733634761 (pn-czw; 9-16)

 sklep kawa zamówieniekontakt

kawa świeżo palona GRATIS od 99 zł  dostawa gratis wypalamy w dniu wysyłki

Kawa świeżo wypalona prosto z palarni kawy? 0
Kawa świeżo wypalona prosto z palarni kawy?

Kawa. Słowo, które elektryzuje i sprawia, że na jego brzmienie niemal fizycznie odczuwamy unoszący się w powietrzu aromat świeżo zaparzonej kawy. Zapach, który większości z nas kojarzy się z poranną kawą, bez której nie wyobrażamy sobie dobrego początku dnia.Kawa to także nieodłączny napój, bez którego nie może się obejść żadne spotkanie, konferencja czy impreza. Jest przyrządzana i pita na różne sposoby. Mała czarna, espresso, z cukrem, z mlekiem, latte, macchiato, po włosku, po turecku, po wiedeńsku, po warszawsku - to tylko niektóre z określeń używanych w stosunku do tej popularnej używki. Co jednak sprawia, że niezależnie od wyboru otrzymujemy wyborny, pieszczący zmysły, napój lub zwyczajną lurę?

Kawa - bogactwo smaków i aromatów

Chociaż uprawiane są głównie dwa gatunki kawy arabica i robusta o różnicach jej smaku i aromatu decyduje kraj pochodzenia. Kawa jest uprawiana od Brazylii, Kolumbii, Wenezueli i Peru w Ameryce Południowej, Hondurasie, Salwadorze i Meksyku w Ameryce Środkowej, przez Kenię, Etiopię i Malawi w Afryce, po Indonezję, Indie i Hawaje w Azji i Oceanii. Podobnie jak w przypadku wina miejsce uprawy, kraj, a nawet region kraju decydują o wyjątkowości hodowanej tam kawy wpływając na jej walory smakowe i zapachowe.

Palarnia kawy

Jednak cała tajemnica dobrej kawy tkwi w odpowiednim jej przygotowaniu w palarni kawy. Ziarna kawy powinny być starannie wyselekcjonowane, odpowiedniej wielkości, nieuszkodzone, właściwie wysuszone i transportowane niezależnie od kraju z jakiego pochodzą. Tylko takie ziarna, spełniające surowe kryteria jakościowe gwarantują, że po ich wypaleniu uzyskamy najwyższej jakości produkt.

Ale dopiero odpowiednio przeprowadzony proces palenia kawy pozwala wydobyć z jej ziaren pełnię aromatu i subtelne nuty smakowe. Oczywiście każda palarnia kawy posiada własne, skrzętnie skrywane, tajemnice związane ze skomplikowanym procesem wypalania ziaren kawy i procedury wynikające z wieloletnich doświadczeń. Dlatego nawet kawa pochodząca z tej samej plantacji, ale wypalona w innej palarni będzie smakowała inaczej.

Rodzaje palenia kawy

Generalnie wyróżnia się trzy stopnie wypalenia kawy: kawę paloną na jasno, kawę paloną na średnio i kawę paloną na ciemno. To one mają znaczący wpływ na zróżnicowany aromat, smak i właściwości kawy.

Kawa palona na jasno jest wypalana najkrócej, dzięki czemu zachowuje najwięcej walorów smakowych wynikających z jej miejsca pochodzenia. Zachowuje najwięcej charakterystycznych dla danego regionu nut cytrusowych oraz wyższą kwasowość. Zawiera też najwięcej kofeiny. Kolor ziaren kawy jest jasny, zbliżony do barwy cynamonu, a ich powierzchnia jest pozbawiona olejków. Kawa jasno palona nadaje się do różnych metod parzenia.

Kawa palona na średnio to najczęściej stosowany rodzaj palenia kawy. Kawę paloną na średnio charakteryzuje przede wszystkim zrównoważona kwasowość, przy jednoczesnym zachowaniu jej walorów smakowych, jednak w mniejszym stopniu niż ma to miejsce w paleniu na jasno. Mniejsza jest także zawartość kofeiny, a ziarna kawy są ciemniejsze, lecz nadal zasadniczo pozbawione olejków. Kawa palona na średnio świetnie nadaje się do parzenia w ekspresach ciśnieniowych i przelewowych, a jej łagodny, zrównoważony smak znajduje najwięcej amatorów.

Kawa palona na ciemno charakteryzuje minimalna kwasowość, a jej smak jest zdominowany przez charakterystyczną dla kawy goryczkę oraz nutę czekoladową i orzechową, za to mało wyczuwalne są nuty smakowe związane z miejscem pochodzenia. Zawiera też najmniej kofeiny. Ziarna palone na ciemno przybierają kolor ciemnej czekolady i często są pokryte naturalnymi olejkami, które wydobyły się z ich wnętrza w procesie palenia.

Sklep z kawą

Kupując kawę w sklepie spożywczym lub hipermarkecie na ogół sięgamy po ulubioną markę kawy i nie zastanawiamy się zbytnio ani skąd pochodzi, ani czy jest naprawdę świeża i oferuje wszystko to, co najlepszego może nam zaoferować kawa. Ważne, że nam smakuje, głównie dlatego, że stanowi mieszankę różnych gatunków kawy. Rzadko kto spogląda na opakowanie, choćby po to, aby sprawdzić umieszczone tam oznakowania opisujące stopień palenia i intensywność smaku. Jeśli już, to sprawdzamy co najwyżej termin ważności. A na ogół są to jedyne właściwości kawy oferowanej przez producenta. Jednak z pewnością każdy z nas zastanawiał się, dlaczego świeżo otwarta kawa tak intensywnie pachnie i smakuje inaczej niż ta sama kawa, ale w kilka dni po otwarciu opakowania.

Rozwiązanie dla bardziej wybrednych miłośników kawy stanowi sklep z kawą. Sklepy z kawą, a także często spotykane w galeriach stoiska z kawą w formie wysp oferują szerszy asortyment kawy z podziałem na kraj pochodzenia, gatunek, itp., a ich pracownicy potrafią wiele powiedzieć na temat każdej z nich lub doradzić produkt, który z pewnością zaspokoi nasze gusta. Tylko w sklepach z kawą możemy znaleźć kawę z najbardziej egzotycznych miejsc na świecie i oryginalnym smaku.

Jednak najlepszym rozwiązaniem, które zadowoli nawet największych smakoszy małej czarnej jest połączenie jakie stanowi palarnia kawy i sklep z kawą, w którym sprzedawana kawa została wypalona we własnej palarni. Tylko w sklepie połączonym z palarnią kawy oferowany jest produkt najwyższej jakości. Tylko tu uzyskamy wszelkie informacje o kawie i otrzymamy szczegółowy opis pochodzenia kawy. Tylko kawa palona na miejscu gwarantuje najwyższą jakość i świeżość.

Sklep z kawą Rzemieślniczej Palarni Kawy Sochaccy

Sklep z kawą Rzemieślniczej Palarni Kawy Sochaccy stanowi takie właśnie idealne połączenie sklepu i palarni kawy, w którym oferowana jest wyłącznie świeżo palona kawa z własnej palarni kawy, co zapewnia właściwy jej aromat, smak i esencjonalność. Sklep realizuje też zamówienia na dostawę świeżo palonej kawy. Kawa jest wypalana dopiero po opłaceniu zamówienia, a jedynie w przypadku zamówień "za pobraniem" po otrzymaniu zamówienia. Proces palenia kawy jest wykonywany ręcznie, z zachowaniem najwyższej staranności, a świeżo wypalona kawa, z wydrukowaną na opakowaniu datą palenia, w ciągu 24 godzin jest wysyłana do klienta. Dzięki temu sklep z kawą Rzemieślniczej Palarni Kawy Sochaccy gwarantuje nie tylko najwyższą jakość palonej kawy, ale także jej najwyższą świeżość. W zależności od życzenia klienta opakowanie może zawierać kawę ziarnistą lub mieloną.

W ofercie sklepu znajduje się także surowa, tzw. zielona kawa, przeznaczona do samodzielnego palenia dla klientów, którzy chcieliby wypalać kawę według własnego uznania.

Na stronie internetowej sklepu i palarni kawy SwiezoWypalana.pl można znaleźć aktualną ofertę kaw, gdzie z każdym produktem jest powiązana dokładna informacja o kawie, szczegółowy opis pochodzenia kawy i jej walory. W poświęconym kawie blogu można znaleźć bardzo interesujące informacje o kawie oraz cenne porady i wskazówki przydatne w przygotowaniu tego szlachetnego napoju. Na stronie działa także sklep internetowy, za pośrednictwem, którego można dokonać zakupu wybranej kawy. Zamówienia można składać także drogą mailową kawa@swiezowypalana.pl lub telefonicznie pod numerem +48 733 634 761.

Kawa świeżo wypalona prosto z palarni kawy?

Zdecydowanie tak. Jeśli chcemy rozkoszować się pełnią smaku i aromatu naszej ulubionej kawy jedynie kawa świeżo wypalona, prosto z palarni kawy spełni nasze oczekiwania. Decydując się na dany zakup mamy nie tylko możliwość wyboru kraju pochodzenia, czy indywidualnego poziomu palenia kawy, ale przede wszystkim gwarancję jego świeżości. Jeśli chodzi o różnorodność smaków i aromatów zależną od rejonu świata kawa jest bardzo podobna do wina, lecz w przeciwieństwie do wina, które im starsze, tym lepsze o walorach kawy decyduje jej świeżość, czyli czas jaki upłynął od jej palenia. Im krótszy czas od palenia do jej zaparzenia tym silniejszy jest jej aromat, a jej smak głębszy i bogatszy. W ciągu zaledwie dwóch tygodni od wypalenia kawa traci blisko 1/3 swoich właściwości.

Ale nawet kiedy już mamy swoją idealną kawę pamiętajmy, że jeszcze sami możemy ją popsuć w wyniku niewłaściwego przechowywania lub przygotowywania napoju. Niewłaściwy młynek do kawy powodujący jej przegrzanie, nieszczelny pojemnik lub zbyt długie przechowywanie kawy wpływają na obniżenie jej walorów. Za zimna lub za gorąca woda również może negatywnie wpłynąć na jej smak i aromat. Jednak w poszukiwaniu idealnej kawy nie bójmy się eksperymentować.

 

Tomasz Sochacki autor bloga SwiezoWypalana.pl

Tomasz Sochacki

autor bloga o kawie SwiezoWypalana.pl

Facebook  LInkedIn  Twitter  Instagram

 

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl