Kategorie blog
Archiwum
nie pon wto śro czw pią sob
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
Nowości
Twój Zestaw Kawy Świata 6x250g.
Twój Zestaw Kawy Świata 6x250g.
1,01 zł 1,00 zł
szt.
Twój Zestaw Kawy Świata 5x1000g.
Twój Zestaw Kawy Świata 5x1000g.
1,01 zł 1,00 zł
szt.
Kawa Zagadka -PROMOCJA
Kawa Zagadka -PROMOCJA
35,01 zł 35,00 zł
szt.
Kawa Cuba Serrano Superiore  Arabica
Kawa Cuba Serrano Superiore Arabica
22,99 zł
szt.
Kawa Indonesia Sumatra Gayo, Organic
Kawa Indonesia Sumatra Gayo, Organic
39,90 zł
szt.
Kawa Brazil Fazenda Paredão
Kawa Brazil Fazenda Paredão
37,89 zł
szt.
Kawa India  Kaapi Royal AA
Kawa India Kaapi Royal AA
24,89 zł
szt.
Kawy Świata. 3 wysyłki-Abonament
Kawy Świata. 3 wysyłki-Abonament
90,42 zł
szt.
Dlaczego kawa świeżo wypalana smakuje lepiej? 5
Dlaczego kawa świeżo wypalana smakuje lepiej?

Czym się wyróżnia świeżo palona kawa i co czyni ją wyjątkową?

Wyróżnia się przede wszystkim unikatową intensywnością smaku i aromatu, niespotykaną wręcz w długo "leżakujących" kawach. W ziarenku kawy, zawarte są specjalne olejki, które w wyniku obróbki termicznej wydobywane są na zewnętrzne warstwy ziarna. Olejki te - są naturalnym nośnikiem smaku każdej kawy.

Ziarenka, które zbyt długo leżały po wypaleniu, są w dużej mierze pozbawione swoich olejków, które zwyczajnie parują w wyniku upływu czasu (istotne, zauważalne zmiany pojawiają się już po 14 dniach od wypalenia). Dlatego obecność olejków jest kluczowa dla unikatowej intensywności smaku świeżo palonej kawy. Olejki wydobywają i podkreślają indywidualne nuty smakowe ziaren pochodzących z różnych zakątków świata. Kawy z odmiennych warunków klimatycznych, różnej gleby i różnego nasłonecznienia - smakują inaczej. Są kawy, które swoim aromatem i smakiem obrazują kwiatowo, słodką, orzechową nutę. Są też i takie kawy, które mają zdecydowaną nutę smakową - kwaśną, winną, cierpką, cytrusową, wytrawną, ziemistą czy wręcz wulkaniczną.

Każdy lubi coś innego. Jedni piją tylko espresso bez dodatków, inni tylko kawę z mlekiem. Jedno jest pewne, nasza ulubiona kawa będzie miała najwięcej naszych ulubionych smaków - wtedy, kiedy będzie świeża, a najbardziej świeża jest wtedy - kiedy upłynie możliwie najmniej czasu od jej wypalenia - do zaparzenia.

Dlatego kluczową wartością przy wysokojakościowych kawach jest ich wysyłka do klienta nie później niż w 24 godziny od wypalenia.

 

 

Dlaczego na opakowaniach kaw zwykle nie znajdujemy daty wypalania?

Podawać datę wypalenia kawy jest równoznaczne z podaniem stopnia jej świeżości. Data wypalenia kawy pozwala klientowi ocenić wartość towaru. Stworzenie procesu produkcyjnego zapewniającego klientowi doręczenie kawy nawet w 24 godziny od wypalenia - jest jednoznaczne z zapewnieniem indywidualnego wypalania praktycznie każdego z zamówień z Espresso z piankąosobna. I właśnie taki proces zapewnia maksymalną intensywność smaku i aromatu.

 

Odbierając telefony od Państwa dość często spotykamy się z pytaniem, czy kawa, którą zamawiam nadaje się do ekspresu, kawiarki czy dripa?

Nie ma kaw przeznaczonych tylko do dripa, ekspresu ciśnieniowego czy ekspresu przelewowego. Poszczególne metody parzenia kawy wyróżniają się zwykle tylko i wyłącznie grubością mielenia. Ziarna kawy można parzyć w dowolny preferowany sposób. 

Koneserzy kawy wyróżniają natomiast poziomy palenia kawy najlepsze dla określonych metod parzenia. Przyjmuje się że kawy wypalone na jasno bądź średnio są najlepsze do metod parzenia tzw. "alternatyw". Kawy palone na średnio bądź na ciemno, są świetne dla ekspresów ciśnieniowych. Uważamy że to Państwo wiecie najlepiej w jaki sposób Państwu smakuje ulubiona kawa dlatego w naszej palarni kawy Koffeehause Sochaccy macie Państwo wybór pomiędzy 3 rodzajami palenia każdej kawy, za wyjątkiem naszych autorskich mieszanek kawowych. Dodam, że jako jedyni wśród polskich sklepów i palarni wypalamy kawy uwzględniając możliwość wyboru stopnia palenia, dziej się tak dlatego, ze faktycznie wypalamy kawy dopiero po Państwa zamówieniu.

Jeżeli jednak chcielibyście Państwo wyrobić sobie dopiero opinię jaki rodzaj palenia jest dla Państwa najlepszy, to zapraszam do lektury artykułu na naszym blogu. TUTAJ

Polecamy jako punkt wyjścia dla spróbowania kawy wypalenie na średnio.

33% UTRATY AROMATU I SMAKU KAWY W PIERWSZE 14 DNI. WYKRES Artykuł na blogu SwiezoWypalana.pl

Komentarze do wpisu (5)

31 sierpnia 2017

Zasadą jest ze kawę świeżo paloną należy wypijać nie wcześniej niż po 48-72 h, ale właściwie dlaczego tak własnie jest? Moje pytanie brzmi dlaczego nie powinno się przyrządzać zaraz po wypaleniu, co stoi na przeszkodzie?

31 sierpnia 2017

Ja zwykle robię pierwszą kawę z ziarna świeżo palonego wypalonego 3-4 dni przed parzeniem ale wszytko zależy tak naprawdę od stopnia palenia ( jaśniejsze może poleżeć, ciemniejsze lepiej szybciej). Jak sie przechowuje w ciemnym szczelnym i chłodnym pomieszczeniu, Kawa dłużej wytrzymuje z optymalnymi walorami

1 września 2017

Podłączę się pod dyskusję; czy jeżeli np kawę zaraz po otrzymaniu przesyłki ( a często odbieram kawę osobiście, i można powiedzieć że ma kilka godzin po wypaleniu ) zwyczajnie zmiele to czy może upłynąć mniej czasu do możliwości przygotowania napoju niż 2-3 dni?

1 września 2017

Ilość czasu potrzebna na odgazowanie jest różna dla rożnych kaw. Dla większości ziaren z którymi miałem kontakt 4 dni to zdecydowanie za długo. Bywa że firmy mówią o 3-4 dniach bo to ułatwia proces produkcyjny ( nie trzeba porcjować ). Z mojej praktyki wynika, że 12-24 godziny odpoczynku dla ziarna po wypaleniu to zdecydowanie wystarczający czas dla większości ziaren.

1 września 2017

Czyli mozna powiedzieć, że trochę czasu utargowałem :o) z 3 dni na 12 godzin ale dalej nie wiem dlaczego trzeba czekać i nie mozna kawy wypić tak od razu po wystudzeniu. Tez odbieram kawę od nich osobiście i zdarza się lekko cieplutka - stąd moje pytania.

Chmura tagów
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Click Shop | Hosting home.pl