Masz pytania +48 733 634 761(pn-pt; 9-16)  sklep kawa zamówienie kawa@swiezowypalana.pl kawa świeżo palona GRATIS OD 99 ZŁ  dostawa gratis w 24h od wypalenia

Najlepsza kawa w 4 zasadach 0
Najlepsza kawa w 4 zasadach

Jeśli masz przeczytać tylko jeden wpis na blogu jak przygotować kawę; niech to będzie ten wpis.

W obecnych czasach cierpimy na chroniczny deficyt czasu i każda mili sekunda jest na wagę złota, stąd zdecydowałem się zebrać w jednym wpisie wszystkie kluczowe wskazówki, żeby Wasza kawa była wielka i wspaniała za każdym razem, kiedy skorzystacie z tych zasad.

W obecnych czasach cierpimy na chroniczny deficyt czasu i każda mili sekunda jest na wagę złota, stąd zdecydowałem się zebrać w jednym wpisie wszystkie kluczowe wskazówki, żeby Wasza kawa była wielka i wspaniała za każdym razem, kiedy skorzystacie z tych zasad.

1 zasada: ziarno kawy jest najważniejsze.

Możesz przygotować doskonałą kawę jeśli masz wysokiej jakości kawę i tanie urządzenia do przygotowania kawy.

Nie możesz tego zrobić odwrotnie.

Ziarno kawy jest najważniejsze jeżeli celem jest doskonała filiżanka kawy. To ziarno kawy jest tym co przede wszystkim decyduje o jakości Twojego napoju.

Większość kawy leżącej na półkach supermarketów, to kawa najniższego sortu, nawet zapakowana w królewskie opakowania, pozostaje sobą. W kawie z marketu 90% kosztów wytworzenia to marketing, zaledwie 10% kosztów  to koszt samego ziarna. W kawach z lokalnych palarni, jest dokładnie odwrotnie.

I nie chodzi o to, że piszemy to na stronach palarni kawy, chodzi o to że to co najważniejsze dla kawy dzieje się na farmie, na której kawa rośnie.

2 zasada: Zawsze kawa świeżo palona.

Wypalanie kawy to sposób wydobywania z ziarna kawy jego najlepszych atutów – prezentacja smaku. Większość smaku kawy zawarta jest w ziarnie, ale to poziom wypalenia decyduje, które nuty smakowe są bardziej podkreślone a inne wytłumione. Nuty smakowe w kawie powstają w wyniku reakcji Maillarda i karmelizacji.

Każdy z nas ma inny gust i smak, dlatego warto mieć wybór pomiędzy różnymi paleniami. Często w naszej palarni spotykamy się z Państwa opiniami, że kawa doskonale sprawdza się w paleniu jasnym, a zupełnie nie w paleniu ciemnym.

Kiedy rozmawiamy o świeżości kawy; zawsze podkreślamy; do pokonywania dużych dystansów  ( i upływu czasu) stworzona jest kawa zielona – surowa. Palarnia kawy powinna się znajdować jak najbliżej konsumenta; w kraju konsumpcji. Na plantacjach nie wypala się kawy na eksport. Kawę wypala się tuż przed konsumpcją. Kiedy świeżo palona kawa opuszcza piec, zaczyna tykać jej biologiczny zegar.  Kawa świeżo palona to kawa do maksymalnie 6 tygodni od daty palenia, choć wielu uważa że krańcowy termin to 14 dni. Różne ziarna, różnie znoszą upływ czasu. Z cała pewnością nie jest rozwiązaniem poprawiającym świeżości kawy, nie pisanie daty palenia na opakowaniu, kaw które znajdziecie Państwo w supermarkecie.

3 zasada: Woda

Woda używana do przygotowania kawy, jest najczęściej nie docenianym składnikiem napoju, a przecież to ona jest rozcieńczalnikiem dla esencji smaku zawartej w ziarnie kawowca. Woda, która smakuje nam do picia bezpośrednio, nie zawsze jest najlepszą do kawy. Jak sprawdzić czy woda nie psuje smaku kawy? Najlepiej zrobić to miernikiem TDS – to miernik zawartości wszystkich substancji organicznych i nieorganicznych obecnych w wodzie. Są to substancje pochodzenia zarówno naturalnego jak tez pochodzące z różnych aktywności człowieka (np. pozostałości po sztucznych nawozach). Uznaje się że wartości optymalne do przygotowania kawy to przedział od 50 do 150 miligramów na litr.

 Smak wody o różnych stężeniach TDS;

Ilość TDS (miligramy na litr)

Ocena smaku

Mniej niż 300

doskonały

300-600

bardzo dobry

600-900

dobry

900-1 200

ubogi

Powyżej  1 200

nieakceptowalny

 

Dobrą metodą do uzyskania wody o odpowiednich parametrach jest zastosowanie filtra odwróconej osmozy. W taki sposób właśnie filtrujemy wodę do cuppingów w naszej firmie. W podróży często korzystamy z wody butelkowanej.

Nie doprowadzaj wody do gotowania przed zalaniem kawy, optymalna temperatura wody to około 93 st. C. Woda zagotowana to woda pozbawiona tlenu, smak kawy staje się dość płaski.

4 zasada: Przygotowanie kawy

O przygotowaniu kawy, prawdopodobnie można napisać całe tomy, dla wielu jest eksperyment bliski kategorycznym normom doświadczenia naukowego. Chciałbym tutaj odesłać Państwa do metody 4:6 japońskiego Mistrza Świata Baristów z 2016 roku Tetsu Kasuyi.

Proporcje ilości mielonej kawy świeżo palonej do ilości wody to 1(ilość kawy):15 (ilość wody). To oznacza, że jeżeli używasz 20 g mielonej kawy, to do przygotowania napoju użyj również 300 ml wody.

Nie odmierzaj ilości kawy łyżeczkami, ziarno kawy ma różną gęstość ta sama objętość kawy  (łyżeczka) może mieć inną wagę. Warto zastosować tutaj wagę kuchenną albo jubilerską.

Mielenie

Kawę zawsze mielimy tuż przed przygotowaniem naszej filiżanki napoju. Kawa mielona bardzo szybko traci swój aromat w kontakcie z powietrzem. Nośnikiem smaku w kawie są naturalne olejki zawarte w ziarnie kawy, które po kontakcie z powietrzem szybko odparowują.

Przy doborze młynka, należy zwrócić uwagę na równomierność mielenia, tak, żeby cząsteczki kawy były podobnej wielkości. W większym stopni zapewniają to młynki żarnowe. Lepiej jest unikać młynków wyposażonych w ostrza. Wirujące w młynku ostrza rozcinają ziarna kawy zamiast zgniatać, jak to się dzieje w młynkach żarnowych.

Świetnym rozwiązaniu dla większości ludzi jest zwyczajny solidny młynek ręczny.

Temperatura

Kawę zalewaj wodą o temperaturze 93 st. C i podawaj w temperaturze około 75 st. C.

Mieszaj

Kawę przed podaniem należy pomieszać, pozwoli to na lepsze dotlenienie kawy, smak stanie się bardziej żywiołowy.

Powodzenia!

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl