Mexico Fraylescana SHG EP, Speciality

kawa-meksyk-fraylescana.png
  • nowość
Dostępność: dużo
Przewidywany termin wysyłki do: 3 dni roboczych
Cena: 34,99 zł 34.99
ilość szt.
dodaj do przechowalni
* - Pole wymagane

O kawie

Kawa Meksyk Fraylescana SHG EP  Chiapas, Speciality

Opis Kawy

Uprawy kawy w Chiapas pojawiły się w pierwszej połowie XIX wieku, sadzonki przywędrowały z pobliskiej Gwatemali. To co zadecydowało o smaku kawy z meksykańskiego stanu Chiapas to doskonałe warunki klimatyczne; występujące jednocześnie; wysokie góry, ciepły klimat i obfite deszcze. Kolejnym elementem który kształtuje profil smakowy kawy to gleba,  w Chiapas mamy bogatą wulkaniczną glebę zawierającą wiele minerałów. Mieszkańcami stanu Chiapas są głownie potomkowie starożytnych Majów. Meksykańska kawa ze stanu Chiapas słynie ze swojego intensywnego aromatu i nut smakowych pełnych owoców. Z jednej strony jest to kawa wysokogórska (SHG) z drugiej jednak strony ma wyjątkowo łagodny bukiet.

Kawa która mamy Państwu przyjemność zaoferować pochodzi z kilku gospodarstw regionu Freylescana, będącego swoistym spichlerzem stanu Chiapas i całego Meksyku. Plantacje z których pochodzi kawa położone są na wysokości około 1 700 m n.p.m. Ziarna pochodzą z odmian kawowca Bourbon, Caturra, Typica i Catuaí. Zbiory kawy odbywają się od grudnia do marca. Kawę przetwarzano stosując metodę „washed”. Kawa charakteryzuje się średnią rześką kwasowością o cytrusowym tle.

Kawa charakteryzuje się pełnym czekoladowym aromatem. W smaku na pierwszy plan wybija się mleczna łagodna czekolada, słodkie kwiaty i migdały.

 

W skrócie o kawie 

  • Kawa Speciality
  • Arabica: 100%
  • Kontynent: Ameryka Środkowa
  • Kraj: Meksyk
  • Region: Chiapas
  • Plantacja: spółdzielnie Freylascana
  • Położenie plantacji: 1 700 m n.p.m.+
  • Odmiana botaniczna: Bourbon, Caturra, Typica i Catuaí
  • Obróbka ziarna: washed
  • Nuty smakowe; mleczna czekolada, słodkie kwiaty, migdały
  • Zbiory: grudzień - marzec
  • Rok zbiorów: 2017/2018
  • SCA :82 pkt ( skala 1-100 pkt.)
 

Kawa po meksykańsku

Nie ma nic lepszego niż ciepły koktajl na bazie meksykańskiej kawy z dodatkiem Kalhua ( słodki likier kawowy produkowany w Meksyku, około 20% alkoholu. Pił go Jeff Bridgess w filmie „Big Lebowski”).

Składniki:

  • 30 ml Tequili
  • 30 ml Kahlua
  • 1 kubek mocnej kawy
  • 2 gałki lodów waniliowych

Wstaw lody do kuchenki mikrofalowej  na 30 sekund. Zmieszaj wyciągnięte lody z napoje i już masz gotowa kawę po meksykańsku. Świetna na zimne popołudnie i spotkanie z przyjaciółmi.

Dlaczego warto pić świeżo palone kawy?

Lista powodów jest długa. Zwykle wszystko co świeże jest lepsze od czegoś co już długi czas jest przechowywane. Jednak w wypadku kawy jest to szczególnie ważne. Olejki zawarte w  ziarenku kawy, są substancją ulotną. Proces wypalania kawy powoduje, że olejki wydostają się z głębi ziarna na jego wierzchnie części. W kawie właśnie olejki są nośnikiem smaku. Jeżeli olejki utlenią się, ziarno jest  bez smaku, ewentualnie jego smak jest mało intensywny. Im więcej olejków tym bardziej intensywny smak kawy. Dlatego tak ważna jest świeżość kawy. Pierwsze istotne różnice w smaku kawy pojawiają się już wciągu 14 dni od daty jej wypalenia. Nasz sklep z kawą, gwarantuje Państwu wysyłkę zamówionej kawy najpóźniej w ciągu 24 godzin od wypalenia. Możemy to Państwu zagwarantować, ponieważ sami wypalamy nasze kawy.

Podobne kawy

Opinie o kawie (0)

 

dzień kobiet

Opinie konsumenckie Google

  • PALENIE

    JASNE

    Zachowuje dużo unikatowych smaków kawy, wynikających z miejsca pochodzenia. Kawa ma więcej kwasowości, nut cytrusowych, najwięcej kofeiny. Poziom wypalenia kawy najczęściej wybierany przy parzeniu metodami alternatywnymi. Zwykle jasny cynamonowy kolor. Brak olejków na zewnątrz ziarna kawy.

  • [ POLECAMY ]

    PALENIE ŚREDNIE

    Zachowuje część smaków miejsca pochodzenia kawy. Palenie średnie wyrównuje kwasowość kawy i body ( ciężkość smaku). Średnia zawartość kofeiny. Palenie najczęściej wybierane do parzenia kawy w ekspresach. Zwykle najlepszy wybór na pierwszy kontakt z kawą. Brak olejków na zewnątrz ziarna

  • PALENIE

    CIEMNE

    Kolor ziaren kawy przypomina kolor ciemnej czekolady. Zwykle dominuje smak kakao, goryczka i orzechy. Minimalna kwasowość. W niewielkim stopniu wyczuwalne są unikatowe smaki kawy nadawane przez miejsce pochodzenia ziarna. Najmniej kofeiny z wszystkich paleń. Ziarna mogą być pokryte naturalnymi olejkami - połyskliwe. 

Wybierz Twój zestaw Kawy

 
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl