Kategorie blog
Archiwum
nie pon wto śro czw pią sob
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31

Zawartość kofeiny w kubku kawy, szczegółowy przewodnik 0

 

Jaka jest zawartość kofeiny w kubku kawy?

Jeżeli do tematu podejdzie się przy pomocy średniej, to należy się spodziewać w niej około 95 mg na średniej wielkości kubek.

Jednak w średniej jest ukryty problem, ponieważ co Ci po średniej światowej, średniego światowego kubka,  jeżeli w Twoim napoju znajduje się prawie ZERO kofeiny, a w innym, nie Twoim  znajduje się nawet 500 mg kofeiny ? Pół biedy jeżeli pijesz kawę nie dla kofeiny. ( nie oszukujmy się pijemy kawę, gównie dla niej) Jednak kiedy rano wypijasz świeżą kawę, właśnie, po to żeby się przebudzić, a tam nic – no to się robi problem.

Właśnie dlatego powstał szczegółowy kofeinowy przewodnik po kawie. Z detalami ile i gdzie się możesz spodziewać. Dla tych co nie tolerują kofeiny w kawie i dla tych co piją kawę tylko dla niej.

Po kolei, od czego zależy ilość kofeiny zwarta w kawie. Jest to dość dużo czynników, ale postaram się przedstawić kila z nich.

Po kolei, od czego zależy ilość kofeiny zwarta w kawie. Jest to dość dużo czynników, ale postaram się przedstawić kila z nich.

Więcej kofeiny znajduje się w kawie świeżo palonej niż w kawie starej i zwietrzałej.

Ziarna kawy są naturalnie zróżnicowane pod kątem posiadanej zwartości kofeiny. Więcej kofeiny znajduje się w kawach typu robusta niż arabika. Robusta zawiera 2 razy więcej kofeiny niż arabika.

Kawa świeżo palona ale  jasno? średnio ? ciemno ?

Świeżo  palona kawa na jasno zawiera więcej kofeiny w sobie niż kawy wypalone na ciemno.

Espresso ma więcej kofeiny, niż napój z kawy rozpuszczalnej (  mimo, że kawę rozpuszczalną robi się na bazie 100 % robusty). Oczywiście kawa bezkofeinowa zawiera najmniej kofeiny ale uwaga, nie oznacza to że nie zawiera kofeiny wcale.

Zawsze należy pamiętać, że im większa objętość kubka tym zwykle większa ilośc kofeiny ( przy czym mówimy tu o założeniu, że parzona jest identyczna kawa, w identyczny sposób, a zmienia się tylko objętość).

 

Porcje kawy zwykle potrafią się różnić; od 25 ml ( prawdziwe espresso) do 500 ml ( dużo espresso w jednym kubku :o)

 

Zawartość kofeiny w kawie ze względu na metodę parzenia.

 

Kawa z dripa, zalewanie.

Zwykle stosuje się świeżo paloną kawę na jasno, najlepsze są do tego kawy jednorodne czyli tak zwane single (ang. single orgin - jednolitego pochodzenia). Drip doskonale wydobywa z ziaren kawy nuty owocowe, kwiatowe i karmelowe. Przygotowanie takiej kawy nawet w ilości 500 ml nie zajmuje dużo czasu. Zmielone ziarna kawy umieszczamy w jednorazowym papierowym filtrze nad dzbankiem, następnie zalewamy wodą. Jest to jedna z najpopularniejszych metod parzenia kawy w USA i zyskuje obecnie popularność w Polsce. Jedna filiżanka tak parzonej kawy zwykle zawiera w sobie od 70 -140 mg kofeiny.

  

Espresso.

Do mieszanek espresso stosuje się zwykle świeżo palone kawy na ciemno. To przepuszczanie gorącej wody pod ciśnieniem przez zmielone ziarna kawy. Najpopularniejsza na świecie metoda  picia kawy. Espresso ze swojej natury to niewielka objętości kawy ( 25 ml), ale za to o dużej zwartości kofeiny. Jedno espresso zawiera zwykle około 65 mg kofeiny.  Espresso stanowi też bazę  dla wielu innych  napojów kawowych, które różnią się właśnie dodatkami do espresso ( woda, śmietana, mleko ). Dzięki tym dodatkom powstają takie kawy jak latte, cappuccino, macchiato.

 
    

Kawa rozpuszczalna.

Kawy rozpuszczalna tak jak wcześniej wspomniałem powstają na bazie kawy typu robusta, poddanej procesowi  liofilizacji. W wyniku tego zabiegu usuwana jest spora część naturalnie zwartej w ziarnach robusty kofeiny i w efekcie w kubku 250 ml mamy zwartość kofeiny na poziomie 30-60 mg kofeiny. Jedno czego nie można odmówić kawie rozpuszczalnej to wygody w przyrządzaniu. Wsypujemy 1-2 łyżeczki  proszku i zalewamy wodą. No cóż wygoda w tym wypadku idzie w innym kierunku niż smak. Kawa rozpuszczalna zwyczajnie oferuje bardzo ubogie doznania smakowe w porównaniu z prawdziwą kawą świeżo paloną.

   

Kawa bezkofeinowa.

Tutaj nazwa jest myląca, podobnie jak piwo bezalkoholowe. W pierwszym jest kofeina, a w drugim alkohol. W obu wypadkach dzięki specjalnej obróbce, co najwyżej ograniczono ilość określonych substancji, jednak nie wyeliminowano. Kubek 250 ml kawy bezkofeinowej może zawierać w sobie od 0,1 do 7 mg kofeiny. Mniej kofeiny ale cały czas tam jest.

    

Starbucks

  • Kawa Mała 227 ml to 180 mg kofeiny
  • Kawa Duża 340 ml to 260 mg kofeiny
  • Kawa Grande 450ml to 330 mg kofeiny
  • Kawa Vent  570 ml to 415 mg kofeiny

Ponieważ wszystkie małe kawy (cappuccino, latte, macchiato i Americanos) robione są na bazie małego espresso zawierają tak jak ono około 65 mg kofeiny.

Kawy większych rozmiarów zwykle bazują na 2-3 espresso i co za tym idzie zawierają proporcjonalnie więcej kofeiny (130 do 195 mg ). Kawa bezkofeinowa w Starbucks zawiera od 15 do 30 mg kofeiny)

McDonald

  • Kawa mała 340 ml to 109 mg kofeiny.
  • Kawa średnia 455 ml to 145 mg kofeiny.
  • Kawa duża 650 ml to 180 mg kofeiny.
  • Espresso  to 71 mg czystej kofeiny.

W kawie bezkofeinowej możemy znaleźć od 8 do 14 mg kofeiny, w zależności od objętości kubka. McDonad, mimo że jest największym fast foodem na świecie, to nie ma precyzyjnej standaryzacji w tym zakresie. Stąd lokalnie mogą pojawiać się różnice.

Kofeina na każdego człowieka oddziałuje inaczej, ale co raz więcej naukowców potwierdza, pozytywne oddziaływanie kawy jako takiej na organizm ludzki - przeciwutleniacze. Skonsumowanie do 400-600 mg kofeiny dziennie, nie powinno przynosić istotnych zagrożeń zdrowotnych, ale zawsze samemu najlepiej po eksperymentować, żeby sprawdzić optymalną dawkę dzienną kofeiny, która sprawia, że czujemy się dobrze. Ja sam piję nawet 15-20 espresso dziennie i nie odczuwam jakiś negatywnych skutków, wręcz przeciwnie, pojawia się energia i chęć działania. Pod wpływem takiej właśnie ilości kofeiny powstał niniejszy artykuł.


 Kawy o najwyższej zawartości kofeiny to Robusty.

 Kawa dostępna w naszej palarni o najwyższej zawartości kofeiny to Indyjska robusta 100% z Chikmagalur.

 

 

 

 

 

 


Brazylijskie arabiki charakteryzują się najniższą zawartością kofeiny i zarazem łagodnym pozbawionym kwasowości smakiem. W celu zebrania większej ilości informacji o danej kawie wystarczy kliknąć w zdjęcie lub link w tekście. Pełna oferta kaw z Brazylii

Yellow Bourbon z plantacji Pantano to jedna z najłagodniejszych kaw Brazylii.

 

 

 

 

 

 

 


 

Komentarze do wpisu (0)

Jakość, świeżość i cena bez pośredników

oferty specjalne

 

Co to są kawy jednorodne

 

Kawy Koffeehause autorskie mieszanki kawy naszej palarni

 

Chmura tagów
Bestsellery
Kawa Koffeehause Summer
Kawa Koffeehause Summer
47,89 zł
Ekspresowa Wysyłka Kawy
Ekspresowa Wysyłka Kawy
20,00 zł 5,00 zł
szt.
Kawa Kona Extra Fancy - Arabica
Kawa Kona Extra Fancy - Arabica
74,99 zł
Czym wyróżniamy się ?

Sonda
Jak do nas trafiliście Państwo?
Produkt dnia
Kawa Kenia Masai Top AA + Arabica
Kawa Kenia Masai Top AA + Arabica
44,79 zł
Ekspresowa Wysyłka Kawy
Ekspresowa Wysyłka Kawy
20,00 zł 5,00 zł
szt.
do góry
Pokaż pełną wersję strony