Kategorie blog
Archiwum
nie pon wto śro czw pią sob
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30
Nowości
Kawa Mexico Altura SHG Fancy-Arabica
Kawa Mexico Altura SHG Fancy-Arabica
23,49 zł
szt.
Kawa Panama Boquete SHG Lerida Estate
Kawa Panama Boquete SHG Lerida Estate
29,80 zł 26,89 zł
szt.
Kawa Brazil Cemorrado Lime
Kawa Brazil Cemorrado Lime
23,90 zł
szt.
Wypalenie kawy wpływ na smak i zawartość kofeiny. 0
Wypalenie kawy wpływ na smak i zawartość kofeiny.

Krótki przewodnik:

  • Poziom kofeiny maleje w miarę zwiększania się stopnia wypalenia kawy- kawa palona na jasno to największy poziom kofeiny.
  • Kawa na śniadanie; wypalona na jasno, kawa po obiedzie; wypalona na ciemno.
  • Kawa ciemniej wypalona to mniej indywidualnych nut smakowych miejsca pochodzenia ziarna.
  • Kawa ciemniej wypalona smak staje się cięższy, dominują nuty gorzkiej czekolady orzechów.
  • Im jaśniejszy stopień wypalenia tym więcej nut cytrusowych i kwasowości w kawie ( trochę jak z cytryną dodawaną do ryb).
  • Jasne wypalenie kawy to ziarna jaśniejsze i matowe.
  • Im ciemniejsze ziarno tym większa połyskliwość ziarna.

 

Ponieważ SwiezoWypalana.pl jako jedyny sklep z kawą oferuje Państwu możliwość wyboru pomiędzy 3 rodzajami wypaleń dla każdej z oferowanych kaw jednorodnych, nadszedł najwyższy czas, żeby omówić co to oznacza dla smaku kawy w filiżance.

Stopień w jakim są wypalone ziarna kawy to jeden z najważniejszych czynników  determinujący smak naszego napoju. Kawa przed wypaleniem jest zielona, napój sporządzony na bazie zielonej kawy – pity dość często żeby zgubić zbędne kilogramy- ma smak oględnie rzecz ujmując trawiasty ( polecam dodatek cytryny ). Proces prażenia kawy w piecu zmienia zielone ziarna kawy w piękne brązowe lub momentami czarne ziarna. Ziarna po wypaleniu stają się lżejsze, kruche i powiększają swoją objętość. Kawa po wypaleniu zmniejsza swoją wagę tracąc zwykle około 20-25% wagi kawy zielonej. Na smak zaparzonej przez nas kawy mają wpływ jeszcze inne czynniki:

 

Powyższe czynniki to tylko grupa najważniejszych ale jest jeszcze szereg innych. Z ciekawszych; to nasze własne samopoczucie, stopień zmęczenia i to co ostatnio spożywaliśmy – tak to wszystko ma wpływ na to jak nasza sensoryka reaguje na kawę.

 

Najbardziej popularnym sposobem oceny stopnia palenia kawy, jest opis koloru wypalonych ziaren. Zwykle używa się określeń od jasnego do ciemnego. Ziarna kawy w trakcie wypalania absorbują ciepło i im więcej tego ciepła tym ziarno staje się ciemniejsze. W trakcie palenia kawy, z wnętrza ziarna wydobywane są naturalne olejki – które są podstawowym nośnikiem smaku.  Ziarna zielonej kawy mają zróżnicowane kolory, stąd opisywanie stopnia wypalenia kawy, kolorem ziarna  po wypaleniu, jest dość nieprecyzyjne. Każde ziarno troszkę inaczej reaguje na wypalanie. Preferencje stopnia wypalenia kawy są subiektywne – stąd u nas macie Państwo możliwość wyboru. Powszechnie znana sieć kawiarni Starbucks® klasyfikuje stopień wypalenia swoich kaw w 3 kategoriach

  • Starbucks® Blonde Roast – lekki, łagodne palenie (jasne )
  • Starbucks® Medium Roast – gładkie, zrównoważone (średnie)
  • Starbucks® Dark Roast – pełne, cięższe w smaku (ciemne)

 

Ogólnie rzecz biorąc możemy kategoryzować stopień palenia kawy jak poniżej:

 

Palenie jasne: (Cynamon, New England, Light Roast, Light City, Half City ). Ziarna kawy po wypaleniu na jasno są zwykle koloru jasnobrązowego o lekkim smaku, bez olejków na wierzchu - matowe. Palenie na jasno w mniejszym stopniu wydobywa z ziarna kawy jego aromat. Palenie na jasno to  więcej kofeiny w kawie. Zwykle również palenie na jasno pozostawia w ziarnie więcej unikatowych dla kawy z danej plantacji smaków, kawa jest troszkę bardziej kwaskowata i posiada więcej nut cytrusowych.

W trakcie wypalania kawy na jasno, ziarno osiąga temperaturę około 180-205 stopni Celsjusza, ziarna kawy są zwykle wyrzucane z pieca, po tak zwanym pierwszym strzelaniu.

 

Palenie średnie: ( American, City Roast Medium, Regular Roast, City Roast, Breakfast Roast). Ziarno kawy wypalone na średnio, charakteryzuje się ciemniejszym brązem niż kawa wypalona na jasno. Podobnie jak kawy wypalone na jasno, ziarna kawy nie mają na wierzchu olejków. Kawy wypalone na średnio zwykle nie mają już w sobie nawet lekkiego posmaku zboża, którym mogą charakteryzować się kawy palone na jasno. Nuty smakowe są bardziej zrównoważone. Kawa zachowuje mniej unikatowości smaku swojego miejsca pochodzenia, tracąc większość kwaskowatości zawartej w paleniu na jasno. Kawa palona na średnio charakteryzuje się większym aromatem i obniżoną zawartością kofeiny w porównaniu do kawy palonej na jasno, cały czas jest jednak  więcej kofeiny niż w kawach palonych na ciemno.

 

W trakcie palenia kawy na średnio ziarno osiąga zwykle temperaturę około 210 stopni Celsjusza, zwykle w piecu znajduje się do końca pierwszego strzelania  i wyrzucane jest z pieca tuż przed drugim strzelaniem.

 

Palenie średnio ciemne: (Full City Roast, Vienna, Full-City Roast, After Dinner Roast). Ziarna palone na średnio ciemne, są zwykle ciemniejsze  niż wypalone na średnio. Przy paleniu na średnio ciemno, na ziarnie kawy możemy zaobserwować pierwsze niewielkie wykwity naturalnych olejków smakowych – ziarno staje się miejscami bardzo połyskliwe.  Palenie na średnio ciemno, to ciężkawy smak w porównaniu z paleniami na jasno lub średnio. Kawa ma bardziej zunifikowany smak – zwykle posiada dość mocne akcenty ciemnej czekolady, kakao. W kawie pojawiają się nuty pikantne. Kawa ma niską zawartość kofeiny, stąd palenie bywa określane paleniem „po obiedzie”. Palenie na średnio ciemno to najciemniejsze z paleń jakie stosujemy na SwiezoWypalana.pl – używamy nazwy „ciemne”.

 

W trakcie palenia na średnio ciemno; ziarno kawy osiąga w piecu temperaturę około 225-230 stopni Celsjusza. Ziarna kawy znacząco tracą na wadze, nawet ponad 30% w porównaniu do wagi ziaren zielonej kawy - oznacza to że żeby otrzymać 1 kg kawy wypalonej na średnio ciemno, konieczne jest wrzucenie do pieca około 1,3 kg zielonej kawy. Ziarna kawy wypalonej na średnio ciemno znacząco zwiększają swoją objętość względem ziaren kawy zielonej, często dwu-trzy krotnie. Kawa wyrzucana jest z pieca w połowie tak zwanego drugiego strzelania.

 

Palenie ciemno: ( French Roast, Italian Roast, Espresso Roast, Continental Roast, New Orleans Roast, Spanish Roast ). Ziarna kawy wypalone na ciemno mają kolor ciemnej czekolady, w całości są pokryte olejkami co powoduje ich niezwykłą połyskliwość. Kawa ma wyjątkowo intensywny aromat. Nuty smakowe jakie zwykle dominują to posmak gorzkiej czekolady, dymu a czasami nawet spalenizny. Palenie kawy na ciemno w największym stopni unifikuje smak kawy, zatracając różnice w bukiecie wywodzące się z określonych lokalizacji pochodzenia kawy. Palenie na ciemno redukuje w największym stopniu ze wszystkich paleń zawartość kofeiny w kawie. Często uważa, się że mieszanki kawy wypalonych na ciemno idealne są do espresso, choć nie jest to kanon.

 

Ziarno kawy wypalonej na ciemno  osiąga temperatury 240 stopni Celsjusza i wyrzucane jest z pieca na koniec tak zwanego drugiego strzelania. Wypalenie na ciemno to bardzo duże ryzyko zwyczajnego spalenia ziarna ( ten proces następuje zwykle po osiągnieciu temperatury 250 stopni Celsjusza ). Często tak mocne wypalenie stosowane jest w najtańszych mieszankach ziaren i ma na celu „przykryć” fakt że ziarno kawy było źle przechowywane ( wilgoć, pleśń) lub zwyczajnie jest bardzo stare.

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl