Kategorie blog
Archiwum
nie pon wto śro czw pią sob
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
Nowości
Kawy Świata. 12 przesyłek-Abonament
Kawy Świata. 12 przesyłek-Abonament
361,68 zł
szt.
Kawa Honduras Marcala SHG EP Arabica
Kawa Honduras Marcala SHG EP Arabica
21,99 zł
szt.
Kawa Guatemala Chajulense SHB EP
Kawa Guatemala Chajulense SHB EP
23,49 zł
szt.
Kawa Brazil Fazenda Mato do Salgado
Kawa Brazil Fazenda Mato do Salgado
34,78 zł 27,82 zł
szt.
Kawa Ethiopia Sidamo Arabica
Kawa Ethiopia Sidamo Arabica
21,49 zł
szt.
Twój Zestaw Kawy Świata 6x250g.
Twój Zestaw Kawy Świata 6x250g.
1,01 zł
szt.
Twój Zestaw Kawy Świata 5x1000g.
Twój Zestaw Kawy Świata 5x1000g.
1,01 zł
szt.
Kawy Świata. 3 wysyłki-Abonament
Kawy Świata. 3 wysyłki-Abonament
90,42 zł
szt.
Jak czas kradnie aromat i smak kawy-wykres 1
Jak czas kradnie aromat i smak kawy-wykres

Czy wiedzieliście Państwo, że kawa na przestrzeni pierwszych 14 dni od daty wypalenia traci blisko 33% swojego aromatu i smaku? Później jest już tylko gorzej. W SwiezoWypalana.pl wiedzieliśmy o tym, stale to potwierdzały nam wyniki licznych cuppingów. Dlatego to co nas zawsze wyróżniało to wysyłka świeżo palonej kawy w 24 godziny od wypalenia. Słuszność naszych sensorycznych spostrzeżeń potwierdzają wyniki badań z firmy Gastrograh i jej  Analytical Flavor Systems.

Degradacja smaku kawy ma powszechnie akceptowaną definicję. Pogorszenie smaku jest wynikiem utraty aromatycznych związków lotnych oraz utleniania się olejków powierzchniowych z ziarna kawy. Utrata aromatów i olejków ma wpływ na profil smakowy kawy ponieważ większość smaku kawy jest zawarta w tych właśnie dwóch czynnikach. Dlatego kiedy ziarno kawy traci powyższe czynniki traci również walory smakowe.

Wykres powstał w oparciu o dane z Analytical Flavor Systems, firmy Gastrograph. Platforma wykorzystuje sztuczną inteligencję do analizy profili smakowych produktów. Na podstawie systemu tworzy się narzędzia do kontroli jakości  i profilowania smaku dla producentów napojów rzemieślniczych.

Dane na podstawie których tworzono wykres zawierały 15 000 losowych ocen różnych kaw. Wszystkie oceny dotyczyły kawy świeżo mielonych, zaparzanych w Chemexie z bielonym filtrem.

Kawa po wyjęciu z pieca potrzebuje około 24 godzin odpoczynku, żeby z ziarna zostały usunięte gazy powstałe w trakcie palenia. W SwiezoWypalana.pl wykorzystujemy ten czas na transport kawy do klienta. Dlatego, każdy kto kupuje w naszym sklepie z kawą otrzymuje ziarno takiej świeżości jakby sam wypalił w domu.

Komentarze do wpisu (1)

3 września 2017

Gdzieś kiedyś to przeczytałam i stosuję; Zielona kawę można przechowywać przez 15 miesięcy Kawę świeżo paloną przez 15 dni Kawę świeżo paloną zmieloną 15 minut

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl