Kawa Costa Rica Tarrazú, Finca El Rosario, Arabica

Dostępność: dużo
Przewidywany termin wysyłki do: 3 dni roboczych
Cena: 41,79 zł 41.79
Cena za 1 kilogram od: 162,98 zł
ilość szt.
dodaj do przechowalni
* - Pole wymagane
Pin It

O kawie

 KUP SWOJĄ KAWĘ W JESZCZE LEPSZEJ CENIE!

TWÓJ ZESTAW KAW ŚWIATA 6 x 250 G.

Kawa z Kostaryki, Tarrazú, Finca El Rosario honey-processed Arabica

Opis kawy

Kawa którą Państwu mamy przyjemność zaoferować jest kawą niezwykłą pod wieloma względami, jednym z nich jest pochodzenie z najznamienitszego mikro regionu Tarrazúl; León Cortes. Kawa jest również wyjątkowa z powodu sposobu przetwarzania zebranych wiśni kawy. Wiśnie kawy są przetwarzane metoda miodową. Metoda miodowa nie polega wbrew swojej nazwie na używaniu miodu w trakcie usuwaniu skórki z ziarna czy też nie skutkuje pojawieniem się miodowych nut w smaku kawy. Skąd w takim razie miód w nazwie? Cała historia wzięła się od japońskiego kupca kawy w Kostaryce. Wspomniany kupiec dostał zlecenie zakupu kawy w Kostaryce od dwóch dużych palarni kawy z Włoch (Illy) i Japonii ( Guataro ).Obie firmy starały się znaleźć kawę która nada więcej charakteru blendom, w skład których wchodziły głównie kawy z Brazylii. Poszukiwali kawy która poprawi body i wzmocni smak ale jednocześnie będzie mniej kwaskowa od tradycyjnych kaw z Kostaryki obrabianych metodą fully washed. W ten sposób narodziła się metoda miodowa. Nazwa został wzięta z koloru i konsystencji usuniętych  skórek i melasy. Ziarno zielonej kawy uzyskiwał lekko miodowy kolor. Całą historię procesu poznaliśmy  dzięki  Grace Menowi z Deli Café w Kostaryce.

Plantacja Finca El Rosario w Kostaryce została założona przez „Dziadka” czyli p. Moisesa Mezę blisko 60 lat temu. Jest to jedna z mniejszych plantacji, jej powierzchnia uprawy to 8 hektarów, wytwarza rocznie zaledwie  około 200 worków zielonej kawy, każdy o wadze 69 kg. Wybudowanie wspólnie z synami Javier i Gabrielem własnej stacji przetwarzania zebranych wiśni kawy, było jednym z najważniejszych kroków, żeby mieć możliwość rozwoju i doskonalenia metod przetwarzania kawy. Dzięki własnej infrastrukturze plantatorzy w pełni kontrolują proces produkcyjny kawy. Stałe doskonalenie metod i najlepsze w Tarrazú warunki  do uprawy nie długo kazały czekać na rezultaty. To właśnie kawa z plantacji Finca El Rosario rozsławiła kostarykańską kawę na cały świat. W trakcie uprawy kawy na plantacji nie są wykorzystywane herbicydy. Cały proces jest w 100% ekologiczny. Krzaki kawy rosną w cieniu drzew, co pozwala koegzystować plantacji z całością fauny i flory, bez negatywnego wpływu na środowisko.

Kawa cechuje się nutami słodyczy o  zrównoważonym pełnym smaku. Wyczuwalne nuty  słodka cytryna, karmel i morela. Kawę do parzenia metodami alternatywnymi, proponujemy zamawiać jako wypaloną na jasno.  Dla wielbicieli klasycznego espresso na średnio lub ciemno.

 

 

W skrócie o kawie 

  • Kontynent: Ameryka Środkowa
  • Kraj: Kostaryka
  • Region: Tarrazú, León Cortes
  • Plantacja: Finca El Rosario
  • Położenie plantacji: 1600 m n.p.m.
  • Odmiana botaniczna: Caturra, Red i Yellow Catuai.
  • Obróbka ziarna: Honey
  • Nuty smakowe: karmel, cytryna, morele
  • Rok zbiorów: 2017
  • Kwasowość: średnia
   

 

 

Opinie o kawie (0)

  • PALENIE

    JASNE

    Zachowuje dużo unikatowych smaków kawy, wynikających z miejsca pochodzenia. Kawa ma więcej kwasowości, nut cytrusowych, najwięcej kofeiny. Poziom wypalenia kawy najczęściej wybierany przy parzeniu metodami alternatywnymi. Zwykle jasny cynamonowy kolor. Brak olejków na zewnątrz ziarna kawy.

  • PALENIE

    ŚREDNIE

    Zachowuje część smaków miejsca pochodzenia kawy. Palenie średnie wyrównuje kwasowość kawy i body ( ciężkość smaku). Średnia zawartość kofeiny. Palenie najczęściej wybierane do parzenia kawy w ekspresach. Zwykle najlepszy wybór na pierwszy kontakt z kawą. Brak olejków na zewnątrz ziarna

  • PALENIE

    CIEMNE

    Kolor ziaren kawy przypomina kolor ciemnej czekolady. Zwykle dominuje smak kakao, goryczka i orzechy. Minimalna kwasowość. W niewielkim stopniu wyczuwalne są unikatowe smaki kawy nadawane przez miejsce pochodzenia ziarna. Najmniej kofeiny z wszystkich paleń. Ziarna mogą być pokryte naturalnymi olejkami - połyskliwe. 

Promocje
Kawa Brazil Red Diamond, Cerrado Mineiro, Arabica
Kawa Brazil Red Diamond, Cerrado Mineiro, Arabica
29,99 zł 23,99 zł
szt.
Kawa Brazil Fazenda Paredão
Kawa Brazil Fazenda Paredão
37,89 zł 30,31 zł
szt.
Kawa Brazil Fazenda Mato do Salgado
Kawa Brazil Fazenda Mato do Salgado
34,78 zł 27,82 zł
szt.
Kawa Brazil Rainha Miaki Yellow Bourbon
Kawa Brazil Rainha Miaki Yellow Bourbon
21,99 zł 20,99 zł
szt.
Kawa Peru SHB Chanchamayo Organic Arabica
Kawa Peru SHB Chanchamayo Organic Arabica
20,99 zł 15,74 zł
szt.
Dom Kawy Café de la mañana
Dom Kawy Café de la mañana
27,29 zł 20,47 zł
szt.
 
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl