+48 733 634 761(pn-pt; 9-16)  sklep kawa zamówienie kawa@swiezowypalana.pl kawa świeżo palona GRATIS OD 80 ZŁ  dostawa gratis w 24h od wypalenia

Honduras San Marcos SHG

kawa-honduras-san-marcos.png
  • nowość
Dostępność: dużo
Przewidywany termin wysyłki do: 3 dni roboczych
Cena: 27,90 zł 27.90
ilość szt.
dodaj do przechowalni
* - Pole wymagane
Ocena: 0
Palarnia kawy: SwiezoWypalana.pl
Kod produktu: 9149

O kawie

Kawa z Hondurasu San Marcos SHB, EP 

Opis Kawy

Kawa Honduras San Marcos to łagodna ale pełna kawa pochodząca z wyżyn zachodniego Hondurasu. Ciepłe dni i zimne noce gór Sierra del Merendón, w połączeniu z żyzną glebą i świeżym górskim powietrzem tworzą doskonałe miejsce do uprawy kawy. Plantatorzy z Hondurasu mają wielopokoleniową wiedzę i tradycję jak dbać o kawę, żeby odwdzięczyła się pełnym i bogatym smakiem.

San Marcos to region położony na zachodzie Hondurasu, przy granicy z Gwatemalą i Salwadorem. Region otacza łańcuch górski Sierra del Merendón, którego najwyższym szczytem i zarazem najwyższym szczytem całego Hondurasu jest Mount Meredon. To właśnie górski wulkaniczny mikroklimat tworzy doskonałe warunki do uprawy unikatowej kawy. Góry pochodzenia wulkanicznego charakteryzują się bogatymi w minerały glebami wulkanicznymi. Plantacje to gównie małe kilku hektarowe gospodarstwa, przekazywane z pokolenia na pokolenie. Wysokość położenia plantacji kawy w regionie San Marcos to około 1 400 metrów n.p.m. co kwalifikuje kawę do klasy SHB ( Strictly High Growing). Kawa uprawiana na wyższych wysokościach i w niższej temperaturze wolniej dojrzewa, a ziarna kawy są twardsze i gęstsze. Wolniejsze dojrzewanie i mniejsza ilość kawy z krzaka skutkuje bardziej intensywnym smakiem i aromatem każdego ziarna kawy. Górska kawa to kawa lepszej jakości, pełniejsza w swoim smaku. Kawa z San Marcos to kawa rosnąca w cieniu drzew , które chronią, krzaki kawowca przed zbytnim nasłonecznieniem w ciągu dnia, dając również otulinę na zimna noc.

Kawa pochodzi z plantacji na których uprawiane są dwie odmiany kawowca Typica, Catuaí zlokalizowanych w obszarze San Marcos. Kawa zbierana jest z krzaków ręcznie, co umożliwia już na tym etapie wybieranie tylko dojrzałych wiśni kawy. Po zbiorach  z kawy usuwa się wierzchnią część  skórki metodą „washed”, czyli poprzez mycie.

Kawa Honduras San Marcos, charakteryzuje się intensywnym owocowym aromatem. Wyczuwalne są nuty kwiatowe, cytrusowa kwasowości pomarańczy wszystko w łagodnym aksamitnym otoczeniu czekolady; miękkie body

 

W skrócie o kawie 

  • Kawa Speciality
  • Arabica: 100%
  • Kontynent: Ameryka Środkowa
  • Kraj: Honduras
  • Region: Antigua/Ocotepeque
  • Położenie plantacji: 1 400 m n.p.m.
  • Odmiana botaniczna: Typica, Catuaí
  • Obróbka ziarna: washed
  • Nuty smakowe; owoce, kwiaty, cytrusy, pomarańcze
  • Zbiory: grudzień - marzec
  • Rok zbiorów: 2018/2019
  • SCA: 83 pkt 
 

 

Dlaczego warto pić świeżo palone kawy?

Lista powodów jest długa. Zwykle wszystko co świeże jest lepsze od czegoś co już długi czas jest przechowywane. Jednak w wypadku kawy jest to szczególnie ważne. Olejki zawarte w  ziarenku kawy, są substancją ulotną. Proces wypalania kawy powoduje, że olejki wydostają się z głębi ziarna na jego wierzchnie części. W kawie właśnie olejki są nośnikiem smaku. Jeżeli olejki utlenią się, ziarno jest  bez smaku, ewentualnie jego smak jest mało intensywny. Im więcej olejków tym bardziej intensywny smak kawy. Dlatego tak ważna jest świeżość kawy. Pierwsze istotne różnice w smaku kawy pojawiają się już wciągu 14 dni od daty jej wypalenia. Nasz sklep z kawą, gwarantuje Państwu wysyłkę zamówionej kawy najpóźniej w ciągu 24 godzin od wypalenia. Możemy to Państwu zagwarantować, ponieważ sami wypalamy nasze kawy.

Podobne kawy

Opinie o kawie (0)

 
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl