Kawa Świeżo Palona Peru Cenfrocafe Cajamarca
O kawie
Kawa Peru Cenfrocafe kawa świeżo palona, sklep z kawą palarni kawy SwiezoWypalana.pl
Poznajcie Państwo: kawa z Peru, region Cajamarca SHB
Podobnie jak większość kaw z Peru kawa Peru Cenfrocafe jest certyfikowaną kawą organiczną, podlegająca zasadom Fairtrade. Nazwa Cenfrocafe to skrót od Central Fronteriza del Norte de Cafetaleros. W palarni kawy Sochaccy, zauważyliśmy, że kawy z Peru zwykle pochodzą z upraw organicznych jednak rolnicy nie zawsze są w stanie opłacić drogie certyfikaty międzynarodowych organizacji, w tym konkretnym przypadku dzięki stworzeniu spółdzielni producenckiej udało się to osiągnąć.
Cenfrocafe to spółdzielnia założona przez 220 rolników z regionu Cajamarca w 1999 roku, obecnie liczy sobie już ponad 2000 spółdzielców. Członek-założyciel, były prezes zarządu Cenfrocafe Anselmo Huaman Moreto, wyjaśnia: "Ogromna różnica w naszym życiu polega na tym, że teraz nasze dzieci mogą faktycznie chodzić do szkoły, nasza kawa jest rozpoznawana na rynku ze względu na jakość, jaką produkujemy, otrzymujemy uczciwą cenę za nasze wysiłki, a nasi członkowie mogą być znowu dumni z tego, że są rolnikami". Cenfrocafe to nie tylko punkt skupu kawy, to przede wszystkim społeczność skupiająca się na rozwoju jakości upraw kawy, poszerzaniu wiedzy, ale także na szeroko rozumianym wsparciu swoich członków poprzez różnorodne szkolenia i kredyty w okresie zbiorów. Cenfrocafe odpowiada również za marketing i eksport kawy z regionu Cajamarca w świat. Uprawy Cenfrocafe, znajdują się w relatywnie młodym regionie kawowym, w którym kawę uprawia się zaledwie od 30 lat a średnia wielkość plantacji waha się od 4 do 10 hektarów. Na plantacjach Cenfrocafe, rosną odmiany kawy arabica Bourbon, Typica, Caturra. Uprawy położone są na wysokościach od 1 000 do 1 900 metrów n.p.m. i zlokalizowane w okolicach miast San Ignacio, Jaen w regionie Cajamarca. Jagody kawy po zebraniu z krzaka poddane zostały obróbce metodą „washed”, a następnie były w specjalnych tunelach chroniących świeżą kawę przed zmienna pogodą. Proces suszenia umytych kaw to jeden z podstawowych zabiegów nadających kawie zielonej kawie trwałości.
W kawie, którą mamy Państwu przyjemność zaoferować, wyczuwalne są nuty wanilii, mlecznej czekolady, czerwonych winogron, leśnych jagód.
Sposób przygotowania kawy:
Kawa ziarnista z Peru może być używana do w ekspresów ciśnieniowych, przelewowych. Żeby użyć do ekspresu na kapsułki, należy mieli a nasępnie przesypać odpowiednia ilość do kapsułki i zakleić. Przed przygotowaniem kawę mielimy.
- Mocna kawa; to 8 małych łyżeczek (ok.9 g.) mielonej kawy na kubek 180 ml.
- Zwykła kawa: to 6 małych łyżeczek (ok. 7g.) mielonej kawy na kubek 180 ml.
Zalewamy gorącą wodą. Kawę parzymy 4 minuty. Kawę ziarnistą najlepiej mielić tuż przed parzeniem. Kawę (ziarnistą,mieloną) należy przechowywać w szczelnym pojemniku. Kawa świeżo palona to kawa od 1 dnia do 14 dni od daty palenia. Należy zawsze sprawdzać datę palenia kawy ( widoczna na opakowaniu).
Opis kawy
Kawa palona | Do 24 h przed wysyłką |
Gatunek kawy | 100% arabica |
Kategoria kawy | dowolna |
Pochodzenie | single origins |
Poziom kofeiny | niski |
Kwasowość | niska |
Punktacja kawy | brak ocen |
Wiodąca nuta smakowa | wanilia |
Metoda obróbki | washed |
Wiodąca odmiana | Bourbon |
Położenie plantacji | od 1 500 do 2 000 m n.p.m. |
Kontynent | Ameryka Południowa |
Kraj | Peru |
Abonament na kawę | Nie |
Dostawa | ostatnia dostawa |
Koszty dostawy
Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności
Opinie o kawie (1)

Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie prowadzimy moderacji opini. Opinie pochodza tylko od zalogowanych i zarejestrowanych klientów, którzy zakupili opiniowany produkt.
Dariusz Mrówka
Fajna, średnio lekka kawa, z żywym akcentem. Jasno palona, parzona w dripie. W ogóle kawy z Peru są zastanawiające.