Kategorie blog
Archiwum
nie pon wto śro czw pią sob
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
Nowości
Kawy Świata. 12 przesyłek-Abonament
Kawy Świata. 12 przesyłek-Abonament
361,68 zł
szt.
Kawa Honduras Marcala SHG EP Arabica
Kawa Honduras Marcala SHG EP Arabica
21,99 zł
szt.
Kawa Guatemala Chajulense SHB EP
Kawa Guatemala Chajulense SHB EP
23,49 zł
szt.
Kawa Brazil Fazenda Mato do Salgado
Kawa Brazil Fazenda Mato do Salgado
34,78 zł 27,82 zł
szt.
Kawa Ethiopia Sidamo Arabica
Kawa Ethiopia Sidamo Arabica
21,49 zł
szt.
Twój Zestaw Kawy Świata 6x250g.
Twój Zestaw Kawy Świata 6x250g.
1,01 zł
szt.
Twój Zestaw Kawy Świata 5x1000g.
Twój Zestaw Kawy Świata 5x1000g.
1,01 zł
szt.
Kawy Świata. 3 wysyłki-Abonament
Kawy Świata. 3 wysyłki-Abonament
90,42 zł
szt.
Jak mielić kawę, żeby była perfekcyjna? 0
Jak mielić kawę, żeby była perfekcyjna?

Mielenie kawy to proces przekształcania ziaren kawy w proszek, istotą jest jakich rozmiarów powinny być cząstki tego proszku, żeby kawa smakowała. Ważne jest, żeby wszystkie cząstki kawy po mieleniu były możliwie identycznego rozmiaru. Kawa może być zasadniczo mielona na wiele stopni grubości, przyjmuje się opisowo, że mielenie jest drobne, średnie lub grube. Stopień mielenia ziarna ma zasadniczy wpływ na szybkość przepływania wody przez mieloną kawę co ma wpływ na szybkość ekstrakcji i w konsekwencji wpływa istotnie na smak kawy.

Mielenie kawy na grubość odpowiednią do stosowanej metody przygotowania napoju, pomaga         w sposób znaczący poprawić smak napoju. To jeden z tych elementów, który powoduje, że kawa przygotowana przez profesjonalistę smakuje lepiej. Barista zawsze dostosuje ustawienie młynka do stosowanej metody przygotowania kawy. Dobra kawa to suma wielu czynników. Kawa ma wielu zabójców smaku; podobnie jak  jabłka, ciastka czy chleb. Wszystkie te skarbnice naturalnych smaków wchodzą w interakcję z tlenem-poddają się procesowi utleniania. Kawa która była dawno temu palona ( tak dawno, że producent wiedząc o tym nie pisze daty wypalenia tylko datę przydatności), smakuje gorzej. Niesamowite, dzikie smaki - jagody, cynamonu, cukru brązowego czy jabłek - to tylko niewielka próbka nut smakowych kawy, która była palona na zamówienie i mielona do 15 minut przed przygotowaniem. Upływ czasu dla kawy mielonej jest znacznie szybszy niż dla kawy ziarnistej. Tlen szybciej odbiera aromat i smak małym cząstkom jedzenia niż dużym. Ziarna w całości są grube     i mają mniejszą powierzchnię kontaktu z tlenem niż ziarna mielone.

Dobrze mielona kawa to podstawa, baza, która umożliwia nam kontrolowanie procesu ekstrakcji         i zwiększa szansę na powtarzalność każdej kolejnej filiżanki kawy.  

Tak więc kawę mielimy zawsze na grubość odpowiednią do stosowanej metody przygotowania kawy, i zawsze tuż przed podaniem.

Po co właściwie mielimy kawę?

Kawę mielimy, żeby zwiększyć powierzchnię kontaktu pomiędzy wodą a ziarnem kawy. Smak naszego napoju, zależy od tego ile smaku ziarna uda się przenieść z kawy do wody w chwili kontaktu.

Należy unikać kupowania w sklepach z kawą, kawy mielonej – zawsze kupujmy kawę ziarnistą. Dlaczego to takie ważne? Bo ziarno kawy w trakcie mielenia uwalnia do atmosfery dużą część swojego aromatu i olejków, nawet natychmiastowe zamknięcie w torebce, nie uratuje wszystkich skarbów ziarna. Skoro wydajemy już nasze ciężko zarobione pieniądze na dobrą kawę to dobrze jest zadbać o ten istotny szczegół. W marketach, gdzie sprzedawana jest kawa przemysłowa, często kawa ziarnista jest droższa od swojego odpowiednika mielonego – to taka zagadka z tezą, przecież mielenie to dodatkowy koszt, więc jak bardzo musza się różnić jakością oba ziarna?

Kilka podstawowych zasad mielenia na początek.

Młynek, zawsze powinien być czysty. Dlaczego to takie ważne? Nośnikiem smaku są olejki, które zwyczajnie z upływem czasu jełczeją-to jest wstanie zabić urok każdego nawet najlepszego ziarna        i zohydzić na zawsze. Dobrze jest stosować młynek żarnowy, tam ziarno ulega zmiażdżeniu, podczas kiedy w tanich młynkach stosowane są ostrza, które tną ziarno kawy. W efekcie mamy uboższy smak kawy.

Im krótszy czas od mielenia do ekstrakcji tym lepiej dla Twoich kubków smakowych!

Mielenie grube: French press, kawa na zimno (cold brew),

Mielenie średnio grube: Kawiarka, filtry z płaskim dnem, Clever Dripper

Mielenie średnie : Chemex, metody przelewowe, syfony

Mielenie średnio drobne: Filtry w kształcie stożka, duża część ekspresów automatycznych, Aeropress, espresso

Mielenie drobne: kawa po turecku (tygielek)

 

Artykuł na naszym blogu: 33% UTRATY AROMATU I SMAKU KAWY W PIERWSZE 14 DNI. WYKRES

Artykuł na naszym blogu: JAK PRZYGOTOWAĆ PRAWDZIWĄ KAWĘ NA ZIMNO - PRZEPIS

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl