+48 733 634 761(pn-pt; 9-16)  sklep kawa zamówienie kawa@swiezowypalana.pl kawa świeżo palona GRATIS OD 99 ZŁ  dostawa gratis w 24h od wypalenia

Rzecz o kawie w Etiopii. Część III. Regiony upraw i ich charakterystyka. 0
Rzecz o kawie w Etiopii. Część III. Regiony upraw i ich charakterystyka.

Harrar

To najdalej na wschód wysunięty region uprawy kawy; dzieli się na 4 mniejsze regiony Zachodni Harrar, Wchodni Harrar, Bale i Arsi.

Administracyjne terytorium Harrar to duży rozciągający się na wielkiej pustyni obszar graniczący na wschodzie z Somalią i  Sidamo, Yirgacheffe na zachodzie. Kawa w tym obszarze uprawiana jest tylko w paśmie górskim na zachodzie regionu. Kawa z wszystkich czterech regionów nosi wspólną nazwę Kawa Etiopia Harrar. Klimat regionu Harrar z racji dużych pustynnych obszarów jest suchy i cieplejszy niż w Etiopii zachodniej. Głównym węzłem komunikacyjno-handlowym całej wschodniej Etiopii jest miasto Dire Dawa. Miasto Dire Dawa jest za razem drugim największym miastem w Etiopii, Miasto posiada połączenie kolejowe z resztą kraju. Ponieważ Etiopia nie ma dostępu do morza, większość transportów kawy z całej Etiopii przechodzi właśnie przez miasto Dire Dawa, będąc transportowane do sąsiedniego Dżibuti, gdzie kawa ładowana jest na statki. Wschodni region Etiopii jest zdominowany przez muzułmanów. Język Amharski jest językiem powszechnym głównie w dużych miastach regionu jednak w porównaniu do innych obszarów Etiopii, jest tutaj najmniej popularny. Praktycznie cała kawa uprawiana w regionie Harrar to kawa obrabiana metodą naturalną (na czym polega metoda naturalna obróbki kawy) i suszona na słońcu (coffees naturals, sun-dried). Istnieje kilka szczepów, charakterystycznych dla Harrar (heirloom varietals), które szczególnie dobrze znoszą suchy klimat panujący w tutejszych górach, tworząc unikalne profile smakowe. Kawa z Harrar jest znana na całym świecie ze swojego klasycznego smaku mokki. Najlepsze kawy pochodzące z etiopskiego Harrar mają nuty smakowe jagód leśnych i owoców. Kawę z Harrar określa się tez mianem kawy bursztynowej, z  powodu lekko złocistego koloru zielonej kawy. Ziarna zielonej kawy z Harrar są raczej od średnich do dużych.

 

Sidamo

Region Sidamo to duży obszar zlokalizowany w południowej Etiopii, obejmuje wiele mniejszych regionów, w tym Yirgacheffe. Zwykle kawa Etiopia Yirgacheffe jest jednak oznaczana osobno. W tej części artykułu zajmiemy się obszarem Sidamo, jako całością. Pisownia nazwy obszaru występuje w dwóch wersjach Sidama i Sidamo i jest używana wymiennie. W Polsce dominuje nazwa Sidamo. Sidamo to duży region rozciągający się od miasta Shashemene na północy aż do granicy z Kenią. W obszarze Sidamo leżą takie miasta jak Hawassa (Awassa), Yirgacheffe  Alem i Dila. Kawa tutaj rośnie na terenie doliny Great Rift, która przebiega przez Etiopię aż do Kenii. Największym miastem regionu jest Hawassa. W regionie dominuje Etiopski kościół prawosławny., Region Sidamo jest zamieszkały w większości przez plemiona Sidama i Oromo. Kawa z Sidamo oferuje szczególnie szeroka gamę smaków.  W regionie popularne są obie najważniejsze metody obrabiania kawy zarówno myta (na czym polega obróbka kawy metodą mycia) jak i naturalna. Różne typy gleb jak też bardzo różne mikroklimaty, powodują że spotykamy tutaj szczególną różnorodność szczepów arabiki. Siła kawy z Sidamo to właśnie jej różnorodność a cecha charakterystyczna złożoność bukietu smaków. Zróżnicowanie jest wynikiem różnorodności szczepów scheda. Wiele malutkich gospodarstw łączy się w większe spółdzielnie i każdy z rolników uprawia inny szczep scheda. W efekcie spółdzielnie sprzedają dość zróżnicowane mieszanki kaw jednorodnych. Wysokiej jakości kawy Etiopia Sidamo znane są z intensywnych nut owocowych. Uderzającą cecha jest to że nawet kawy obrabiane metodą fully washed zachowują swoją owocowa naturę smaku, przy klarowności i lekkości bukietu cechujących kawy obrabiane metoda mytą. Ziarna zielonej kawy z Sidamo są  mniejsze lub średnie. Ziarna kawy są w odcieniu zielono szarym.

 

Yirgacheffe

Yirgacheffe to mały mikroregion, wchodzący w skład większego obszaru administracyjnego Sidamo. Yirgacheffe to obecnie rozpoznawalny  praktyczne samodzielny region uprawy kawy, do tego stopnia, że posiada swoje własne odrębne od Sidamo klasyfikacje kaw. Można powiedzieć, że obecnie kawy z etiopskiego Yirgacheffe są bardzie rozpoznawalne niż kawy z dużych regionów takich jak Harrar czy Sidamo.

Yirgacheffe to także małe miasteczko w środku regionu liczące sobie około 20 tyś. mieszkańców. Leży pomiędzy miastami Dilla i Agere Maryam. Kawa uprawiana w rejonie Yirgacheffe skupiona jest w 3 mikroregionach Wenago, Kochere i Gelana Abaya. Yirgacheffe jest kulturowo i geograficznie podobne do otaczającego  regionu Sidamo.

Najlepsze kawy Yirgacheffe mają wiele wspólnych cech z kawami Sidamo choćby owocowe nuty smakowe, kwasowość czy jedwabisty, ciągnący się posmak. Kawy w Yirgacheffe pozyskuje się obiema dominującymi w Etiopii metodami obróbki kawy; zarówno metodą fully washed jak i metodą naturals, sun-dried. Kawy z Yirgacheffe początkowo zasłynęły ze swoich kaw mytych, w ostatnich czasach wyraźnie zaczął zwiększać się eksport kaw obrabianych metodą naturals, sun-dried. Ziarna zielonej kawy są jednolite, grube, lekko niebieskawego koloru – w kształcie owalne o zwartej budowie. Kawa Yirgacheffe to jedna z najpopularniejsza kaw pozyskiwana metodą mycia w Stanach Zjednoczonych. Również w Polsce jest to synonim świetnego smaku, mocnego aromatu i wysokiej jakości.

Kawy myte z Yirgacheffe, znane są ze swojej cytrusowej kwasowości, często o dominującej nucie cytryny wraz z doskonałą słodyczą moreli. Kolejny istotny element to lekki posmak ziół i orzechów, które idealnie uzupełnia smaki owocowe – tworząc złożony i interesujący bukiet.

Kawy z Yirgacheffe obrabiane metodą naturalną; zachowują wysoki poziom kwasowości limonki w połączeniu z łagodnością melonu. Przebija owocowy charakter smaku  z nutami  kakao.

Centralnym punktem handlowym dla kaw z regionu Yirgacheffe jest miasto Dilla.

Południe Etiopii

Limu, Jimma (Djimmah), obszar Bonga i Dzikie Lasy Kawowe, Nekempti (Lekempti) i Wallega

Limu

Obszar południowo–zachodniej Etiopii. Kawa w tym obszarze rośnie na plantacjach położonych na wysokości od 1 100 metrów n.p.m. do 2 200 metrów  n.p.m. W Limu kawy obrabiane zwykle są metoda mytą i charakteryzują się niższą kwasowością niż kawy pochodzące z regionów Sidamo czy Yirgacheffe. Smak jest zwykle bardziej zrównoważony i lekki. Kawy z Limu obrabiane metodą naturalną  sprzedawane są pod nazwa kawy Jimma ( Djmmah ). Ziarna zielonej kawy charakteryzują się lekkim kolorem niebieskim, wielkość od średnich do dużych, podłużne.

Kawy Jimmah ( Dimmah, Djimmah )

Największy obecnie zbiór kaw w Etiopii przetwarzanych metodą naturalną. Ziarna zielonej kawy są średnio grube, owalne. Kawa stanowi większość eksportu kaw z Etiopii.

Bonga

Kawy z obszaru Bonga ( miasto w strefie Kaffa), to zwykle uprawy wysokiej jakości arabiki. Plantacje zlokalizowane są na wysokościach od 500 metrów n.p.m. do  580 metrów n.p.m. Gleby w tym obszarze Etiopii charakteryzują się wysoką zawartości minerałów. Bonga to również obszar o wyjątkowo, nawet jak na Etiopię, sprzyjającym mikroklimacie do uprawy kawy. Charakteryzuje się wysokim poziomem opadów – jest to jeden z najbardziej deszczowych obszarów Etiopii.

Dzikie Lasy Kawowe

Jeden z dwóch rezerwatów przyrody w Etiopii, jest to obszar pod ochroną UNESCO. Większość plantacji kawy to niewielkie gospodarstwa rolnicze, zrzeszone w spółdzielnie.

Nekempte/Gimbi ( znane również jako Lekempti)

Region położony w stanie Wellega, około 6 godzin jazy samochodem na zachód od Addis Ababa. Lekempti to oznaczenie kawy, która była zbierana w okolicach miasta Nekempte. Miasto to stanowi centralny ośrodek handlu kawą z tego regionu Etiopii. Kawy z regionu to głównie kawy przetwarzane metodą naturalną, suszone na słońcu. Kiedyś mieliśmy w swoim sklepie jedna z tych kaw i pozostawiła wśród naszych klientów bardzo dobre wspomnienie, więc z pewnością wrócimy do tej oferty. Smak kawy Lekempti uznawany jest za wyjątkowo pełny  i owocowy. Ziarna kawy zielonej są średniej wielkości, szarawego koloru. Kawa jest częstym dodatkiem do mieszanek.

 

[product id="5, 303, 377, 411, 446, 447" ]

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl