Kawa Sochaccy Cafe el Sol
O kawie
Opis kawyCafe El Sol to z języka hiszpańskiego kawa słońca. Kompozycje kawowe uzyskują swój charakter w wyniku selekcji określonych ziaren i odmian kawy, ważnym elementem takiej selekcji jest gatunek kawowca. Czy jest to arabika (Coffea arabica) czy robusta (Coffea robusta ). Kolejnym elementem składowym selekcji jest kontynent, z którego pochodzą, kraj a nawet region. Ponieważ kawa podobnie jak wino jest produktem rolniczym zmienia się w wyniku zmian pogodowych; okresowych suszy czy powodzi. Duża ilość zmiennych powoduje, że kluczowym czynnikiem w trakcji przygotowania kompozycji kawowych jest kunszt pracownika projektującego określone mieszanki czyli tak zwana sensoryka Arabika jest odmianą najbardziej popularną, zajmującą około 70% światowych plantacji upraw kawy w smaku delikatna, z nutkami kwaskowymi, a czasem także słodkimi. Robusta jest gatunkiem mającym mniejsze wymagania klimatyczne, bardziej odporna na szkodniki, łatwiejsza w uprawie, ale mniej ceniona. Jest swojego rodzaju zamiennikiem dla krajów, regionów, gdzie zbiory arabiki nie byłby na zadowalającym poziomie. Robusta zwana też kawą kongijską potrafi byc droższą niż niektóre arabiki. Zasadniczo jest wymagany udział robusty w mieszankach espresso, gdzie odpowiada za powstawanie i utrzymanie się creme. Na południu Europy, uznaje się za optymalne proporcje dobrej kompozycji kawowej dla espresso 8:2 na korzyść arabiki. Powyższe proporcje przyjęliśmy przy tworzeniu naszej kompozycji. Dzięki uważnej selekcji odmian arabiki z takich regionów jak Brazylia, Kostaryka czy Gwatemala – otrzymaliśmy mieszankę ziaren nasyconych słońcem i witalnością południa. Głębia smaku i miodowy akcent Brazylii zmieszany z nutą ziołową Gwatemali. Zapraszamy do wycieczki po krainie smakowych ekscytacji Cafe El Sol. Serdecznie polecamy. | W skrócie o kawie
| |
Sposób przygotowania kawy:Kawa ziarnista idealnie nadaje się do ekspresów ciśnieniowych. Przed przygotowaniem kawę należy zmielić. Mocna kawa; wsypujemy 8 małych łyżeczek (ok.9 g.) mielonej kawy na kubek 180 ml. Zwykła kawa to 6 małych łyżeczek (ok. 7g.) mielonej kawy na kubek 180 ml. Zalewamy gorącą wodą. Kawę parzymy 4 minuty. Kawę ziarnistą najlepiej mielić tuż przed parzeniem. Kawę (ziarnistą,mieloną) należy przechowywać w szczelnym pojemniku. Kawa świeżo palona to kawa od 1 do 14 dni od daty palenia. Sprawdzaj datę palenia na opakowaniu. |
Opis kawy
Kawa palona | Do 24 h przed wysyłką |
Gatunek kawy | Arabica & Robusta |
Kategoria kawy | dowolna |
Pochodzenie | dowolne |
Poziom kofeiny | niski |
Kwasowość | niska |
Punktacja kawy | brak ocen |
Wiodąca nuta smakowa | miód |
Metoda obróbki | dowolna |
Wiodąca odmiana | dowolna |
Położenie plantacji | dowolne |
Kontynent | dowolny |
Kraj | dowolny |
Abonament na kawę | Nie |
Koszty dostawy
Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności
Opinie o kawie (1)

Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie prowadzimy moderacji opini. Opinie pochodza tylko od zalogowanych i zarejestrowanych klientów, którzy zakupili opiniowany produkt.
ANDRZEJ
Niezła mieszanka kaw. Dobra kawa bo smak zrównoważony. Dobrze połączone, dobrane kawy. Kawa swiezopalona. Palarnia widać się stara i wypala na bieżąco pod zamówienia a ich sklep z kawa bardzo szybko robi wysyłki. Dwa dni po namówieniu, świeża kawa była już u mnie. Pachnie zniewalająco. Jak na tak dobra kawę to dość niska cena. Kawa ziarnista do ekspresu idealna. Rodzina przychodzi do nas już głównie "na kawę"...