
Czy wiedzieliście Państwo, że kawa na przestrzeni pierwszych 14 dni od daty wypalenia traci blisko 33% swojego aromatu i smaku? Później jest już tylko gorzej. W SwiezoWypalana.pl wiedzieliśmy o tym, stale to potwierdzały nam wyniki licznych cuppingów. Dlatego to co nas zawsze wyróżniało to wysyłka świeżo palonej kawy w 24 godziny od wypalenia. Słuszność naszych sensorycznych spostrzeżeń potwierdzają wyniki badań z firmy Gastrograh i jej Analytical Flavor Systems.
Degradacja smaku kawy ma powszechnie akceptowaną definicję. Pogorszenie smaku jest wynikiem utraty aromatycznych związków lotnych oraz utleniania się olejków powierzchniowych z ziarna kawy. Utrata aromatów i olejków ma wpływ na profil smakowy kawy ponieważ większość smaku kawy jest zawarta w tych właśnie dwóch czynnikach. Dlatego kiedy ziarno kawy traci powyższe czynniki traci również walory smakowe.
Wykres powstał w oparciu o dane z Analytical Flavor Systems, firmy Gastrograph. Platforma wykorzystuje sztuczną inteligencję do analizy profili smakowych produktów. Na podstawie systemu tworzy się narzędzia do kontroli jakości i profilowania smaku dla producentów napojów rzemieślniczych.
Dane na podstawie których tworzono wykres zawierały 15 000 losowych ocen różnych kaw. Wszystkie oceny dotyczyły kawy świeżo mielonych, zaparzanych w Chemexie z bielonym filtrem.
Kawa po wyjęciu z pieca potrzebuje około 24 godzin odpoczynku, żeby z ziarna zostały usunięte gazy powstałe w trakcie palenia. W SwiezoWypalana.pl wykorzystujemy ten czas na transport kawy do klienta. Dlatego, każdy kto kupuje w naszym sklepie z kawą otrzymuje ziarno takiej świeżości jakby sam wypalił w domu.
Z analogicznym podejściem do odpowiedzi na pytanie która kawa najlepiej smakuje, spotykamy się w National Coffee Association of U.S.A w przewodniku, jak przygotowywać kawę How to brew coffee.
Desorel
Gdzieś kiedyś to przeczytałam i stosuję; Zielona kawę można przechowywać przez 15 miesięcy Kawę świeżo paloną przez 15 dni Kawę świeżo paloną zmieloną 15 minut