Kawa Kamerun Nkongsamba G1 Robusta
      Kawa Kamerun Nkongsamba G1 Robusta
      Kawa Kamerun Nkongsamba G1 Robusta

      Kawa Kamerun Nkongsamba G1 Robusta

      17,47 zł
      Brutto
      Najniższa cena w ciągu ostatnich 30 dni: 21.49
       RABAT 50%   kup 3 kawy, najtańsza -50%. Promocja nie dotyczy Kawy Sochaccy

      Kawa Cameroon Nkongsamba Robusta G1. Nuty smakowe zioła, gorzka czekolada, dym.

      Wybierz żądane opakowanie, poziom palenia i mielenia, wówczas zostanie wyświetlona ostateczna cena. Cena wyjściowa to cena za 75 g. kawy ziarnistej palonej na średnio.

      Opakowanie :
      Poziom mielenia :
      Poziom palenia :
      Ilość :
      49 Sztuk

      poziom mielenia kawy

      Gatunek kawy
      Robusta
      Kontynent pochodzenia kawy
      Afryka
      Kraj pochodzenia kawy
      Kamerun
      Region pochodzenia kawy
      Nkongsamba
      Metoda przetwarzania kawy
      Naturals
      Wiodąca odmiana kawy
      Coffea Canephora
      Zbiory kawy
      2020
      Wiodące nuty smakowe
      zioła
      Wysokość położenia plantacji
      1) do 500 m.n.p.m
      Kategoria kawy
      Spółdzielnia
      Poziom kofeiny
      Wysoki
      Kwasowość
      Wysoka

      Poznajcie Państwo kawę Robusta Nkongsamba z Kamerunu.

      Istnieją dwa główne gatunki kawy Arabica ( o której wszyscy wiemy ) i Robusta ( Coffea canephora ). Ludzie jako pierwszą poznali kawę Arabica i to ona zdominowała, ustanowiła kanony smaku kawy, zwłaszcza w świecie Zachodu. Jednak społeczeństwa Afryki Wschodniej uprawiał kawę Robusta i używały jej w swoich rytuałach wiele stuleci przed tym zanim europejskie imperia kolonialne, zaczęły kształtować Afrykę. Europejscy botanicy zetknęli się z Robustą dopiero pod koniec XIX wieku. Ciekawostką może być fakt że w krajach w których uprawiana jest kawa Robusta, często lokalna społeczność wyżej ceni Robustę niż kawę Arabica. Podobnie jest w Kamerunie.

      Kamerun - kraj Afryki Środkowej, leżący nad Zatoką Gwinejską o dużym zróżnicowaniu w ukształtowaniu terenu, dzikiej fauny i flory. Stolicą jest miasto Jaunde, a najważniejszym portem morskim, przez który zielona kawa jest wysyłana w świat, Duale. Nazwa kraju pochodzi od nazwy ujścia rzeki Wouri, nadanej  przez portugalskich odkrywców z przełomu XV/XVI wieku, Rio dos Camarões – „Rzeka Krewetek”. Nazwę z języka angielskiego, Cameroon, przejęli niemieccy koloniści nazywając tak cały swój protektorat, którego granice pokrywają się z obecnymi granicami państwa Kamerun.

      Kawa trafiła do Kamerunu po 1884 roku, jednak jej uprawa na większą skalę rozpoczęła się po 1929 roku, kiedy to francuski inżynier rolnictwa René Coste założył w Dschang stację rozwoju rolnictwa. Obecnie Kamerun to jeden z najmniejszych producentów kawy na świecie, stąd kawa z tego kraju jest relatywnie trudno dostępna ( w 2015/2016 roku Kamerun odpowiadał za 0,29% produkcji kawy na świecie).

      Kamerun to kraj upraw Robusty, stanowi ona blisko 90% wszystkich upraw kawy w tym kraju. Kawę Robusta w Kamerunie zbiera się ręcznie, praktycznie przez cały rok; od 1 grudnia do 15 listopada następnego roku. W Kamerunie kawa Robusta uprawiana jest na obszarach leśnych, zwykle to niewielkie plantacje o powierzchni około 0,5 hektara. Po zbiorach z krzaków, kawa przetwarzana jest metodą naturals; w największym uproszczeniu polega to na suszeniu zebranych jagód kawowca do momentu wyschnięcia wierzchniej skórki jagody. Następnie poprzez pocieranie wysuszona skórka jest usuwana, w ten sposób otrzymujemy ziarno zielonej kawy, gotowej do eksportu. Kawa pochodzi z kilku plantacji regionu Nkongsamba, położonych na wysokościach od 800 do 860 m. n.p.m.

      Kawa świeżo palona Cameroon Nkongsamba Robusta Gr. 1, to dwukrotnie więcej kofeiny niż w kawie Arabica, urzeka okrągłym body, smakiem ziół, gorzkiej czekolady i dymu. Po otwarciu torebki przywita nas lekki aromat traw kameruńskiej sawanny. Kawa Cameroon Nkongsamba Robusta Gr. 1, doskonale sprawdza się jako samodzielna kawa do przygotowania napoju oraz jako dodatek do mieszanek espresso ( na przykład: 20% kawa Robusta; 80% kawa Arabica ).  Warto też spróbować kawy świeżo palonej Cameroon Nkongsamba Robusta Gr. 1 z dodatkiem mleka. Polecamy palenie średnie.

      Sochaccy
      182
      49 Przedmioty

      Opis

      Gatunek kawy
      Robusta
      Kontynent pochodzenia kawy
      Afryka
      Kraj pochodzenia kawy
      Kamerun
      Region pochodzenia kawy
      Nkongsamba
      Metoda przetwarzania kawy
      Naturals
      Wiodąca odmiana kawy
      Coffea Canephora
      Zbiory kawy
      2020
      Wiodące nuty smakowe
      zioła
      Wysokość położenia plantacji
      1) do 500 m.n.p.m
      Kawa
      kawa świeżo palona (1-2 dni przed wysyłką)
      Kategoria kawy
      Spółdzielnia
      Poziom kofeiny
      Wysoki
      Kwasowość
      Wysoka
      Data palenia na opakowaniu.
      jest
      Kawa wysyłana z
      palarni kawy

      Specyficzne kody

      ean13
      5901600000016

      Recenzje produktów / Pytania i odpowiedzi

      Średnia ocena

      5.0
      2 Recenzje
      Świetny 2
      Dobry 0
      Średni 0
      Słaby 0
      Nie dla mnie 0

      • Recenzje (2)
      • Pytania i Odpowiedzi (0)
      @COMMENT_AVATAR@

      @CUSTOMER_NAME@

      @AUTHOR_PROFILE@ @COMMENT_ISO_COUNTRY@
      @VERIFY_PURCHASE@
      (@COMMENT_GRADE@)
      @COMMENT_DATE@
      @COMMENT_NO_APPROVE@

      @COMMENT_TITLE@

      @COMMENT_COMMENT@

      @COMMENT_IMAGES@
      @COMMENT_VIDEOS@
      Czy to jest pomocne? @COMMENT_USEFUL_ADVICES@ @COMMENT_NOT_USEFUL_ADVICES@ @COMMENTS_NB@ Napisz komentarz

      @COMMENT_TITLE@

      @CUSTOMER_NAME@ @AUTHOR_PROFILE@
      @COMMENT_DATE@
      @COMMENT_NO_APPROVE@

      @COMMENT_COMMENT@

      Odpowiedzi @ANSWERS_NB@ Lubię @COMMENT_USEFUL_ADVICES@ Nielubiany @COMMENT_NOT_USEFUL_ADVICES@ Uwagi @COMMENTS_NB@
      Napisz odpowiedź Dodaj komentarz
      @COMMENT_AVATAR@

      @CUSTOMER_NAME@

      @AUTHOR_PROFILE@ @COMMENT_ISO_COUNTRY@
      @VERIFY_PURCHASE@
      @COMMENT_DATE@
      @COMMENT_NO_APPROVE@

      @COMMENT_COMMENT@

      @COMMENT_USEFUL_ADVICES@ @COMMENT_NOT_USEFUL_ADVICES@ @REPLIES_NB@ Odpowiedź
      @TOTAL_USEFULNESS@
      @COMMENT_COMMENT@

      @CUSTOMER_NAME@

      @AUTHOR_PROFILE@
      @COMMENT_DATE@
      @COMMENT_NO_APPROVE@
      Dodaj komentarz @COMMENT_USEFUL_ADVICES@ @COMMENT_NOT_USEFUL_ADVICES@ @REPLIES_NB@
      @COMMENT_AVATAR@

      @CUSTOMER_NAME@

      @AUTHOR_PROFILE@ @COMMENT_ISO_COUNTRY@
      @VERIFY_PURCHASE@
      @COMMENT_DATE@
      @COMMENT_NO_APPROVE@

      @COMMENT_COMMENT@

      @COMMENT_USEFUL_ADVICES@ @COMMENT_NOT_USEFUL_ADVICES@ Odpowiedź

      @COMMENT_COMMENT@

      @CUSTOMER_NAME@

      @AUTHOR_PROFILE@
      @COMMENT_DATE@
      @COMMENT_NO_APPROVE@
      @COMMENT_USEFUL_ADVICES@ @COMMENT_NOT_USEFUL_ADVICES@ Odpowiedź

      Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również:

      FAQ's często zadawane pytania

      • Co to jest kawa świeżo palona?

        Za kawę świeżo paloną uznaje się kiedy upłynęło minimum 24 godziny od daty wypalenia ale nie więcej niż 14 dni. Kawa po wypaleniu potrzebuje 24 godzin na odpoczynek-odgazowanie, po upływie 14 dni od daty palenia dochodzi do utraty blisko 20% intensywności aromatu jak i smaku. 

      • Jakie palenie kawy wybrać?

        Jeżeli przygotowujesz kawę metodami alternatywnymi (AeroPress, Drip, dripper, V60, Chemex...) koniecznie spróbuj kawy w paleniu jasnym.

        Jeżeli przygotowujesz kawę w ekspresie ciśnieniowym, przelewowym czy kawiarce, spróbuj kawy w paleniu średnim; jest najbardziej uniwersalnym wypalenie kawy; najczęściej wybieranym.

        Jeżeli przygotowujesz kawę w tygielku, spróbuj palenia ciemnego.

        Kawa wypalona na jasno zawiera więcej kofeiny niż kawa palona na średnio czy ciemno. Zwykle są bardziej wyczuwalne nuty cytrusów, kwiatów.

        Jeżeli dopiero zaczynasz swoją przygodę z kawami świeżo palonymi lub z tą konkretną kawą najlepiej pierwszy raz wypróbuj ją w paleniu średnim. Palenie średnie jest najbardziej zbalansowanym paleniem pomiędzy kwasowością cytrusów a wyrazistą czekoladą, kakao.

        Palenie ciemne, często kojarzone z paleniem włoskim, to eksponowanie w kawie nut kakao, ciemnej czekolady; mniej wyczuwalne są nuty owocowe, kwiatów. Kawa palona na ciemno zawiera najmniej kofeiny z wszystkich 3 paleń.

      • Co to jest jasne palenie kawy?

        Jasne palenie kawy (Cynamon, New England, Light Roast, Light City, Half City) to proces palenia ziaren kawy, który prowadzi do uzyskania lekkiego koloru i delikatnego smaku. Podczas jasnego palenia, ziarna są poddawane krótkiemu procesowi palenia (około 5-7 minut) przy stosunkowo niskiej temperaturze. Podczas tego procesu, cukry zawarte w ziarnach kawy zaczynają karmelizować się, ale nie tak intensywnie jak w przypadku ciemnego palenia.

        Kawa z jasnego palenia ma wyraźną kwasowość i delikatne, owocowe i kwiatowe aromaty. Kawa z jasnego palenia jest często preferowana przez miłośników kawy, którzy cenią sobie subtelne, kompleksowe smaki i aromaty.

        Takie kawy są szczególnie popularne w krajach skandynawskich, gdzie jasno palona kawa jest traktowana jak produkt luksusowy i pite jest w mniejszych ilościach, ale w lepszej jakości. Jednakże, ze względu na kwaśny smak i delikatność, kawa z jasnego palenia nie jest lubiana przez wszystkich miłośników kawy. Kawa jasno palona jest popularna wśród miłośników alternatywnego sposobu przygotowywania kawy.

      • Co to jest średnie palenie kawy?

        Średnie palenie kawy (American, City Roast Medium, Regular Roast, City Roast, Breakfast Roast)to proces palenia ziaren kawy, który znajduje się pomiędzy jasnym a ciemnym paleniem. W trakcie średniego palenia, ziarna są palone przez około 10-15 minut przy umiarkowanej temperaturze. Podczas tego procesu, cukry zawarte w ziarnach kawy zaczynają karmelizować się, co nadaje kawie słodkawy smak, a kwasowość ziaren jest delikatnie zredukowana. Ziarna zyskują bardziej złożone aromaty, w tym nuty orzechowe, kwiatowe i owocowe.

        Średnie palenie kawy jest to najczęściej preferowane wypalenie kawy przez miłośników kawy, ponieważ zachowuje ono subtelne smaki ziaren, jednocześnie dodając nieco słodyczy i pełności smaku. Kawa ze średniego palenia jest również popularna w wielu kawiarniach i restauracjach, ponieważ ma zrównoważony smak i aromat, który jest lubiany przez szerokie grono konsumentów.

      • Co to jest ciemne palenia kawy?

        Ciemne palenie (Full City Roast, Vienna, Full-City Roast, After Dinner Roast) kawy to proces palenia ziaren kawy, który prowadzi do uzyskania bardzo ciemnego koloru i intensywnego smaku. Ziarna kawy są palone przez dłuższy czas i przy wyższej temperaturze niż w przypadku jasnego lub średniego palenia.

        Podczas ciemnego palenia kawy, cukry zawarte w ziarnach kawy ulegają karmelizacji, a kwasowość ziaren jest niemal całkowicie usunięta. W rezultacie, kawa z ciemnego palenia ma intensywny, gorzki smak z nutami czekolady, karmelu i orzechów.

        Ciemne palenie kawy jest popularne w niektórych regionach, takich jak Włochy, gdzie espresso z ciemnego palenia jest często preferowana. Jednakże, ze względu na intensywny smak i brak subtelnych smaków, nie jest to preferowany sposób palenia kawy przez niektórych miłośników kawy.

      • Nuty smakowe co to jest?

        To naturalny smak kawy, otrzymany wyłącznie za pomocą wypalania kawy bez żadnych sztucznych dodatków czy konserwantów. Bogactwo kawy właśnie polega na różnorodności smaków kawy pochodzącej z różnych regionów świata.

      • Ile kawy kupić w sklepie palarni kawy?

        Ilość kawy, którą należy kupić w palarni kawy, zależy od indywidualnych preferencji i potrzeb.

        Jeśli pijesz kawę codziennie i lubisz świeżo paloną kawę, to warto kupić na zapas wystarczającą ilość na 2 tygodnie. Zaleca się, aby kupować wystarczającą ilość, aby uniknąć utraty świeżości.

        Jednym ze sposobów na określenie odpowiedniej ilości kawy do zakupu jest obliczenie średniej ilości spożywanej kawy na dzień lub na tydzień. Na podstawie tej informacji można określić, ile kawy ziarnistej należy kupić w palarni, aby mieć zapas na odpowiedni okres czasu.

        Jeżeli do przygotowania kawy używasz ekspresu ciśnieniowego z młynkiem, warto kupić takie opakowanie kawy (75g.,250g.,500g.,1000g.) żeby w całości przesypać kawę do pojemnika na ziarno.

        Warto również wziąć pod uwagę swoje preferencje smakowe i wybierać kawę, która najlepiej odpowiada Twoim upodobaniom. Sklep Sochaccy.Co oferuje do zakupu próbki kaw 75g, co pozwala na wypróbowanie różnych smaków i wybór ulubionego rodzaju.

        Ostatecznie, ilość kawy, którą należy kupić w palarni, zależy od indywidualnych preferencji i potrzeb, ale warto kupić wystarczającą ilość, aby uniknąć ciągłego chodzenia do sklepu po świeżą kawę.

      • Czy kupię u was kawę rozpuszczalną?

        Nie. Nie mamy takich kaw w ofercie. Jesteśmy palarnią kawy, zajmujemy się tylko naturalną kawą, przetwarzając ją jedynie w formie wypalania i ewentualnie mielenia.

      • Czy oferujecie kawy smakowe?

        Nie w naszej ofercie nie ma kaw smakowych.

      • Czy kawa jest napojem wegetariańskim?

        Czarną kawą otrzymuje się poprzez zalanie zmielonych ziaren kawowca, tak więc kawa jest w 100% wege.

      • Czy znajdę u Was kawę instant?

        Nie, nie mamy w ofercie kawy instant. Jesteśmy palarnią kawy, zajmujemy się tylko naturalną kawą, przetwarzając ją jedynie w formie wypalania i ewentualnie mielenia.

      • W jakim paleniu kawy jest najwięcej kofeiny?

        Ilość kofeiny w kawie zależy nie tylko od metody palenia, ale również od rodzaju kawy oraz sposobu jej przygotowania. Jednak ogólnie uważa się, że kawa palona jasno, zawiera nieco więcej kofeiny niż ciemno palona.

        Jasno palona kawa zachowuje większość naturalnych smaków i aromatów ziaren kawy, ale ma większą ilość olejków i związków fenolowych, które są usuwane podczas dalszego palenia. Dlatego też w jasno palonej kawie kofeina pozostaje w większej ilości.

      • Jaką kawę kupić lepiej ziarnistą czy mieloną?

        Decyzja między kawą ziarnistą a mieloną zależy od kilku czynników. Po pierwsze, kawa ziarnista zwykle ma dłuższą trwałość niż kawa mielona, ponieważ ziarna kawy zachowują świeżość i aromat dłużej. Dlatego, jeśli chcesz cieszyć się najświeższą kawą, najlepiej kupić kawę ziarnistą i zmielić ją tuż przed parzeniem. Po drugie, kawa mielona jest bardziej wygodna i szybsza w przygotowaniu, ponieważ nie wymaga mielenia przed parzeniem. Dlatego, jeśli nie masz czasu na mielenie kawy przed każdym parzeniem, kawa mielona może być bardziej odpowiednia dla Ciebie. Po trzecie, kawa ziarnista oferuje większą kontrolę nad procesem parzenia kawy i pozwala dostosować grubość mielenia do preferencji smakowych. W przypadku kawy mielonej, jej grubość mielenia została już ustalona, co może wpłynąć na smak kawy. Podsumowując, decyzja między kawą ziarnistą a mieloną zależy od Twoich indywidualnych preferencji i potrzeb. Jeśli zależy Ci na świeżości i kontroli nad procesem parzenia kawy, lepiej wybrać kawę ziarnistą i zmielić ją tuż przed parzeniem. Jeśli jednak szukasz wygody i szybkości, kawa mielona może być bardziej odpowiednia dla Ciebie.

      • Dlaczego nie mogę się zalogować?

        W związku ze zmianą platformy z dniem 28 czerwca 2023 roku zostały trwale usunięte wszystkie konta i związane z nimi informacje na SwiezoWypalana.pl do dnia 28 czerwca 2023.

        Zapraszamy do założenia konta na nowej platformie SwiezoWypalana.pl.

        Dlaczego Warto?

        • cała szczegółowa historia zakupów kawy w jednym miejscu,
        • dokumenty finansowe w jednym miejscu(faktury, paragony, proformy),
        • wszystkie Twoje wpisy, opinie, komentarze umieszczone na stronach kaw czy na stronach blogu będą dostępne dla Ciebie w jednym miejscu,
        • łatwość w weryfikowaniu jaki jest status zamówionej kawy,
        • czekasz na powrót której z kaw - pełne zarządzanie alertami z poziomu knota

        Nowa SwiezoWypalana.pl to:

        • łatwości nawigacji i intuicyjny interfejs użytkownika, łatwo znaleźć to, czego się szuka, więcej wydajnych filtrów itp.
        • wysoka wydajności i szybkości ładowania strony,
        • przejrzysty, nowoczesny, minimalistyczny projekt,
        • odnowiony blog; łatwość w komentowaniu, ocenianiu,
        • nowoczesna i bezpieczna technologia,

        Bez zmian pozostaje:

        • adres sklepu,
        • jakość i wybór kawy,
        • firma; SwiezoWypalana-Kamila Sochacka,
        • szybka wysyłka świeżo palonej kawy,
        • ceny kawy,
        • minimalny próg dla darmowej dostawy,

        Przepraszam za powstałe utrudnienia.