Kategorie blog
Archiwum
nie pon wto śro czw pią sob
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31
Nowości
Kawy Świata. 12 przesyłek-Abonament
Kawy Świata. 12 przesyłek-Abonament
361,68 zł
szt.
Kawa Honduras Marcala SHG EP Arabica
Kawa Honduras Marcala SHG EP Arabica
21,99 zł
szt.
Kawa Guatemala Chajulense SHB EP
Kawa Guatemala Chajulense SHB EP
23,49 zł
szt.
Kawa Brazil Fazenda Mato do Salgado
Kawa Brazil Fazenda Mato do Salgado
34,78 zł 27,82 zł
szt.
Kawa Ethiopia Sidamo Arabica
Kawa Ethiopia Sidamo Arabica
21,49 zł
szt.
Twój Zestaw Kawy Świata 6x250g.
Twój Zestaw Kawy Świata 6x250g.
1,01 zł
szt.
Twój Zestaw Kawy Świata 5x1000g.
Twój Zestaw Kawy Świata 5x1000g.
1,01 zł
szt.
Kawy Świata. 3 wysyłki-Abonament
Kawy Świata. 3 wysyłki-Abonament
90,42 zł
szt.
Błyszczące ziarna kawy 0
Błyszczące ziarna kawy

 

Wiele osób zastanawia się; błyszczące ziarenka kawy to dobry czy zły znak? Ziarno kawy zawiera  naturalne tłuszcze, podobnie jak inne rośliny; kukurydza, orzechy czy soja. Ilość substancji związanych z tłuszczem zawartych w zielonej ( surowej ) kawie wynosi od 15%-18%. Struktura chemiczna oleju kawowego jest zbliżona do oleju z bawełny. Połyskliwe ziarna kawy bywają określane jako  ziarna pokryte szkiełkiem-mokre. Błyszczące ziarna nie są złe!

Jak wiemy kawa jest owocem a to co nazywamy ziarnami to w istocie są nasiona wisienek kawy. W nasionach występują naturalne oleje. W trakcie termicznej obróbki (wypalania) nasion kawy w kolejnych etapach tego procesu następuje stopniowe wydostawanie się olejków na zewnątrz ziarna. Podczas wypalania kawy zniszczeniu ulega wewnętrzna struktura ziarna, stając się bardziej porowatą, co przyspiesza wydostawanie się olejków na zewnątrz.

Jak ziarna kawy ze zwykłych matowych stają się czarne i lśniące? Gdy do pieca trafia zielona kawa, wrzucona w temperaturze około 190 stopni Celsjusza, wilgoć zawarta w zielonej kawie  ( zwykle 12%-14%) zaczyna się gotować i parować, naturalne cukry zwarte w kawie zaczynają się zmieniać. Kiedy temperatura dochodzi do około 230 stopni Celsjusza, naturalne olejki z ziarna wydostają się na zewnątrz a ziarno zyskuje połyskliwość.

Bardzo ciemne palenie w wyniku którego ziarna zyskują połyskliwość nie jest popularne wśród dostawców kaw komercyjnych, dzieje się tak z podstawowego powodu jakim jest owoc kawycena. Ciemne palenie to największa strata masy surowej kawy, wypalenie które trwa najdłużej a wydłużony czas pracy pieca to większa ilość energii, większy koszt. Konsekwencją dłuższego palenia jest też dłuższe chłodzenie kawy, czyli kolejny czynnik zwiększający koszt. Ciemne palenie to drogie palenie.

Kawa wypalona na ciemno to także kawa posiadająca w swoim bukiecie smaku najmniej zróżnicowania. Palenie na ciemno to palenie w największym stopniu unifikujące smak kawy z różnych regionów świata, pozbawiając jej kwaskowatości, zaciera indywidualne cechy miejsca pochodzenia ziarna. Przeciwieństwem tego procesu ujednolicania jest palenie na jasno. Kawa palona ma ciemno to też kawa o najmniejszej ilości kofeiny z wszystkich 3 paleń ( palenie jasne, palenie średnie, palenie ciemne).

Warto pamiętać, że to właśnie olejki w ziarnach kawy są nośnikiem smaku kawy. Każde ziarno kawy posiada olejki, tylko palenie jasne powoduje, że są one głębiej w ziarnie a palenia ciemne skutkuje tym, że olejki przedostają się na zewnątrz. W kawie  Arabica jest więcej  olejków niż w kawie Robusta.

Wśród zwolenników ciemnego palenia często można spotkać się z opinią, że olejki, które wydostają się z wnętrza ziarna zawierają esencję smaku, właśnie dlatego, że pokonały całą drogę i dzięki  temu zawierają wysokie stężenie smaku.

Przeciwnicy sugerują, że pokryte olejkami ziarna kawy wiele ze swojego smaku pozostawiają na ściankach torebek z kawą - a cały bukiet smaku powinien być w filiżance!

Co mówi nam obecność olejków o smaku kawy? Ciemne palenie to więcej nut czekolady i kakao w smaku naszego napoju, może być troszkę goryczki i minimalna obecność kwaskowatości. Popularne palenie wśród zwolenników espresso.

Jeśli cenisz w kawie nuty orzechowe, kakao - nie lubisz kwaskowatości nie martw się szklistymi ziarenkami kawy. Należy pamiętać tylko, że kawa nie powinna leżeć zbyt długo, tak żeby olejki pokrywające ziarno nie stały się gumowate, lepkie bo to może oznaczać, że to już nie jest świeżo palona kawa. Olejki pokrywające ziarenka powinny być gładkie, lekkie.

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl