+48 733 634 761(pn-pt; 9-16)  sklep kawa zamówienie kawa@swiezowypalana.pl kawa świeżo palona GRATIS OD 99 ZŁ  dostawa gratis w 24h od wypalenia

Co to jest kawa? 0
Co to jest kawa?

Każdy z nas doskonale rozpoznaje kawę paloną. Każdy kto próbował zaparzonej kawy świeżo palonej bez wątpienia również wyczuje świeżość i nigdy więcej nie wróci do kawy zleżałej. Znacząco mniej osób rozpozna w zielonych ziarenkach swoja ulubiona kawę a już zupełnie mało z nas rozpozna kawę w białych kwiatach. Czym jest właściwie kawa skro ma tak dużo różnych twarzy?

Drzewa kawowca bądź krzaki przycina się do niewielkiej wysokości trochę jak jabłonki, zabieg ma na celu lepsze wydatkowanie energii rośliny z jednej strony, z drugiej zwyczajnie ułatwia to zbieranie wisienek kawowca. Każde drzewo pokryte jest zielonymi liśćmi o woskowym połysku. Wisienki kawy rosną w ciągłym cyklu i można zobaczyć na jednej gałęzi zarówno białe piękne kwiaty, jak też dojrzałe wisienki kawowca. Drzewo kawowe zaczyna wydawać pierwsze plony po roku od zasadzenia, dojrzałość osiąga po pięciu latach od zasadzenia. Czas życia drzewa to nawet 100 lat. Najlepszy wiek produkcyjny to lata pomiędzy 7 a 20 rokiem życia. Z jednego drzewa kawowca w ciągu roku można zebrać około 4,5 kilogramów wisienek kawy czyli jakieś 2 kilogramy zielonej kawy w postaci jaka już znamy.

Wszystkie odmiany kawy pochodzą od jednej rośliny nazwanej Coffea. W obrębie rodzaju istnieje ponad 500 podrodzajów i około 6000 gatunków krzewów. Uprawianych natomiast jest od około 100 gatunków.

Roślinę jako pierwszy opisał szwedzki botanik Carolusa Linneausa, który szczegółowo opisywał Coffea Arabica w roku 1753. Do dzisiaj nie istnieje jednoznaczna i powszechnie akceptowalna klasyfikacja roślin kawowca. Komercyjnie uprawia się 2 odmiany kawy Arabica i Robusta.

Coffea Arabica - C. Arabica

Odmiany: Bourbon, typica, Caturra, Mundo Novo, Tico, San Ramon, Jamajka Blue Mountain.

Coffea Arabica pochodzi z ojczyzny arabiki z Etiopii. Arabika to delikatna, aromatyczna kawa, stanowiąca około 70 % światowej produkcji. Ziarna są płaskie, wydłużone, o niższej zawartości kofeiny w porównaniu do Robusty. Na światowym rynku to właśnie arabika ma najwyższe ceny, uprawiana jest na wysokościach od 600 do 1830 metrów n.p.m. Optymalne wysokości upraw dla tej odmiany kawy mogą być różne i zależne od lokalnego mikroklimatu. W Ameryce Środkowej arabika bywa uprawiana nawet na wysokościach ponad 1900 metrów n.p.m. Drzewa arabiki są trudniejsze w utrzymaniu i bardziej podatne na różne choroby.

Robusta

Większość światowych upraw robusty skoncentrowana jest w Afryce Zachodniej i Azji Południowo-Wschodniej. Światowa produkcja robusty to 30% globalnej produkcji kawy. Robusta jako odmiana ma większą odporność na choroby i pasożyty, co skutkuje niższymi kosztami upraw. Odporność na wysoką temperaturę pozwala uprawiać odmianę na niższych wysokościach. Robusta ma dość charakterystyczny smak i 50-60% więcej kofeiny niż arabika.

Zielona kawa która po wypaleniu i zmieleniu służy nam do parzenia kawy to w rzeczywistości nasiono kawowca. Skórka zewnętrzna kawowca nazywa się egzokarpem, pod nim jest warstwa określana mianem mezokarpu, kolejna warstwa to cieniutka i śliska część miąższu. Ostatnia warstwa przed nasionem zielonej kawy to endocarp, z racji swojego podobieństwa do pergaminu tak, waśnie określana. Wewnątrz pergaminu znajdują się dwie fasolki zielonej kawy

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl