzebuje młynka, mielenia i uważnego parzenia. Wrzucam kilka łyżek zalewamy wrzątkiem i jest, ale czy to jest smaczne? Czy kawa rozpuszczalna  jest zdrowa dla organizmu ludzkiego? Kawa rozpuszczalna jest produktem wytworzonym na bazie kawy ziarnistej, zmielonej i zaparzonej. Otrzymana ciecz następnie jest suszona poprzez rozpylanie lub liofilizację. Suszenie ma na celu uzyskanie poza usunięciem wilgoci, łatwo rozpuszczalnych w gorącej wodzie granulek. Taki proces produkcyjny, dodaje szeregu cech kawie rozpuszczalnej, nieobecnych w kawie ziarnistej.

Kawa ziarnista po mieleniu jest zaparzana bezpośrednio z ziaren kawowca, podczas kiedy kawa rozpuszczalna przechodzi długi proces chemicznego "uszlachetniania" smaku i podkreślania różnorodnych cech ( np.; kawy rozpuszczalne smakowe). Dzięki takiej metodzie można łatwo sterować produkcją kawy rozpuszczalnej. Proces uszlachetniania jest natomiast praktycznie wyeliminowany przy produkcji kawy ziarnistej – tutaj mamy jedynie do czynienia z sortowaniem ziaren i wypalaniem kawy. Kawa rozpuszczalna jest tańsza niż kawy szlachetne typu arabika. Niską cenę uzyskuje się poprzez stosowanie najtańszych ziaren robusty zwykle nawet bez dodatku arabiki. Dlatego, pojemniki z kawą rozpuszczalna są anonsowane jako „100% jakości” czy „100% kawy”. Nigdy 100% arabica”.

Kawa rozpuszczalna w trakcie procesu produkcji traci większość kofeiny zawartej w naturalnych kawach ziarnistych. Dla porównania jedna łyżeczka tradycyjnej kawy ziarnistej zawiera około 95 mg kofeiny, łyżeczka kawy rozpuszczalnej to około 27 mg kofeiny. Tak więc, kawa rozpuszczalna to zaledwie  30% kofeiny kawy ziarnistej.

Kawa typu instatnt (rozpuszczalna) powoduje osłabienie wchłaniania przez jelita żelaza z posiłków, im więcej łyżeczek kawy instant, tym wchłanianie jest słabsze. Ze względu na sposób produkowania kawy instant powstaje w niej związek o nazwie Akryloamid. Akryloamid to związek chemiczny, stosowany między innymi w oczyszczalniach ścieków. Bywa stosowany w przemyślne przy wytwarzaniu papieru jako środek zagęszczający wodę. Uznawany jest za przyczyniający się do powstawania nowotworów przewodu pokarmowego. Obecność akryloamidu we krwi, zwiększa ryzyka raka jajników i macicy u kobiet po menopauzie. Obecność akryloamidu w żywności mierzy się jednostkami ppb ( jedna cząstka na miliard) W kawie instant ilość akryloamidu to 458 ppb, podczas kiedy w kawie ziarnistej to 13 ppb.

Oprócz akrylamidu, kawa rozpuszczalna zawiera również szczawiany. Szczawiany są to kwasy organiczne występujące w roślinach, zwierzętach i u ludzi. Na szczawiany szczególną uwagę powinny zwracać osoby chore na hiperoksalurie.

Badanie wstępne z roku 2009 przeprowadzone przez zespół Durham University wykazały, że ludzie którzy piją siedem lub więcej filiżanek kawy rozpuszczalnej dziennie, narażeni są na  wysokie ryzyko wystąpienia halucynacji.

Naturalna kawa ziarnista jest bogata w związki antyoksydacyjne, które pomagają chronić organizm, przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Według W.W. Huber i W. Parzefall z Uniwersytetu Medycznego w Wiedniu, kawa zawiera związek metylopirydyniowy, który ma właściwości antynowotworowe.  Metylopirydyny nie ma w żadnym innym źródle  pożywienia człowieka. Metylopirydyna nie znajduje się w surowych ziarnach kawy, lecz powstaje w procesie palenia kawy z trygoneliny. Kawa typu instant jest znacząco uboższa od tradycyjnej kawy ziarnistej w zasób tej substancji.


Wpływ kawy ziarnistej na ludzki organizm - poczytaj na blogu.


Pozostaje jeszcze ostatnie zagadnienie, czy kawa rozpuszczalna jest smaczniejsza od kawy ziarnistej? W mojej ocenie kawa ziarnista oferuje prawdziwy smak kawy. Kawa rozpuszczalna to bardziej napój kawowy, mocno kwaśny, mimo wielu różnych dodatków poprawiających creme czy łagodność smaku. Naturalna kawa oferuje szeroki wachlarz nut smakowych skomponowanych przez samą naturę, w miejscu narodzin ziarenka, ponadto kawa ziarnista z palarni to również możliwość wpływania na smak kawy poprzez różne palenia kawy. Kawa rozpuszczalna to najłatwiej akceptowany smak dla jak największej grupy konsumentów. I chyba to jest meritum tematu, coś co ma smakować wszystkim, raczej nie smakuje, komuś kto jest ciekawy różnorodności i świata.

Komentarze do wpisu (1)

19 września 2015

Słyszałam ostatnio w radiowej trójce takie powiedzenie, że ludzie dzielą się na inteligentnych i tych co słodzą kawę. W kontekście tego artykułu powiedziałabym, że ludzie dzielą się na inteligentnych i tych co kupują kawę rozpuszczaną, potocznie zwaną rozpuszczalnikiem. Jak można rozmawiać o smaku kawy rozpuszczalnej na forum sklepu z kawami który sprzedaje, świeże ziarniste kawy.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl