Promocja NOWYCH KAW  kończy się za  

Kawa Colombia Nariño, El Bosque, Arabica

Dostępność: brak towaru
Cena: 49,99 zł 49.99
Darmowa dostawa dla zamówień od 50 zł
Cena za 1 kilogram od: 187,88 zł
ilość szt.
dodaj do przechowalni

O kawie

Kawa Kolumbia Nariño, plantacja El Bosque, Arabica

Opis kawy

Nikt do końca nie wie kiedy kawa pojawiła się w Kolumbii. Niektórzy uważają, że przywieźli ja księża Jezuici w XVII wieku. Jednak pierwszy transport kawy wypłyną z Kolumbii dopiero w 1835 roku. Już od 1860 roku kawa stała się dla mieszkańców Kolumbii kluczowym artykułem eksportowym.

Antonio Nariño to prekursor kolumbijskiej niepodległości, stąd nazwa tego regionu. Kawa kolumbijska ma zasłużoną  reputację jednej z najlepszych kaw na świecie. Sercem upraw kolumbijskiej kawy jest  południowo –wschodni  kraniec Kolumbii zwany  właśnie  Nariño. Tutaj przy granicy z Ekwadorem, gdzie zaczynają się  Andy, biegnące aż do Chile i Argentyny,  jak w soczewce skupiają  się  w ziarnach kawy wszystkie zalety kawy kolumbijskiej. Unikalne cechy regionu stwarzają naprawdę niesamowita  kompozycję smaków kawy  z Nariño. Położenie blisko równika powoduje równomierna ilość godzin światła przez cały rok, dzikie  wybrzeże Pacyfiku, bliskie dorzecza Amazonki.  Prawie 180 cm 3 wody na cm2 powierzchni, wulkaniczna żyzna gleba i chłodne noce – czy może kawa chcieć  więcej ?

Plantacja El Bosque, której właścicielem jest pastor Gomez Gomez  zlokalizowana jest na wysokości ponad 2300 m n.p.m. w pełni zasługuje na miano kawy wysokogórskiej. Uprawiana odmiana to Caturra. Zbiory kawy przeprowadza się w okresie od marca do czerwca. Plantacja jak wszystkie w tym regionie jest zaledwie kilku hektarowa. Wisienki kawy zbierane są ręcznie, następnie myte. Po myciu kawa jest poddawana  procesowi fermentacji, przemywana ponownie i suszona.

Smak kawy jest złożony i elegancki, wypełniony soczysta kwasowością. Body kremowe zrównoważone. Wyczuwalne ziołowe nuty dopełnione orzechowym posmakiem. Można wyczuć posmak bananów, brzoskwini i mandarynek. Perfekcyjna kawa na popołudnie.

 

 

W skrócie o kawie 

  • Kontynent: Ameryka Południowa
  • Kraj: Kolumbia
  • Region: Nariño
  • Plantacja: El Bosque
  • Położenie plantacji: 2300 m n.p.m.
  • Odmiana botaniczna: Caturra
  • Obróbka ziarna: Myta
  • Nuty smakowe: ziołowe dopełnione orzechem, banany, brzoskwinie i mandarynki
  • Rok zbiorów:2014
  • Kwasowość: soczysta kwasowość

Sposób przygotowania kawy:

Kawa ziarnista idealnie nadaje się do ekspresów ciśnieniowych. Przed przygotowaniem kawę należy zmielić. Mocna kawa; wsypujemy  8 małych łyżeczek (ok.9 g.) mielonej kawy na kubek 180 ml. Zwykła kawa to 6 małych  łyżeczek (ok. 7g.) mielonej kawy na kubek 180 ml. Zalewamy gorącą wodą. Kawę parzymy 4 minuty. Kawę ziarnistą najlepiej mielić tuż przed parzeniem. Kawę (ziarnistą,mieloną) należy przechowywać w szczelnym pojemniku. Kawa świeżo palona to kawa od 1 do 14 dni od daty palenia. Sprawdzaj datę palenia na opakowaniu. 

Jakość, świeżość i cena bez pośredników.

W odróżnieniu od wielu sklepów z kawami jesteśmy palarnią kawy, która sprzedaje kawę w Internecie. Dajemy Państwu  gwarancję, że w przesyłce od nas będzie  świeżo palona kawa, wypalimy ją dopiero po Państwa zamówieniu. Razem z niesamowitymi kawami dostarczamy więc świeżość , której nigdy nie zapewni żaden pośrednik. Każda kawa przechodzi wieloetapowa selekcję, zanim pojawi się w naszej ofercie. Wiemy wszystko o każdej z oferowanych kaw od zielonego ziarenka aż do samej filiżanki, to nasza pasja i zawód. Z każdej paczki naszej kawy jesteśmy dumni i  podpisujemy ją  swoim nazwiskiem oraz datą palenia. Łączymy funkcję palarni i sklepu internetowego, a marketingiem zajmują się zadowolenie klienci. Najlepsza kawa  nie musi być droga. 

 

 

Podobne kawy

Opinie o kawie (2)

24 listopada 2015

Jak któś lubi kawa kolumbijska to na pewno bedzie zadowolony. To bardziej według mnie wyrazisty smak od excelso. Kawa swiezopalona bo ta swieza kawa pachnie absolutnie niesamowicie intensywnie. Kawa ziarnista, bo innej nie uznaje. Dobra kawa. Sklep z kawą tez ok.

18 stycznia 2017

Fantastyczna kawa i każdy krok parzenia to udowadnia. Po otwarciu cudowny intensywny zapach, odrobinę sucha do mielenia (ale z tym sobie można poradzić), po zainstalowaniu w grupie piękna, gęsta konsystencja. Crema wyważona i zawiesista o kolorze ani nie wyblakłym ani przypalonym. W smaku taka jak lubię czyli goryczkowa ale nie do przesady bez kwaskowych nut owocowych (wyczułem banan). Zmartwiła mnie jedynie informacja o dostępności "wycofany z oferty"

  • PALENIE

    JASNE

    Zachowuje dużo unikatowych smaków kawy, wynikających z miejsca pochodzenia. Kawa ma więcej kwasowości, nut cytrusowych, najwięcej kofeiny. Poziom wypalenia kawy najczęściej wybierany przy parzeniu metodami alternatywnymi. Zwykle jasny cynamonowy kolor. Brak olejków na zewnątrz ziarna kawy.

  • PALENIE

    ŚREDNIE

    Zachowuje część smaków miejsca pochodzenia kawy. Palenie średnie wyrównuje kwasowość kawy i body ( ciężkość smaku). Średnia zawartość kofeiny. Palenie najczęściej wybierane do parzenia kawy w ekspresach. Zwykle najlepszy wybór na pierwszy kontakt z kawą. Brak olejków na zewnątrz ziarna

  • PALENIE

    CIEMNE

    Kolor ziaren kawy przypomina kolor ciemnej czekolady. Zwykle dominuje smak kakao, goryczka i orzechy. Minimalna kwasowość. W niewielkim stopniu wyczuwalne są unikatowe smaki kawy nadawane przez miejsce pochodzenia ziarna. Najmniej kofeiny z wszystkich paleń. Ziarna mogą być pokryte naturalnymi olejkami - połyskliwe. 

Promocje
Kawa Panama Boquete SHG Lerida Estate
Kawa Panama Boquete SHG Lerida Estate
33,99 zł 25,49 zł
szt.
Kenya AA Kiambu Kamundu Speciality
Kenya AA Kiambu Kamundu Speciality
49,99 zł 42,49 zł
szt.
Kawa Colombia Supremo
Kawa Colombia Supremo
20,99 zł 15,74 zł
szt.
Kawa El Salvador Red Bourbon, El Borbollon Speciality
Kawa El Salvador Red Bourbon, El Borbollon Speciality
33,99 zł 28,89 zł
szt.
 
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl