wybór rodzaju palenia kawy kawy wypalane w dniu wysyłkiprzyspieszamy

733634761 (pn-czw; 9-16)

 sklep kawa zamówieniekontakt

kawa świeżo palona GRATIS od 99 zł  dostawa gratis wypalamy w dniu wysyłki

PROMOCJA Brazylia Arabica 100% - 24,99 złotych Przy zakupach od 120 zł.

Kawa Świeżo Palona Colombia Santa Rosa de Cabal Speciality

Kawa-świeżo-palona-Colombia-Santa-Rosa-Cabal-kawa-speciality.png
  • nowość
Dostępność: dużo
Przewidywany termin wysyłki: do 48 godzin
Dostawa: Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności sprawdź formy dostawy
Cena: 29,99 zł 29.99
ilość szt.
Zyskujesz 29 pkt [?]
dodaj do przechowalni
* - Pole wymagane

O kawie

Kolumbia Santa Rosa de Cabal - kawa świeżo palona, sklep z kawą palarni kawy SwiezoWypalana.pl


kawa Brazylia Arabica
łagodna kawa Ameryka Płd.
sklep kawa Kolumbia
manufaktura kawy Risaralda
bogactwo kaw Finca La Rivera
bogactwo kaw Honey
kawa świeżo palona Castillo i Caturra
świeżo palona 2020/2021
sklep kawa słodkie truskawki, czekolada, toffi
kawa premium 1 750 m n.p.m.
najlepsza kawa kawa świeżo palona
Brazylia Santos w zestawach w zestawie taniej
jakość kawy kawa speciliaty 85,25 pkt.

Poznajcie Państwo: kawa z Kolumbii - Risaralda, La Estrella

Przeglądając oferty setek różnych kaw dostępnych po zbiorach, wyszukujemy propozycji niebanalnych, pasujących do oferty sklepu z kawą SwiezoWypalana.pl; gwarantujących z jednej strony wysoką jakość z drugiej duże możliwości rozwoju smaku w trakcie wypalania kawy w Palarni Kawy Sochaccy. Dlaczego zainteresowaliśmy się właśnie kawą Colombia Santa Rosa de Cabal? Złożyło się na to kilka czynników. Pierwszym z elementów było pochodzenie kawy; znamienity kolumbijski region upraw – źródło najlepszej kolumbijskiej kawy, kolejnym metoda obróbki kawy, wyraźnie zyskująca z każdymi zbiorami na popularności. Kawa Colombia Santa Rosa de Cabal prawie natychmiast uruchomiła naszą kawową wyobraźnię swoimi możliwościami, później w trakcie pierwszych paleń kawy było tylko lepiej. Ale po kolei.

Tym razem chcielibyśmy Państwa zaprosić do samego serca kawy w Kolumbii, Trójkąta Kawowego (Eje Cafetero). To region leżący na styku czterech kolumbijskich stanów Caldas, Quindío, Risaralda i Tolima, u podnóża Parku Narodowego Los Nevados. Trójkąt Kawy w Kolumbii odpowiada za większość upraw kawy speciality w Kolumbii. Wysoka jakość kawy z tego obszaru to wynik z jednej strony doskonałej kombinacji warunków geograficznych, tworzących unikatowy mikroklimat, z drugiej strony ciężkiej pracy miejscowych rolników. Warto też wspomnieć, że kawa jest w regionie uprawiana metodami rzemieślniczymi co w dużej mierze klasyfikuje uprawy, jako uprawy organiczne, a owoce kawowca zbierane są ręcznie z krzaków. Ręczne zbieranie kawy z krzaków pozwala wybierać jagody kawy, które są najbardziej dojrzałe. 18 miast położonych w Trójkącie Kawy zostało wpisanych na Listę Światowego Dziedzictwa UNESCO w 2011 roku jako "Krajobraz Kulturowy Kawy". W Trójkącie Kawy możemy spotkać cały szereg plantacji stosujących tradycyjne metody upraw, jak też miasteczka w których odbywają się festiwale kawy, z konkursami; gdzie rolnicy rywalizują pomiędzy sobą jakością swojej kawy, w ten sposób stale podnosząc jakość swoich plonów. Za stolicę regionu uważane jest miasteczko Pereira, leżące w departamencie Risaralda.

Plantacja, z której pochodzi kawa Colombia Santa Rosa de Cabal położona jest w gminie Santa Rosa de Cabal departamentu Risaralda. Plantacja nazywa się Finca La Rivera i leży w wiosce La Estrella. Na plantacji uprawiana jest kawa arabica odmiany Castillo i Caturra. Uprawy są na wysokości 1 750 metrów n.p.m. Uprawą kawy na plantacji zajmują się Julio César Madrid i Andrés Quiceno, jest to już trzecie pokolenie tej rodziny zajmującej się uprawą kawy na plantacji.

Kawa po zbiorach został poddana obróbce metodą honey, czyli po polsku miodowania. Przy tej metodzie obróbki, pochodzącej z Kostaryki, ręcznie zbiera się tylko najdojrzalsze z jagód kawowca i praktycznie zraz po zbiorach usuwana jest wierzchnią część skórki z jagody kawy. Następnie pozostawia się miękki, słodki miąższ na ziarnie kawy, a kawę tak przygotowaną suszy się na słońcu. Nazwa metody powstał z żółtawego koloru ziaren kawy i ich lepkości po zdjęciu skórki. W trakcie suszenia na słońcu słodki miąższ przenika do ziarna kawowca, dzięki temu kawa jest naturalnie wzbogacana o dużą dawkę słodyczy przypominającej w smaku cukier trzcinowy.

W kawie Colombia Santa Rosa de Cabal wypalonej na średnio wyczuwalne są nuty słodyczy truskawki, czekolady, toffi i tropikalnych owoców. Przy paleniu jasnym na pierwszy plan wychodzi cytrusowa słodycz. Kawa doskonale sprawdza się zarówno w paleniu średnim w ekspresach czy kawiarkach jak też w paleniu jasnym przy metodach alternatywnych.

 

Opis kawy

Kawa palona Do 24 h przed wysyłką
Gatunek kawy 100% arabica
Kategoria kawy kawa speciality
Pochodzenie single estate
Poziom kofeiny średni
Kwasowość niska
Punktacja kawy 86-90
Wiodąca nuta smakowa truskawki
Metoda obróbki honey
Wiodąca odmiana Castillo
Położenie plantacji od 1 500 do 2 000 m n.p.m.
Kontynent Ameryka Środkowa
Kraj Kolumbia
Abonament na kawę Nie
Ile razy wysłać kawę? dowolny
Dostawa ostatnia dostawa

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:

Podobne kawy

Opinie o kawie (1)

16 września 2021

Fenomenalna kawa, z posmakiem słodkich owoców, łagodna, świeża, aromat jest fantastyczny. Przygotowywałem w ekspresie automatycznym, więc wciąż nie ma tej gęstości i mocy, której poszukuję. Musiałbym zmienić ekspres. Na chwilę obecną w każdym razie moja ulubiona kawa.

Oceń:
Submit
 
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl