Kawa Świeżo Palona Brazil Fazenda Lagoa Yellow Bourbon Speciality







O kawie
Brazylia Yellow Bourbon - kawa świeżo palona, sklep z kawą palarni kawy SwiezoWypalana.pl
Poznajcie Państwo; kawa z Brazylii, Yellow Bourbon z plantacji Fazenda Lagoa
W samym sercu brazylijskiego stanu Minas Gerais, leży region Monte Belo, co w języku portugalskim oznacza Piękna Dziewczyna. Rzeczywiście ten region Brazylii jest pełen naturalnego piękna; góry, jeziora i nadzwyczaj bogate w minerały ziemie. W środku tego obszaru znajduje się jeden z najbardziej znanych brazylijskich sub regionów uprawy kawy – Sul de Minas. Właśnie w tym miejscu, na stokach Serra do Pau D'Alho, pradziadek , obecnych właścicieli założył plantację kawy Fazenda Lagoa. Obecnie plantację prowadzą wnukowie, dwaj bracia Marcelo i Adolfo Vieira. Plantacja to obszar blisko 210 hektarów upraw kawy, położonych na wysokości od 900 do 1 100 m. n.p.m., w otoczeniu ponad 600 hektarów lasów deszczowych. Sąsiedztwo niezliczonych gór, setek maleńkich jezior i kompleksu leśnego, który jest domem dla setek odmian ptaków, to jeden z elementów zrównoważonego rolnictwa, które jest kluczem do sukcesu upraw kawy na plantacji Lagoa.
Fazenda Lagoa, obsadzona jest odmianą Yellow Bourbon, która słynie ze swojej łagodności i słodyczy. Po zebraniu z krzaka, wierzchnia skórka z kawy, usuwana jest metodą ”naturals” i suszona na słońcu. Metoda „naturals”, pozwala przeniknąć większej ilości naturalnej słodycz zawartej w skórce jagody kawy, do ziarena zielonej kawy.
Kawa charakteryzuje się okrągłym body, wyczuwalne są nuty suszonych owoców, orzechów, z lekkim posmakiem cytrusów – słodka.
Dlaczego warto pić świeżo palone kawy?
Lista powodów jest długa. Zwykle wszystko co świeże jest lepsze od czegoś co już długi czas jest przechowywane. Jednak w wypadku kawy jest to szczególnie ważne. Olejki zawarte w ziarenku kawy, są substancją ulotną. Proces wypalania kawy powoduje, że olejki wydostają się z głębi ziarna na jego wierzchnie części. W kawie właśnie olejki są nośnikiem smaku. Jeżeli olejki utlenią się, ziarno jest bez smaku, ewentualnie jego smak jest mało intensywny. Im więcej olejków tym bardziej intensywny smak kawy. Dlatego tak ważna jest świeżość kawy. Pierwsze istotne różnice w smaku kawy pojawiają się już wciągu 14 dni od daty jej wypalenia. Nasz sklep z kawą, gwarantuje Państwu wysyłkę zamówionej kawy najpóźniej w ciągu 24 godzin od wypalenia. Możemy to Państwu zagwarantować, ponieważ sami wypalamy nasze kawy.
Opis kawy
Kawa palona | Do 24 h przed wysyłką |
Gatunek kawy | 100% arabica |
Kategoria kawy | kawa speciality |
Pochodzenie | single estate |
Poziom kofeiny | niski |
Kwasowość | niska |
Punktacja kawy | 81-85 |
Wiodąca nuta smakowa | owoce |
Metoda obróbki | naturals |
Wiodąca odmiana | Yellow Bourbon |
Położenie plantacji | od 500 do 1 000 m n.p.m. |
Kontynent | Ameryka Południowa |
Kraj | Brazylia |
Abonament na kawę | Nie |
