Kawa Colombia, Esmeralda Microlot Speciality

Dostępność: dużo
Przewidywany termin wysyłki do: 3 dni roboczych
Cena: 41,99 zł 41.99
Cena za 1 kilogram od: 142,77 zł
ilość szt.
dodaj do przechowalni
* - Pole wymagane

O kawie

Kawa Kolumbia Nariño, plantacja La Esmeralda Microlot, Arabica

Opis kawy

Nariño to region Kolumbii, położony pomiędzy Ekwadorem a wybrzeżem Oceanu Spokojnego. Unikalne cechy Nariño to przede wszystkim obfite opady deszczu, bogata w minerały wulkaniczna gleba – nie bez przesady, można powiedzieć że Nariño to serce kolumbijskiej kawy. Miejsce w którym swój początek ma piękne górskie pasmo Andów, ciągnące się później przez cała Amerykę południową. Górzysty region poprzecinany licznymi kanionami i przepaściami. Plantacje zlokalizowane są na dużych wysokościach ponad 1 700 m n.p.m. gdzie ciepłe tropikalne dni i chłodne noce pozwalają rozwijać się powoli co powoduje wolniejsze dojrzewanie wisienek kawy. Wydłużony czas dojrzewania, powoduje powstawanie w wiśni kawy dodatkowych cukrów, które następnie przenikają do ziarna kawy, dając jej rozpoznawalną słodycz. W Nariño, uprawą kawy zajmuje się blisko 34 tysiące plantatorów i dopiero od niedawna dostępne są pierwsze partie kawy z poszczególnych plantacji/spółdzielni. Jest to przede wszystkim wynik skokowej poprawy jakości kawy z Nariño. Identyfikowalne pochodzenie kawy jest z jednej strony gwarancją wysokiej jakości dla konsumentów, z drugiej strony oznacza większy dochód plantatorów, co umożliwia im kolejne inwestycje w jakość kawy.

Kawa którą mamy przyjemność Państwu zaoferować pochodzi z plantacji Finca La Esmeralda, Microlot jakim jest nasza Finca La Esmeralda, to niewielka, najlepsza część zbiorów z jednej z plantacji z której kawa cieszą się największym uznaniem w regionie. Kawa pochodzi ze zbiorów 2017/2018 czyli najświeższych dostępnych w Europie. Na SwiezoWypalana.pl przykładamy zawsze szczególną wagę do świeżości na każdym z etapów. Plantacja jest prowadzona przez rodzinę Cabrera. Całość plantacji obsadzona jest dwoma odmianami kawowca Colombia i Castillo. Po ręcznych zbiorach wisienek kawowca, wierzchnia część wiśni usuwana jest poprzez mycie (Washed), następnie ziarno suszone jest na słońcu (Sun dried).

Cytryna i limonka. Czekolada i sól morska. Kandyzowany cukier morelowy i trzcinowy - ta kawa to spektakl, który warto poczuć.

 

W skrócie o kawie 

  • Kontynent: Ameryka Południowa
  • Kraj: Kolumbia
  • Region: Nariño
  • Plantacja: Finca La Esmeralda
  • Położenie plantacji: 1 700 m n.p.m.
  • Odmiana botaniczna: Colombia i Castillo
  • Obróbka ziarna: Myta
  • Nuty smakowe: limonka, czekolada, morele i cytryna. 
  • Rok zbiorów: 2017/2018
  • Kwasowość: umiarkowana
  • SCAA Cup score: 85 pkt. (0-100)
 

Sposób przygotowania kawy:

Kawa ziarnista idealnie nadaje się do ekspresów ciśnieniowych. Przed przygotowaniem kawę należy zmielić. Mocna kawa; wsypujemy  8 małych łyżeczek (ok.9 g.) mielonej kawy na kubek 180 ml. Zwykła kawa to 6 małych  łyżeczek (ok. 7g.) mielonej kawy na kubek 180 ml. Zalewamy gorącą wodą. Kawę parzymy 4 minuty. Kawę ziarnistą najlepiej mielić tuż przed parzeniem. Kawę (ziarnistą,mieloną) należy przechowywać w szczelnym pojemniku. Kawa świeżo palona to kawa od 1 do 14 dni od daty palenia. Sprawdzaj datę palenia na opakowaniu. 

Jakość, świeżość i cena bez pośredników.

W odróżnieniu od wielu sklepów z kawami jesteśmy palarnią kawy, która sprzedaje kawę w Internecie. Dajemy Państwu  gwarancję, że w przesyłce od nas będzie  świeżo palona kawa, wypalimy ją dopiero po Państwa zamówieniu. Razem z niesamowitymi kawami dostarczamy więc świeżość , której nigdy nie zapewni żaden pośrednik. Każda kawa przechodzi wieloetapowa selekcję, zanim pojawi się w naszej ofercie. Wiemy wszystko o każdej z oferowanych kaw od zielonego ziarenka aż do samej filiżanki, to nasza pasja i zawód. Z każdej paczki naszej kawy jesteśmy dumni i  podpisujemy ją  swoim nazwiskiem oraz datą palenia. Łączymy funkcję palarni i sklepu internetowego, a marketingiem zajmują się zadowolenie klienci. Najlepsza kawa  nie musi być droga. 

 

Podobne kawy

Opinie o kawie (0)

  • PALENIE

    JASNE

    Zachowuje dużo unikatowych smaków kawy, wynikających z miejsca pochodzenia. Kawa ma więcej kwasowości, nut cytrusowych, najwięcej kofeiny. Poziom wypalenia kawy najczęściej wybierany przy parzeniu metodami alternatywnymi. Zwykle jasny cynamonowy kolor. Brak olejków na zewnątrz ziarna kawy.

  • PALENIE

    ŚREDNIE

    Zachowuje część smaków miejsca pochodzenia kawy. Palenie średnie wyrównuje kwasowość kawy i body ( ciężkość smaku). Średnia zawartość kofeiny. Palenie najczęściej wybierane do parzenia kawy w ekspresach. Zwykle najlepszy wybór na pierwszy kontakt z kawą. Brak olejków na zewnątrz ziarna

  • PALENIE

    CIEMNE

    Kolor ziaren kawy przypomina kolor ciemnej czekolady. Zwykle dominuje smak kakao, goryczka i orzechy. Minimalna kwasowość. W niewielkim stopniu wyczuwalne są unikatowe smaki kawy nadawane przez miejsce pochodzenia ziarna. Najmniej kofeiny z wszystkich paleń. Ziarna mogą być pokryte naturalnymi olejkami - połyskliwe. 

Wybierz Twój zestaw Kawy

 
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl