Kawa Brazil Rio Verde Premiur Cru - Yellow Catuai

Dostępność: brak towaru
Cena: 69,99 zł 69.99
Cena za 1 kilogram od: 265,96 zł
ilość szt.
dodaj do przechowalni
* - Pole wymagane

O kawie

Kawa Brazylia Rio Verde Premiur Cru

Yellow Catuai Arabica

Opis kawy

Mamy niewątpliwą przyjemność przedstawić Państwu prawdziwy diament brazylijskich kaw speciality. Kawę z brazylijskiej plantacji Rio Verde - Premiur Cru.

Brazil Rio Verde Ipanema Coffees

Ipanema Coffees, firma zarządzająca plantacją z której pochodzi kawa to niekwestionowany lider wśród brazylijskich i światowych producentów kawy speciality.

Premiur Cru z plantacji Rio Verde to coś więcej niż tylko kawa speciality, to wynik wielu lat testów ze stosowaniem różnych matryc upraw. Testy przez okres 3 lat (2014-2016) realizowano na 90 różnych glebach, przez blisko 200 osób personelu. W trakcie eksperymentalnych upraw otrzymano blisko 150 ton kawy, wszystko po to żeby zaprezentować diament wśród brazylijskich kaw. Premiur Cru to kombinacja unikalnych odmian kawy, dbałości o środowisko i rzemieślniczej kultury dokładności. Wszystkie procesy znajdują się pod kontrolą z jednej strony doskonałych fachowców – najlepszych na świecie, jak też najwyższego poziomu technologii. W przypadku kawy Brazil Rio Verde Premiur Cru codzienne praktyki związane z uprawą kawowca bliższe są metodologii pracy naukowej niż pracy rolniczej. Celem stworzenia Premiur Cru jest wyniesienie smaku kawy speciality na zupełnie nowy nieosiągalny dotychczas poziom jakości. Kawa Premiur Cru to okazja do zetknięcia się z doskonałością na każdym etapie od sadzonki do filiżanki.

Rio Verde ( z jęz. portugalskiego „zielona rzeka”) to plantacja z ponad 130 letnią historią, założona w 1887 roku w samym sercu gór Mantiqueira de Minas, południu brazylijskiego stanu Sul de Minas Gerais. Plantacja zajmuje obszar 1 500 hektarów, leży na wysokości 1 300 metrów nad poziomem morza. W otoczeniu naturalnych lasów, wodospadów, górskich źródeł i szlaków turystycznych. Dzięki wyjątkowo bogatej florze, faunie i dużej ilości mniejszych i większych źródeł, gliniasta gleba zawiera wiele minerałów i jest pełna składników odżywczych. Wyjątkowo wysokie, jak na Brazylię, położenie plantacji i górskie otoczenie, tworzą własny mikroklimat. Kawa, którą Państwu oferujemy pochodzi z odmiany Yellow Catuai.

Yellow Catuai Ipanema Coffees

 

Jednak na samej plantacji uprawianych jest jeszcze cały szereg innych odmian co wspólnie tworzy zupełnie unikatowe smaki pełne niuansów i niespodzianek. Uprawa drzewek kawowych rozpoczyna się od sadzonki, która jest po nasadzeniu aklimatyzowana przez okres 6 miesięcy. Ostatecznie trafi do swojego miejsca na ziemi na przełomie listopada i grudnia. Jedna sadzonka kawy zapewnia najwyższej jakości owoce przez okres blisko 30 lat. Kiedy drzewka kawowe kwitną, całą plantację pokrywa morze kwiatów przypominających nasz jaśmin zarówno wyglądem jak i zapachem. Proszę sobie wyobrazić drzewka obsypane białymi kwiatami… drzewka a konkretne 13 milionów białych drzewek w jednym miejscu, bo tyle jest ich na plantacji.

Po tygodniu z pięknych kwiatów rodzą się zielone wiśnie kawy. Wisienki, kiedy osiągną dojrzałość, są zbierane i poddawane obróbce mającej na celu usunięcie wierzchniej części wiśni tak, żeby światło dzienne ujrzał ziarenko zielonej kawy. W wypadku naszej kawy, stosuje się technologię pulped naturals, tutaj w Brazylii nazywaną Cereja Descascada lub "obraną wiśnią". Metoda polega na usunięciu wierzchniej części skórki i pozostawieniu miąższu na ziarnie – metoda zapewnia dużo słodyczy w filiżance napoju przygotowanego z kawy przetwarzanej metodą pulped naturals. Ziarna po wysuszeniu podlegają szczegółowej kontroli jakości. Następnie kawa na 60 dni zamykana jest w specjalnych skrzyniach z drewna eukaliptusowego, żeby zhomogenizować wilgotność i wzmocnić łagodny profil kawy. Następnie zielone ziarno kawy pakowane jest specjalne worki w atmosferze ochronnej, tak, żeby utrzymać przez całą swoją drogę idealne walory smakowe. W takich workach ta niezwykła kawa trafiła do nas.

Brazil Rio Verde Premiur Cru to kwiecisty aromat, bogata słodycz z odrobiną wyrafinowanej kwasowości cytrusów, z karmelowo-orzechowym finiszem. Wyjątkowo gęsta crema

 

W skrócie o kawie 

  • Kontynent: Ameryka Południowa
  • Kraj: Brazylia
  • Region: Sul de Minas
  • Plantacja: Rio Verde
  • Położenie plantacji: 1 300 m n.p.m.
  • Odmiana botaniczna: Yellow Catuai
  • Obróbka ziarna: pulped naturals
  • Nuty smakowe: legendarna brazylijska łagodność i słodycz. Aromat kwiatowy. Nuty smakowe słodycz, cytrusy, karmel , orzechy
  • Rok zbiorów:2017/18
  • Kwasowość: niska, legendarna łagodność
 

Nagrody i wyróżnienia Ipanema Coffees

2002: Specjalna nagroda Gold Cup of Excellence (2002): Finalista w brazylijskim konkursie na jakość kawy.


2004: Międzynarodowa Nagroda Zrównoważonego Rozwoju: Nagroda przyznana przez Speciality Coffee Association of America (SCAA).


2007: Najlepsza Brazylijska Kawa (2007): w konkursie Cup of Quality, przyznawanym przez Rainforest Alliance Certified


2009: Nagroda "Outstanding Producer" (2009) przyznana przez SCAE - Specialty Coffee Association of Europe.

Bunge Productivity Award (2009) Nagroda przyznana przez BUNGE-Brasil Brazylijskim producentom rolnym, którzy 
prezentują najlepszą efektywność uprawy kawy.


2010: Rainforest Alliance Cupping for Quality (2010): Należy do pięciu najlepszych kaw uczestniczących w konkursie Rainforest Alliance Cupping for Quality.


2011: Finalista nagrody Pulped Natural Category przyznawanej przez władze stanu Minas Gerais za pośrednictwem Departamentu Rolnictwa, Hodowli Zwierząt i Zaopatrzenia oraz EMATER-MG.

Specjalna Nagroda Gold Cup of Excellence (2011): Finalista w Brazylijskim Konkursie Jakości Kawy.


2014Cup of Excellence - Early Harvest Award (2014): finalista wśród najlepszych kaw speciality w Brazylii, najwyższy wynik w regionie kawowym Southern Minas Gerais.


2015Cup of Excellence - Late Harvest Award (2015): Finalista konkursu na najlepsze kaw speciality w Brazylii.

Cup of Excellence - Late Harvest Award (2015): Druga najlepsza brazylijska kawa na międzynarodowej arenie Cupping for Quality przyznana przez Rainforest Alliance Certified, wyróżniająca się wśród najlepszych kaw w światowym rankingu.


2016Rainforest Alliance Cupping for Quality (2016): należy do 10 najlepszych kaw brazylijskich biorących udział w konkursie Rainforest Alliance Cupping for Quality.

Ipanema Coffees posiada szereg certyfikatów 

           

 

Podobne kawy

Opinie o kawie (1)

4 marca 2018

Kawa która będę pamiętał jako punkt odniesienia do kaw premium - zjawiskowa

  • PALENIE

    JASNE

    Zachowuje dużo unikatowych smaków kawy, wynikających z miejsca pochodzenia. Kawa ma więcej kwasowości, nut cytrusowych, najwięcej kofeiny. Poziom wypalenia kawy najczęściej wybierany przy parzeniu metodami alternatywnymi. Zwykle jasny cynamonowy kolor. Brak olejków na zewnątrz ziarna kawy.

  • PALENIE

    ŚREDNIE

    Zachowuje część smaków miejsca pochodzenia kawy. Palenie średnie wyrównuje kwasowość kawy i body ( ciężkość smaku). Średnia zawartość kofeiny. Palenie najczęściej wybierane do parzenia kawy w ekspresach. Zwykle najlepszy wybór na pierwszy kontakt z kawą. Brak olejków na zewnątrz ziarna

  • PALENIE

    CIEMNE

    Kolor ziaren kawy przypomina kolor ciemnej czekolady. Zwykle dominuje smak kakao, goryczka i orzechy. Minimalna kwasowość. W niewielkim stopniu wyczuwalne są unikatowe smaki kawy nadawane przez miejsce pochodzenia ziarna. Najmniej kofeiny z wszystkich paleń. Ziarna mogą być pokryte naturalnymi olejkami - połyskliwe. 

Wybierz Twój zestaw Kawy

 
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl