Kawa Costa Rica Tarrazú, Finca El Rosario

Dostępność: kończy się
Przewidywany termin wysyłki do: 3 dni roboczych
Cena: 41,79 zł 41.79
Cena za 1 kilogram od: 162,98 zł
ilość szt.
dodaj do przechowalni
* - Pole wymagane

O kawie

 KUP SWOJĄ KAWĘ W JESZCZE LEPSZEJ CENIE!

TWÓJ ZESTAW KAW ŚWIATA 6 x 250 G.

Kawa z Kostaryki, Tarrazú, Finca El Rosario honey-processed Arabica

Opis kawy

Kawa którą Państwu mamy przyjemność zaoferować jest kawą niezwykłą pod wieloma względami, jednym z nich jest pochodzenie z najznamienitszego mikro regionu Tarrazúl; León Cortes. Kawa jest również wyjątkowa z powodu sposobu przetwarzania zebranych wiśni kawy. Wiśnie kawy są przetwarzane metoda miodową. Metoda miodowa nie polega wbrew swojej nazwie na używaniu miodu w trakcie usuwaniu skórki z ziarna czy też nie skutkuje pojawieniem się miodowych nut w smaku kawy. Skąd w takim razie miód w nazwie? Cała historia wzięła się od japońskiego kupca kawy w Kostaryce. Wspomniany kupiec dostał zlecenie zakupu kawy w Kostaryce od dwóch dużych palarni kawy z Włoch (Illy) i Japonii ( Guataro ).Obie firmy starały się znaleźć kawę która nada więcej charakteru blendom, w skład których wchodziły głównie kawy z Brazylii. Poszukiwali kawy która poprawi body i wzmocni smak ale jednocześnie będzie mniej kwaskowa od tradycyjnych kaw z Kostaryki obrabianych metodą fully washed. W ten sposób narodziła się metoda miodowa. Nazwa został wzięta z koloru i konsystencji usuniętych  skórek i melasy. Ziarno zielonej kawy uzyskiwał lekko miodowy kolor. Całą historię procesu poznaliśmy  dzięki  Grace Menowi z Deli Café w Kostaryce.

Plantacja Finca El Rosario w Kostaryce została założona przez „Dziadka” czyli p. Moisesa Mezę blisko 60 lat temu. Jest to jedna z mniejszych plantacji, jej powierzchnia uprawy to 8 hektarów, wytwarza rocznie zaledwie  około 200 worków zielonej kawy, każdy o wadze 69 kg. Wybudowanie wspólnie z synami Javier i Gabrielem własnej stacji przetwarzania zebranych wiśni kawy, było jednym z najważniejszych kroków, żeby mieć możliwość rozwoju i doskonalenia metod przetwarzania kawy. Dzięki własnej infrastrukturze plantatorzy w pełni kontrolują proces produkcyjny kawy. Stałe doskonalenie metod i najlepsze w Tarrazú warunki  do uprawy nie długo kazały czekać na rezultaty. To właśnie kawa z plantacji Finca El Rosario rozsławiła kostarykańską kawę na cały świat. W trakcie uprawy kawy na plantacji nie są wykorzystywane herbicydy. Cały proces jest w 100% ekologiczny. Krzaki kawy rosną w cieniu drzew, co pozwala koegzystować plantacji z całością fauny i flory, bez negatywnego wpływu na środowisko.

Kawa cechuje się nutami słodyczy o  zrównoważonym pełnym smaku. Wyczuwalne nuty  słodka cytryna, karmel i morela. Kawę do parzenia metodami alternatywnymi, proponujemy zamawiać jako wypaloną na jasno.  Dla wielbicieli klasycznego espresso na średnio lub ciemno.

 

 

W skrócie o kawie 

  • Kontynent: Ameryka Środkowa
  • Kraj: Kostaryka
  • Region: Tarrazú, León Cortes
  • Plantacja: Finca El Rosario
  • Położenie plantacji: 1600 m n.p.m.
  • Odmiana botaniczna: Caturra, Red i Yellow Catuai.
  • Obróbka ziarna: Honey
  • Nuty smakowe: karmel, cytryna, morele
  • Rok zbiorów: 2017
  • Kwasowość: średnia
   

 

 

Podobne kawy

Opinie o kawie (0)

  • PALENIE

    JASNE

    Zachowuje dużo unikatowych smaków kawy, wynikających z miejsca pochodzenia. Kawa ma więcej kwasowości, nut cytrusowych, najwięcej kofeiny. Poziom wypalenia kawy najczęściej wybierany przy parzeniu metodami alternatywnymi. Zwykle jasny cynamonowy kolor. Brak olejków na zewnątrz ziarna kawy.

  • PALENIE

    ŚREDNIE

    Zachowuje część smaków miejsca pochodzenia kawy. Palenie średnie wyrównuje kwasowość kawy i body ( ciężkość smaku). Średnia zawartość kofeiny. Palenie najczęściej wybierane do parzenia kawy w ekspresach. Zwykle najlepszy wybór na pierwszy kontakt z kawą. Brak olejków na zewnątrz ziarna

  • PALENIE

    CIEMNE

    Kolor ziaren kawy przypomina kolor ciemnej czekolady. Zwykle dominuje smak kakao, goryczka i orzechy. Minimalna kwasowość. W niewielkim stopniu wyczuwalne są unikatowe smaki kawy nadawane przez miejsce pochodzenia ziarna. Najmniej kofeiny z wszystkich paleń. Ziarna mogą być pokryte naturalnymi olejkami - połyskliwe. 

 
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl