Masz pytania +48 733 634 761(pn-pt; 9-16)  sklep kawa zamówienie kawa@swiezowypalana.pl kawa świeżo palona GRATIS OD 99 ZŁ  dostawa gratis w 24h od wypalenia

Brazylia Santos

Brazylia Mogiana

Blog kategorie
Newsletter
Jeśli kochasz kawę, pokochasz też nas! Brazylijska, Kolumbijska, czy z Etiopii. Orzechowa, czy kwiatowa? Mocna czy słabsza? Mamy je wszystkie! Zapisz się.
4 domowe metody wypalania kawy 0
4 domowe metody wypalania kawy

Bez względu na to jak wyrafinowane i cenne masz urządzenia do przygotowywania swojej kawy prawda jest taka, że najlepszą metodą poprawy jakości kawy jest użycie dobrych świeżych ziaren. Kawa ma najwięcej aromatu i smaku tylko przez pierwszych 14 dni od daty palenia.

na blogu: JAK CZAS KRADNIE AROMAT I SMAK KAWY-WYKRES

 

 

 

Co potrzebuję żeby zacząć palenie kawy?

Żeby zacząć wypalać kawę potrzeba naprawdę niewiele. Wypalanie kawy w domu może być łatwe i tanie, przy zastosowaniu podstawowych domowych naczyń. W zdecydowanej większości domów są narzędzia, które umożliwią wypalać kawę praktycznie od razu.

Wypalanie kawy na patelni czy w piekarniku  to jedne z najtańszych metod, choć wymagających sporo wysiłku. Warto jednak wrócić do historii i wspomnieć, że wtedy kiedy kawę „wynaleziono”  w Etiopii, to wypalano w ogniskach i tak zachwyciła ludzkość, że teraz ponad 20 wieków później nadal się ja kocha i uwielbia. Najwygodniejszym ze sposobów ale za razem najdroższym i w praktyce gwarantującym równomiernie wypaloną kawę  jest korzystanie ze specjalnych domowych automatów do palenia kawy.

Domowe metody palenia kawy

  • Wypalanie na patelni.

  • Wypalania w piekarniku.

  • Wypalanie w maszynce do popcornu.

  • Wypalanie domowym automatem do palenia kawy.

 

 

wypalanie kawy na patelniWypalanie kawy na patelni  jest prawdopodobnie jednym z najbardziej dostępnych sposobów palenia kawy ale jest to również jedna z najtrudniejszych metod.

Co będziesz potrzebował?

  • Zieloną kawę.
  • Kuchenkę gazową lub elektryczną.
  • Patelnię.
  • 2 metalowe sitka.
  • Rękawice kuchenne.
  • Drewniana łyżkę.
  • Pojemnik do przechowywania żywności.

 

Jak wypalić kawę na patelni?

  • Zapewnij dobrą wentylację ( np. otwórz szeroko okno, etc.).
  • Weź patelnię o możliwe dużej średnicy-pozwoli Ci to uprażyć więcej ziaren kawy.
  • Rozgrzej do temperatury około 230 st. C.
  • Wysyp zielone ziarno i rozłóż równomiernie na patelni.
  • Równomiernie i w sposób ciągły mieszaj kawę.
  • Po 4-5 minutach powinny być słyszalne pierwsze strzały ( trochę jak popcorn) – kawa uzyskuje jasne palenie.
  • Po około 8 minutach zaczyna się drugie strzelanie. Kawa uzyskuje średnie palenie.
  • Zakończ palenie po około 20-25 minutach, kiedy ziarno uzyska równomierny pożądany kolor.
  • Ubierz rękawice kuchenne, weź sitka i wsyp kawę z patelni na sitko.
  • Przesypuj kawę między sitkami, żeby schłodzić
  • Zamknij schłodzona kawę w pojemniku na żywność i nie używaj wcześniej niż po 12 godzinach od wypalenia.

Wypalanie kawy w piekarniku. To metoda w której masz większą kontrolę nad temperaturą prażenia kawy.

Co będziesz potrzebował do wypalenia kawy w piekarniku?

  • Zieloną kawę.
  • Blachę do pieczenia, najlepiej perforowaną
  • 2 metalowe sitka.
  • Rękawice kuchenne.
  • Pojemnik do przechowywania żywności.

Jak wypalić kawę w piekarniku?

  • Zapewnij najlepszą możliwa wentylację.
  • Rozgrzej piekarnik do około 250 st. C. Właściwa temperatura może być trochę mniejsza lub większa należy drogą eksperymentów ustalić optymalną.
  • Nie używaj termo obiegu po wstawieniu ziarna kawy do pieca.
  • Wysyp zielone ziarno kawy na blachę do pieczenia, zadbaj, żeby ziarno było rozłożone równomiernie. Najlepsza blacha to blacha z nacięciami, jednak nie mogą być zbyt duże, żeby ziarno kawy nie wypadało z blachy.
  • Umieść tacę na półce w środkowej części piekarnika
  • Po 7-8 minutach usłyszysz pierwsze strzelanie, kawa uzyskuje poziom palenia jasny.
  • Jeżeli oczekujesz ciemniejszego palenia poczekaj na odgłos drugiego strzelania ( powinno nastąpić po około 10 minut od czasu włażenia kawy do pieca).
  • Wypalanie należy zakończyć po około 20-30 minutach, jeżeli ziarno uzyskało pożądanych równomierny kolor.
  • Ubierz rękawice kuchenne, weź sitka i wsyp kawę z blachy na sitko.
  • Przesypuj kawę miedzy sitkami, żeby schłodzić.
  • Zamknij schłodzona kawę w pojemniku na żywność i nie używaj wcześniej niż po 12 godzinach od wypalenia.

kawa palona popcornPodstawowej jakości maszynkę do prażenia popcornu można kupić w sklepach internetowych już od 40 zł. Należy jednak pamiętać, że są to urządzenia do prażenia popcornu i używanie ich do palenia kawy może w znaczący sposób skrócić czas ich eksploatacji oraz może spowodować utratę gwarancji producenta. Zostały zwykle zaprojektowane do uzyskania temperatury około 190-200 stopni Celsjusza w małym zamkniętym pomieszczeniu – czyli zasadniczo do tego czego potrzebujemy przy paleniu kawy. Przy urządzeniach do popcornu należy również zwrócić uwagę, czy maszynka nagrzewa popcorn z boku czy z dołu. Urządzenia nagrzewające od dołu zdecydowanie odradzam, bo mogą spowodować zapalenie się łupinek po kawie i wręcz spowodować pożar. Optymalne w tej kategorii są urządzenia nagrzewające boczne ścianki. Po wypalaniu kawy zawsze dokładnie usuń resztki łupinek po kawie z urządzenia. Wiórki to pozostałości miąższu z wiśni kawowca. Przy niektórych metodach obróbki ziarna, zielona kawa ma ich więcej ( metody np.: naturals ) przy niektórych mniej ( np. washed ).

Co będziesz potrzebował do wypalenia kawy w maszynce do popcornu?

  • Zieloną kawę.
  • Maszynkę do popcornu z podgrzewaniem bocznych ścianek ( bez grzania z dołu).
  • 2 metalowe sitka.
  • Rękawice kuchenne.
  • Pojemnik do przechowywania żywności.

Jak wypalić kawę w maszynce do popcornu?

  • Zapewnij maksymalną możliwą wentylację
  • Uruchom maszynkę do popcornu zgodnie z instrukcja producenta.
  • Kiedy urządzenie osiągnie wskazana przez producenta temperaturę, wsyp do maszynki zieloną kawę w ilości odpowiadającej
  • Pilnuj, żeby w trakcie całego palenia kawy, ziarna poruszały się i nie przylegały do jednego miejsca – w ten sposób Twoje ziarno będzie równomiernie
  • Pierwsze strzelanie powinno nastąpić po 7-8 minutach. Twoja kawa jest już jasno palona.
  • Drugie strzelanie po około 10 minutach. Twoja kawa jest już średnio palona.
  • Ubierz rękawice kuchenne, weź sitka i wsyp kawę z maszynki na sitko
  • Przesypuj kawę miedzy sitkami, żeby schłodzić.
  • Zamknij schłodzona kawę w pojemniku na żywność i nie używaj wcześniej niż po 12 godzinach od wypalenia.

palenie kawy automatJeżeli zamierzasz częściej wypalać kawę w domu warto zaopatrzyć się w automat do palenia kawy. Jest dość szeroka oferta domowych urządzeń do wypalania kawy, jest to szczególnie popularne na zachodzie, gdzie udział kawy masowej w rynku jest zdecydowanie niższy niż w Polsce. Dzieje się tak ponieważ zalety świeżo palonej kawy przebiły się do masowej świadomości kawoszy. Zakupienie automatu do wypalania kawy jest sprawą dość kosztowną, jednak aromat i smak świeżo palonej kawy z pewnością zrekompensuje Państwu ten wydatek. Korzystanie z automatycznego piecyka do kawy, wymaga zachowania pewnych środków ostrożności, jak praca z każdym domowym urządzeniem elektrycznym – jednak nie zmusza do gruntownej edukacji w obszarze sztuki palenia kawy. Wszystkim steruje komputer który posiada kilka/kilkanaście profili palenia pomiędzy którymi możemy wybierać

Co będziesz potrzebował żeby wypalić kawę w automacie?

  • Zieloną kawę
  • Automat do palenia kawy

Jak wypalić kawę w automacie?

  • Zapewnij możliwie najlepsza wentylacje, ustaw urządzeni przy otwartym oknie lub wentylatorze, który umożliwi wydalanie dymu.
  • Włącz urządzenie, i rozgrzej zgodnie z instrukcją obsługi producenta
  • Wybierz pożądany profil palenia
  • Wsyp zielona kawę.
  • Monitoruj cały czas palenia kawy-nigdy nie zostawiaj urządzenia bez dozoru.
  • Urządzenie poinformuje kiedy proces palenia kawy został zakończony a kawa zostanie wysypana do specjalnej misy, gdzie będzie automatycznie chłodzona.

Przykładem takiego urządzenia może być tajwański piecyk z firmy Hottop KN-8828KG, urządzenie, praktycznie w pełni zautomatyzowane. Z jednej strony oferujący dobrej jakości wypalona kawę z drugiej  dla osób żądnych różnorodnych eksperymentów umożliwia zaprojektowanie własnego profilu palenia. W praktyce można powiedzieć, że tylko taki automat początkującemu adeptowi sztuki palenia kawy zapewni dobry i równomierny wypał kawy prawie jak z profesjonalnych rzemieślniczych palarni kawy. Szersza ofertę urządzeń można znaleźć na stronach różnych sklepów amerykańskich w internecie.

Dla miłośników kawy którzy już spróbowali kaw świeżo palonych, a nie koniecznie chcą inwestować w domowe piecyki do palenia kawy,  powstało takie miejsce jak SwiezoWypalana.pl – wypalamy kawy z całego świata które samodzielnie importujemy i po zamówieniu wypalamy,  wysyłając najpóźniej do 24 godzin od wypalenia. Dla osób które podejmą wyzwanie domowego wypału kawy, mamy natomiast najszerszą w Polsce ofertę zielonej kawy w atrakcyjnych cenach.

 

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl