Kawa Świeżo Palona Panama Bouquete Finca El Salto
O kawie
Panama Boquete - kawa świeżo palona, sklep z kawą palarni kawy SwiezoWypalana.pl
Poznajcie Państwo: kawa Panama Boquete, z plantacji Finca El Salto
El Salto to obszar upraw kawy w regionie Boquete, który dość często bywa określany jako mikro region o najlepszych warunkach zarówno klimatycznych i glebowych do upraw kawy. To właśnie taka opinia skusiła nas w Palarni Kawy Sochaccy do spróbowania kawy z tego obszaru Panamy. Udało nam się ściągnąć próbki tej kawy i mówiąc wprost kawa zachwyciła wszystkich biorących udział w cuppingu. Brzmi jak początek ciekawej opowieści o świetnej kawie z renomowanego regionu; gdyby nie jeden fakt; było to w 2016 roku. Kiedy zdecydowaliśmy się sprowadzić ją do Polski okazało się, że wszystko co było przeznaczone do Europy rozeszło się zanim statek wyruszył z Panamy. Teraz kiedy znowu pojawił się możliwość już nie ściągaliśmy próbek, wzięliśmy kawę w ciemno i… no cóż dobrze, że nam się nie udało wtedy; teraz ta kawa jest jeszcze lepsza i co najważniejsze nie musimy już tego sobie wyobrażać tylko zwyczajnie to wiemy. Zapraszamy na podróż do Panamy maleńkiego i odległego kraju, giganta kawy Speciality.
Historię kawy Panama Finca El Salto rozpoczęła rodzina Suárez w 1900 roku, a konkretnie pan Abdeliata Suadi, imigrant z Betlejem, który po przybyciu do Panamy, przyjął lokalne nazwisko Domingo Suárez i założył rodzinę. Dzieło zapoczątkowane przez Domingo kontynuowały jego dzieci sadząc w El Salto blisko 70 tysięcy drzewek kawy. Pod koniec lat 40-tych XX wieku uprawę kawy przejęły dzieci Vidala Suareza i Eiry Gutierrez de Suarez, ciężką pracą rozwijając uprawy i zwiększając obszar farmy. Teraz kiedy plantacja El Salto jest zarządzana przez kolejne pokolenie rodziny Suárez; Carlos i Laura Suarez i w skład plantacji wchodzą 3 gospodarstwa czyniąc El Salto jednym z największych producentów kawy w regionie Boquete.
Kawa pochodzi z pól położonych na wysokości od 1 500 do 1 780 m n.p.m. na których uprawiane są odmiany kawy arabica Typica, Yellow Catuai. Kawa po zbiorach poddawana jest obróbce poprzez mycie a następnie suszona na słońcu.
W kawie na pierwszy plan w smaku wysuwa się nuta miodu i orzechów. Kawa Panama Finca El Salto ma gładkie, kremowe body świetnie, sprawdza się zarówno w jako espresso z ekspresu ciśnieniowego jak też klasycznie z kawiarki. To wysokogórska arabica z upraw z jednego z najlepszych regionów świata, świetnie pokazuje bogactwo kaw Panamy.
Opis kawy
Kawa palona | Do 24 h przed wysyłką |
Gatunek kawy | 100% arabica |
Kategoria kawy | dowolna |
Pochodzenie | single estate |
Poziom kofeiny | niski |
Kwasowość | średnia |
Punktacja kawy | brak ocen |
Wiodąca nuta smakowa | miód |
Metoda obróbki | washed |
Wiodąca odmiana | Typica |
Położenie plantacji | od 1 500 do 2 000 m n.p.m. |
Kontynent | Ameryka Środkowa |
Kraj | Panama |
Abonament na kawę | Nie |
Koszty dostawy
Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności
Opinie o kawie (1)

Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie prowadzimy moderacji opini. Opinie pochodza tylko od zalogowanych i zarejestrowanych klientów, którzy zakupili opiniowany produkt.
Jarek Z
Kawa bardzo dobrej jakości. W smaku orzechy czekolada. Zamówiłem ciemno wypaloną do espresso w stylu Sycylijski. Bardzo dobrze wypalona napewno wrócę po więcej.