Kategorie blog
Archiwum
nie pon wto śro czw pią sob
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31
Nowości
Kawy Świata. 12 przesyłek-Abonament
Kawy Świata. 12 przesyłek-Abonament
361,68 zł
szt.
Kawa Honduras Marcala SHG EP Arabica
Kawa Honduras Marcala SHG EP Arabica
21,99 zł
szt.
Kawa Guatemala Chajulense SHB EP
Kawa Guatemala Chajulense SHB EP
23,49 zł
szt.
Kawa Brazil Fazenda Mato do Salgado
Kawa Brazil Fazenda Mato do Salgado
34,78 zł 27,82 zł
szt.
Kawa Ethiopia Sidamo Arabica
Kawa Ethiopia Sidamo Arabica
21,49 zł
szt.
Twój Zestaw Kawy Świata 6x250g.
Twój Zestaw Kawy Świata 6x250g.
1,01 zł
szt.
Twój Zestaw Kawy Świata 5x1000g.
Twój Zestaw Kawy Świata 5x1000g.
1,01 zł
szt.
Kawy Świata. 3 wysyłki-Abonament
Kawy Świata. 3 wysyłki-Abonament
90,42 zł
szt.
4 domowe metody wypalania kawy 0
4 domowe metody wypalania kawy

Bez względu na to jak wyrafinowane i cenne masz urządzenia do przygotowywania swojej kawy prawda jest taka, że najlepszą metodą poprawy jakości kawy jest użycie dobrych świeżych ziaren. Kawa ma najwięcej aromatu i smaku tylko przez pierwszych 14 dni od daty palenia.

na blogu: JAK CZAS KRADNIE AROMAT I SMAK KAWY-WYKRES

 

 

 

Co potrzebuję żeby zacząć palenie kawy?

Żeby zacząć wypalać kawę potrzeba naprawdę niewiele. Wypalanie kawy w domu może być łatwe i tanie, przy zastosowaniu podstawowych domowych naczyń. W zdecydowanej większości domów są narzędzia, które umożliwią wypalać kawę praktycznie od razu.

Wypalanie kawy na patelni czy w piekarniku  to jedne z najtańszych metod, choć wymagających sporo wysiłku. Warto jednak wrócić do historii i wspomnieć, że wtedy kiedy kawę „wynaleziono”  w Etiopii, to wypalano w ogniskach i tak zachwyciła ludzkość, że teraz ponad 20 wieków później nadal się ja kocha i uwielbia. Najwygodniejszym ze sposobów ale za razem najdroższym i w praktyce gwarantującym równomiernie wypaloną kawę  jest korzystanie ze specjalnych domowych automatów do palenia kawy.

Domowe metody palenia kawy

  • Wypalanie na patelni.

  • Wypalania w piekarniku.

  • Wypalanie w maszynce do popcornu.

  • Wypalanie domowym automatem do palenia kawy.

 

 

wypalanie kawy na patelniWypalanie kawy na patelni  jest prawdopodobnie jednym z najbardziej dostępnych sposobów palenia kawy ale jest to również jedna z najtrudniejszych metod.

Co będziesz potrzebował?

  • Zieloną kawę.
  • Kuchenkę gazową lub elektryczną.
  • Patelnię.
  • 2 metalowe sitka.
  • Rękawice kuchenne.
  • Drewniana łyżkę.
  • Pojemnik do przechowywania żywności.

 

Jak wypalić kawę na patelni?

  • Zapewnij dobrą wentylację ( np. otwórz szeroko okno, etc.).
  • Weź patelnię o możliwe dużej średnicy-pozwoli Ci to uprażyć więcej ziaren kawy.
  • Rozgrzej do temperatury około 230 st. C.
  • Wysyp zielone ziarno i rozłóż równomiernie na patelni.
  • Równomiernie i w sposób ciągły mieszaj kawę.
  • Po 4-5 minutach powinny być słyszalne pierwsze strzały ( trochę jak popcorn) – kawa uzyskuje jasne palenie.
  • Po około 8 minutach zaczyna się drugie strzelanie. Kawa uzyskuje średnie palenie.
  • Zakończ palenie po około 20-25 minutach, kiedy ziarno uzyska równomierny pożądany kolor.
  • Ubierz rękawice kuchenne, weź sitka i wsyp kawę z patelni na sitko.
  • Przesypuj kawę między sitkami, żeby schłodzić
  • Zamknij schłodzona kawę w pojemniku na żywność i nie używaj wcześniej niż po 12 godzinach od wypalenia.

Wypalanie kawy w piekarniku. To metoda w której masz większą kontrolę nad temperaturą prażenia kawy.

Co będziesz potrzebował do wypalenia kawy w piekarniku?

  • Zieloną kawę.
  • Blachę do pieczenia, najlepiej perforowaną
  • 2 metalowe sitka.
  • Rękawice kuchenne.
  • Pojemnik do przechowywania żywności.

Jak wypalić kawę w piekarniku?

  • Zapewnij najlepszą możliwa wentylację.
  • Rozgrzej piekarnik do około 250 st. C. Właściwa temperatura może być trochę mniejsza lub większa należy drogą eksperymentów ustalić optymalną.
  • Nie używaj termo obiegu po wstawieniu ziarna kawy do pieca.
  • Wysyp zielone ziarno kawy na blachę do pieczenia, zadbaj, żeby ziarno było rozłożone równomiernie. Najlepsza blacha to blacha z nacięciami, jednak nie mogą być zbyt duże, żeby ziarno kawy nie wypadało z blachy.
  • Umieść tacę na półce w środkowej części piekarnika
  • Po 7-8 minutach usłyszysz pierwsze strzelanie, kawa uzyskuje poziom palenia jasny.
  • Jeżeli oczekujesz ciemniejszego palenia poczekaj na odgłos drugiego strzelania ( powinno nastąpić po około 10 minut od czasu włażenia kawy do pieca).
  • Wypalanie należy zakończyć po około 20-30 minutach, jeżeli ziarno uzyskało pożądanych równomierny kolor.
  • Ubierz rękawice kuchenne, weź sitka i wsyp kawę z blachy na sitko.
  • Przesypuj kawę miedzy sitkami, żeby schłodzić.
  • Zamknij schłodzona kawę w pojemniku na żywność i nie używaj wcześniej niż po 12 godzinach od wypalenia.

kawa palona popcornPodstawowej jakości maszynkę do prażenia popcornu można kupić w sklepach internetowych już od 40 zł. Należy jednak pamiętać, że są to urządzenia do prażenia popcornu i używanie ich do palenia kawy może w znaczący sposób skrócić czas ich eksploatacji oraz może spowodować utratę gwarancji producenta. Zostały zwykle zaprojektowane do uzyskania temperatury około 190-200 stopni Celsjusza w małym zamkniętym pomieszczeniu – czyli zasadniczo do tego czego potrzebujemy przy paleniu kawy. Przy urządzeniach do popcornu należy również zwrócić uwagę, czy maszynka nagrzewa popcorn z boku czy z dołu. Urządzenia nagrzewające od dołu zdecydowanie odradzam, bo mogą spowodować zapalenie się łupinek po kawie i wręcz spowodować pożar. Optymalne w tej kategorii są urządzenia nagrzewające boczne ścianki. Po wypalaniu kawy zawsze dokładnie usuń resztki łupinek po kawie z urządzenia. Wiórki to pozostałości miąższu z wiśni kawowca. Przy niektórych metodach obróbki ziarna, zielona kawa ma ich więcej ( metody np.: naturals ) przy niektórych mniej ( np. washed ).

Co będziesz potrzebował do wypalenia kawy w maszynce do popcornu?

  • Zieloną kawę.
  • Maszynkę do popcornu z podgrzewaniem bocznych ścianek ( bez grzania z dołu).
  • 2 metalowe sitka.
  • Rękawice kuchenne.
  • Pojemnik do przechowywania żywności.

Jak wypalić kawę w maszynce do popcornu?

  • Zapewnij maksymalną możliwą wentylację
  • Uruchom maszynkę do popcornu zgodnie z instrukcja producenta.
  • Kiedy urządzenie osiągnie wskazana przez producenta temperaturę, wsyp do maszynki zieloną kawę w ilości odpowiadającej
  • Pilnuj, żeby w trakcie całego palenia kawy, ziarna poruszały się i nie przylegały do jednego miejsca – w ten sposób Twoje ziarno będzie równomiernie
  • Pierwsze strzelanie powinno nastąpić po 7-8 minutach. Twoja kawa jest już jasno palona.
  • Drugie strzelanie po około 10 minutach. Twoja kawa jest już średnio palona.
  • Ubierz rękawice kuchenne, weź sitka i wsyp kawę z maszynki na sitko
  • Przesypuj kawę miedzy sitkami, żeby schłodzić.
  • Zamknij schłodzona kawę w pojemniku na żywność i nie używaj wcześniej niż po 12 godzinach od wypalenia.

palenie kawy automatJeżeli zamierzasz częściej wypalać kawę w domu warto zaopatrzyć się w automat do palenia kawy. Jest dość szeroka oferta domowych urządzeń do wypalania kawy, jest to szczególnie popularne na zachodzie, gdzie udział kawy masowej w rynku jest zdecydowanie niższy niż w Polsce. Dzieje się tak ponieważ zalety świeżo palonej kawy przebiły się do masowej świadomości kawoszy. Zakupienie automatu do wypalania kawy jest sprawą dość kosztowną, jednak aromat i smak świeżo palonej kawy z pewnością zrekompensuje Państwu ten wydatek. Korzystanie z automatycznego piecyka do kawy, wymaga zachowania pewnych środków ostrożności, jak praca z każdym domowym urządzeniem elektrycznym – jednak nie zmusza do gruntownej edukacji w obszarze sztuki palenia kawy. Wszystkim steruje komputer który posiada kilka/kilkanaście profili palenia pomiędzy którymi możemy wybierać

Co będziesz potrzebował żeby wypalić kawę w automacie?

  • Zieloną kawę
  • Automat do palenia kawy

Jak wypalić kawę w automacie?

  • Zapewnij możliwie najlepsza wentylacje, ustaw urządzeni przy otwartym oknie lub wentylatorze, który umożliwi wydalanie dymu.
  • Włącz urządzenie, i rozgrzej zgodnie z instrukcją obsługi producenta
  • Wybierz pożądany profil palenia
  • Wsyp zielona kawę.
  • Monitoruj cały czas palenia kawy-nigdy nie zostawiaj urządzenia bez dozoru.
  • Urządzenie poinformuje kiedy proces palenia kawy został zakończony a kawa zostanie wysypana do specjalnej misy, gdzie będzie automatycznie chłodzona.

Przykładem takiego urządzenia może być tajwański piecyk z firmy Hottop KN-8828KG, urządzenie, praktycznie w pełni zautomatyzowane. Z jednej strony oferujący dobrej jakości wypalona kawę z drugiej  dla osób żądnych różnorodnych eksperymentów umożliwia zaprojektowanie własnego profilu palenia. W praktyce można powiedzieć, że tylko taki automat początkującemu adeptowi sztuki palenia kawy zapewni dobry i równomierny wypał kawy prawie jak z profesjonalnych rzemieślniczych palarni kawy. Szersza ofertę urządzeń można znaleźć na stronach różnych sklepów amerykańskich w internecie.

Dla miłośników kawy którzy już spróbowali kaw świeżo palonych, a nie koniecznie chcą inwestować w domowe piecyki do palenia kawy,  powstało takie miejsce jak SwiezoWypalana.pl – wypalamy kawy z całego świata które samodzielnie importujemy i po zamówieniu wypalamy,  wysyłając najpóźniej do 24 godzin od wypalenia. Dla osób które podejmą wyzwanie domowego wypału kawy, mamy natomiast najszerszą w Polsce ofertę zielonej kawy w atrakcyjnych cenach.

 

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl