+48 733 634 761(pn-pt; 9-16)  sklep kawa zamówienie kawa@swiezowypalana.pl kawa świeżo palona GRATIS OD 99 ZŁ  dostawa gratis w 24h od wypalenia

Zawartość kofeiny w kawie, szczegółowy przewodnik 0
Zawartość kofeiny w kawie, szczegółowy przewodnik

Jaka jest zawartość kofeiny w kubku kawy?

Jeżeli do tematu podejdzie się przy pomocy średniej, to należy się spodziewać w kawie około 95 mg na średniej wielkości kubek.

Jednak w średniej jest ukryty problem, ponieważ co po średniej światowej, średniego światowego kubka, jeżeli w Twoim napoju znajduje się prawie ZERO kofeiny, a w innym, nie Twoim  znajduje się nawet 500 mg kofeiny? Pół biedy jeżeli pijesz kawę nie dla kofeiny, ( jesteś w mniejszości kawowego światka). Jednak kiedy rano pracowicie mielisz kawę ziarnistą, świeżo paloną, żeby przygotować kochany napój i od samego rana tryskać świeżością umysłu, ocuconego kofeiną a tam nie ma grama kofeiny? Wtedy można się czuć oszukanym przez średnią.

Właśnie dlatego powstał szczegółowy kofeinowy przewodnik po kawie. Z detalami ile i gdzie się możesz spodziewać. Dla tych co nie tolerują kofeiny w kawie i dla tych co piją kawę tylko dla niej.

Po kolei, od czego zależy ilość kofeiny zwarta w kawie. Jest to dość dużo czynników, ale postaram się przedstawić kilka z nich.

Więcej kofeiny znajduje się w kawie świeżo palonej niż w kawie starej i zwietrzałej. Tylko, że każda kawa kiedyś była kawą świeżo paloną, zaczęła swoje podróże, leżakowanie w sklepie i stała się już tylko zwyczajną kawą paloną. Dlatego warto kupować kawę w takich sklepach z kawą, które sprzedają kawę prosto z palarni.

Ziarna kawy są naturalnie zróżnicowane pod kątem posiadanej zwartości kofeiny. Więcej kofeiny znajduje się w kawach typu robusta niż arabika. Robusta zawiera 2 razy więcej kofeiny niż arabika.

Kawa świeżo palona ale  jasno, średnio czy ciemno?

Świeżo palona kawa na jasno zawiera więcej kofeiny w sobie niż kawy wypalone na ciemno.

Espresso ma więcej kofeiny, niż napój z kawy rozpuszczalnej ( mimo, że kawę rozpuszczalną robi się na bazie 100 % robusty). Oczywiście kawa bezkofeinowa zawiera najmniej kofeiny ale uwaga, nie oznacza to że nie zawiera kofeiny wcale.

Zawsze należy pamiętać, że im większa objętość kubka tym zwykle większa ilość kofeiny ( przy czym mówimy tu o założeniu, że parzona jest identyczna kawa, w identyczny sposób, a zmienia się tylko objętość ).

Porcje kawy zwykle potrafią się różnić; od 25 ml ( prawdziwe espresso) do 500 ml ( dużo espresso w jednym kubku :o)

Zawartość kofeiny w kawie ze względu na metodę parzenia.

Kawa z dripa, zalewanie.

Zwykle stosuje się świeżo paloną kawę na jasno, najlepsze są do tego kawy jednorodne czyli tak zwane single (ang. single origin - jednolitego pochodzenia). Drip doskonale wydobywa z ziaren kawy nuty owocowe, kwiatowe i karmelowe. Przygotowanie takiej kawy nawet w ilości 500 ml nie zajmuje dużo czasu. Kawę ziarnistą mielimy i umieszczamy w jednorazowym papierowym filtrze nad dzbankiem, następnie zalewamy wodą. Jest to jedna z najpopularniejszych metod parzenia kawy w USA i zyskuje obecnie popularność w Polsce. Jedna filiżanka tak parzonej kawy zwykle zawiera w sobie od 70 -140 mg kofeiny.

Espresso.

Do mieszanek espresso stosuje się zwykle świeżo palone kawy na ciemno. Kawa espresso to najpopularniejsza na świecie metoda  picia kawy. Espresso ze swojej natury to niewielka objętości kawy ( 25 ml), ale za to o dużej zwartości kofeiny. Jedno espresso zawiera zwykle około 65 mg kofeiny. Espresso stanowi też bazę  dla wielu innych napojów kawowych, które różnią się właśnie dodatkami do espresso ( woda, śmietana, mleko ). Dzięki tym dodatkom powstają takie kawy jak latte, cappuccino, macchiato.

Kawa rozpuszczalna.

Kawy rozpuszczalna tak jak wcześniej wspomniałem powstają na bazie kawy typu robusta, poddanej procesowi  liofilizacji. W wyniku tego zabiegu usuwana jest spora część naturalnie zwartej w ziarnach robusty kofeiny i w efekcie w kubku 250 ml mamy zwartość kofeiny na poziomie 30-60 mg kofeiny. Jedno czego nie można odmówić kawie rozpuszczalnej to wygody w przyrządzaniu. Wsypujemy 1-2 łyżeczki  proszku i zalewamy wodą. No cóż wygoda w tym wypadku idzie w innym kierunku niż smak. Kawa rozpuszczalna zwyczajnie oferuje bardzo ubogie doznania smakowe w porównaniu z prawdziwą kawą świeżo paloną.

Kawa bezkofeinowa.

Tutaj nazwa jest myląca, podobnie jak piwo bezalkoholowe. W pierwszym jest kofeina, a w drugim alkohol. W obu wypadkach dzięki specjalnej obróbce, co najwyżej ograniczono ilość określonych substancji, jednak nie wyeliminowano. Kubek 250 ml kawy bezkofeinowej może zawierać w sobie od 0,1 do 7 mg kofeiny. Mniej kofeiny ale cały czas tam jest.

Starbucks

  • Kawa Mała 227 ml to 180 mg kofeiny
  • Kawa Duża 340 ml to 260 mg kofeiny
  • Kawa Grande 450ml to 330 mg kofeiny
  • Kawa Vent  570 ml to 415 mg kofeiny

Ponieważ wszystkie małe kawy (cappuccino, latte, macchiato i Americanos) robione są na bazie małego espresso zawierają tak jak ono około 65 mg kofeiny.

Kawy większych rozmiarów zwykle bazują na 2-3 espresso i co za tym idzie zawierają proporcjonalnie więcej kofeiny (130 do 195 mg ). Kawa bezkofeinowa w Starbucks zawiera od 15 do 30 mg kofeiny).

McDonald

  • Kawa mała 340 ml to 109 mg kofeiny.
  • Kawa średnia 455 ml to 145 mg kofeiny.
  • Kawa duża 650 ml to 180 mg kofeiny.
  • Espresso  to 71 mg czystej kofeiny.

W kawie bezkofeinowej możemy znaleźć od 8 do 14 mg kofeiny, w zależności od objętości kubka. McDonad, mimo że jest największym fast foodem na świecie, to nie ma precyzyjnej standaryzacji w tym zakresie. Stąd lokalnie mogą pojawiać się różnice.

Kofeina na każdego człowieka oddziałuje inaczej, ale co raz więcej naukowców potwierdza, pozytywne oddziaływanie kawy jako takiej na organizm ludzki - przeciwutleniacze. Skonsumowanie do 400-600 mg kofeiny dziennie, nie powinno przynosić istotnych zagrożeń zdrowotnych, ale zawsze samemu najlepiej po eksperymentować, żeby sprawdzić optymalną dawkę dzienną kofeiny, która sprawia, że czujemy się dobrze. Ja sam piję nawet 15-20 espresso dziennie i nie odczuwam jakiś negatywnych skutków, wręcz przeciwnie, pojawia się energia i chęć działania. Pod wpływem takiej właśnie ilości kofeiny powstał niniejszy artykuł.

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl