Kawa Świeżo Palona Brazil Red Ruby Speciality
O kawie
Brazylia Red Ruby, świeżo palona, sklep z kawą palarni kawy SwiezoWypalana.pl
Poznajcie Państwo; kawę z regionu Matas de Minas - Arabica
Kawa Brazil Red Ruby, która przekroczyła progi Rzemieślniczej Palarni Kawy Sochaccy pochodzi z Brazylii, stanu Minas Gerais. Stan Minas Gerais odpowiada za ponad połowę upraw kawy w Brazylii i właściwie na tym etapie można odpowiedzieć, cóż jak ponad 30% kawy na świecie – kolejna kawa z Brazylii w sklepie z kawą.
Ponieważ zajmujemy się kawą od wielu lat, szczególnie cenimy sobie kawy brazylijskie, zawsze bacznie obserwujemy jaka kawa pojawia się w europejskich portach. W zalewie ogromnej ilości świetnej kawy z tego rejonu świata kawa Brazil Red Ruby zwróciła naszą uwagę miejscem, z którego pochodzi, stan Minas Gerais. To pierwszy znak, że warto się przyjrzeć kawie, bo z pewnością będzie świetna. Kawa z brazylijskiego Minas Gerais nie bez powodu zdobyła sobie serca miłośników kawy na całym świecie. Po prześledzeniu położenia plantacji, okazało się, że kawa pochodzi z Minas Coffee Origins; to wydzielone z całego stanu trzy obszary o kontrolowanej jakości i pochodzeniu kawy; chronione nazwy geograficzne. W największym uproszczeniu regiony, które słyną z najwyższej jakości upraw kawy speciality i tylko kawa uprawiana tam może w swojej nazwie zawierać nazwę regionu. To mechanizm stosowany na naszym rodzimym gruncie na przykład dla oscypków z Podhala (Chroniona Nazwa Pochodzenia).
Taki rodowód, zachęcił nas do bliższego poznania kawy z Matas de Minas. Region upraw to 63 gminy leżące w Lasach Atlantyckich, położnych na wschodzie stanu Minas Gerais. Kawa z tego obszaru jest szczególnie wysoko ceniona na najważniejszych brazylijskich i międzynarodowych konkursach kawowych. Plantacje kawy w tym regionie są uprawiane na obszarach o górzystej i nieregularnej topografii, na wysokościach od 600 do 1200 m. n.p.m., kawa zbierana jest ręcznie co pozwala na zbieranie tylko dojrzałych jagód kawy. Produkcja w regionie jest naturalnie zrównoważona, naznaczona dominacją rolnictwa rodzinnego i koegzystencją człowieka z lasem. Łagodny klimat regionu w połączeniu z ewolucją technologiczną procesów rzemieślniczych, opracowanych w regionie, tworzy rzemieślniczą jakość kawy. W regionie uprawami kawy zajmuje się blisko 36 tysięcy rolników. Matas de Minas jest pionierem tego, co nazywamy rzemieślniczą uprawą kawy.
Ponieważ nasiona kawy, powszechnie określane jak ziarna kawy rosną wewnątrz jagody, na drzewie kawowca, konieczne jest kilka etapów, zanim kawa trafi do palarni kawy. Jednym z takich etapów jest usunięcie skórki z jagody kawy. Kawa Brazil Red Ruby z Matas de Minas poddana została procesowi usuwania skórki i miąższu poprzez suszenie na słońcu. Jest to jedna z najstarszych metod usuwania skórki i miąższu z kawy, stosowana praktycznie na całym świecie a zwłaszcza w obszarach, gdzie jest utrudniony dostęp do wody. Proces taki bywa różnorodnie nazywana, choć najpopularniejszą nazwą pozostaje określenie „naturals”.
W sklepie z kawą SwiezoWypalana.pl możecie Państwo wybierać kawy filtrując wyniki po metodzie obróbki kawy.
Kawa po zbiorach rozkładana jest na specjalnych tarasach i eksponowana na słońcu. Dla równomiernego wysuszenia jagody kawy, kawa kilkukrotnie w ciąg dnia jest obracana, a w czasie burz czy deszczów nakrywana folią. Proces suszenia na słońcu trwa zwykle od 3 do 6 tygodni. Po wysuszeniu kawa transportowana jest do specjalnych młynów, gdzie w wyniku ocierania się owoców kawy usuwana jest wyschnięta skórka i miąższ kawy. Każdy z metod usuwania skórki z kawy ma swoje konsekwencje w smaku naszej kawy w filiżance. Ziarna kawy, poddanej procesowi naturals, są dłużej zamknięte w jagodzie kawy podczas wysychania na słońcu i w efekcie mają więcej czasu na wchłonięcie cukru ze słodkiego miąższu jagody kawy. Skutkiem tego otrzymujemy kawę, która w swoim bukiecie smaku jest słodsza, zawiera więcej nut owocowych.
Kawa Brazil Red Ruby pochodzi z plantacji Riacho das Varas, na której uprawą zajmuje się Ricardo Hirofumi Yoshimatsu, kontynuując dzieło zaczęte przez swoich rodziców w 1975 roku. Kawa pochodzi z subregionu Diamantina stanu Minas Gerais Plantacja położona jest na wysokości 1 150 metrów n.p.m. i zajmuje obszar 122 hektarów. Na plantacji uprawiane są odmiany kawy arabica Mundo Nuovo, Catuai, Catucai.
W kawie średnio palonej wyczuwalne są subtelne nuty czarnych, dojrzałych wiśni, wanilii, słodycz nektarynek z winnym posmakiem. Przy paleniu jasny bardziej wyczuwalna jest rześka kwasowość czerwonej porzeczki – szczególnie atrakcyjna przy metodach alternatywnych.
Zapraszamy do obejrzenia filmu o sztuce uprawy kawy w brazylijskim regionie Matas de Minas
Opis kawy
Kawa palona | Do 24 h przed wysyłką |
Gatunek kawy | 100% arabica |
Kategoria kawy | kawa speciality |
Pochodzenie | single estate |
Poziom kofeiny | średni |
Kwasowość | niska |
Punktacja kawy | 81-85 |
Wiodąca nuta smakowa | wiśnie |
Metoda obróbki | naturals |
Wiodąca odmiana | Mundo Novo |
Położenie plantacji | od 1 000 do 1 500 m n.p.m. |
Kontynent | Ameryka Południowa |
Kraj | Brazylia |
Abonament na kawę | Nie |
Dostawa | ostatnia dostawa |
Koszty dostawy
Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności
Opinie o kawie (0)

Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie prowadzimy moderacji opini. Opinie pochodza tylko od zalogowanych i zarejestrowanych klientów, którzy zakupili opiniowany produkt.