+48 733 634 761(pn-pt; 9-16)  sklep kawa zamówienie kawa@swiezowypalana.pl kawa świeżo palona GRATIS od 99 zł  dostawa gratis w 24h od wypalenia

Ranking metod przygotowywania kawy w Polsce. 0
Ranking metod przygotowywania kawy w Polsce.

Na wstępie kilka słów o samym mieleniu kawy. Dlaczego mielimy kawę? Kawę ziarnistą mielimy, żeby zwiększyć powierzchnię kontaktu pomiędzy wodą a kawą, dzięki temu związki smakowe lepiej rozpuszczają się w wodzie, oferując lepszy, wyraźniejszy smak w filiżance.

Kiedy w poszukiwaniach lepszej kawy, trafiasz do palarni kawy z kawą speciality, spotykasz się z regułą, że kawa lepiej smakuje jak zmielisz ją przed przygotowaniem napoju. Reguła jest jak najbardziej prawdziwa ale zakłada jedną prawidłowość, że obie kawy mielono młynkiem takiej samej jakości.

Mielenie kawy należy zawsze dostosować do sposobu przygotowania napoju. Dostosowując grubość mielenia musimy dbać również o jego jakość. Jakość mielenia określamy równomiernością zmielonej kawy. Nierównomiernie zmielona kawa daje nierówny smak, jego odtworzenie przy następnej filiżance, staje się niemożliwe. Kawa ziarnista powinna być miażdżona równomiernie, wówczas czas kontaktu wody z kawą będzie taki sam dla każdej drobinki mielonej kawy.

Kiepskie młynki mogą wykonać naprawdę fatalną robotę ze smakiem kawy. Niskiej jakości młynki to takie które są wyposażone w noże, a nie w żarna, takie młynki w rzeczywistości rozcinają nierównomiernie kawę a nie miażdżą. Jeżeli nie wiesz czy Twój młynek wykonuje dobrą robotę, może warto zamówić w palarni kawy jedną kawę mieloną i ziarnistą, następnie ziarnistą zmielić swoim młynkiem i porównać smak obu kaw; można się mocno zdziwić wynikiem takiego porównania.

Kawa mielona szybciej traci smak i aromat niż kawa ziarnista, jednak proces utraty smaku i aromatu kawy możemy znacząco spowolnić, dbając o to żeby kawa była przechowywana w pojemniku bez dostępu do światła, powietrza, oraz nie powinna być narażona na ekstremalne temperatury.

Ponieważ w sklepie z kawą SwiezoWypalana.pl palarni kawy Sochaccy oferujemy 7 poziomów mielenia, możemy rozróżnić stosowane przez klientów techniki przygotowania napoju. Dlatego na podstawie wyników sprzedaży pokusiliśmy się o ranking technik przygotowania kawy w Polsce.

jak przygotowujemy kawę?

 

Nasze zestawienie otwiera Frenchpress. To urządzenie w którym do przygotowania kawy używamy nacisku, gromadząc fusy na dnie dzbanka kawy. Kawę do frenchpresu mielimy grubo, tak żeby smak był uwalniany stopniowy. Urządzenie będące prekursorem frenchpressu wynaleźli i opatentowali Mayer i Delforge w 1852 r. Pomysł rozwinął i opatentował w 1923 r. Włoch Ugo Paolini.

Spośród klientów sklepu z kawą, palarni kawy Sochaccy, którzy zdecydowali się na zakup kawy mielonej, kawę do frenchpressu wybrało 10,37%.

Kawa do Chemexu

Kolejną techniką przygotowania kawy jest Chemex, reprezentujący tu szerszą grupę urządzeń określanych również mianem Dripów. Chemex to prosta forma ekspresu do kawy, gdzie gorąca woda o odpowiedniej temperaturze przesiąka przez zmielone ziarna kawy i filtr papierowy. Urządzenie zostało wynalezione przez Niemca, który przed II wojną światową wyemigrował do USA, Petera Schlumbohm w 1941 roku. Do dnia dzisiejszego jest produkowane przez firmę Chemex, mającą swoją siedzibę w USA.

Spośród klientów sklepu z kawą, palarni kawy Sochaccy, którzy zdecydowali się na zakup kawy do Chemexu  wybrało 5,87%, z wszystkich klientów, którzy zakupili kawę mieloną

Kawa do ekspresu przelewowego

Klienci którzy zdecydowali się na zakup kawy w sklepie z kawą SwiezoWypalana.pl, przygotowanej pod ekspres przelewowy to 7,52% wszystkich klientów wybierających kawę mieloną.

 

Kawa do kawiarki

Kawiarka, to koleje urządzenie do przygotowywania kawy o wielu nazwach, bywa określana jako moka, makinetka, kupres czy kafetierka. Tak jak każde z powyższych urządzeń, kawiarka wymaga kawy ziarnistej odpowiedni zmielonej; kawy mielone kupione w tradycyjnych sklepach nie sprawdzają się przy stosowaniu kawiarki ponieważ są zbyt drobno zmielone; co w wyniku daje nam gorzki, cierpki smak napoju.

Kawę do kawiarki wybiera 32,52% klientów sklepu z kawą SwiezoWypalana.pl, którzy zdecydowali się na zakup kawy mielonej.

Kawa do aeropresu

Aeropress to urządzenie, do przygotowywania kawy o najkrótszej historii z wymienionych w naszym opracowaniu. Wynalezione w 2005 roku, przez amerykańskiego fizyka Alana Adlera.  

Kawę do Aeropressu w sklepie z kawą SwiezoWypalana.pl wybiera 8,74% klientów decydujących się na zakup kawy mielonej.

kawa do ekspresu ciśnieniowego

Ekspres ciśnieniowy to jedno z najpopularniejszych urządzeń do przygotowywania kawy, bardzo często wyposażone również w młynek do kawy, stąd nie ma potrzeby kupowania kawy mielonej. Wynalazcą ekspresu ciśnieniowego jest Włoch Angelo Moriondo z Turynu, swój pomysł opatentował w 1884 roku. Jego ekspres osiągał maksymalne ciśnienie 1,5 bara. Obecnie ekspresy używają ciśnienia od 15 do 19 barów. Kawa do ekspresu mielona jest drobno, żeby w możliwie krótkim czasie i pod dużym ciśnieniem, przetłoczyć prze nią wodę.

Kawę do ekspresu ciśnieniowego w sklepie z kawą SwiezoWypalana.pl wybrało 17,48% wszystkich klientów, którzy zdecydowali się na zakup kawy mielonej.

Kawa do tygielka

Kawa do tygielka, to kawa o najdrobniejszym mieleniu jakie oferujemy w sklepie z kawą. Tygielek wykorzystywany jest do przygotowywania kawy po turecku (Türk kahvesi ). Kawę po turecku przygotowuje się gotując bez filtrowania. Sami Turcy zwykli nazywać turecką kawę, kawą arabską ze względu na jej pochodzenia z górskich plantacji Jemenu. W Polsce dość często kawą po turecku bywa określana technika polegająca na zalewaniu zmielonych ziaren kawy gorąca wodą (tzw.:„plujka”), nie ma to zbyt wiele wspólnego z przygotowywaniem kawy przez Turków. Do polskiej kawy po turecku polecane jest mielenie jak do Frenchpressu.

Kawę do tygielka w sklepie z kawa SwiezoWypalana.pl wybiera 17,48% wszystkich klientów decydujących się na zakup kawy mielonej.

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl