Kategorie blog
Archiwum
nie pon wto śro czw pią sob
1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31
Nowości
Kawa Mexico Alianza Robusta
Kawa Mexico Alianza Robusta
27,89 zł
szt.
Kawa Colombia Supremo Sierra Nevada, Organic
Kawa Colombia Supremo Sierra Nevada, Organic
29,99 zł 27,49 zł
szt.
Jaka kawa do espresso? 0
Jaka kawa do espresso?

Czy wiedzieliście Państwo, że do przygotowania espresso można wykorzystać kawę z dowolnych zakątków świata,  wypalaną w różnorodny sposób? Wielu ludzi uważa, że najlepsza kawa do espresso to tylko mieszanka ziaren określonej firmy/marki. Ten punkt widzenia jest podobny do pewnej szczególnej grupy miłośników wina, głoszących, że najlepsze wino to Carlo-Rosi. Atrakcyjność kawy polega na  różnorodności. Prawdziwe marki kawy to plantacje, regiony, w których rośnie kawa. Miłośnicy wina nie zamykają swoich gustów w określonej marce (choć działy marketingu producentów wina robią co mogą żeby tak kreować rzeczywistość), preferując raczej regiony czy szczepy. Prawdziwi miłośnicy kawy lokują również swoje kawowe uczucia w określonych regionach, szczepach krzaków czy poziomie palenia. Komercyjne marki zarówno w winie, jak i w kawie są doskonałym sposobem na początek przygody z kawą czy winem.

Błędne jest założenie, że espresso przygotowuje się tylko z kawy palonej na ciemno.  Piszę ten artykuł między innymi po to, żeby powiedzieć, że to nie jest prawda!

Espresso to jeden ze sposobów przygotowania kawy. Espresso powstaje, kiedy gorąca woda (25 do 35 ml), pod ciśnieniem (8,5-9,5 bara), jest przetłaczana przez drobno mieloną i zbitą kawę. Espresso zajmuje wysokie miejsce w rankingu zawartości kofeiny, w przeliczeniu na objętość. Zawiera 10 razy więcej kofeiny (212 mg), niż kawa przygotowana metodami przelewowymi o pojemności 25-35 ml. Espresso to także wapń (2 mg) i magnez (80 mg). Pierwsze miejsce w rankingu kawy do espresso zawierającej najwięcej kofeiny to espresso z robusty, która zawiera 2 razy więcej kofeiny niż arabica.  Espresso ze 100% robusty  to tylko do tiramisu.

Espresso przygotowane ze świeżo palonej kawy wypalanej na ciemno to przede wszystkim ekspozycja nut czekolady, tytoniu czy palonego cukru, ale nie warto się ograniczać. Jest wiele doskonałych jednorodnych kaw, które w paleniu średnim bądź jasnym, sprawią, że espresso zaoferuje nuty świeżych cytrusów czy dojrzałych pomarańczy. Przy paleniu kawy poszukuje się zawsze równowagi pomiędzy słodyczą a kwasowością. Każda świeżo palona kawa ma ten środek w innym miejscu, każde palenie kawy inaczej rozkłada akcenty. Kawa świeżo palona ( do 14 dni od daty palenia) to zawsze gwarancja intensywnego aromatu i smaku.

Przy wyborze kawy do espresso warto wziąć pod uwagę poniższe wskazówki:

  • Kawy single origin, które w opisach smaków mają wyszczególnione takie nuty jak czekolada, karmel, orzechy czy suszone owoce, same w sobie będą smaczne, ale też będą się sprawdzać jako latte.
  • W ekspresie możesz stosować kawę z każdego zakątka świata jak też kawę paloną w każdy sposób ( palenie jasne, palenie średnie, palenie ciemne). Eksperymentuj, może w ten sposób znajdziesz kawę swojego życia?
  • Kawy przetwarzane metodą „naturals” są lepsze do espresso niż kawy przetwarzane metodą „washed( lub „fully washed”). Metoda „naturals” pozwala lepiej przenieść z wiśni kawowca naturalną słodkość do ziarna kawy.
  • Mieszanki kawy przeznaczone do espresso lub kawy palone pod espresso to zwykle kompozycje profili smakowych dobrze pasujące do kawy z mlekiem.

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl