Garść ciekawostek o kawie

 

 

  • Krzak kawowca jest spokrewniony z roślinami z rodziny gardenii i uważa się, że pochodzi z rejonu Afryki, który obecnie przynależy do Etiopii, stąd Etiopia jest uważana za ojczyznę kawy.
  • Odkrywcami uroku smaku palonej kawy byli Arabowie, którzy jako pierwsi zajęli się jej uprawą już około 1 300 roku. Warto wspomnieć, że już wtedy proces wypalania kawy był integralną częścią przygotowywania napoju, tak jak zalewanie zmielonych ziaren. Tak więc historia wraca do „punktu wyjścia”: odkrywcy zaczynali od świeżo palonej kawy. My także, dzisiaj stwierdzamy to samo: świeżo palona kawa jest najlepsza.
  • Obecnie kawa jest uprawiana w blisko 70 krajów świata, wszystkie uprawy zlokalizowane są w warunkach subtropikalnych.
  • Kawa jest najpopularniejszym na świecie napojem po wodzie.
  • USA to kraj, w którym spożywa się najwięcej kawy na świecie ( 300 mln. filiżanek dziennie ), najwięcej kawy „na głowę” pije się w Finlandii ( w całym kraju 20 milionów dziennie -5 mln. obywateli ). W Polsce wypijamy  37 mln. filiżanek dziennie.
  • Większość obecnych badań udowadnia pozytywne skutki picia kawy i jej dobry wpływ na serce.
  • Osoby pijące kawę zamiast popołudniowej drzemki są bardziej czujne i mają lepsze wyniki w pracy.
  • Kawa zawiera w sobie około 800 rozpoznawalnych przez człowieka związków smakowych ( wino ma ich zaledwie 400 ).
  • Większość koneserów kawy preferuje wypalenie jasne lub średnie, unikając ciemnego. Ich zdaniem palenie na ciemno ujednolica smak wszystkich kaw i usuwa charakterystyczne cech, kraju czy plantacji. U nas możecie Państwo kupić każdą kawę świeżo paloną w trzech wariantach wypalenia; jasne, średnie i ciemne.
  • Kawę powinno się skonsumować do 14 dni po jej wypaleniu. Po 14 dniach od palenia zachodzą pierwsze istotne zmiany w aromacie i smaku, powodowane upływem czasu ( zanikanie naturalnych olejków smakowych ). Dlatego wysyłamy Państwu kawę w 24 godziny po wypaleniu, przez 5 dni w tygodniu. Tylko taka kawa powinna być nazywana świeżo paloną. Robimy tak, ponieważ jesteśmy nie tylko sklepem z kawą ale także palarnią kawy – wszystko pod jednym dachem.
  • W espresso znajdziemy, w porównaniu ze standardowym kubkiem kawy, tylko 1/3 zawartości kofeiny. To ze względu na pojemność: espresso to 25 ml a kubek nawet do 200 ml.
  • Krzak kawowca żyje około 60-70 lat.
  • Pierwszy sklep z kawą w Polsce, powstał w Gdańsku i nazywał się Koffeehause. Nazwa przylgnęła do wszystkich późniejszych polskich sklepów z kawą i kawiarni. Stąd nazywamy naszą kawę Dom Kaw dodając swoje nazwisko, jako gwarancję najwyższej jakości - Sochaccy.
  • Ziarna kawy to zaledwie 20% całej wagi wisienki kawy.
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl